ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:30/571)

Makowiec z jabłkami 119

zwłaszcza wtedy, gdy nie było czasu na robienie pracochłonnych rolad lub sernikomakowców. Ciasto wychodziło zawsze wilgotne, aromatyczne, puszyste i wszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość. Udostępnij Składniki na makowiec z jabłkami 6 jajek 300 g cukru pudru 200 g maku 130 g margaryny w temperaturze pokojowej 400 g jabłek 6 łyżek kaszy(...)lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, każde kolejne po połączeniu się poprzedniego z masą. Na koniec na niskich obrotach wmiksować zmielony mak, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Orzechy włoskie posiekać, obtoczyć je oraz rodzynki w mące pszennej. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać je łyżką wraz z rodzynkami

niecodziennikpary
Ciasto cytrynowe z makiem 187

ciasto ucierane z makiem. Dodatek skórki cytrynowej sprawi, iż będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy. Ciasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam! Ciasto cytrynowe z makiem Składniki na keksówkę 23cm:  2 szklanki mąki pszennej 200g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 150g masła(...)masy dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników.  Na końcu dodajemy mak i miksujemy.  Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45-50 minut (do suchego patyczka).  Lukier: cukier wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny

Smak mojej kuchni
Makowiec - ciasto drożdżowe 241

pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym stole , ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie . Proporcje pomiędzy makiem a ciastem dro żdżowym zostały zachowane , ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiar ze. Dużo l ukru - nie zapo mnijcie o t ym ! :-) 4 szklanki mąki 1 szklanka

Szefowa kuchni
Mini buleczki z feta 165

wersji mini mozna wykorzystac do podejmowania karnawalowych gosci. skladniki: 20 dkg sera feta 1 duza cebula lub 2 male tymianek lub oregano bialy pieprz skladniki na ciasto: 0,5kg maki 4 zoltka 1 szklanka mleka 10 dkg masla 5 dkg drozdzy 1 lyzeczka cukru(...)lyzeczki soli wykonanie: Do przesianej maki dodajemy sol i zoltka. Drozdze mieszamy z cukrem i gdy sie rozpuszcza dolewamy do nich pol szklanki mleka. Mieszamy i wlewamy do maki. Wyrabiamy ciasto. Gdy jest to konieczne dolewamy mleko. Ciasto ma odstawac od reki. Nastepnie dolewamy stopione maslo i pomownie wyrabiamy. Mozna w tym celu uzyc miksera. Gdy ciasto bedzie ladnie odchodzic

Przysmaki Karolki
Ciasto Makowe fale 200

Pyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;) PS Xiaomi Mi Band 1s  to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje(...)łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku W misce połączyć ze sobą płynne składniki i cukier, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Na końcu dodać mak. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć. Masa serowa: 1 kg serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki

Domowa cukiernia Ewy
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc 138

Święta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu(...)pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Makowiec z bezą 302

kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się na stole, jest spory(...)zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem. Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut

Poezja smaku
Makowiec z jabłkami (bez mąki)… 211

Po lekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 188

Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej(...)dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36%  3 łyżki cukru 50 g suszonej żurawiny Przygotowanie:  Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Grzebyki drożdżowe z makiem 184

smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej z bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe(...)miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jesienne wypieki z dyni 117

bułeczek. Dodatkowo posypuję je dyniowymi pestkami. Dyniowe pieczywo jest przepyszne i oczywiście zadziwia pięknym kolorem jesieni. Ciasto z dynią i makiem Jeśli mowa o świętach to proponuję ciasto dyniowe z makiem. Będzie to piękny i pyszny makowiec na świątecznym stole. Ciasto zachwyca smakiem no i to połączenie pomarańczowego z ciemnoniebieską, makową masą. W tym cieście zastosowałam dyniowe puree

codojedzenia
Pyszny makowiec :) 223

drożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec – przepis Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mleka, maki, rozczyn zostawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy utarte żółtka, następnie rozczyn i mleko. Ciasto zagniatamy następnie dodajemy stopione masło. Wyrabiamy na lśniącą kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne ciasto otrębowe 152

jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak,który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)   Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Składniki(...)tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto

Różne smaki w kuchni
SERNIK WIEDEŃSKI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 556

Znakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania