ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:21/571)

Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1593

się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła(...)żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strucla z dżemem morelowym i dynią 132

mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko 0.5 szklanki, woda ciepła 0,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka pomarańczowa 3 łyżki

kulinarne odsłony pati
Makowiec na kruchym cieście 154

propozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem.  Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta.  Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam.  Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam.  Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam

Ciasteczkowy Potwór
Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami 109

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku! Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 1h Wyrastanie:  2 h Czas pieczenia:  20 minut Ilość bułeczek:  około 15 Składniki na bułeczki: • 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki • jedna saszetka suszonych(...)żółtka jajek • 4 łyżki cukru • pół szklanki ciepłego mleka • 40 g masła -  około 3 łyżki Składniki na nadzienie makowe: • 1/4 szklanki maku • pół garści rodzynek • łyżka cukru • 1/4 szklanki wody Składniki na pomarańczową glazurę: • 2 niepełne łyżki świeżego soku z pomarańczy • 2 łyżki cukru pudru • mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: • blat lub stolnica z wałkiem + mąka

AniaGotuje.pl
Ciasto "Pijak" 388

polecam to ciasto, bo jego smak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej

Słodka Strona
Makowiec na biszkopcie 120

wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy ocet, delikatnie mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć. W tym czasie białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy masę żółtkową, mąkę, mieszamy, wylewamy na mak. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy na deskę do góry

Bułka z Chlebem
Makowiec z owocami i galaretką 171

Masa makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki

VioletoweKucharzenie
Propozycje na świąteczne wypieki 201

Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 182

  Delikatne i puszyste ciasto dopieszczone drożdżowe z wilgotną masą makową Helio z bakaliami. Wspaniały świąteczny wypiek, który wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Drożdżowy wieniec nie

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1189

poczęstowała mnie rogalikami, kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana.     Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy

Jadło i czytadło
Bułki drożdżowe z ziarnami 167

wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem  i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy.  Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej

Tagebuch po polsku
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 146

choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wigilia w królestwie garów 130

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kapusta wigilijna sałatka z groszkiem fasola chrzan kluski z makiem   ciasto makowe z jabłkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

królestwo garów
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 151

pyszny! Palce lizać! Zwolennikom maku na pewno posmakuje! Ja to ciasto piekłam już kilka razy i zawsze jest pyszne. Mocno makowe, wilgotne, pełne bakalii...Przepis od Anitki . Polecam. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 4 jaja; szczypta soli; 4 łyżki wody; 100 g cukru kryształu; 130 g mąki pszennej; 30 g kakao; 2 łyżeczki proszku

In my kitchen
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 150

pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac. W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej. Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki. Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka jezyn.Reszte ciasta rozlozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!