ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:15/571)

Makowiec zawijany 218

Zmielić mak 11. Podsmażyć mak z cukrem i bakaliami, wystudzić 12. Ubić białka 13. Mak wymieszać z żółtkami 14. Masę makową delikatnie połączyć z białkami 15. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny(...)się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta? Ja dawniej nie lubiłam ciastmakiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły i w tym roku makowiec będzie obowiązkowo! Artykuł Makowiec zawijany pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 196

mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 ) CIASTO: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak. Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze. Do ciasta wkładamy kokosowe kulki

Ostra na Słodko
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 144

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                                                                         SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej(...)MAK:  1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka manny skórka kandyzowana, pomarańczowa cukier puder do posypania  1 jajko do smarowania

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto makowe ze śliwkami 211

sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 500-600g śliwek Wykonanie: - masło i jajko do ciasta powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać - masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem - do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić

Smakołyki Bereniki
Tort Makowy z Białą Czekoladą 211

Tort stworzony dla miłośników białej czekolady i fanów ciast z makiem. Wypiek należy do słodkich ciast, dlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa(...)czekolady 330 ml śmietanki 30 % Biszkopt: 4 jajka 7 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy ok. 1/5 szklanki maku Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z czarnej porzeczki Tort Makowy z Białą Czekoladą

Słodka Strona
Pieczarki z pesto i mozzarellą w cieście francuskim 168

użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok 9 cm. Na każdym kwadracie ułożyć małą łyżeczkę pesto, na nim pieczarkę a następnie plasterek mozzarelli. Wszystkie rogi ciasta zebrać i skleić na górze. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem i posypać makiem Piec w temp 200 st z termoobiegiem

Gotowanie jest łatwe
Mrówkowiec 155

Pyszne ciasto wyczarowane zaledwie z kilku składników. Dodatek maku sprawia, że idealnie pasuje na świąteczny stół. Składniki: 250 g masła 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia(...)olejek migdałowy Wykonanie: Masło ucierać do białości z cukrem.  Dodawać kolejno po jednym jaju i małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodać suchy mak. Ciasto piec w temp.180°C około godziny. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Bienenstich - użądlenie pszczoły 168

przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z makiem]..Ciasto zrobione z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z makiem 144

ciasto dodając powoli pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej zagniatać ciasto za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na prostokąt *** *** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej *** *** Ciasto(...)przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C . Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor *** *** Po wystudzeniu drożdżówki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Drożdżówki z makiem pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Makowa panienka z kremem waniliowym 599

Święta. Będzie też idealne na wszelkie imieniny i przyjęcia – zachwyci wszystkich gości. Makowa panienka z kremem waniliowym – ciasto: 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 zużyjemy do kremu) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (125 g) 150 g niebieskiego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera Makowa(...)konfitury np. wiśniowego, porzeczkowego, malinowego, żurawinowego 100 g wiórków kokosowych Jajka przelewamy ciepłą wodą, aby się ogrzały. Wycieramy je i oddzielamy białka od żółtek. Odmierzamy wszystkie składniki ciasta – cukier, mak, wiórki i migdały. Białka jajek ubijamy na wysokich obrotach miksera. Gdy będą białe, dosypujemy powoli cukier – cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku – cały czas miksując

Poezja smaku
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 209

lada smakołyk! delikatne, lekko słodkawe ciasto i pyszne rozwarstwienie przy każdym kolejnym kęsie...Cudowne na drugie śniadanie z kubkiem mocnej herbaty, najlepiej prosto z samowara :) Tymi bułeczkami chciałam otworzyć nowy cykl blogowy  "O tym jak rośliny zmieniały bieg historii".  MAK W kulturze ludowej nazywany Panienkami . Mak polny i mak lekarski , ten pierwszy powszechny, w Polsce rosnący dziko(...)Mak polny jest jednym z najważniejszych dzikich warzyw zbieranych na południu Europy. Młode liście i rozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 350

przykrywamy makiem i jabłkami. Składniki [MAK]: 200 g suchego maku 3 jajka 100 g cukru garść orzechów włoskich krojonych 3 łyżki miodu 50 g masła Wykonanie: Mak parzymy i następnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy pianę. Do maku dodajemy żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Mak wykładamy(...)wykładamy na mak i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Składniki [JABŁKA]: 1 kg jabłek 100 g cukru 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem

psgotujemy
Figa z makiem 124

się nie damy, ale damy radę ;) Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy . Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem z makiem. 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maku 10 dużych i miękkich fig – lub więcej, jeśli lubicie 400 g jogurtu 2 jajka 3 łyżki oleju(...)pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej   Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy do połączenia składników. Do formy (najlepiej keksówki, ale może być inna) wykładamy połowę ciasta i wykładamy figi, ogonkami do góry. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Ciasto można też upiec w formie babeczki jeśli mamy wysokie foremki na muffiny

Kucharzyca
MAKOWIEC JAPOŃSKI 155

Mak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się(...)poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę.  Warte polecenia!   Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek

Kuchnia MagdaLeny
MAKOWIEC JAPOŃSKI 162

Mak na święta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się(...)poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Poza tym, w składzie nie zawiera mąki, tylko kaszę mannę.  Warte polecenia!   Składniki: 200 g maku mielonego 250 ml mleka 4 duże jajka 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 5 łyżek

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania