ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:10/571)

Paluchy z makiem i z czarnym sezamem z orębami 134

godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie odgazuj. Rozwałkuj na stolnicy na ok 0,5 cm. Potnij ciasto na 1,5 cm paski. Na stolnicy rozsyp sezam i mak. zacznij rolować otaczając ciasto makiem i sezamem. Piecz w 200 stopniach ok 20 minut

AZgotuj!
Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe 3095

ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: szklank a maku 1 70 g margaryny 2 du że jajka czubata łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru(...)strumieniem wlewamy adwoka t (powinien być w temperaturze pokojowej). Na ostudzony mak wykładamy 2 /3 masy ajerkoniak-owej przykrywamy górnym biszkoptem i całość pokrywamy pozostałą częścią masy. Płatki migdałów podsmażamy przez chwilę na suchej patelni uważając aby ich n ie przypalić , a po ich całkowitym wystudzeniu posypujemy nimi ciasto .             Moje posty

Słodka Strona
Rogale marcinskie 291

niebieskiego maku, ale cala reszta jest jak byc powinna. Przyznaje, ze jest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g(...)dodajemy stopiony tluszcz, roztrzepane jajka i reszte mleka. Ciasto dokladnie wyrabiamy i gdy juz stanie sie gladkie odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Nastepnie przekladamy ciasto na opruszona maka stolnice. Ciasto nalezy rozwalkowac w prostokat o grubosci 1cm i na 2/3 powierzchni rozsmarowac maslo. Mozna je zetrzec na tartce. Skladamy ciasto jak koperte na 3 razy. Zaczynamy od czesci gdzie

Przysmaki Karolki
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 2012

Ciasto kokosowe z alkoholem Szybki jabłecznik  Piernikowy murzynek z lukrem Ciasto z makiem i serem Ciasto Pani Walewska Ciasto Twarogowe poduszki Ciasto delicja Makowiec pod kokosową chmurką Makowiec na kruchym cieście Ciasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka

W Moim Magicznym Domu
Makowiec na kruchym cieście 452

makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cm Kruche ciasto:    3 szklanki mąki pszennej,  4 żółtka,  3/4 szklanki cukru,  200g masła

Z miłości do słodkości
makowiec śnieżny wg s. Anastazji 523

przesiewamy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem mas. składniki na masę makową: 250 g maku mielonego 250 ml mleka 100 g cukru 2 łyżki miodu 3 białka

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 585

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem(...)zmielony mak mieszamy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie masy orzechowej: Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną. Ciasto dzielimy na 4 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, układamy ją na dnie blaszki i smarujemy powidłami śliwkowymi. Na nich układamy drugą część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę makową i przykrywamy ją trzecią częścią ciasta. Wykładamy masę

Trzeci talerz
Dziecinnie łatwe ciasto z makiem i nektarynkami 175

przygodzie z ksylitolem dochodzę do siebie, więc tradycyjnie w sobotę upiekłam, a w sumie nie ja, a Miśka ciasto typu duża blacha z makiem i nektarynkami. Jest to dziecinnie proste ciasto, sami zobaczycie, a nektarynki możecie zastąpić brzoskwiniami, morelami a nawet śliwkami. Składniki na tradycyjną dużą, prostokątną blachę: 500 g mąki pszennej 300 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju(...)środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut (sprawdź patyczkiem czy jest suche, jeżeli nie, to podpiecz jeszcze 3-5 minut). Smacznego!       Artykuł Dziecinnie łatwe ciasto z makiem i nektarynkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pomarańczowe bajaderki z czekoladą Chocolate Story 177

płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony).  W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, makiem, dżemem, olejkiem. Dodajemy ulubione bakalie.  Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Makowa Panienka 363

ciasto to "odkrycie" przedświąteczne. Przed świętami od dłuższego czasu robiłam ciasto z makiem zwane "cyckami murzynki", lecz ile można jeść to samo ciasto, a skoro ciasto z makiem i kremem budyniowym się sprawdziło, to czemu nie spróbować czegoś w podobnym wydaniu. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Widziałam jego zdjęcia na blogach, na niektórych wyglądał pięknie(...)rozpada się, a smak.. Sama się zdziwiła, że jest tak znakomity Składniki na ciasto - mała blaszka miej więcej 25x30 cm   *Ciasto: 8 białek szczypta soli 4 żółtka 80 g cukru 150 g maku  100 g wiórków kokosowych 100 g mąki migdałowej lub kupić i zmielić migdały opakowanie cukru waniliowego *Masa: skórka z 2 cytryn 2 małe budynie

Piekę, bo lubię
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 136

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie tylko na święta Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki zagniatam i formuję kulkę, która wkładam na 40 minut do lodówki. W tym czasie(...)garście orzechów 2 garście suszonych śliwek 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie ciasta lubicie) 30 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka piwa ¼ łyżki mąki Korzystam z suchego maku mielonego, bo tak jest łatwiej i szybciej Mak zalewam gorącym mlekiem, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Masło rozpuszczam. Śliwki kroję

Słodki sentyment
Wigilijna gwiazda makowa 344

świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :) Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży 100 g masła 1 łyżeczka cukru farsz 250 g maku  1,5 szklanki cukru 3 jajka 80 g kandyzowanej skórki pomarańczy cukier wanilinowy płatki migdałów dodatkowo cukier puder do posypania Przygotowanie(...)ściereczką, aż zwiększy swoją objętość.  Mak przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku. Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa

Niezły Młynek
Babciny Makowiec 336

inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież to makowiec. Składniki: *ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)dwukrotnie, pod koniec mielenia dodajemy orzechy - które tez mielimy. Zmielony mak z orzechami wsypujemy do makutry lub do miski, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki, lub jak ktoś nie ma to ręcznie.  Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy mieć makowców

Piekę, bo lubię
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 207

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła(...)przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść

Wanilia i Kardamon
Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. 106

Mak przelewamy przez gęste sitko i zostawiamy do odsączenia. Następnie dwukrotnie mielimy mak na najdrobniejszym sitku z maszynki. Możemy użyć maku już zmielonego wtedy tylko zalewamy go mlekiem lub wodą i chwilę gotujemy. Następnie osączamy na sitku i już jest gotowy do użycia. Ja jednak zdecydowanie preferuję mak samodzielnie przygotowany ponieważ zdarza się, że z makiem mielonym ciasto(...)wyrasta już tak ładnie. Kupując mak również dobrze zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia, niestety często zdarza się, że mak pochodzi z Chin, ale na rynku jest też dostępny nasz krajowy. Ciasto. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i scieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania