ciasto z makiem - przepisów 6349

  1. Ruskie bułki z makiem
    Ruskie bułki z makiem

    majonez. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji. 2.  Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem. 3. Posmarowane i posypane makiem ciasto zwijamy w szczelny rulonik, przekrawamy w środku ostrym nożem, nie przecinamy boków

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  2. Wiśniowy piegusek
    Wiśniowy piegusek

    sobie wymyśliłam piegusa, do którego dorzuciłam wiśnie i okazało się, że świetnie do niego pasują. Dlatego z czystym sumieniem polecam to szybkie ciasto do kawy. Składniki: 5 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wiśnie Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta stopniowo dosypujemy cukier(...)ubiciu sztywnej piany wsypujemy mąkę, mak oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie ale ostrożnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 23x35 ale może być mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe) Na wierzchu ciasta układamy umyte i wydrylowane wiśnie. Pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut, do tzw suchego patyczka

    Przepis pochodzi z bloga Cynamonowe szczęście, prowadzonego przez cynamonoweszczescie.

  3. Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc.
    Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc.

    lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka(...)mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta (około 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na blacie obsypanym mąką

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  4. Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów
    Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów

    wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki melasy 1 jajko 2 żółtka 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 czubata łyżeczka(...)oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy. Na końcu ubić białka z pozostałą ilością cukru i połączyć z masa makową.  Mak wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  5. Strucla z makiem, zawijaniec
    Strucla z makiem, zawijaniec

    Ciasta z makiem zawsze królują na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia, nie kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki(...)zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga Apetyczna babeczka, prowadzonego przez Apetyczna babeczka.

  6. Proste, ucierane ciasto z truskawkami
    Proste, ucierane ciasto z truskawkami

    Polskie truskawki już się pojawiły, więc jeśli macie ochotę na ciasto z truskawkami, to polecam właśnie to: Proste, ucierane ciasto z truskawkami z delikatną nutą cytrynową i makiem. Ciasto jest delikatne, wilgotne, puszyste i nie traci na tym w kolejnych dniach. Spróbujcie koniecznie! Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka(...)masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki . Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, obrane

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  7. Krucho-drożdżowe rożki z makiem
    Krucho-drożdżowe rożki z makiem

    delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :) Składniki: 300 g mąki tortowej(...)upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie

    Przepis pochodzi z bloga Świat Ciasta, prowadzonego przez mapik27.

  8. Proste ciasto ucierane z truskawkami
    Proste ciasto ucierane z truskawkami

    Polskie truskawki już się pojawiły, więc jeśli macie ochotę na ciasto z truskawkami, to polecam właśnie to: Proste ciasto ucierane z truskawkami z delikatną nutą cytrynową i makiem. Ciasto jest delikatne, wilgotne, puszyste i nie traci na tym w kolejnych dniach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto jest dość wysokie na formę jaką użyłam, dlatego poniższy przepis świetnie nada się również(...)masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki . Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, obrane

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  9. Roladki drożdżowe z makiem
    Roladki drożdżowe z makiem

    Słodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru 2 jaja 6 dag drożdży 60 dag mąki 100 g roztopionego masła zapach waniliowy Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać(...)migdałowy Mak sparzyć wrzątkiem, przekręcić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki

    Przepis pochodzi z bloga Z Marcepanem, prowadzonego przez Z Marcepanem.

  10. Japoniec
    Japoniec

    nazwą z moich notatkach znalazłam kilka przepisów na ciasto ucierane z makiem. Ostatnio tak dobrze mi szły moje wariacje z przepisami, że i tym razem postanowiłam swobodnie trzymać się wytycznych przepisów. Moja wersja japońca okazała się całkiem ciekawa. Przede wszystkim dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów(...)razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało zjedzone ze smakiem:) Chociaż z drugiej strony to w sumie duże wyróżnienie gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie ciasto smakuje więc z przyjemnością zjem je do niedzielnej kawy.  Składniki: ciasto: 100 g masła 50 g sezamu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kwaśnej śmietany

    Przepis pochodzi z bloga ciastkarnia na kruchym spodzie, prowadzonego przez ciastkarnia na kruchym spodzie.

  11. Makowiec zawijany
    Makowiec zawijany

    Zmielić mak 11. Podsmażyć mak z cukrem i bakaliami, wystudzić 12. Ubić białka 13. Mak wymieszać z żółtkami 14. Masę makową delikatnie połączyć z białkami 15. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia 19. Upiec makowce Poprzedni 1 z 19 Następny(...)się podoba taki makowiec zawijany? Robicie makowce na Święta? Ja dawniej nie lubiłam ciastmakiem, ale na szczęście gusta mi się zmieniły i w tym roku makowiec będzie obowiązkowo! Artykuł Makowiec zawijany pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

    Przepis pochodzi z bloga KuchniaWeDwoje.pl, prowadzonego przez KuchniaWeDwoje.pl.

  12. MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ
    MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ

    mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 ) CIASTO: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak. Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze. Do ciasta wkładamy kokosowe kulki

    Przepis pochodzi z bloga Ostra na Słodko, prowadzonego przez Ostra na Słodko.

  13. DROŻDŻOWA     CHOINKA    Z    MAKIEM
    DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM

    Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                                                                         SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej(...)MAK:  1/2 puszki gotowej masy makowej lub przygotowanej według własnego przepisu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka manny skórka kandyzowana, pomarańczowa cukier puder do posypania  1 jajko do smarowania

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Fantazje Marioli, prowadzonego przez Mariola Łyczak.

  14. Ciasto makowe ze śliwkami
    Ciasto makowe ze śliwkami

    sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 500-600g śliwek Wykonanie: - masło i jajko do ciasta powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać - masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem - do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  15. Tort Makowy z Białą Czekoladą
    Tort Makowy z Białą Czekoladą

    Tort stworzony dla miłośników białej czekolady i fanów ciast z makiem. Wypiek należy do słodkich ciast, dlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa(...)czekolady 330 ml śmietanki 30 % Biszkopt: 4 jajka 7 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy ok. 1/5 szklanki maku Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z czarnej porzeczki Tort Makowy z Białą Czekoladą

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.