ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:3/571)

Proste ciasto z makiem + film 126

Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużo pracy, do tego bardzo smaczny a takie ciasta cenię sobie najbardziej.     składniki na tortownicę 23 cm 200 g masła 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 3/4 szklanki(...)miksowania dodajemy suchy mak i wszystko starannie łączymy. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, dokładnie je rozprowadzamy a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 50 minut, po czym studzimy w piekarniku. ciasto obficie oprószamy cukrem pudrem.   Artykuł Proste ciasto z makiem + film pochodzi

Smakowite Dania
Ciasto z makiem 128

Drodzy, dziś nie będzie nic o ogórkach 😉 . Zajmiemy się ciastem z makiem. Będzie to ciasto kruche, a w środku mak. Nikt nie powiedział przecież, że makowce jada się tylko w święta. My jadamy wtedy, gdy mamy na mak ochotę. Najlepszy byłby wyspany wprost z makówki, ale jak nie ma to weźmiemy z puszki. Będzie szybciej. Jeśli tylko ktoś lubi

Tylko pysznie
Ciasto z makiem, wilgotne i pyszne 148

jabłek, to musiie obrać i potrzć na tarce jabłka. Teraz kolej na mak i kaszę manną. Dodawać porcjami i mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-60 minut

Kuchnia Pokoleń
ciasto trójniak 865

ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej 1 łyżkę kakao a do trzeciej mak. Do foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciasto jasne, na ciasto jasne wykładamy ciasto kakaowe a następnie ciasto z makiem. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 293

Mak i bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy keks zajmuje tylko pół godziny. Tyle czasu w przedświątecznej gorączce na pewno uda Wam się wygospodarować. Zanim zaczniecie – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę keksówkę (używam klasycznej o wymiarach 25/12cm) smarujemy margaryną(...)też nie będzie odczuwalne. Sodę mieszamy z łyżką mleka. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie je drobno. Bakalie dobrze zalać

Karo in the Kitchen
ciasto piegowaty Jaś s. Anastazji 156

makiem: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 szkl cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 szkl suchego maku wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mak(...)czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Piegus z dżemem 165

niespodziewanych gości. Delikatnie puszyste z chrupiącym makiem oraz dżemem, który idealnie przełamuje słodycz.  Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek maku słoik dżemu porzeczkowego Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej piany, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem

Cynamonowe szczęście
Biszkopt makowy z pianką i ananasem 118

Pyszne i lekkie ciasto z ananasem. Lubicie takie? U mnie zniknęło bardzo szybko – zwłaszcza przypadło do gustu mojemu Smykowi (który z reguły za ciastami z makiem czy ananasem nie przepada). Przepis na małą blaszkę. Biszkopt makowy: 8 białek 1 szkl. cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką

Smaki Na Talerzu
Prosty makowiec na cieście jogurtowym, bez miksera 131

jest imponująca, to jednak dobrze zrównoważona. Mak jest wyraźnie wyczuwalny i nie mamy wątpliwości, co za ciasto jemy. Jak upiec dobry makowiec na cieście jogurtowym? Trzeba pamiętać o jednej zasadniczej rzeczy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy na pewno otrzymamy pyszne, puszyste ciasto. Tak więc zapraszam na pyszne ciasto z makiem, które będzie na pewno hitem(...)waszym stole. Drukuj Makowiec na cieście jogurtowym bez miksera Pyszny, prosty makowiec. Składniki Ciasto 4 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. jogurtu greckiego 3 szkl. mąki 1 op. gotowej masy makowej tłuszcz do formy Kruszonka 1 łyżka smalcu 1 łyżka margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Składniki ciasta z wyjątkiem masy makowej włożyć

Mieszam w Garnku
mazurek czterowarstwowy 216

ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy mak. składniki na ciasto kokosowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 100 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy wiórka kokosowe. składniki na ciasto kakaowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru(...)ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy kakao. składniki na masę z jabłek: 2000 g jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka np. o smaku agrestowym wykonanie: Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z cukrem. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masą przekładamy placki. przełożenie: ciasto orzechowe – masa jabłkowa – ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 240

pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml ciepłej wody 180 g jogurtu naturalnego Nadzienie: 2/3 – puszka maku lub mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem Dodatki: siekane migdały, groszki białej(...)jogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie rolady. Rolady przecinamy wzdłuż na pół ale nie do końca skręcamy ciasto w pojedynczy warkocz i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Strudel z makiem 53

kutia, ale także pieczemy różnego rodzaju ciasta z makiem. U wielu z Was na pewno jest podobnie, dlatego też chcielibyśmy Wam zaproponować zrobienie drożdżowego strudla z makiem oraz mnóstwem bakalii. Nasz świąteczny strudel z makiem długo zachowuje świeżość, więc można zrobić go dzień przed Wigilią. Udostępnij Strudel z makiem – składniki 500 g mąki pszennej(...)wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilka minut przy użyciu haka. Wlać rozpuszczone masło, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Ciasto posmarować niewielką ilością oleju, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe można także wyrobić ręcznie, zachowując powyższą kolejność. Dwie keksówki o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto na strudel odgazować

niecodziennikpary
Ciasto Dziwak 486

mak ułożyć kolejną porcję rozwałkowanego ciasta. Piec w 200 stopniach C około 30- 40 minut. Ciasto musi być rumiane. Jabłka 750 g jabłek 40 g masła cukier do smaku Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać masło, dodać starte jabłka i cukier do smaku. Smażyć wszystko razem aż jabłka będą miękkie. Blaszkę wyłożyć ciastem nakłuć(...)masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta ciasto z makiem masa ciasto z jabłkami polewa ciasto Dziwak

O kuchni z uczuciem
Piegusek z białek 532

jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku(...)niektóre biszkopty i nie wymaga dodatku ponczu. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno. Piegusek z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady

Smakołyki Bereniki
Babka marmurkowa 80

pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maku 1/2 łyżeczka sody dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować marmurkową babkę z makiem i kakao . Do miski włożyć żółtka jajek, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy po czym ubić, najlepiej mikserem, na puszystą całość. Kiedy(...)tego drewnianej łyżki. Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część pozostawić taką jaka jest, do drugiej dodać mak a do trzeciej kakao. Dużą formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wkładać na przemian warstwy raz ciasta z makiem, raz z kakao, raz ciasta bez dodatków. Powtórzyłam tę czynność trzy razy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

mecooks