ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:6/571)

Tarta cytrynowa 182

mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make(...)cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki. Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine. Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo

Przysmaki Karolki
Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście 196

pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta

Słodkie okruszki
Seromakowiec bezglutenowy 194

robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec...  Wykonanie jest całkiem proste.  Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki.  Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe lub bezglutenowe wg poniższego przepisu: 200 g mąki(...)pergaminem i nasmarować margaryną. Masa makowa : Wg przepisu na masę makową z suchego maku 4 białka Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła. Tuż przed wyłożeniem maku na ciasto ubić 4 białka ze szczyptą soli, dodać do maku i energicznie ale delikatnie wymieszać. Masa serowa : 1 kg zmielonego twarogu - korzystam z dobrych, gotowych mielonych twarogów i na razie

Ze smakiem bez glutenu
Rolada makowa 178

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany(...)namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 4-6 łyżek śmietany 18% Dodatkowo

Pychotkaaa
Drożdżowa gwiazda z makiem 267

Masa: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, aż napęcznieje. Po tym czasie dodajemy do niego cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy. Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy(...)ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Po wystudzeniu gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Drożdżowa gwiazda z makiem pochodzi

Poezja smaku
Euforia czekoladowo makowa 152

mnie w domu tak się jakoś przyjęło, że na każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów(...)kakao i ostrożnie mieszamy. Ja ciasto rozłożyłam po połowie do dwóch blaszek 23x33 cm wyłożonych papierem do pieczenia (ostatnio używam papieru w arkuszach Stella Pack bo to bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut w 180 st. C Możecie też upiec je w jednej blaszce a potem przekroić na pół. Makowiec: 200 g suchego maku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki

Cynamonowe szczęście
Ciasto z makiem 99

Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymagający mało pracy i pyszny, a takie ciasta cenię sobie najbardziej. składniki na 7 porcji 25 dag margaryny 3 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki maku(...)łyżeczka proszku do pieczenia przepis Ucieramy margarynę z cukrem, dodając kolejno po jajku i porcjami mąkę. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania suchy mak. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia i pieczemy w temp około 180 st.C. około 60 minut

Smakowite Dania
Kantyczka 202

dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak. 2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy. 3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową. 4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem. 5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty(...)posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową. 6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem. 7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut. 8. Po upieczeniu ciasto posmarowałam masą krówkową i posypałam posypką kokosową Delecta. , którą otrzymałam w paczce w akcji na Durszlaku :) SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
ciasto euforia 4274

Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 40 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. (Ciasto najlepiej ubiec dzień przed przekrawaniem). składniki na ciasto makowe: 150 g maku mielonego 70 g cukru pudru 4 łyżki cukru kryształu drobnego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g orzechów, posiekanych wykonanie(...)gotujemy, aż woda odparuje i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wystudzony mak oraz orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem kryształem. Ubite dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 128

Nazwa tej przekąski jest dłuższa niż jej przygotowanie Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Wspaniale chrupiące małe kwadraciki z ciasta francuskiego posypane makiem i siemieniem lnianym gotowe! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty

Zasmakuj Kuchni
Makowiec Japoński 2649

lekka „okroiłam”. Wykonanie ciasta jest proste, i jedynie osączanie maku może lekko zniechęcać;) Powiem Wam jednak, że warto się skusić i zamiast masy makowej kupić do tego ciasta mak mielony. 500 g mielonego maku (może być też zwykły mak, jednak po sparzeniu mlekiem i odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia, zmniejszając obroty miksera. W dużej szklanej lub metalowej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką z resztą składników. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem 107

sama kwintesencja świątecznych smaków. Takie ciasto po spróbowaniu wzbudza wiele emocji, bo każdy odczuje to, co lubi najbardziej. Niezbyt słodkie, mega wilgotne, puszyste, świetnie komponujące się z dekadencką, przepyszną polewą czekoladową i super ekspresowe. W sam raz na okres świąteczny, to co, lecimy z przygotowanie?  Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem - przepis:  125 g masła 3/4 szklanki(...)mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki suchego maku 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej, przepis TU ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50 g masła 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek mleka Jak zrobić wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem i polewą czekoladową? Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Kuchnia Łukasza
Drożdżówki z makiem 180

wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin. 2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt(...)Rozsmarować masę na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na tym kawałku nie przykrytym makiem. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Żeby były równe najlepiej ciasto podzielić najpierw na pół. A potem każdy kawałek jeszcze raz na pół (czyli razem już są 4 części) a każdą z tych części

UgotujmyTo.pl
Tort Makowy z Wiśniami i Likierem 406

piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszek, zdjąć papier do pieczenia. Oba ciasta z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę ( patrz FILM ). Jeden kawałek ciasta położyć na podkładce lub paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć jeden kawałek ciasta. Krem: 7. Śmietankę ubić z fixami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym(...)konfiturę wiśniową ( patrz FILM ) i przykryć ją paroma łyżkami kremu. Tort nakryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć, ciasto nasączyć pozostałym ponczem. Krem który nam zostanie będzie na wierzch, boki i rozetki. 9. Kremem posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać. Następnie tort posypać trochę suchym makiem. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego (użyłam foliowego, jednorazowego) z tylką, użyłam tylki

Mała Cukierenka
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1097

dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki ( patrz FILM ). Na koniec ciasto maczek porzeczkowy posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka