mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowa skladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie: Make(...)cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki. Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine. Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo
Przysmaki Karolkipyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta
Słodkie okruszkirobiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak z suchego maku mielonego ale można użyć również maku z puszki. Ciasto idealne zarówno na święta jak i na zwykłą niedzielę. Składniki - na dużą blachę: Ciasto półkruche - można zrobić kruche ciasto glutenowe lub bezglutenowe wg poniższego przepisu: 200 g mąki(...)pergaminem i nasmarować margaryną. Masa makowa : Wg przepisu na masę makową z suchego maku 4 białka Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła. Tuż przed wyłożeniem maku na ciasto ubić 4 białka ze szczyptą soli, dodać do maku i energicznie ale delikatnie wymieszać. Masa serowa : 1 kg zmielonego twarogu - korzystam z dobrych, gotowych mielonych twarogów i na razie
Ze smakiem bez glutenuSłówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany(...)namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 4-6 łyżek śmietany 18% Dodatkowo
PychotkaaaMasa: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, aż napęcznieje. Po tym czasie dodajemy do niego cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy. Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy(...)ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Po wystudzeniu gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Drożdżowa gwiazda z makiem pochodzi
Poezja smakumnie w domu tak się jakoś przyjęło, że na każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów(...)kakao i ostrożnie mieszamy. Ja ciasto rozłożyłam po połowie do dwóch blaszek 23x33 cm wyłożonych papierem do pieczenia (ostatnio używam papieru w arkuszach Stella Pack bo to bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut w 180 st. C Możecie też upiec je w jednej blaszce a potem przekroić na pół. Makowiec: 200 g suchego maku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki
Cynamonowe szczęścieKiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymagający mało pracy i pyszny, a takie ciasta cenię sobie najbardziej. składniki na 7 porcji 25 dag margaryny 3 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki maku(...)łyżeczka proszku do pieczenia przepis Ucieramy margarynę z cukrem, dodając kolejno po jajku i porcjami mąkę. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania suchy mak. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia i pieczemy w temp około 180 st.C. około 60 minut
Smakowite Daniadajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy mak. 2. Brytwankę o wymiarach 25x38 wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód dajemy ciasto z kakao i rozsmarowujemy. 3. Na ciasto z kakao dajemy połowę biszkoptów, które smarujemy z obu stron marmoladą jabłkową. 4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem. 5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty(...)posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową. 6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem. 7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut. 8. Po upieczeniu ciasto posmarowałam masą krówkową i posypałam posypką kokosową Delecta. , którą otrzymałam w paczce w akcji na Durszlaku :) SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPieczemy w 170-180 st. C przez ok. 40 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. (Ciasto najlepiej ubiec dzień przed przekrawaniem). składniki na ciasto makowe: 150 g maku mielonego 70 g cukru pudru 4 łyżki cukru kryształu drobnego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g orzechów, posiekanych wykonanie(...)gotujemy, aż woda odparuje i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wystudzony mak oraz orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem kryształem. Ubite dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaNazwa tej przekąski jest dłuższa niż jej przygotowanie Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Wspaniale chrupiące małe kwadraciki z ciasta francuskiego posypane makiem i siemieniem lnianym gotowe! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty
Zasmakuj Kuchnilekka „okroiłam”. Wykonanie ciasta jest proste, i jedynie osączanie maku może lekko zniechęcać;) Powiem Wam jednak, że warto się skusić i zamiast masy makowej kupić do tego ciasta mak mielony. 500 g mielonego maku (może być też zwykły mak, jednak po sparzeniu mlekiem i odsączeniu, należy go zmielić – polecam kupić od razu mak mielony(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami na puch. Dodajemy jabłka, kaszę mannę, mak i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia, zmniejszając obroty miksera. W dużej szklanej lub metalowej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką z resztą składników. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na Talerzusama kwintesencja świątecznych smaków. Takie ciasto po spróbowaniu wzbudza wiele emocji, bo każdy odczuje to, co lubi najbardziej. Niezbyt słodkie, mega wilgotne, puszyste, świetnie komponujące się z dekadencką, przepyszną polewą czekoladową i super ekspresowe. W sam raz na okres świąteczny, to co, lecimy z przygotowanie? Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem - przepis: 125 g masła 3/4 szklanki(...)mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki suchego maku 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej, przepis TU ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50 g masła 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 5 łyżek mleka Jak zrobić wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem i polewą czekoladową? Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
Kuchnia Łukaszawyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin. 2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt(...)Rozsmarować masę na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na tym kawałku nie przykrytym makiem. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Żeby były równe najlepiej ciasto podzielić najpierw na pół. A potem każdy kawałek jeszcze raz na pół (czyli razem już są 4 części) a każdą z tych części
UgotujmyTo.plpiekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszek, zdjąć papier do pieczenia. Oba ciasta z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę ( patrz FILM ). Jeden kawałek ciasta położyć na podkładce lub paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć jeden kawałek ciasta. Krem: 7. Śmietankę ubić z fixami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym(...)konfiturę wiśniową ( patrz FILM ) i przykryć ją paroma łyżkami kremu. Tort nakryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć, ciasto nasączyć pozostałym ponczem. Krem który nam zostanie będzie na wierzch, boki i rozetki. 9. Kremem posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać. Następnie tort posypać trochę suchym makiem. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego (użyłam foliowego, jednorazowego) z tylką, użyłam tylki
Mała Cukierenkadalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki ( patrz FILM ). Na koniec ciasto maczek porzeczkowy posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenka