Duży wiejski chleb...

Duży wiejski chleb...

Duży wiejski chleb...

Dzisiaj propozycja upieczenia dużego 1,4 kg smacznego chleba, z chrupiącą skórką.  Rozpoczynamy od zaczynu: 500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki, 1 łyżka cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy 1 kg mąki typ 650, potem wsypujemy łyżkę soli  i dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego, który daje  świeżość i pulchność. -- -- Potem mieszamy dokładnie mikserem lub łyżką do połączenia się produktów. Następ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.