Gnocchi di patate

Gnocchi di patate

Gnocchi di patate

Przepis na : obiad

Przepis na gnocchi. Gnocchi di patate, czyli włoskie kluski ziemniaczane z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej. Podobne są do polskich kopytek. Wikipedia Zrobiłam i ja. Do pysznej wołowiny zrobiłam samodzielnie gnocchi di patate, ale możecie też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub najzwyklejsze kop... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

JStragaJStraga

Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, kopytka, ziemniaki, sosy, ciasto, wołowina, pierogi, makaron, szpinak, marchewkowe, obiad, makaron ze szpinakiem, sos serowy, ciasto marchewkowe, obiad z makaronem, pierogi ze szpinakiem, pierogi z mięsem, ciasto na pierogi

Inne przepisy z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.