Polska kuchnia bezglutenowa" to książka Agaty Lewndowskiej , którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM . Kim jest Agata Lewandowska? Pani Agata jest dyplomowanym dietetykiem, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Jej pasja to zdrowy styl życia i od lat interesuję się wpływem codziennej diety na ludzkie zdrowie. Od kilku lat pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera. Książka ta jest idealna(...)osób cierpiących na celiakę oraz tych wszystkich, którzy zdecydowali się na zdrową dietę bezglutenową - nie tylko z konieczności, ale z własnego, świadomego wyboru. Dieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak
Di gotujeSKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki ryżowej bezglutenowej 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych Masło zmiksuj bardzo dokładnie. Cały czas miksując kolejno wsypuj: biały cukier
Kuchnia bezglutenowaTeoretycznie powinnam być na diecie bezglutenowej, bo choruję na endometriozę, przy której dieta może ograniczyć stany zapalne. W praktyce wychodzi mi jednak różnie. Zwykle ulegam pokusie, zwłaszcza jeśli chodzi o słodkości. Nie zaszkodzi się jednak poduczyć. Dlatego chętnie sięgnęłam po “Dietę bezglutenową”, zwłaszcza że ma dobrą sekcję z bezglutenowymi deserami. Jest to zbiór przepisów tradycyjnej, raczej polskiej kuchni bez egzotycznych(...)znane nam smaki, które może jeść cała rodzina. Przepisy podkręcono tak, żeby nie zawierały glutenu. Książka zawiera też przydatną tabelkę zamienników, których nie można nam jeść na diecie bezglutenowej. Bardzo ciekawie wyglądają przepisy na bezglutenowe kartacze, flan po katalońsku, kluseczki z polenty kukurydzianej, tatar z wędzonego łososia, jaglankę z gruszkami, pizzę z kalafiora czy fasolkę z migdałami zamiast bułki tartej
Ugotowane pozamiataneCiastka owsiane ze słonecznikiem zainspirowane przepisem z bloga Moje Wypieki w wersji bezglutenowej :). Kruche, delikatne i naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Idealne do kawy lub szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka ziaren słonecznika 250 g miękkiego masła, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić! SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła(...)kruszonka: 250 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 125 g miękkiego masła 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ok.200-300 g truskawek Przygotuj zaczyn: w wysokim naczyniu dokładnie wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Ciasto: Masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, następnie wsyp mąkę
Kuchnia bezglutenowaNajsmaczniejszy biszkopt bezglutenowy upieczony z mieszanki do wypieku ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru(...)maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek przesiej i wymieszaj. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej, gęstej pianki
Kuchnia bezglutenowaDoskonały chleb bezglutenowy z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Prosty do wykonania, a na chlebowej mieszance Nutri Free zawsze się udaje :-) Mieszanki bezglutenowe tej marki, to jedne z nielicznych na rynku mąk o tak przyzwoitym składzie i krótkim składzie.... Skład i informacje przeczytać można tutaj . Kupić także ;-) Polecam. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki bezglutenowej
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami - idealne na letnie, weekendowe śniadanie. Można zrobić je z jagodami, malinami, bananem lub bez dodatku owoców. Proste do wykonania i bardzo, bardzo smaczne. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta
Kuchnia bezglutenowaSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto(...)oleju kokosowego 4 żółtka 120 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi kukurydzianej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 150 g cukru masa jabłkowo-budyniowa: 6 jabłek 1 litr mleka ryżowego 80 g cukru 2 budynie śmietankowe bułka tarta
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
Kuchnia bezglutenowaProste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej (użyłam BIO) 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe ciasto marchewkowe - lekkie, aromatyczne, wilgotne... Idealne na bezglutenowe, pyszne święta :) SKŁADNIKI: 2/3 szklanki mąki gryczanej Nutrifree (ok. 100 g) 140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe włoskie ciasteczka cantucci z migdałami. Delikatne, chrupiące i aromatyczne. Idealne na święta :) SKŁADNIKI: 160 g mieszanki Nutrifree Mix per dolci 1 jajo +1 żółtko 90 g drobnego cukru ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 80 g obranych migdałów Mąka bezglutenowa do podsypania Jajo i żółtko utrzyj z cukrem
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam. Składniki: 290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci 1 łyżka masła 3 żółtka 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego olej rzepakowy do smażenia mieszanka(...)bezglutenowa do podsypania cukier puder Mąkę, masło, żółtka, śmietanę i ocet umieść w misce i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto kilka razy uderz wałkiem. Wywałkuj je na grubość ok. 2 mm na podsypanym mąką stole. Potnij i zawijaj chruściki. Smaż w głębokim i bardzo gorącym oleju po kilka na raz. Usmażone odkładaj do odsączenia na ręcznik papierowy
Kuchnia bezglutenowa