bezglutenowe - 13564 przepisów (strona:29/905)

Bezglutenowy sernik pomarańczowy na spodzie biszkoptowym 54

zależności od preferencji można darować sobie spód lub zrobić go w wersji glutenowej. Ja wykonałam wersję bezglutenową a glutenowcy oczywiście nie zorientowali się co jedzą...:-) Sernik jest aromatyczny i sprężysty i, chyba, nie może się nie udać:-) Składniki na spód: 200-300 g biszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można ewentualnie

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety mięsne w sosie koperkowym 61

pulpety w sosie koperkowym.  Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-) 1 mała cebulka 1 jajo 2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane 1 łyżeczka suszonego koperku sól, pieprz 1 łyżka smalcu do smażenia Sos: 200 ml bulionu mięsnego lub wody przegotowanej 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa

Ze smakiem bez glutenu
Kruche ciasteczka kukurydziane - bezglutenowe 64

Szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe - z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Można je upiec bez żadnych dodatków - będą się doskonale przechowywały.  Można je potem wykorzystać do bezglutenowego spodu, do sernika na zimno. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajka 1/2 kostki margaryny

Ze smakiem bez glutenu
Placki ziemniaczane z szynką 70

Dobry sposób na zagospodarowanie szynki, która poniewiera się po lodówce.  Użyłam szynki z filetów drobiowych.  Wyszła wzbogacona wersja zwykłych placków ziemniaczanych.  U mnie w wersji bezglutenowej ale można je oczywiście zrobić w wersji glutenowej. Składniki - na ok. 12 sporych placków: 5 średnich ziemniaków ok. 250 g szynki w kawałku lub w plasterkach 1 mała cebulka 1 jajko(...)łyżki mąki - z lekkim czubkiem - u mnie bezglutenowa ale można też użyć zwykłej pszennej sól, pieprz ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynówce - o grubych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na jarzynówce. Dodać szynkę pokrojoną na drobne kawałki - nawet posiekaną. Dodać jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać dokładnie

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 141

Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek.  Pulchne, lekkie i smaczniutkie.  Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy makowiec na kruchym cieście 90

Idealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto bezglutenowe jest proste i wymaga tylko mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest delikatne, lekkie i pulchne. Składniki: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml skrobi ziemniaczanej 100 ml cukru 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka

Ze smakiem bez glutenu
Orzechowiec bezglutenowy 367

Słodki i mocno orzechowy smak w połączeniu z kakaowym biszkoptem i polewą orzechową daje mocne wrażenia smakowe. Na pewno będę ten przepis powtarzała wielokrotnie... Składniki: Biszkopt - u mnie bezglutenowy 4 całe jaja 130 g mąki biszkoptowej - u mnie mąka bezglutenowa 40 ml oleju 150 g cukru łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao Masa

Ze smakiem bez glutenu
Sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą 121

Bezglutenowy sernik z kaszką kukurydzianą, oparty na klasycznym przepisie na sernik wiedeński.  Bez spodu ale z  dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego(...)łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy - i mnie bezglutenowy 4 łyżki kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek skórka otarta z jednej pomarańczy 6-8 połówek brzoskwiń lub moreli z puszki Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.  Do utartego masła dodawać stopniowo po jednym żółtku

Ze smakiem bez glutenu
Babeczki warzywne z parówkami 88

dipem chrzanowym lub czosnkowym.  Parówki można z powodzeniem zastąpić szynką konserwową lub całkowicie z nich zrezygnować, tworząc wersję bezmięsną. Do wykonania zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Składniki: mrożone warzywa: fasolka szparagowa, kalafior, cukinia - po ok. 200 g puszka groszku konserwowego 1 duże jabłko 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 5 parówek z szynki(...)wyraźnego w smaku sera - użyłam kawałka parmezanu i małego oscypka 4 jaja 100 ml mąki - pszennej lub bezglutenowej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatowej, 3 łyżki koperku suszonego Mrożone warzywa rozmrozić i odsączyć z nich wodę. Posiekać. Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. Marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na jarzynówce. Czosnek zetrzeć

Ze smakiem bez glutenu
Fistaszek - biszkopt z kremem z masła orzechowego 104

łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne.  Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych.  Ale całość jest warta grzechu... 😊 Skład niki: 3 blaty biszkoptowe , każdy upieczony z dwóch jajek 1 biszkopt bezglutenowy: 2 jajka wielkości L 40 g cukru 50 g mąki bezglutenowej 10 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml oleju Masa fistaszkowa: 300 g masła ogrzanego do temperatury

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowa tarta owsiana z jabłkami. 58

BEZGLUTENOWA TARTA OWSIANA Z JABŁKAMI Ciasto: 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych 1/2 szklanki bezglutenowych otrąb gryczanych  (w tym łyżka złotego lnu mielonego) 1/2 szklanki bezglutenowej mąki owsianej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki zimnej wody ekstrakt waniliowy 2 jajka 6 pełnych łyżek oleju kokosowego 100 g cukru pudru trzcinowego Przygotowanie ciasta: Płatki, otręby, mąkę(...)Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Wstawić ciasto i piec około 30 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i posypać siekanymi pistacjami. Smacznego! *** Do przygotowania tarty użyłam bezglutenowych płatków owsianych  i lnu mielonego firmy Bauckhof Naturkost, które dostępne są w internetowych jak i stacjonarnych sklepach z żywnością ekologiczną. Całą ofertę możecie przejrzeć na stronie oficjalnej: Poniżej niektóre

Poranek na słodko
C jak celiakia, z jak zmiany 92

zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Gluten u chorych na celiakię powoduje zanik kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Jedynym wyjściem jest bezwzględne stosowanie diety bezglutenowej. Proste? No niby tak… To, że cierpię na celiakię stało się faktem w momencie odbioru przeze mnie wyników badania histopatologicznego jelita. Wynikało z niego, że to bardzo wczesna faza choroby. Jedna(...)dodatku dla ludzi cierpiących na celiakię dość uciążliwe. Początki celiakii wiązały się zatem dla mnie z nieustanną lekturą etykiet. Można co prawda spożywać wyłącznie produkty oznaczone jako bezglutenowe, z symbolem przekreślonego kłosa. Ale po pierwsze są one dość, by nie rzec, że bardzo, drogie. A po drugie na sklepowych półkach można znaleźć szereg produktów, które glutenu nie mają

Krzywa Prosta
BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU 95

Tradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 g maku białego - 160 g cukru - 6 łyżek komosy ryżowej białej - 300 g jabłek - 125 g masła - 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone żółtka

Kuchnia bezglutenowa Loli
BEZGLUTENOWE CRÊPES SUZETTE- PŁONĄCE NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM 114

śniadanie, ale na obiad i kolację też bym nie pogardziła :) Pierwszy raz jadłam je w malutkiej naleśnikarni na Manhattanie, matko z córką jaka ja byłam szczęśliwa kiedy znalazłam ten bezglutenowy przybytek, zamówiłam porcję, ale po jednym kęsie już wołałam kelnera żeby zamówić następną. Ta, wiem, że nie można się objadać, ale zamówiłam też trzecią... do hotelu :) SKŁADNIKI: Naleśniki(...)mleka - 100 gr mieszanki mąk bezglutenowych (owsiana, ryżowa, kukurydziana, teff, odrobina kokosowej) - 1 jajko - 50 ml syropu klonowego - szczypta soli - odrobina (łyżka) likieru pomarańczowego - 220 ml oleju rzepakowego - 3 łyżki cukru - 20 ml soku z cytryny - 150 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciskany) - 3 łyżki masła - 30 ml brandy do podpalenia - filety z jednej pomarańczy WSZYSTKIE SKŁADNIKI na naleśniki umieść

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy 77

placek z mąki pszennej z dodatkiem smalcu pochodzący z rejonu Emilia Romania w północnych Włoszech. W Polsce niezbyt znany fast food, ale we Włoszech gotowe placki w wersji bezglutenowej można  kupić w większości sklepów, ale w smaku nie dorównują tym robionym samemu. Ja wypróbowałam przepis znaleziony na stronie Nutrifree ( bez smalcu) i efekt wyszedł naprawdę znakomity. Piadinę podaje się(...)Pane Nutrifree  20 g skrobi ziemniaczanej  90 g wody  20 g mleka 1 łyżeczka soli  1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine  mąka bezglutenowa do podsypania W misce wymieszaj mąki. Powoli dolewaj wodę i mleko i wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia jednolitej i nie klejącej masy. Dodając sól i oliwę wyrabiaj dalej. Jeśli ciasto jest

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania