Letnie, lekkie śniadanie, które zapewni energie na długi poranek: bezglutenowe musli z kawałkami suszonych owoców: kokosa, banana, rodzynek, do tego świeże owoce i gestu, naturalny jogurt. Pycha! Składniki: 4 łyżki bezglutenowego musli Nutri Free Crunchy Mix tropikale 200 g gęstego jogurtu naturalnego owoce sezonowe np. maliny i borówki Do szklanki wsyp 2 łyżki musli i zalej połową
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w wykonaniu, szybkie i smakowały wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI: 210 g Mix per Dolci Nutri free (klik) 70 g mąki gryczanej 8 g bezglutenowego proszku
Kuchnia bezglutenowaPyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera. Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia. SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki startej cukinii
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji bezglutenowej. Postanowiliśmy przygotować w naszej polskiej kuchni z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze
Kuchnia bezglutenowaPrzejrzałam swoje zasoby w spiżarni i lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe i bez cukru ;) Smacznego Mamo! :-) SKŁADNIKI: 1 puszka m leka kokosowego (22% tłuszczu) 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych jumbo 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 3/4 szklanki musli z suszonymi owocami 4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej 4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu
Kuchnia bezglutenowaChrupiąca bezglutenowa pizza, która smakuje jak najlepsza glutenowa domowa pizza! Zrobiłam według przepisu Nutri-Chefa Marco Scaglione (http://www.nutrichef.it). Chrupiąca, lekka na cienkim spodzie z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką - czyli włoska klasyka. Jedna z najlepszych bezglutenowych jakie jadłam. Jeśli tęsknicie za prawdziwym smakiem pizzy - to przepis dla Was :-) SKŁADNIKI: ciasto: 400 g mieszanki Nutri Free
Kuchnia bezglutenowaRewelacyjne bezglutenowe muffiny ze śliwkami. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną.. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w wykonaniu, szybkie i smakowały wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI: 210 g Mix per Dolci Nutri free (klik) 70 g mąki gryczanej 8 g bezglutenowego proszku do pieczenia 10 g sody oczyszczonej 120 g drobnego cukru
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu oraz naprawdę przepyszne! Składniki: 70 g mąki owsianej bezglutenowej (klik) 70 g mąki ryżowej 20 g maki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli Wszystkie
Kuchnia bezglutenowaPyszne, bezglutenowe bułeczki o fantazyjnych kształtach, w których zakochały się nie tylko dzieci :) Puszyste, z chrupiąca skórką i jędrnym wnętrzem. Zwarte, nie kruszą się, doskonałe nawet kolejnego dnia. Świetna zabawa przy formowaniu dla całej rodziny :) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki bezglutenowej Nutrifree Mix per Pane 390 g letniej wody 20 g świeżych drożdży 5 g soli
Kuchnia bezglutenowaPyszny deser końca lata z bezglutenowymi biszkoptami (użyłam Savoiardi Nutrifree) , cudownym musem śliwkowym i gęstym jogurtem. Deser , który można dowolnie modyfikować i np. zamiast biszkoptów użyć płatków owsianych i mamy pyszne, odżywcze śniadanie ;-) Warto spróbować póki jeszcze na straganach są śliwki. Polecam. SKŁADNIKI (na 2 porcje) ok. 400 g śliwek 300 g jogurtu greckiego 3-4 biszkopty bezglutenowe
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe, kruche ciasteczka z powidłami. Ciasto z 3 składników - bardzo plastyczne i bezproblemowe do przygotowania. Ciasteczka są delikatne, ale nie kruszą się. Bardzo, bardzo smaczne. idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Polecam :) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki bezglutenowej do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g margaryny roślinnej powidła cukier puder mąka ryżowa do podsypania Mieszankę
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowy chleb gryczany z dodatkiem otrębów. Zwarty z miękkim miąższem, nie kruszy się. Bardzo dobry w smaku i strukturze. Świetny po rozmrożeniu. Polecam. SKŁADNIKI: 150g mąki gryczanej 50 g mąki gryczanej białej 60 g mąki kukurydzianej 60 g otrębów gryczanych 250 g mieszanki bezglutenowej Mix per pane Nutrifree 20 g świeżych drożdży 425 g wody
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowa i bezjajeczna tarta z warzywami, bardzo jesienna.... Prosta do wykonania, daje nieograniczone możliwości modyfikacji. Smaczna, lekka, kolorowa - smakowała wszystkim bez wyjątku :) SKŁADNIKI na 2 tarty: ciasto: 250 g serka homogenizowanego 250 g masła lub margaryny roślinnej 500 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie Mix per Pane Nutrifree ) mąka do podsypania farsz: 3 marchewki 1cukinia 1 czerwona papryka 1 czerwona
Kuchnia bezglutenowamleka i jaj. Smaczne i delikatne. Najlepsze z polewą czekoladową. Bardzo chętnie jedzone przez dzieci. SKŁADNIKI: 100 g mąki gryczanej Nutrifree 70 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku bezglutenowego 2 łyżeczki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 150 g napoju roślinnego (np. napój ryżowy) bezglutenowe precelki, cukrowe oczka do dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj
Kuchnia bezglutenowatheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bezglutenowy chleb, który smakuje i wygląda jak najlepsze glutenowe pieczywo. Miękka, delikatna skórka, sprężysty miąższ i idealny smak. Bezproblemowy i szybki w przygotowaniu. Przepyszny! SKŁADNIKI: 350 g mieszanki bezglutenowej Nutrifree
Kuchnia bezglutenowa