specjalnie mnie nie zachęcało, ale do czasu, spróbowałam raz i przepadłam bez reszty. Ciasto marchewkowe uwodzi całkowicie, ale dlatego, że jest to najpyszniejsze ciasto na świecie, a w wersji bezglutenowej - mistrzostwo świata. Nie jest to mój autorski przepis, skorzystałam z nieprzepastnych zasobów sieci - trafiłam na ten przepis na blogu Poezja smaku i naprawdę jest to poezja smaku , ogromnie(...)polecam. Zmodyfikowałam jedynie przepis, by uczynić go bezglutenowym. No to zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm): 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 140 g mąki ryżowej 140 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki
Kawa z mlekiemlubię ten okres i czas spędzony z rodziną. Niestety, piękne rzeczy szybko mijają, dlatego doceńmy tych kilka chwil z bliskimi i delektujmy się nimi! Dzisiaj, chcę zaproponować Wam pyszny, bezglutenowy deser. Co powiecie na szarlotkę z kaszy jaglanej? Może ona śmiało konkurować z poranną jaglanką! Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm: – 2 szklanki kaszy jaglanej
Be Fit Be StrongNadają się na każdą okazję, a co najważniejsze – przygotowanie i upieczenie ich, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Od ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa różnią się jedynie tym, że są bezglutenowe Z podanych proporcji wyszło mi 35 ciasteczek. Docelowa ilość zależy od ich wielkości. Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej(...)50/50) 2 żółtka 3 łyżeczki śmietany 30% (może być 18%) 12 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bezglutenowy) startej skórki z połowy cytryny Wykonanie krok po kroku: Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem. Posiekane ciasto
Okiem Blondynki by McBlondiporcji: – 1 kg chudego mięsa wieprzowego – 2 puszki pomidorów krojonych – 2 szklanki wody – 1 puszka groszku konserwowego – 250g makaronu świderki (durum lub bezglutenowego) – 100g mozzarelli mini, kulki pokrojone na połówki – 2 łyżki oleju – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka papryki słodkiej
Be Fit Be Strongprzepyszne, które bez problemu przyrządzi w domu każdy. Świetnie smakują polane jogurtem, gorzką czekoladą lub z owocami. Do dzieła! Składniki: – 300g jogurtu naturalnego – 200g mąki owsianej (bezglutenowej) – 2 jajka – 1-2 łyżki cukru/ksylitolu – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem
Be Fit Be Strongfotografowanie. Dziś zmobilizowałam się i trzasnęłam kilka fotek, mam dla Was przepis, który wielokrotnie już wypróbowałam. Głównym składnikiem są buraki, jednak nie czuć ich wcale. Zapraszam na Wegańskie, bezglutenowe, bez cukrowe i bez tłuszczowe babeczki z pieczonych buraków. Babeczki można wykonać również w wersji bez słodzidła. W tym celu należy dodać wcześniej namoczone i odsączone i zmiksowane na mus suszone(...)użyć jaglanej lub gryczanej. Składniki na 8 dużych babeczek: 300 g upieczonych buraków, zmielonych na pure 250 ml mleka roślinnego 100 g mąki z ciecierzycy 100 g płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę 70 g mąki ziemniaczanej 30 g naturalnego kakao 50 g zielonych na mąkę ziaren słonecznika 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50 g ksylitolu lub więcej
moj przepis naróżne na swój sposób, stąd musisz spróbować ich wszystkich! Na co czekasz? Do roboty! Składniki na 4 porcje: – 4 nektarynki – 1 banan – 60g mąki owsianej (bezglutenowej) – 50g mielonych orzechów włoskich – 3 łyżki wody – 1,5 łyżki zimnego masła/oleju kokosowego – 1 łyżka wiórków kokosowych – 2 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka mąki
Be Fit Be Strongwykonaniu, a smakujący nadzwyczaj wybitnie. Spróbujcie również wersji z nektarynkami ! Składniki na 4 porcje: – 5 dużych lub 10 małych śliwek – 1 jabłko – 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 łyżki miodu lub syropu klonowego – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka wiórków kokosowych – 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Śliwki i jabłka kroimy w drobną kostkę usuwając pestki
Be Fit Be Strongczekasz? Do roboty! Składniki na 5-6 porcji: – 1 kalafior (ok. 600-700g) – 1 mała cebula – 4 średnie jajka – 3 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – sól i pieprz – szczypta gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem Kalafiora myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Be Fit Be StrongNiskokaloryczny i jednocześnie bardzo sycący, jedna porcja to ok. 180kcal! Składniki na 3 porcje: – 2 nektarynki – 1 banan – 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 łyżki wody – 1 łyżka sezamu – 1 łyżka płatków migdałowych – 1 niepełna łyżka zimnego masła/oleju kokosowego – 2 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka
Be Fit Be Strongświeżych malin.. cóż za połączenie <3 Wypróbujcie również innych przepisów na granolę: granola jabłkowa z orzechami , granola z rabarbarem i granola orzechowa . Składniki: – 250g płatków owsianych (bezglutenowych) – 60g miodu – 50g pestek dyni – 50g nasion słonecznika – 50g orzechów pekan – 50g siemienia lnianego (niemielonego) – 40g orzechów brazylijskich – 40g płatków migdałów
Be Fit Be Strongkażdym pieczywem. Drugiego dnia jest równie smaczny i chrupiący, potem już lekko czerstwieje. Potraktowany tosterem jest ponownie świetny. Składniki - na 2 średnie foremki chlebowe 500 g mąki bezglutenowej - zawsze korzystam ze swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate
Ze smakiem bez glutenutygodnie. Smakuje świetnie i wykonana jest tylko ze zdrowych składników. Wygrywa za wszystkimi sklepowymi odpowiednikami. Spróbujcie również granoli z rabarbarem oraz granoli orzechowej . Składniki: – 200g płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 jabłka – 60g sezamu – 60g słonecznika – 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego – garść płatków migdałowych – garść nerkowców – garść orzechów włoskich – garść orzeszków ziemnych
Be Fit Be Strongsmakujący obiad? Nie wymaga dużej ilości składników, wielkiego talentu kulinarnego i w dodatku jest wegetariański, zdrowy i bardzo syty. Spróbujcie! Składniki: – 350g pora – 200g makaronu pełnoziarnistego (lub bezglutenowego) – 50g orzechów włoskich + do posypania – 15g startego parmezanu + do posypania – 3 łyżki oliwy z oliwek – większy ząbek czosnku – sól, pieprz Por myjemy, kroimy w pół
Be Fit Be Strongpewność, co znajduje się w środku oraz śmiało możemy zmieniać proporcje składników w zależności od naszych upodobań. Do dzieła! Składniki: – 200g mleka skondensowanego niesłodzonego – 100g płatków owsianych (bezglutenowe) – 100g sezamu – 100g słonecznika – 45g orzechów nerkowca – 45g orzechów włoskich – 45g orzeszków ziemnych – 45g migdałów – 25g rodzynek – 25g suszonych moreli
Be Fit Be Strong