Wiecie, że już niedługo Tłusty Czwartek :)? Ekspresowe, bezglutenowe pączki to moja propozycja na to święto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle(...)przekonywać do ich przygotowania to mogę powiedzieć, że przygotowuje się je w dosłownie 30 minut A na te tradycyjne potrzebujecie przynajmniej 2-3 godzin To co? Smacznego Ekspresowe, bezglutenowe pączki przepis na 30 pączków 300 g mąki ryżowej 3 łyżki ksylitolu 100 ml mleka kokosowego jajko 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia laska wanilii sok z cytryny łyżka rumu + olej
365 dni dookoła kuchnimocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz zapewniają mocno dojrzałe banany. Doskonały wypiek dla małych łakomczuchów 😊 Składniki na ciasto (na ok. 20 babeczek): 270 g mąki bezglutenowej 200 - 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g kakao szczypta soli 230 ml mleka 3 jajka 200 ml oleju rzepakowego Suche
Ze smakiem bez glutenusiebie pasują. Składniki: 1/2 tuszki królika - poporcjowanego 1 średnia cebula ok 100 g boczku wędzonego musztarda kremska lub sarepska 250 ml białego półwytrawnego wina odrobina mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz, tymianek masło, olej rzepakowy śmietanka 30% - 3 łyżki Porcje mięsa oprószyć solą i pieprzem i nasmarować 2 łyżkami musztardy. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony
Ze smakiem bez glutenuNastępnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury. Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła 150 ml wody sól do smaku 200 g mąki bezglutenowej 1 łyżka mielonego lnu Jajka, sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło. Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać
Ze smakiem bez glutenuwersja placka zbójnickiego, dużo lżejsza od oryginałów, które można zamówić w publicznych jadłodajniach. Zawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny. Można go wykonać w wersji bezglutenowej jak i glutenowej. Suma sumarum nawet niewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊 Składniki: Placek ziemniaczany - 2 - 3 placki
Ze smakiem bez glutenuFrancuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek(...)nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec
Smaczne Zdrowewzbogacić bakaliami. A jeśli się zeschnie w oczekiwaniu na skonsumowanie można go pokroić w kostkę, polać czekoladą i będą pierniczki... Składniki (na małą blaszkę): 225 g mąki bezglutenowej - można użyć gotowej mieszanki lub zrobić własną mieszankę ze 125 g skrobi ziemniaczanej i 100 g mąki kukurydzianej, jaglanej lub ryżowej 20 g miodu 65 g margaryny lub masła
Ze smakiem bez glutenumamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje pierniczki są bardzo proste i szybkie(...)przygotowaniu. W dodatku od samego początku są mięciutkie, więc można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 30 sztuk. Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku Do przygotowania pierników będziecie potrzebować: 150 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 2 jajka
Okiem Blondynki by McBlondiżart, to naprawdę przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że placki ziemniaczane są bezglutenowe, bo są z ziemniaków przecież, ale niestety nie są bezglutenowe, ponieważ zwykle dodawana jest do nich mąka pszenna. W mojej propozycji na placki mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą, zatem placki pozostają bezglutenowe i są bardzo smaczne. Polecam. Przepis podany jest również
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego . Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W przepisie występuje majonez i ketchup, oczywiście jedno i drugie w formie bezglutenowej jest do zdobycia w sieci albo bezpośrednio do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach. Serdecznie polecam :-) [przepis dostałam od mojej bardzo miłej sprzedawczyni dobrych(...)warzyw i jajek od szczęśliwych kurek] Składniki: 5 jajek 1 por 1 puszka kukurydzy kilka łyżek majonezu (bezglutenowego) 1 łyżka ketchupu (bezglutenowego) sól morska i pieprz czarny Wykonanie: 1. Gotujemy 5 jajek na twardo. 2. Kroimy drobniutko por i solimy i odstawiamy na chwilę, wtedy ładnie zmięknie. 3. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jajka oraz odsączoną kukurydzę. 4. Dodajemy
Kawa z mlekiemświecie z tych, co go wszyscy znają, ale nawet najbardziej znany przepis warto opublikować, by nic nie umknęło. Łazanki są dość znanym posiłkiem dla osób glutenowych, ale dla bezglutenowych już mniej. Nie jest łatwo znaleźć makaron bezglutenowy, który byłby w miarę zbliżony w swym kształcie do typowych łazanek. Udało mi się taki makaron znaleźć i prezentuję go w tym przepisie(...)zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany. Zapraszam serdecznie :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 350 g makaronu bezglutenowego 500 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 cebula ok. 200 g boczku sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe łazanki, ale bardzo płaskie i krótkie wstążki, zatem
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na najwspanialsze wegańskie i bezglutenowe kotlety na świecie. Te kotlety całkowicie podbiły serca i żołądki mojej rodziny, nawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie jest mój, znalazłam go w sieci i tylko odrobinę zmodyfikowałam. Na oryginalny przepis zapraszam tu -> Wegańskie burgery: kotlety z buraków i kaszy jaglanej Jeżeli użyjecie bezglutenowej bułki tartej, wtedy kotlety będą całkowicie(...)bezglutenowe. Przyznaję się bez bicia, że używam zwykłej bułki tartej, ponieważ cena tej bezglutenowej jest nienormalna , to jest dorabianie się na krzywdzie ludzkiej. * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek kawałek pora 100 g pestek dyni sól, pieprz, oregano, majeranek, ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych (bezglutenowa) bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie
Kawa z mlekiemmała marchewka 1 mała pietruszka kawałek pora (biała część) lub średnia cebula 1 jajko łyżeczka posiekanego koperku dwie łyżki mąki - może być zwykła pszenna, orkiszowa, gryczana, jaglana lub bezglutenowa mieszanka 2 łyżki puree z dyni lub 2 łyżki jogurtu/ śmietany sól, pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstek i błon, posiekać na dosyć drobną kostkę. Wrzucić
Ze smakiem bez glutenuszklanką ciepłego mleka... mąż również 😊 Składniki: 80 g margaryny/ masła 130 g cukru pudru 8 g cukru waniliowego 2 duże jaja 230 ml maślanki 270 g mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 tabliczki czekolady lub czekoladowe łezki ewentualnie ok 100 g suszonych daktyli Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na w miarę jednolitą masę
Ze smakiem bez glutenuświadomością polecić. Składniki: 1 tuszka królika warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka i por listek laurowy, goździki, ziele angielskie 100 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki (u mnie bezglutenowej) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Tuszkę królika podzielić na kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki
Ze smakiem bez glutenu