bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:43/1049)

Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 222

okazję poznawać inne techniki gotowania, nowe smaki i przede wszystkim uczyć się od świetnych Mistrzów Kulinarnych. Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem. Kawę Inkę każdy zna, jej smak i aromat. Myślę, że większości kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Inka bezglutenowa(...)smak tylko bez glutenu, dla osób nietolerujących go, to idealne rozwiązanie.  Na początku przywitał nas wszystkich Marcin, organizator całego wydarzenia,  później o Ince bezglutenowej i o samej diecie bez glutenu opowiadała dietetyczka. O każdym z przepisów, które mieliśmy zaraz przygotowywać opowiadał Tomasz Jakubiak. Kiedy zobaczył, że jestem jedynym blogerem, wśród 20 kobiet, żałował że nie ma bloga ;) Podzieliliśmy

Parowar Faceta
Bezglutenowy chlebek dyniowy z babką płesznik i pestkami dyni 175

Ogarnia mnie gniew, nienawiść i wstręt do tych morderczych bestii! Głębokie wyrazy współczucia dla rodzin i bliskich ofiar. "I see humans, but not humanity" #prayforparis Dzisiaj kolejny, wcześniej zapowiadany, bezglutenowy chlebek dyniowy. Tym razem skierowany nie tylko do pałaszowania na słodko jak gryczany chlebek dyniowo-bananowy , ale również i na słono. Mojej mamie najbardziej smakował z powidłami śliwkowymi, zaś

Be Fit Be Strong
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 134

SKŁADNIKI: - 200 g mieszanki mąki bezglutenowej - 100 g mąki ryżowej - 50 g maki z orzechów arachidowych - 200 ml ciepłego mleka - 50 g cukru - 18 g drożdży świeżych - 50 g rozpuszczonego masła - laska wanilii lub esencja waniliowa - 2 jajka - gęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz

Kuchnia bezglutenowa Loli
Jesienny deser idealny - mus dyniowo-owocowy z orzechami i płatkami owsianymi 206

porcje. Składniki na mus: - 100g puree z dyni - 1 banan - 1 jabłko/nektarynka - 1 pomarańcza Dodatki: - 1 łyżka syropu klonowego x3 (można pominąć) - 1 łyżka płatków owsianych lub bezglutenowych x3 - kilka orzechów włoskich - banan, jabłko lub nektarynka, rodzynki, płatki migdałów do dekoracji Obranego banana, jabłko i obraną pomarańczę (można obrać każdą jej cząstkę) wraz z puree z dyni umieszczamy

Be Fit Be Strong
Makaron w śmietanowym sosie z cukinią, koperkiem i natką pietruszki (wegański) 169

jest niskokaloryczna (tylko 16kcal/100g), a dodatkowo posiada zdolność odkwaszania organizmu i ma pozytywny wpływ na proces trawienia. Przepis na 4 porcje, jedna ok. 350kcal. Składniki: - 250g makaronu razowego (lub bezglutenowego) - 250ml śmietanki (u mnie owsiana) - 1 bardzo duża cukinia lub 2 średnie - 2 cebule - 1 łyżka oleju rzepakowego/kokosowego - 1 ostra papryczka (u mnie zielona, sprawdzi się tutaj również

Be Fit Be Strong
Szybkie pesto z pieczonej dyni 163

startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy

Be Fit Be Strong
Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie) 217

takiemu specjaliście zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Be Fit Be Strong
66. Pesto z bobu i bazylii 191

pinii - 3 łyżki parmezanu (weganie - parmezan z nerkowców) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oliwy z bazylią - 1 duży ząbek czosnku *opcjonalnie: ekstrakt z oregano Dodatkowo: - makaron razowy, bezglutenowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut

Be Fit Be Strong
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Elvis Burger, Bella Vita, Kawelin (Białystok) 221

Białymstoku poza wegańską i bezglutenową knajpką Flow Food odwiedziliśmy również kilka miejsc, które nie były typowo roślinne, ale miały w swojej ofercie również takie opcje. Warto czasami zachodzić do miejsc, bo często można tam natrafić na coś roślinnego. Poniżej opisujemy te miejsca, w których jedliśmy, piszemy o tych, w których nam smakowało i podobało się, i o tych, gdzie więcej(...)picia zamówiliśmy oranżadę z poprzedniej epoki, która jeszcze mocniej nas nasyciła. Wychodziliśmy obżarci :) Bella Vita ul. Rynek Kościuszki 22, Białystok Niestety, kolejny wybór nie był już tak udany. Skuszeni bezglutenowymi opcjami menu udaliśmy się do Bella Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska

Bananowe Pole
Bezglutenowa bułka tarta 176

Podczas gotowania obiadu często sięgamy po bułkę tartą.       Proponuję wykorzystać przepis na chleb bezglutenowy   lub ten z mąki gryczanej   i pozostałe resztki wykorzystać jako podstawę do bułki tartej.    Ja osobiście swoim dzieciom już na drugi dzień odkrajam  skórki od chleba – są dla nich za twarde – i zbieram  do przerobienia na bułkę(...)tartą.   Innym wyjściem jest wykorzystanie połowy  upieczonego chleba na bułkę tartą.     Składniki:    Ususzony chleb bezglutenowy 100g     Chleb bezglutenowy lub skórki z tego chleba suszę  (może być na szybko w piekarniku).    Kolejnym krokiem jest rozdrabnianie,  ja używam robota kuchennego,  można też wykorzystać po prostu tartkę  z drobnymi

IzaGotuje
Muffinki bezglutenowe. 172

dużą moc słodzącą, a przy tym niski indeks glikemiczny). Po prostu żyć, nie umierać. Do tego staram się do większości moich wypieków na słodko używać mąki ryżowej (czyli bezglutenowej). A w tym przepisie zastąpiłam klasyczny proszek do pieczenia odrobiną sody i wystarczyło, by moje muffinki trochę urosły. A oto już przepis na słodziutkie muffinki pomarańczowe w wersji bezglutenowej Potrzebne(...)ryżowej, 1 opakowanie od jogurtu wiórków kokosowych, 1/2 opakowania od jogurtu konfitury pomarańczowej. Ja użyłam tu domowej roboty konfitury ze skórki pomarańczowej. 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli. Przepis na bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu, cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek

MODA NA BIO
W jakiej kaszy nie ma glutenu? 25

zmagających się z nietolerancją glutenu lub celiakią szuka alternatywnych produktów spożywczych. Jednym z takich produktów jest kasza, która stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Jednak nie wszystkie rodzaje kaszy są bezglutenowe. W tym artykule przyjrzymy się różnym rodzajom kaszy i dowiemy się, w jakiej z nich nie ma glutenu. Kasza jaglana Kasza jaglana jest jednym z najpopularniejszych rodzajów kaszy, która(...)różnych dań, takich jak placki, zapiekanki lub dania główne. Kasza kukurydziana jest bogata w błonnik, witaminy i minerały. Kasza quinoa Kasza quinoa, choć technicznie nie jest kaszą, jest również bezglutenowa i stanowi doskonałą alternatywę dla osób z nietolerancją glutenu. Quinoa jest bogata w białko, błonnik, żelazo i inne składniki odżywcze. Może być używana jako składnik sałatek, dań głównych lub jako

Żyję by jeść
KETO omlet na słodko lub wytrawnie: 5 pomysłów na jajeczny omlet bez mąki 38

jogurtem kokosowym i owocami. Amatorzy słodszych smaków mogą posmarować omlet łyżeczką miodu. Dodatki są przykładowe i nie są uwzględnione w wartościach odżywczych. Deser, Przekąska, Śniadanie Europejska Low-Carb, Bezglutenowa, Wege omlet z cukinii, warzywa Zapiekany KETO omlet z mąką kokosową Dutch Baby Ten ciekawy przepis na KETO omlet zakłada dodanie mleka kokosowego lub śmietanki i wymaga zapieczenia w piekarniku. Dlatego(...)omletu wyrosną, a środek będzie lekko ścięty. Ostudzić lekko w dalej ciepłym piekarniku, wyjąć przed samym podaniem. Posypać erytrytolem/ allulozą/ ksylitolem w pudrze i owocami. Śniadanie Amerykańska Low-Carb, Bezglutenowa, Bezmleczna, Wege naleśniki, omlet, owoce Ketogeniczny omlet na słono: Wytrawne KETO przepisy Poniżej znajdziesz zaś przepisy na omlety na słono z takimi dodatkami, jak szpinak , boczek , pomidory , ser lub cukinia

Modern Cave Girl
Ciastka i krakersy z komosy bez glutenu – Vilgain 30

jest to firma, która przede wszystkim sama produkuje sprzedawane przez siebie produktu dbając o ich jakość i naturalność, bez ulepszaczy i sztucznych dodatków. Tym razem mamy dla Was recenzję bezglutenowych ciasteczek i krakersów. Koniecznie zobaczcie poprzednią recenzję kremów orzechowym od Vilgain. Nazwa: bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą i orzechami włoskimi / z cytryną i nasionami chia / krakersy z komosy ryżowej Firma(...)Vilgain Skład: Krakersy – Bezglutenowa mąka owsiana* , woda, mąka z komosy ryżowej* 16%,nasiona sezamu* , olej kokosowy* bezzapachowy, pomidory w proszku* 4,2%, syrop ryżowy*, papryka wędzona*, bazylia* 1,6%, sól himalajska. Ciasteczka: Czekolada i orzechy włoskie – Bezglutenowe płatki owsiane* (31%), orzechy nerkowca*(23%), syrop kokosowy*, wiórki ciemnej czekolady* (miazga kakaowa*, cukier kokosowy*, masło kakaowe*, emulgator: lecytyna słonecznikowa*) (8%), olej kokosowy

Candy Pandas
Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie w kuchni 48

Mąka kokosowa to produkt coraz częściej wykorzystywany w kuchni, zarówno przez osoby na diecie bezglutenowej, jak i te, które po prostu szukają zdrowej alternatywy dla mąki pszennej. Zdobywa ona uznanie zarówno ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, jak i szerokie zastosowanie w kuchni. Z naszego artykułu dowiecie się więcej na temat mąki kokosowej oraz jej właściwości. Odpowiemy również na pytanie(...)mąka kokosowa jest zdrowa? Zapraszamy do lektury! Mąka kokosowa to produkt coraz częściej wykorzystywany w kuchni, zarówno przez osoby na diecie bezglutenowej, jak i te, które po prostu szukają zdrowej alternatywy dla mąki pszennej. Zdobywa ona uznanie zarówno ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, jak i szerokie zastosowanie w kuchni. Z naszego artykułu dowiecie się więcej na temat mąki kokosowej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania