bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:52/1016)

Moje zakupy na frisco.pl 92

poza Warszawę (nie wiedzieć czemu?) i nad tofu, cena była przystępna, a wybór smaków na tyle duży, że musiałam obejść się smakiem. Ponadto, na stronie można znaleźć ogrom produktów bezglutenowych i eko, których nie zobaczymy w zwykłych supermarketach, co przemawia na wielki plus tej firmy. Po długim wyborze, gdy już skompletowałam swoje zamówienie, nie musiałam na nie długo czekać. Kurier

Be Fit Be Strong
Uszka bezglutenowe, bez zbóż, paleo. 125

czyli bez zbóż oraz bez glutenu. Uwierzcie mi nie było to takie proste, a nie chciałem używać zbyt dużych ilości różnych mąk bo zmieniają one smak ciasta. Te uszka bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest z gotowanej kiszonej(...)się trochę przy tym napracować). W międzyczasie w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy, aby uzyskać odpowiednią grubość naszych bezglutenowych uszek. Ciasto kroimy na małe kwadraciki. Nakładamy na nie farsz i zawijamy. Wrzucamy do gorącej wody, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Trzeba się

PaleoLife
Zdrowa żywność od Amisa :) 119

prawdę po raz pierwszy. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, a szkoda, bo oferta jest bardzo zachęcająca.  Amisa to brytyjska marka zajmująca się produkcją żywności organicznej i bezglutenowej. W ich asortymencie znajdziesz bogaty wybór produktów śniadaniowych, pożywne przekąski czy gotowe mieszanki do wypieków. Marka zapewnia klientom pożywną, zdrową i ekologiczną żywność, dbając jednocześnie o ich szczególne potrzeby żywieniowa. Mowa(...)innymi o glutenie, którego nie znajdziesz w większości produktów. Żywność od Amisa to żywność wolna od konserwantów i chemicznych środków ochrony roślin.  Zapraszam do zapoznania się z częścią bezglutenowych produktów, które dostępne będą w Polsce dzięki Ekohurtownia.pl :)  SPÓD DO PIZZY  Składniki: woda, mąka ryżowa (21,8%), skrobia kukurydziana (21,8%), mąka gryczana, olej słonecznikowy, substancja zagęszczająca: guma

Zdrowie na języku :P
Farinata, włoski placek z ciecierzycy (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) 116

Dziś pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić bezglutenowy spód do pizzy . Dobrze wiecie, że daleko trzymam się od skomplikowanych przepisów i długich list nietypowych składników, dlatego receptury bazujące na wymieszaniu ze sobą kilku mąk bezglutenowych nie są dla mnie. W zamian zdradzę Wam pewien patent zaczerpnięty z kuchni śródziemnomorskiej. Farinata to wywodzący się z kuchni liguryjskiej placek z mąki(...)Lazurowych Wybrzeżu. Jest to proste i tanie pożywienie wywodzące się z kuchni biedoty ( la cusina povera ), które może być zamiennikiem pieczywa, a obłożone dodatkami świetnie sprawdzi się jako bezglutenowy (i bez dodatku drożdży) spód do pizzy. Kluczem do przygotowania pysznej farinaty jest upieczenie jest w wysokiej temperaturze w piekarniku. Ciasto nalewamy na dobrze rozgrzaną blachę polaną oliwą. Dzięki temu farinata

Chilli Czosnek i Oliwa
Baton musli - bez mąki i cukru 138

orzechów. Chyba nie muszę go za bardzo reklamować... Idealny jako przekąska czy drugie śniadanie. Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. Są naprawdę pyszne! Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg bezglutenowych płatków owsianych jumbo 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 100 g suszonej żurawiny 100 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 50 g orzechów laskowych 100 g orzechów

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa domowa granola 134

piekarnika. Idealna do jogurtu czy mleka. U mnie bije rekordy popularności z jogurtem naturalnym. Świetna na śniadanie, ale także do deserów.  Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 300 g płatków owsianych bezglutenowych Jumbo 100 g ziaren słonecznika 100 g ziaren sezamu  100 g posiekanych orzechów włoskich 150 g migdałów 50 g stewii 1 białko 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego dowolne suszone

Kuchnia bezglutenowa
Jaglanka z pomarańczą, figą i orzechami 113

Zdrowe, pyszne bezglutenowe śniadanie :) Idealny sposób na wykorzystanie pozostałości ugotowanej kaszy jaglanej. Z dodatkiem słodkiej pomarańczy, bogatej w wapń figi i orzechów. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pomarańcza 2 suszone figi 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mieszanych orzechów Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i pokrój w małe kawałki. Figi pokrój w paseczki. Kaszę jaglaną wymieszaj

Kuchnia bezglutenowa
Płatki ryżowe na mleku z owocami 162

mango dało taką słodycz, że nie trzeba dodać ani grama cukru :) Śniadanie dla dużych i małych - bardzo, bardzo smaczne! Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 1 porcję: 40 g płatków ryżowych bezglutenowych 150 ml mleka 1 jabłko (ok. 150g) 1 mango (ok.100g) pestki granatu Jabłko i mango obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć owoce do garnka , wlej ok. 1/3 szklanki wody

Kuchnia bezglutenowa
Jajka po florencku 110

komponuje w takim zestawie...Jeśli znajdziecie chwile podczas weekendu to rozpieście podniebienie takim pysznym i zdrowym śniadaniem...Polecam gorąco :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 duże jajka 2 kromki chleba bezglutenowego np. Panfette 100 g szpinaku typu baby 1 łyżka octu  1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Czosnek pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę

Kuchnia bezglutenowa
Kanapki z jajkiem sadzonym w awokado 112

tahini....Zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko i złożone węglowodany w jednym małym posiłku. Czy można lepiej zacząć dzień ?:) Udanego dnia! SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 jaja przepiórcze 1/2 awokado 2 bezglutenowe  tosty lub bułeczka ( u mnie bułeczka z quinoa z tego przepisu ) 1 łyżeczka pasty Tahini 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego kiełki lucerny Awokado obierz, przekrój

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki z quinoa 171

Bezglutenowe bułeczki z komosy ryżowej to prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na domowe pieczywo i wykorzystanie nadmiaru kaszy :) Oryginalny przepis dostałam od koleżanki Marty, która zrobiła je w wersji z kaszy jaglanej, ale jak widać quinoa też się do tego znakomicie nadaje. Wspaniale smakują same, z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, ale także z serkiem czy dżemem. Polecam

Kuchnia bezglutenowa
Kolorowa komosa ryżowa z miodem i owocami 155

Bardzo proste, smaczne, zdrowe i bezglutenowe śniadanie. Komosa ryżowa czyli quinoa ( u mnie tri colore) z dodatkiem  borówek, których zapas mam w zamrażarce, banana i uprażonych migdałów. Pyszne, energetyczne śniadanie :-) SKŁADNIKI na 1 porcję: 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1 mały banan 1/2 szklanki borówek ( wcześniej rozmrożonych) 1 łyżka miodu 1 łyżka płatków migdałowych Płatki migdałowe upraż na suchej

Kuchnia bezglutenowa
Kanapkowy ratatuj 127

doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp. Bakłażana

Kuchnia bezglutenowa
CEBULARZE BEZGLUTENOWE 240

cebularze robi się z parzonej cebuli, nie smażonej, jeśli chcecie być trochę bliżej oryginału to cebulę sparzcie wrzątkiem i połączcie z innymi składnikami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie teff, ryżowa, owsiana, ziemniaczana i kukurydziana) - 230 ml mleka - 1 jajko - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki cukru - łyżeczka soli - 5 g suchych drożdży Farsz: - 2 duże cebule

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bezglutenowe kruche ciastka z makiem 172

Pyszne ciasteczka bezglutenowe z makiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową

Kuchnia bezglutenowa