bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:51/1049)

Zdrowa żywność od Amisa :) 138

prawdę po raz pierwszy. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, a szkoda, bo oferta jest bardzo zachęcająca.  Amisa to brytyjska marka zajmująca się produkcją żywności organicznej i bezglutenowej. W ich asortymencie znajdziesz bogaty wybór produktów śniadaniowych, pożywne przekąski czy gotowe mieszanki do wypieków. Marka zapewnia klientom pożywną, zdrową i ekologiczną żywność, dbając jednocześnie o ich szczególne potrzeby żywieniowa. Mowa(...)innymi o glutenie, którego nie znajdziesz w większości produktów. Żywność od Amisa to żywność wolna od konserwantów i chemicznych środków ochrony roślin.  Zapraszam do zapoznania się z częścią bezglutenowych produktów, które dostępne będą w Polsce dzięki Ekohurtownia.pl :)  SPÓD DO PIZZY  Składniki: woda, mąka ryżowa (21,8%), skrobia kukurydziana (21,8%), mąka gryczana, olej słonecznikowy, substancja zagęszczająca: guma

Zdrowie na języku :P
Farinata, włoski placek z ciecierzycy (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) 146

Dziś pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić bezglutenowy spód do pizzy . Dobrze wiecie, że daleko trzymam się od skomplikowanych przepisów i długich list nietypowych składników, dlatego receptury bazujące na wymieszaniu ze sobą kilku mąk bezglutenowych nie są dla mnie. W zamian zdradzę Wam pewien patent zaczerpnięty z kuchni śródziemnomorskiej. Farinata to wywodzący się z kuchni liguryjskiej placek z mąki(...)Lazurowych Wybrzeżu. Jest to proste i tanie pożywienie wywodzące się z kuchni biedoty ( la cusina povera ), które może być zamiennikiem pieczywa, a obłożone dodatkami świetnie sprawdzi się jako bezglutenowy (i bez dodatku drożdży) spód do pizzy. Kluczem do przygotowania pysznej farinaty jest upieczenie jest w wysokiej temperaturze w piekarniku. Ciasto nalewamy na dobrze rozgrzaną blachę polaną oliwą. Dzięki temu farinata

Chilli Czosnek i Oliwa
Baton musli - bez mąki i cukru 164

orzechów. Chyba nie muszę go za bardzo reklamować... Idealny jako przekąska czy drugie śniadanie. Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. Są naprawdę pyszne! Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg bezglutenowych płatków owsianych jumbo 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 100 g suszonej żurawiny 100 g pestek słonecznika 50 g pestek dyni 50 g orzechów laskowych 100 g orzechów

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa domowa granola 161

piekarnika. Idealna do jogurtu czy mleka. U mnie bije rekordy popularności z jogurtem naturalnym. Świetna na śniadanie, ale także do deserów.  Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 300 g płatków owsianych bezglutenowych Jumbo 100 g ziaren słonecznika 100 g ziaren sezamu  100 g posiekanych orzechów włoskich 150 g migdałów 50 g stewii 1 białko 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego dowolne suszone

Kuchnia bezglutenowa
Jaglanka z pomarańczą, figą i orzechami 142

Zdrowe, pyszne bezglutenowe śniadanie :) Idealny sposób na wykorzystanie pozostałości ugotowanej kaszy jaglanej. Z dodatkiem słodkiej pomarańczy, bogatej w wapń figi i orzechów. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pomarańcza 2 suszone figi 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mieszanych orzechów Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i pokrój w małe kawałki. Figi pokrój w paseczki. Kaszę jaglaną wymieszaj

Kuchnia bezglutenowa
Płatki ryżowe na mleku z owocami 196

mango dało taką słodycz, że nie trzeba dodać ani grama cukru :) Śniadanie dla dużych i małych - bardzo, bardzo smaczne! Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 1 porcję: 40 g płatków ryżowych bezglutenowych 150 ml mleka 1 jabłko (ok. 150g) 1 mango (ok.100g) pestki granatu Jabłko i mango obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć owoce do garnka , wlej ok. 1/3 szklanki wody

Kuchnia bezglutenowa
Jajka po florencku 143

komponuje w takim zestawie...Jeśli znajdziecie chwile podczas weekendu to rozpieście podniebienie takim pysznym i zdrowym śniadaniem...Polecam gorąco :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 duże jajka 2 kromki chleba bezglutenowego np. Panfette 100 g szpinaku typu baby 1 łyżka octu  1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Czosnek pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę

Kuchnia bezglutenowa
Kanapki z jajkiem sadzonym w awokado 143

tahini....Zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko i złożone węglowodany w jednym małym posiłku. Czy można lepiej zacząć dzień ?:) Udanego dnia! SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 jaja przepiórcze 1/2 awokado 2 bezglutenowe  tosty lub bułeczka ( u mnie bułeczka z quinoa z tego przepisu ) 1 łyżeczka pasty Tahini 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego kiełki lucerny Awokado obierz, przekrój

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki z quinoa 204

Bezglutenowe bułeczki z komosy ryżowej to prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na domowe pieczywo i wykorzystanie nadmiaru kaszy :) Oryginalny przepis dostałam od koleżanki Marty, która zrobiła je w wersji z kaszy jaglanej, ale jak widać quinoa też się do tego znakomicie nadaje. Wspaniale smakują same, z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, ale także z serkiem czy dżemem. Polecam

Kuchnia bezglutenowa
Kolorowa komosa ryżowa z miodem i owocami 193

Bardzo proste, smaczne, zdrowe i bezglutenowe śniadanie. Komosa ryżowa czyli quinoa ( u mnie tri colore) z dodatkiem  borówek, których zapas mam w zamrażarce, banana i uprażonych migdałów. Pyszne, energetyczne śniadanie :-) SKŁADNIKI na 1 porcję: 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej 1 mały banan 1/2 szklanki borówek ( wcześniej rozmrożonych) 1 łyżka miodu 1 łyżka płatków migdałowych Płatki migdałowe upraż na suchej

Kuchnia bezglutenowa
Kanapkowy ratatuj 155

doskonałą opcją na smaczne i zdrowe kanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp. Bakłażana

Kuchnia bezglutenowa
CEBULARZE BEZGLUTENOWE 273

cebularze robi się z parzonej cebuli, nie smażonej, jeśli chcecie być trochę bliżej oryginału to cebulę sparzcie wrzątkiem i połączcie z innymi składnikami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie teff, ryżowa, owsiana, ziemniaczana i kukurydziana) - 230 ml mleka - 1 jajko - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki cukru - łyżeczka soli - 5 g suchych drożdży Farsz: - 2 duże cebule

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bezglutenowe kruche ciastka z makiem 207

Pyszne ciasteczka bezglutenowe z makiem. Nie kruszą się, są bardzo proste do wykonania i zawsze się udają. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 150 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała (klik) 60 g mąki ryżowej drobnej 40 g maku 120 g brązowego cukru + do dekoracji 120 g masła 1 jajko szczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, ryżową

Kuchnia bezglutenowa
DYNIA PO TAJSKU 176

mnie dwie malutkie) - 250 ml mleczka kokosowego - kawałek imbiru (bardzo drobno pokrojony) - 1 trawa cytrynowa (zmiażdżona) - 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) - szalotka (drobno pokrojony) - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - tajski sos chili - łyżka oleju kokosowego - 4 liście kafiru - 1/4 łyżeczki mielonej kolendry - 1/4 łyżeczki kurkumy - świeża kolendra do posypania DYNIĘ WYDRĄŻ I POKRÓJ w niewielkie plastry, polej odrobiną oleju sezamowego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bezglutenowe ciastka gryczane z sezamem 161

Obłędne, bezglutenowe ciasteczka gryczane z dodatkiem mąki migdałowej i sezamu czarnego oraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny! Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania