dużo, a się najemy. Polecam zrobienie samemu, jest to doskonała alternatywa dla paczkowanej suszonej wołowiny. SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 20 ml oleju rzepakowego - 20 ml sosu piri piri MIĘSO WŁÓŻ DO ZAMRAŻARKI na około pół godziny- dzięki temu łatwiej pokroisz
Kuchnia bezglutenowa Lolicałkiem glutenowi byliśmy ostatnio na bezglutenowych warsztatach. Jedliśmy tam całą masę przepysznych potraw i kiedy wróciliśmy do domu On poprosił mnie abym upiekła mu ten właśnie chleb. Biały, bezglutenowy i tak smaczny, niczym nasza łódzka angielka. Przepis dodaję dla wszystkich tych, którzy są na diecie bezglutenowej i dla tych, co są niedowiarkami i nie mogą uwierzyć w smaczność bezglutenowych potraw(...)Składniki (na tzw. "keksówkę"): mix mąk bezglutenowych, użyłam tego 450 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 7 gram suchych drożdży Składniki umieszczam w misce w podanej kolejności i miksuję mikserem do połączenia składników. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy i odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni
Mango Papajamojprzepisna.pl | Bezglutenowe oponki serowe Ależ miałam ochotę na coś pączkowo podobnego :). Chodziły za mną i chodziły, aż w końcu się doczekały. Oponki serowe. U mnie wersja bezglutenowa, wychodzą również z mąki pszennej, tylko ja po prostu lubię poeksperymentować Są mięciutkie, lekko słodkie, delikatne i lekko wilgotne, sera w nich nie czuć, za to czuć skórkę cytrynową, co jest świetne. Bardzo(...)smażyłam na największym palniku, w skali 1-9 na 6. Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby dobrze odciekły z tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Bezglutenowe oponki serowe Bezglutenowe oponki serowe Bezglutenowe oponki serowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki (u mnie pół
moj przepis nawyszły racuchy. Tak po prostu. Cały dzień więc siedziałam w kuchni próbując je odtworzyć. I wiecie co? Chyba się udało! Racuchy wyszły delikatne i tłuściutkie, ale nadal zdrowe i bezglutenowe! Najlepiej smakowały mi z miodem wielokwiatowym od Miody Wileńskie (pisałam o nim tu ), domowym masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Sprawdzi się też z konfiturą. A zamiast jabłek możecie użyć gruszki(...)przychodzi sobota, zawsze staram się by śniadanie trwało jak najdłużej. W towarzystwie drugiej osoby, lub z gazetą (a raczej tabletem) na stole. Czasem trzeba się nie spieszyć! Składniki: 105g bezglutenowych płatków owsianych (1 szklanka i dwie łyżki) 2 łyżki skrobii (ziemniaczanej lub z tapioki)* 1 czubata łyżka mąki kokosowej (lub orzechowej, ewentualnie ryżowej) 1 szklanka mleka (użyłam ryżowego i migdałowego
Fill The BowlJest to miejsce które odkryłam dawno temu, tak dawno, że nie pamiętam kiedy zawitałam tam po raz pierwszy ; ). Jest to miejsce, do którego przede wszystkim wpadam na pyszne, bezglutenowe śniadania, a te zawsze zjadam w towarzystwie kawy na mleku migdałowym. Mleko tutaj robią sami, dlatego też nie należy do najtańszych – do każdej kawy na tym mleku trzeba dopłacić(...)warto! Szczególnie polecam latte i kawę mrożoną! Chociaż do śniadania najczęściej biorę cappuccino! Oprócz śniadań zjecie tu przeróżne ciacha, w tym zazwyczaj też te bezglutenowe, a są nimi: ciasto migdałowe, brownie i szarlotka. Wszystkie pyszne! 3. Czuły Barbarzyńca – na słodką, deserową kawę z dobrą książką. Czuły Barbarzyńca to kawiarnia literacka Tomasza Brzozowskiego i pierwsza w Warszawie kawiarnio-księgarnia. Czyły, podobnie
Fill The BowlJest to miejsce które odkryłam dawno temu, tak dawno, że nie pamiętam kiedy zawitałam tam po raz pierwszy ; ). Jest to miejsce, do którego przede wszystkim wpadam na pyszne, bezglutenowe śniadania, a te zawsze zjadam w towarzystwie kawy na mleku migdałowym. Mleko tutaj robią sami, dlatego też nie należy do najtańszych – do każdej kawy na tym mleku trzeba dopłacić(...)warto! Szczególnie latte i kawę mrożoną! Chociaż do śniadania najczęściej biorę cappuccino! Oprócz śniadań zjecie tu przeróżne ciacha, w tym zazwyczaj też te bezglutenowe, a są nimi: ciasto migdałowe, brownie i szarlotka. Wszystkie pyszne! 3. Czuły Barbarzyńca – na słodką, deserową kawę z dobrą książką. Czuły Barbarzyńca to kawiarnia literacka Tomasza Brzozowskiego i pierwsza w Warszawie kawiarnio-księgarnia. Czyły, podobnie
Fill The BowlKIEDY PAPRYKI OSTYGNĄ obierz je ze skóry i oczyść z pestek. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli pasta jest za rzadka dodaj kilka pokruszonych bezglutenowych krakersów i znowu zmiksuj. MOŻESZ DO TEJ PASTY Z PIECZONEJ PAPRYKI dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, może to być baza do wielu nowych smaków. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliPierwsze w Nowym Roku Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i nasz pierwszy wypiek. Tym razem Gocha wybrała chleb bezglutenowy [ klik ] choć można też zamienić było mieszanki bezglutenowe na glutenowe i wypiekać pyszne pieczywo. Ja uległam pokusie i piekłam bochen bezglutenowy. Pyszny bochen choć wydaje mi się że nie wyrósł mi tak jak trzeba albo po prostu wzięłam za dużą foremkę. Więc(...)proponuje Wam użyć takiej 14 x 24 i będzie ok. Chleb wypiekany jest z mieszanki bezglutenowej którą ja zrobiłam sama według pomysłu [ klik ] Mieszanki zrobiłam więcej z czego potem odważyłam potrzebną do wypieku ilość, reszta przyda się do wypieku naleśników chociażby albo do kolejnego bochenka. Jak macie problem z dostaniem mąki ryżowej czy gryczanej wystarczy zmielić ryż biały czy brązowy
Moje Małe Czarowanietwarz Jestem przekonana, że programy są fajne bo sam szef jest przesympatyczny i posiada ogromną wiedzę. Samo spotkanie zostało zorganizowane w ramach promocję nowego rodzaju kawy Inka w wersji bezglutenowej, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej czy chorych na celiakię. Inka Bezglutenowa to innowacyjny i jedyny w swoim rodzaju napój zbożowy na rynku, gdyż w procesie(...)produkcji gluten, jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty z produktu. Produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Teraz każdy może ponownie cieszyć się smakiem z dzieciństwa! Warsztaty otworzył sam szef kuchni opowiadając o pysznościach, które mieliśmy przygotować, a trzeba przyznać, że plan był ambitny. Następnie przedstawiciel producenta
karmelowyCiasto z batatów jest moim hitem sezonu, pachnące, wilgotne, wprost idealne :) Mocno egzotyczny, a jednak wpasował się w moje smaki jesieni. Mało tego, naturalnie bezglutenowe, bezlaktozowe, nie rośnie- nie opada i rozpływa się w ustach. P.S: wiecie,że batat to wilec ziemniaczany? :) SKŁADNIKI: - 1 kg batatów - 3 jajka - 300 ml mleczka kokosowego - 50 ml syropu klonowego - 50 g cukru trzcinowego
Kuchnia bezglutenowa Lolibyło dla mnie wyzwaniem...Piekłam już sporo ciast bez glutenu i wychodziły dobrze. Piekłam też kilka ciast wegańskich i też wyszły bardzo smaczne. Jednak nigdy jeszcze nie piekłam ciasta bezglutenowego i wegańskiego razem! Miałam pewne obawy czy z tego wszystkiego nie wyjdzie jeden wielki zakalec... Jednak nie zawiodłam się! Ciasto pięknie wyrosło, a w środku ani śladu jakiekolwiek zakalca :) Teraz(...)już ze spokojem będę obmyślać kolejne na przepisy na bezglutenowe&wegańskie ciasta :) I Wy też nie bójcie się go upiec - nie pożałujecie jeśli się zdecydujecie :) Nawet się rymuje :) CIASTO Z TRUSKAWKAMI WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE przepis autorski // tortownica 22cm ~260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru
chili & sugarWczoraj dodałam przepis na domową mieszankę mąk bezglutenowych , a już dzisiaj mam dla Was przepis z jej wykorzystaniem. Sprawdziła się tutaj świetnie - muffinki są wilgotne, puszyste i świetnie wyrosły. Muszę nadrobić też nieco truskawkowe zaległości, bo przez ostatnie dwa tygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się(...)śpieszyć ;) BEZGLUTENOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 8 sztuk ~250g domowego mixu bezglutenowego (klik) ~2 jajka ~200g jogurtu naturalnego ~50ml oleju rzepakowego ~180g cukru ~czubata łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~250g truskawek W jednej misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy
chili & sugartego szparagi :) Nie dodałam na pizzę żadnego sosu, zapomniałam, ale sowicie polałam ja dobrą oliwą z oliwek, wyszło super. SKŁADNIKI DLA DWÓCH BARDZO GŁODNYCH OSÓB : - 250 mąki bezglutenowej mix B - 200 letniej wody - 8 gr świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek - łyżeczka soli - łyżeczka cukru -mały pęczek zielonych szparagów -150 gr sera hallouimi - świeży tymianek -70 ml oliwy
Kuchnia bezglutenowa Lolibanany pokrojone na 3 równe części -12 plastrów wędzonego boczku -2 łyżki ostrego keczupu -2 łyżki syropu klonowego -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego -parę piwek bezglutenowych do grilla ZRÓB MARYNATĘ - w misce połącz syrop klonowy, keczup, posiekany marynowany zielony pieprz i curry, dokładnie wymieszaj, możesz ją odstawić na parę minut, ale jeśli nie masz czasu, nie jest
Kuchnia bezglutenowa LoliWłosi są mistrzami jeśli o chodzi o makarony, wiadomo. Ale są też mistrzami w konkurencji na ilość, jakość i wybór makaronów bezglutenowych. Jako, ze pogoda u mnie jak we Włoszech zapraszam na danie w stylu "wakacje" Składniki dla dwóch osób: 300 g surowych krewetek 50 ml oliwy z oliwek szczypta białego pieprzu sól 2 garście spaghetti kilka liści czosnku niedźwiedziego
Kuchnia bezglutenowa Loli