bezglutenowe - 14064 przepisów (strona:3/938)

SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 155

budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc ONA: jabłkowo-pigwowa szarlotka z budyniem na korzennym, bezglutenowym, kruchym cieście. Wyszło bosko. Tak więc dylemat rozstrzygnięty, wszyscy zadowoleni, wszyscy szczęśliwi i najedzeni (tylko piekarnik biedny... że on z nami wytrzymuje).  CIASTO: /Kruche, bezglutenowe, razowe, korzenne... - 2 szklanki mąki bezglutenowej(...)razowej - Dunkel - kostka masła - 3 żółtka - 10 dkg cukru trzcinowego - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1/3 opakowania przyprawy piernikowej Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku. Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka

Wypisz Wymaluj
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 190

sernik, ni to w-zka, ni to milky way... Pewne jest to, że efekt końcowy jest... pyszny i bezglutenowy (aczkolwiek nie-bezglutenowcy mogą zrobić identycznie wersję zwykłą).  Robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się... szybko, łatwo i przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może?  Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik(...)sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY

Wypisz Wymaluj
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 127

bananów, to w życiu by się nie zorientował.  SKŁADNIKI: - banany, 4 duże, 6 małych, /im dojrzalsze, tym lepsze/ - dzika róża utarta z odrobiną cukru - mały słoiczek, - mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram, - jajka, 4 (8 przepiórczych). - masło, 1/4 kostki, - serek mascarpone. 1/3 opakowania, /nadaje kremowego smaku/ - cukier trzcinowy, pół szklanki, /nadaje karmelowego posmaku/ - cukier waniliowy domowy(...)odrobina, - mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki /genialnie zagęszcza i dodaje delikatnego, kremowego smaku/ - jagody goi, /po upieczeniu przypominają coś pomiędzy różą a rodzynkami/ - cynamon - proszek do pieczenia (bezglutenowy) - ewentualnie, bo nie jest to składnik konieczny. - mniej niż pół łyżeczki /Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej   TUTAJ . Dodatkowo: - słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli", - masło

Wypisz Wymaluj
Recenzja produktów Sano Gluten Free i pyszne bezglutenowe brownie krok po kroku 52

Osobiście nie jestem na diecie bezglutenowej, ale przyznam, że miałam z nią styczność i posiadam znajomych, którzy nie tolerują glutenu lub dobrowolnie z niego zrezygnowali. Już kiedyś Wam pisałam o moich problemach zdrowotnych i wyeliminowania gluten na pewien czas. Wtedy bardzo przeżywałam, że nie będę mogła spożywać naleśników, ciast, ciasteczek, makaronu, czyli wszystkiego co lubię najbardziej!  Dziś zalecenie dotyczące(...)temat jest już bardzo znaczna. Poza tym na rynku istnieje mnóstwo produktów, które ułatwiają taką dietę. Spotkałam się z wieloma osobami, które na samą myśl, że coś jest bezglutenowe stwierdzą: nijakie, czy niejadalne. Z doświadczenia wiem, że wcale tak nie jest, dlatego nawet na blogu możecie znaleźć wiele bezglutenowych pyszności - klik .   Jakiś czas temu miałam możliwość przetestowania produktów Sano

Di gotuje
BEZGLUTENOWE TARTY NA SŁODKO I SŁONO 94

Bezglutenowa tarta z warzywami Bezglutenowa tarta z gruszkami i orzechową kruszonką Bezglutenowa tarta z borówkami Bezglutenowa tarta serowa z borówkami Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem Bezglutenowa, bezmleczna tarta z truskawkami Bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią Bezglutenowa

Kuchnia bezglutenowa
ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE 333

ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE Dziś mam da Was bardzo świąteczne, oryginalne ciasto mandarynkowe:) Założę się, że rzadko kto z Was jadł takie ciasto:) Użyte do nich są całe mandarynki, wraz ze skórką i miąższem, które uprzednio należy gotować przez 2 godziny. Następnie miksuje się ja na gładko i taki mus dodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania(...)tego ciasta nie potrzeba mąki (ani masła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże i podzielne, do tego wilgotne i miękkie, a lukier i kandyzowane mandarynki na wierzchu dopełniają całości, dzięki czemu ciasto pięknie prezentuje się na stole.  Zrobiłam na próbę to ciasto w dwóch wersjach

Słodko-Słony Świat Ilony
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 186

nawet dłużej), a 1 tydzień w spokojnym, zimnym miejscu to minimum, ale... cholera, kto by chciał tyle w chłodzie oczekiwać na swój życiowy punkt kulminacyjny. Tak więc my bezglutenowe pierniczki stworzyłyśmy po tygodniu i wcale ich nie spierniczyłyśmy skracając czas dojrzewania. SKŁADNIKI: - mąka razowa Dunkel, 1 kg - miód, 0,5 litra - cukier trzcinowy, 1 szklanka - cukier biały. 1/2 szklanki, - melasa(...)początku dość rzadkie, dlatego po wymieszaniu odstawiamy, aż napęcznieje. Masa będzie zmieniać swoją konsystencję i twardnieć w oczach. Po chwili nabierze też jeszcze więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się

Wypisz Wymaluj
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 214

naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa mieszanka czyli bezglutenowa, najlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika".  SKŁADNIKI: - Cynamon, laska, 1 - Cynamon Cejloński, laska, 1 - Cynamon mielony, opakowanie, - Ziele angielskie, pełna łyżka, - Goździki, 2 łyżki, - Kardamon , 5 łyżeczek, - Anyż, gwiazdka spora(...)tutaj: Kliknij .  Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą.      Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie

Wypisz Wymaluj
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 155

jabłeczniki mogą się przy niej schować. Cały sekret... w musie, który nazwać możemy sercem naszej panny szarlotki.  Tym razem propozycja owsiana, a więc idealna dla osób na diecie bezglutenowej. A dla "zdrowych" i "tolerujących wszystko" informacja: nie-bezglutenowcy też są zachwyceni i też proszą o dokładkę. Tą Pannę Szarlotkę nazwać możemy zdrową. Ciasto ma owsiane, więc bezglutenowcy będą zadowoleni(...)złotą renetę. Renety nie miałyśmy, miałyśmy własne, osobiste jabłuszka, więc to one żywot swój w szarlotce zakończyły. Choć, tu chyba bardziej możemy mówić o reinkarnacji. SKŁADNIKI: - mąka owsiana bezglutenowa - 2 szklanki (my dajemy 2 szklaneczki po nutelli) /dla nie-bezglutenowców: najlepsza jest krupczatka!!) - masło - kostka (można zastąpić szklanką oleju), - jajka - 3 (3 żółtka do ciasta/3 białka do bezy. Przy nietolerancji

Wypisz Wymaluj
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 163

zostało nic, prócz tego smacznego słowa na "d" i świadomości, że w naszej lodówce się on kryje. Pojawiło się jednak pytanie - "co do dżemu"? I tak zrodziły się one - bezglutenowe, amarantusowo-owsiane gofry... migdałowe! Smaczne, zdrowe, chrupiące i bosko pachnące gofry... dżemem malowane. To był smaczny dzień. To była pyszna pobudka. SKŁADNIKI: - jajka, 4 (w przypadku nietolerancji - 8 jajek przepiórczych(...)mąka amarantusowa prażona, pół szklanki, - mąka owsiana, 4-5 łyżek, - migdały mielone , 3/4 szklanki, - bezglutenowa mąka chlebowa, 2-3 łyżki (gdy są zbyt kruchutkie), - amaretto, do smaku, - śmietana/serek mascarpone - 2-3 łyżki, - mleko, pół szklanki, - masło, 1/4 kostki, - mleko w proszku pełne, 4-5 łyżek, opcjonalnie, - cukier trzcinowy, 3/4 szklanki, - cukier waniliowy domowy. WYKONANIE: 1. Żółtka ucieramy z połową

Wypisz Wymaluj
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 114

ciasto rośnie - oby nie wyrosło na zakalec ;) Ciasta bezglutenowe ze względu na swoje właściwości są szczególnie „zakalcogenne”.   Jeśli jeszcze dodatkowo musimy upiec ciasto bez jaj i produktów mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych(...)wcale nie pachnie octem.  Reakcja sody z kwasem zachodzi szybko, ciasto takie trzeba od razu po wymieszaniu przełożyć do blachy i wstawiać do nagrzanego piekarnika. Bezglutenowy proszek do pieczenia zawiera oprócz sody dodatek kwaśnego pirofosforanu sodu (Na 2 H 2 P 2 O 7 ) i skrobii np.  kukurydzianej jako wypełniacza.  Nie wymaga w związku

głodny alergik
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 166

kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. B ułki urosły całkiem ładnie :)  Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona  100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni(...)foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków

głodny alergik
Bezglutenowe placki jabłkowe 902

Dzień dobry! Postanowiłam się odrobinę zainteresować kuchnią bezglutenową, kupiłam książkę "Kuchnia polska bez pszenicy", kilka różnych mąk i prowadzę małe eksperymenty :-). Nie mam zamiaru przechodzić na dietę bezglutenową, ale po prostu poszerzyć horyzonty i spróbować czegoś nowego. Dzisiaj na śniadanie przygotowałam bezglutenowe placki jabłkowe. Mają całkiem inny smak niż tradycyjne pszenne placki, mąka gryczana i kukurydziana jest dość

Pora coś zjeść
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 34

słyszę o bezglutenowych wyrobach, to nie ukrywam, iż ciarki przechodzą mi po ciele. Przed oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi “cudownymi” produktami sklepowymi, na których napis “Gluten Free” przyciąga jak magnes coraz większe rzesze konsumentów. Ciasta, ciasteczka, batoniki i inne “sztuczne” słodkości, jak również bezglutenowe pieczywo lądują w koszykach zarówno tych, którzy są uczuleni na gluten(...)również tych całkiem zdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych “czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie w nawyku czytać składu kupowanych produktów, możecie się nieźle zdziwić

Moja Delicja
Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem 165

Składniki na keksówkę pojemności 500 g mąki: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 300 g mieszanki bezglutenowej 2 łyżki roztopionego masła 25 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 3,5 łyżki słonecznika łuskanego 1/2 szklanki siemienia lnianego ok. 3 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem

Czarnawisienka