kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. B ułki urosły całkiem ładnie :) Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona 100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni(...)foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków
głodny alergikDzień dobry! Postanowiłam się odrobinę zainteresować kuchnią bezglutenową, kupiłam książkę "Kuchnia polska bez pszenicy", kilka różnych mąk i prowadzę małe eksperymenty :-). Nie mam zamiaru przechodzić na dietę bezglutenową, ale po prostu poszerzyć horyzonty i spróbować czegoś nowego. Dzisiaj na śniadanie przygotowałam bezglutenowe placki jabłkowe. Mają całkiem inny smak niż tradycyjne pszenne placki, mąka gryczana i kukurydziana jest dość
Pora coś zjeśćsłyszę o bezglutenowych wyrobach, to nie ukrywam, iż ciarki przechodzą mi po ciele. Przed oczami mam wówczas sklepową półkę, uginającą się pod tymi wszystkimi “cudownymi” produktami sklepowymi, na których napis “Gluten Free” przyciąga jak magnes coraz większe rzesze konsumentów. Ciasta, ciasteczka, batoniki i inne “sztuczne” słodkości, jak również bezglutenowe pieczywo lądują w koszykach zarówno tych, którzy są uczuleni na gluten(...)również tych całkiem zdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych “czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie w nawyku czytać składu kupowanych produktów, możecie się nieźle zdziwić
Moja DelicjaSkładniki na keksówkę pojemności 500 g mąki: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 300 g mieszanki bezglutenowej 2 łyżki roztopionego masła 25 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 3,5 łyżki słonecznika łuskanego 1/2 szklanki siemienia lnianego ok. 3 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem
Czarnawisienkaciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje świeżość. Składniki: Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 g karob mielony 2 łyżeczki popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa 1 szklanka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy(...)oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie
głodny alergikmielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi się oprzeć. Nawet część rodziny, która nie jest na diecie i omija z daleka bezglutenowe pieczywo, skusiła się na więcej niż kilka kanapek ;) Składniki: mąka gryczana mąka kukurydziana skrobia kukurydziana 1 szklanka 1 szklanka 1 szklanka karob mielony 2 łyżeczki błonnik gryczany siemię lniane mielone(...)dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki " Porady i triki " , gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków. Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny
głodny alergikNaleśniki i szpinak to połączenie wprost idealne jeśli chodzi o smak wytrawny tej potrawy, równać się z nimi mogą tylko naleśniki z bananami...mniam ;) ale dziś
NaKońcuJęzykaUpiekłam go po raz drugi, bo tak mi posmakował, że musiałam wypróbować jeszcze raz. Dzisiaj dla mnie jest wyjątkowy dzień, gdyż obchodzę swoje siedemnaste urodziny! Nie
Truskawkowa FiestaDynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka
Truskawkowa Fiestazdrowego śniadania mogą wyglądać następująco: Węglowodany – około 45-60% całkowitej kaloryczności posiłku. Węglowodany powinny pochodzić głównie ze źródeł bogatych w błonnik, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe (klasycznych lub bezglutenowych), co pomoże w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i zapewni długotrwałe uczucie sytości. Białko – około 20-30% całkowitej kaloryczności posiłku. Białko jest kluczowe dla budowy i regeneracji mięśni oraz(...)gamę produktów, które idealnie sprawdzą się jako baza dla zdrowych kanapek na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Przygotuj kanapki do szkoły lub pracy w oparciu o najwyższej jakości komponenty: Bezglutenowy chleb pełnoziarnisty lub mieszanka mąk do wypieku chleba bez pszenicy Foods by Ann – doskonałe źródło węglowodanów oraz błonnika i składników mineralnych, które zapewnią długotrwałe uczucie sytości. Pasta jajeczna , hummus
Ugotowane pozamiataneroku na rok ku diecie bezglutenowej kieruje się coraz więcej osób. Przyczyn tego stanu rzeczy jest wiele – nietolerancje pokarmowe, celiakia, chęć poprawy samopoczucia. Naturalnie przy tym pojawiają się pytania, gdzie najlepiej kupować produkty bezglutenowe, aby móc w dalszym ciągu cieszyć się z pysznych potraw i ulubionych smakołyków. Nie czekaj i dowiedz się wszystkiego już teraz! Źródło: unsplash.com Produkty, które(...)zawierają glutenu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając produkt bezglutenowy? Naturalna i smaczna dieta bezglutenowa. Przechodząc na jakąkolwiek dietę, początkowo mogą pojawić się obawy, czy jest ona w stanie spełnić wszystkie nasze potrzeby i oczekiwania, w tym smakowe. Jak jednak pokazuje praktyka, w obecnych czasach bez najmniejszych problemów możemy zaopatrywać się w smaczną i wartościową żywność, np. bezglutenową, wegetariańską oraz
Kuchcik gotujeBezglutenowe pączki z różą to jak eksplozja smaku w ustach z każdym kęsem. Nie tylko są pyszne, ale mają również piękną prezentację, która przyciągnie wzrok każdego. Dodatkowo dodatek konfitury różanej czyni je jeszcze smaczniejszymi. Te pączki są nie tylko miękkie i aromatyczne, ale także całkowicie bezglutenowe i zachowują świeżość przed kilka dni. Przedstawiamy bezglutenowe pączki z różą – doskonały sposób(...)konfitury różanej własnej roboty. Słodkie, lekkie i pełne smaku, to pyszne połączenie z pewnością sprawi, że każdy poranek będzie lepszy. Na naszym blogu znajdziesz również pyszny przepis na faworki bezglutenowe oraz na pączki bezglutenowe z klasyczną wieloowocową marmoladą. Bezglutenowe pączki z różą składniki Ja używam do pączków piwa Kormoran bezglutenowy, ale możecie użyć innego dowolnego piwa, ale koniecznie z dopiskiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekę na śniadania przychodzi dzień, że mam ochotę na coś mniej zapychającego i jem płatki. Czasem kukurydziane z miodem i mlekiem ale często wcinam granolę. Zawsze własnego wypieku, ostatnio bezglutenową. Dzieciaki też mają na nią chrapkę ale w tym wypadku im odmawiam bo mleczna... Bezglutenowa granola krówkowa po 30 g migdałów
Dzieje kuchennej WiewióryMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę. Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki stewii Masa makowa: 600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa 2 ubite na sztywno białka 2 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa
Mango Papajaprzygotowanie do świąt idą u mnie pełną para i mam nadzieję, że będę miała okazję podzielić się z Wami przepisami. A wracając do barszczu. Zakwas, który Wam proponuje jest bezglutenowy. Tegoroczna Wigilia stała się wyzwaniem gdy okazało się, że potrawy mają być dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Dla kogoś kto nigdy nie musiał zwracać uwagi na takie ograniczenia(...)jest to nie lada zadanie. Bezglutenowy zakwas na barszcz 1,5 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli kamiennej woda około 1,5 litra Wykonanie: Do dużego słoika lub kamiennego garnka wkładamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki oraz wszystkie przyprawy. Wodę przegotowujemy z solą i gdy będzie już letnia
Przysmaki Karolki