słoik - 12348 przepisów (strona:11/824)

Leczo do słoików na zimę 1348

Leczo do słoików na zimę. Jak zrobić leczo na zimę? Leczo z cukinii w słoikach. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Podaję Wam mój sprawdzony przepis. Zimą wystarczy podsmażyć(...)patelni cebulę z kiełbasą lub boczkiem, wyjąć leczo ze słoika, wymieszać, zagotować i jeść z apetytem! Składniki na 4 słoiki: 1-2 czerwone papryki 1 duża cukinia 8 dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, oraz czerwona ostra papryka Jak zrobić leczo na zimę w słoikach? Ja nie lubię rozgotowanych warzyw, a słoiki są dodatkowo pasteryzowane więc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone ogórki 536

żeby później nie narzekać:) U nas ogórki odkąd pamiętam robi się jednym sprawdzonym sposobem, ale jestem otwarta na wyzwania i za namową znajomej w zeszłym roku spróbowałam ukisić kilka słoików ogórków inaczej. Wyszły dobre, jędrne, dlatego dziś podam również jej przepis. Do kiszenia lepiej wybrać ogórki świeżo zerwane, jędrne, średniej wielkości. Zwróćcie uwagę na odmiany, ponieważ nie każda nadaje się(...)zwykłą kranówą, a wodą chociażby przefiltrowaną, źródlaną albo ze studni. Idealnie byłoby ukisić ogórki w kamionce i przechowywać w zimnej piwnicy, ale duże szklane słoje i nawet litrowe słoiki też dobrze się sprawdzają. Przed włożeniem do słoików ogórki trzeba dokładnie umyć,  liście i koper opłukać, chrzan obrać i pokroić w słupki, czosnek obrać (choć wiem, że można zostawić ząbki

Obiad gotowy
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne 583

się zrobić coś nowego. Kilkanaście dni temu padło na ogórki kanapkowe . Widziałam mnóstwo przepisów na takie i to, co mnie zastanawiało i odstraszało zarazem, to ich pionowe układanie w słoikach. Bo czy ja bym miała na to czas i tyle cierpliwości, by tak słoik po słoiku układać te plasterki, niczym świstak co zawijał sreberka? ;) raczej nie. A przynajmniej(...)dziećmi nad głową. Dlatego moja wersja jest bez ładu i składu, bez zwracania uwagi na to jak się ułożą w słoikach. A mimo to wyszły super ;) Pokombinowałam trochę i zrobiłam zalewę nieco w kierunku korniszonów, ale przy takich dodatkach i proporcjach zalewa wyszła słodko kwaśna, z lekką nutką ostrości, a ogórki dzięki niej pyszne, o wyraźnym smaku. Przepis pojawia się

Kolorowy Przepisownik
Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 133

też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji nie minęło wiele czasu. Zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście, wszystko nie mogło pójść tak gładko! Do moczenia kasz użyłam(...)pół litrowych słoików co w przypadku kaszy gryczanej skończyło się mokrą katastrofą na blacie, bo kasza napęczniała a potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika a po niewiele ponad godzinie wyjęłam pachnący bochenek, którego

Book of spells
Klopsiki drobiowe z groszkiem – danie do słoika na wyjazd 145

Klopsiki drobiowe z groszkiem – danie do słoika na wyjazd Odkąd mój mąż, zaczął pracować poza domem , wygodne stało się przygotowywanie jedzenia w słoikach . Wiadomo , na wyjeździe , czy to do pracy , czy na wakacje , a nawet mieszkając w internacie nie zawsze chce nam się gotować , wtedy taki domowy słoik obiadowy jest zbawienny. Tym bardziej dla faceta , który w garach mieszać(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta nowa zakładka „Dania w słoikach, czyli kuchnia na wyjazdy” , ma za zadanie dostarczyć, osobom poszukującym inspiracji , co zrobić ” na później” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Konfitura z kiwi 95

bardzo dojrzałe i słodkie, można użyć na początku mniej cukru, a dopiero potem dosłodzić jeśli zajdzie taka potrzeba . W międzyczasie przygotować słoiczki i wieczka do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach.  Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut w dużym garnku z gotującym(...)się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie .     Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych uprzednio słoiczków , wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka i odstawić do góry dnem do ostygnięcia i zawekowania.   Profilakty

Grunt to przepis!
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 187

ziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.  P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory(...)Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej wyparzone słoiki tak, aby pozostało około 1,5 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Do napełniania słoików farszem możesz wykorzystać duży lejek, wtedy nie ochlapiesz słoików ! Zakręć słoiki nakrętkami. Następnie wstaw słoiki

Przepisy i porady kulinarne
Leczo z Cukinią na Zimę do Słoików 693

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać. Do przygotowania lecza na zimę będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 L lecza(...)około 1,5 łyżeczki) pieprz olej do smażenia około 70 ml garnek o pojemności około 4 – 5 L Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią na zimę do słoików Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na leczo: Obraną cebulę kroję w cienkie półplasterki, obrany czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania