naleśniki - 14154 przepisów (strona:11/944)

KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM 117

wersja krokietów. Aby krokiety były nieco bardziej wypasione, użyjcie po dwa plasterki i szynki i sera. Najlepiej smakują na ciepło kiedy niebiańsko ciągnie się ser… INNE PYSZNE PRZEPISY Z NALEŚNIKAMI W ROLI GŁÓWNEJ:   NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE     CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU     NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI(...)KROKIETY PIECZARKOWO – CEBULOWE     GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU     KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI     NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI   KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM: – To smakowy to strzał w dziesiątkę – Idealne jako przekąska a także do barszczu – Sycące i pyszne – Z niebiańsko ciągnącym się serem – Wypasione a proste ILOŚĆ PORCJI: 12 SZTUK CZAS

globuskulinarny
Naleśniki razowe. 128

Naleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie , obiad lub deser . Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne! Naleśniki razowe mogą okazać się podstawą praktycznie każdego posiłku , jaki chcemy przyrządzić. Śniadanie? Nie ma problemu – wypełnijmy je owocami i jogurtem . Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser(...)łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Naleśniki razowe są fantazyjne i w rzeczywistości bardzo proste w wykonaniu! Cienkie i delikatne naleśniki z chrupiącymi brzegami i pysznym wypełnieniem

Zdrowy Styl Joanny
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 116

Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik(...)Danie to przypisują sobie także Chińczycy. Pierwsze naleśniki przyrządzano już w IV w. p.n.e. z ciasta ryżowego i jedzono na wytrawnie, z mięsem lub warzywami. Włosi uważają, że naleśniki, takie, jakie znamy dziś, powstały we Florencji i wraz z Katarzyną Medycejską w XVI wieku wyemigrowały na dwór francuski a stamtąd na podbój całej Europy. Nad Sekwaną rozpowszechniły się

smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 143

Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik(...)Danie to przypisują sobie także Chińczycy. Pierwsze naleśniki przyrządzano już w IV w. p.n.e. z ciasta ryżowego i jedzono na wytrawnie, z mięsem lub warzywami. Włosi uważają, że naleśniki, takie, jakie znamy dziś, powstały we Florencji i wraz z Katarzyną Medycejską w XVI wieku wyemigrowały na dwór francuski a stamtąd na podbój całej Europy. Nad Sekwaną rozpowszechniły się

smakowitehistorie.com
Naleśniki kukurydziane 145

Naleśniki uwielbiam w każdej postaci, zwłaszcza te na słodko. Zazwyczaj robię tradycyjne naleśniki na mące pszennej, wiejskich jajach i mleku. Dziś postanowiłam zrobić małą modyfikację i zamiast mąki pszennej użyć mąki kukurydzianej. Wiedziałam, że na tej mące naleśniki będą miały na pewno bardziej intensywny kolor i nie myliłam się. Wyszły ładne, żółciutkie, takie słoneczne. Jeśli chodzi(...)produkty kukurydziane lubię, więc nie bałam się, że nie będzie mi smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastanawiałam się raczej czy ciasto będzie miało inny posmak i konsystencję. Jak się okazało, naleśniki wyszły bardzo fajne. Smak za sprawą mąki kukurydzianej trochę się zmienił, a same naleśniki wyszły trochę twardsze, sztywniejsze i jakby bardziej chrupiące, zwłaszcza wówczas, gdy smażyłam

Waniliowe Improwizacje
Naleśniki jaglane 177

jestem miłośniczką naleśników, wspominałam już wielokrotnie. Robię je dość często, w różnej postaci. Tym razem postanowiłam zrobić naleśniki jaglane, czyli naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest ostatnio dość popularna, ale sama w sobie jest trochę nijaka, więc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde(...)zalać jedną szklankę mleka i zblendować na jednolitą masę. Do zblendowanej kaszy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i resztę mleka. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Naleśniki smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małej patelni, a następnie wykładałam na talerz. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami na słodko. Jeśli natomiast wolicie wytrawne

Waniliowe Improwizacje
Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem 249

gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki(...)dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami.  Naleśniki truskawkowe i czekoladowe

Bon Appetit Małgorzaty
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 192

mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Składniki na Farsz: kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Farsz: Kapustę drobno(...)wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem. naleśniki z kapustą i grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 295

papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia i szukam pomysłu na śniadanie. Wymyślam naleśniki. W upalny poranek nie muszą być jedzone na ciepło. W wersji z lodówki sprawdzają się równie pysznie… tak było. Ponieważ w powietrzu czuję już jesień :(  Składniki: 1 szklanka(...)szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. W tym czasie serek miksujemy z borówkami, sokiem z limonki i cukrem. Podajemy z naleśnikami. Dekorujemy jeżynami

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 235

zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne. Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że udają się również duże

głodny alergik
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 298

Ugotuj ryż, na patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej)  Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę(...)wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny.  Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju.  Smacznego

Niezły Młynek
Mam słabość do kolorowych naleśników 37

Naleśniki red velvet to przepyszna wariacja na temat klasycznych naleśników. Tym razem w odsłonie krwisto czerwonej – efektowne, puszyste i aż proszą się o zdjęcie. Podane z soczystymi truskawkami i waniliowym twarożkiem smakują jak deser z najlepszej kawiarni. Idealne na śniadanie, lekki letni obiad, słodką kolację albo po prostu – kiedy tylko najdzie Was ochota. Sami zdecydujcie, o jakiej porze(...)smakują najlepiej. Ja mogłabym je jeść codziennie i to bez najmniejszego znudzenia! Kolor, smak, magia – naleśniki red velvet w roli głównej Naleśniki red velvet zrobiłam z dodatkiem naturalnego barwnika i odrobiny kakao – żeby kolor był bardziej czerwony niż czerwony. Trochę jak zabawa w Photoshopa, tylko w kuchni. I choć te naleśniki wyglądają jak coś z bajki

codojedzenia
Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami 116

Lubicie naleśniki? Ja uwielbiam… A tym bardziej jeśli są w wersji fit Zapraszam na naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami . To idealny pomysł na słodkie śniadanie lub deser, dla dzieci i dorosłych. Krem jaglany posłodziłam miodem kremowanym z dodatkiem liofilizowanej pomarańczy od Allnutrition i polałam nim naleśniki. Miód kremowany z pomarańczą nie zawiera żadnych sztucznych aromatów(...)Zawiera tylko naturalnie występujące cukry, znaczną ilość mikroelementów, acetylocholinę i witaminy z grupy B, A oraz C. Można wykorzystać go na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do ciast, lodów, naleśników, fit deserów lub placuszków. Dobrze się też rozsmarowuje np. na kanapkach. Sklep SFD oferuje trzy smaki miodów kremowanych, z pomarańczą, maliną i z kakao. Warto zerknąć Osobiście jestem

Oryginalny smak
Sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym 112

Sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym z farszem z pieczarek i szpinaków są bardzo smaczne, aromatyczne i efektowne. Będą świetną propozycją na niecodzienny obiad czy ciepłą przekąskę na imprezie.   Składniki na sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym (12 sztuk): 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka(...)łyżeczka mąki pszennej szklanka mleka 150 g sera żółtego 50 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Ponadto: 50 g sera do posypania, pęczek szczypioru   Przygotowanie Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Amerykańskie naleśniki na kefirze 170

Puszyste, lekkie i pyszne w smaku naleśniki amerykańskie zrobione na kefirze. Amerykańskie naleśniki na kefirze Naleśniki amerykańskie to okrągłe, małe placuszki zrobione z ciasta na bazie jajek, mąki i mleka. Ciasto robi się w taki sam sposób jak ciasto na tradycyjne naleśniki. Jego konsystencja jest jednak gęstsza dzięki użyciu większej ilości mąki. Takie naleśniki zrobiłam(...)się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania naleśników amerykańskich. 15 dkg mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka soli 3 łyżki cukru kryształu 1 jajko 250 ml kefiru 3 łyżki topionego

mecooks