naleśniki - 9983 przepisów (strona:9/666)

Naleśniki ruskie – krokiety z ziemniakami 21

Naleśniki ruskie, krokiety ruskie – naleśniki z nadzieniem z białego sera z kartoflami i cebulką. Można je po zawinięciu po prostu podsmażyć na maśle, lub zanurzyć w cieście naleśnikowym i podsmażyć. naleśniki : 400 g mąki pszennej, sól, 4 jajka, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz : 750 g ziemniaków (obiadowych Typ B), 250 g białego sera(...)Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju. Ziemniaki, ser i cebulę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na naleśniku układać trochę farszu,   zwijać. Możemy naleśniki maczać w cieście naleśnikowym (w tym celu dorobić trochę ciasta naleśnikowego z 1/4 porcji). Naleśniki podsmażyć na maśle, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 23

Naleśniki uwielbia niemal każdy. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich szpinak, aby uzyskać intensywny, zielony kolor i wzmocnić ich smak. Ja za nim przepadam! Takie naleśniki pięknie kontrastują z bielą serka i różowym kolorem wędzonego łososia. Możemy je podać nie tylko na śniadanie czy kolację – to także pięknie prezentująca się przystawka. Ważnym dodatkiem jest sałata(...)Mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy sałatę. Dodajemy dwie łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek i mieszamy. Na naleśniku rozsmarowujemy serek. Układamy plasterki łososia i garść salaty. Zwijamy w ciasny rulon. Odkładamy do lodówki lub od razu podajemy. W formie śniadaniowej/obiadowej/kolacyjnej możemy naleśniki podać w rulonach lub przekrojone pod kątem na pół. Gdy nasze rulony pokroimy na plastry

Poezja smaku
Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej 35

dodatkami, gdyż mają bardzo neutralny smak. Delikatne, a zarazem łatwo je składać lub zawijać w nie nadzienie. Najlepsze wychodzą smażone na patelni delikatnie tylko posmarowanej masłem klarowanym. Ciasto na naleśniki z mąki ryżowej powinno być dość rzadkie, zbyt gęste spowoduje, że po usmażeniu naleśniki będą twarde i łamliwe. Podczas smażenia również nie wlewać na patelnię(...)zbyt dużej porcji ciasta, gdyż efekt będzie podobny. Masłem klarowanym przecierać patelnię przed położeniem każdego naleśnika i zbyt długo ich nie smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. Patelnia przed wylaniem porcji ciasta musi być rozgrzana, a smażyć na umiarkowanej mocy palnika.  Naleśniki ryżowe świetnie smakują z nadzieniem z maku, bakalii i białego sera. Niestety proporcji na nadzienie

Kuchcik gotuje
Naleśniki z tahini na podwieczorek 28

dzieciom podwieczorek z naleśników z tahini. Naleśniki sezamowe polecam wszystkim, którzy lubią sezam. Ja przepadam za sezamem i naturalną rzeczą było dla mnie wypróbować sezamową pastę w naleśnikach. Tahini to pasta powstała ze zmielenia prażonego sezamu. Jest wspaniała i jeśli nie znajdziecie jej w sklepie to możecie zmiksować je sami. Potrzebny jest jednak dobry mikser, bo miksowanie(...)przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i smaż naleśniki po obu stronach, aż zaczną się lekko rumienić. Każdy naleśnik posmaruj serkiem wymieszanym z wanilią i cukrem. Zwiń w rulon przekrój na pół. Ułóż naleśniki na talerzu. Posyp jagodami, kokosowymi chipsami i cukrem pudrem. Na koniec polej owocowym sosem.   Spara Spara Spara Spara The post

codojedzenia
naleśniki w 100% bez glutenu 41

Naleśniki bez mąki są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie. Jednak nie jest to łatwy przepis ze względu na brak mąki. Aby nasze naleśniki nadawały się do zjedzenia należy pamiętać o kilku rzeczach.  Naleśniki nie mogą być duże(...)oleju. Próbowałam bez i nic z tego mi nie wyszło. Ciasto przywarło , przy próbie przekręcenia naleśnika na drugą stronę , rozwaliło się i wylądowało w koszu! I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Smażyć należy na małym ogniu ponieważ ciasto można łatwo przypalić i naleśniki nie są smaczne. Wiem że zabrzmiało groźnie i pewnie zniechęciłam Was do spróbowania tych naleśników

Ekspansja smaku
Francja: Crêpes Suzette 31

sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem tzw. beurra Suzzette, czyli sosu ze skarmelizowanego cukru i masła z dodatkiem soku z pomarańczy lub mandarynek oraz skórki(...)Henri" napisał o tej chwili: "Pomyślałem, że jest to najrozkoszniejsza melodia słodyczy, jaką kiedykolwiek smakowałem." Uznał, że jest to najwspanialszy deser, jakiego w życiu kosztował. Bez namysłu zanurzył naleśniki w sosie, skropił dodatkowo alkoholem i podpalone podał księciu. Zachwycony nowatorskim smakiem i wyglądem potrawy książę, zapytał autora o nazwę, a w odpowiedzi usłyszał, że są to Naleśniki Książęce

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 47

znam nikogo, kto kręciłby nosem nad talerzem z naleśnikami. Jedna z ulubionych potraw lat szczenięcych- naleśniki z serem i sezonowymi owocami. Tym razem padło na świeże truskawki, które mrugały do mnie z lady w warzywniaku „weź nas, jesteśmy takie ładne”. I rzeczywiście- mimo połowy marca truskawki okazały się naprawdę pachnące, soczyste i słodkie. Ale i tak wszyscy wiemy(...)nasze, polskie, czerwcowe- są najlepsze! Zaczynamy pracę od naszykowania ciasta na naleśniki- 3 całe jajka, mąkę, olej lub rozpuszczone masło i mleko mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek, mikserem ręcznym lub rózgą. Ciasto naleśnikowe lubi sobie odpocząć- możecie o nim zapomnieć na godzinkę- za ten czas mąka uwolni gluten, zagęszczając tym samym konsystencję ciasta. Możemy w tym czasie naszykować

Karo in the Kitchen
Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym 24703

weekendowe śniadanie, ale czasem też serwuję na obiad.  Jak wiadomo obiad przecież nie musi być wytrawny, a że każdemu czasem coś od życia się należy, to dzić proponuję naleśniki zapiekane z sosem waniliowym.  Po upieczeniu sos śmietanowy lekko się warzy i nadaje bardzo ciekawy akcent tradycyjnym naleśnikom z serem. A, że ciasto dodatkowo lekko się przypieka(...)warunkiem, że nie zawiera on żadnych dodatków. Zbyt rzadki ser wypłynie z naleśników i w smaku będzie przypominał budyń.   Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę farszu, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon.  Naleśniki układamy w formie do pieczenia. Składniki na sos dokładnie mieszamy i zalewamy naleśniki.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut

Prawo do gotowania z pasją
Naleśniki nadziewane i zapiekane z nutellą 147

usmażonych naleśnikach. Otóż wpadłam na pomysł aby medaljong z nutella zamrozić na kawałku folii. Tak zamrożoną nutellą można bardzo łatwo oderwać od folii i ułożyć na naleśniku. W ten sposób naleśniki będą nadziewane nutellą i zapiekane. Pod wpływem ciepła nutella rozpuści się delikatnie. Wspaniałe naleśniki, które z chęcią zjedliśmy z truskawkami. Naleśniki nadziewane i zapiekane nutellą(...)naleśniki. Na surowej nieusmażonej stronie ułóż po jednym medalionie i polej naleśnikowym ciastem. Poczekaj aż ciasto się zetnie i przewróć na drugą stronę. Smaż aż naleśnik się zrumieni. Podobnie usmaż resztę naleśników

codojedzenia
Naleśniki z Serem i Musem Truskawkowym 79

Naleśniki, zwykłe z serem i dżemem. Tu miałam problem z przepisem na naleśniki, bo ciasto na nie zawsze robię na "oko", ale troszkę się postarałam i mniej więcej odmierzyłam :) Ser lekko podrasowałam malinami w syropie ETERNO i tak jak zauważycie bie dodawałam żółtka, a dżem? Dżem to już moja robota z zeszłego roku, raczej Mus Truskawkowy , który uwielbia(...)mój syn. Czemu i ser i dżem? Młody to naleśniki jakby mógł to z samym dżemem by jadł, a ja go tak zawsze sprytnie podchodzę, że smaruję naleśniki serem, kroję na kawałki i ładnie układam i wtedy dziecko widzi, że się starałam, więc niezręcznie wybrzydzać, a takie połączenie akurat polubił już jakiś czas temu. No więc zabieramy się

Blondynka Gotuje
Naleśniki zapiekane z serem i owocami 3

nadziane świeżymi owocami (brzoskwinią, morelą oraz borówkami) i serkiem twarogowym. Danie proste i w miarę szybkie do przygotowania. Nie pomijajcie masła ani sosu śmietanowego, ponieważ dzięki tym składnikom - naleśniki po upieczeniu są nadal miękkie w smaku.  Składniki na 6 sztuk: 6 sztuk naleśników (najlepiej przygotować z TEGO przepisu) nadzienie 250 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego(...)pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na nadzienie połączyć ze sobą. Ewentualnie masę bardziej dosłodzić. Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki masy twarogowej z owocami, rozsmarować, podwinąć boki i zwinąć w rulonik (spójrz na zdjęcia poniżej) . Przygotowane naleśniki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie dodać masło (powinno być położone na każdego naleśnika) . Piec około 15 minut w 180ºC

Ugotować
Naleśniki z jabłkami 5

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami to jedne z moich ulubionych. Robi się je naprawdę szybko i prosto, a efekt jest niesamowity. Zerknijcie do przepisu na naleśniki, zróbcie ciasto i usmażcie je zgodnie z przepisem a następnie zróbcie nadzienie zgodnie z przepisem poniżej. Będzie super. Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki: – przepis na naleśnikinaleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – naleśniki amerykańskie pancakes Przygotowanie : 12 minut Składniki: – naleśniki z przepisu na naleśniki – 4 jabłka – pół łyżeczki cynamonu – 3 łyżeczki brązowego cukru – 2 łyżeczki soku z cytryny – 1 łyżka masła Przygotowanie : Przygotuj naleśniki. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki lub w kostkę. pokrojone jabłka skrop

nietylkopasta.pl
Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami 35

Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami Delikatne, smaczne i kolorowe naleśniki ze szpinakiem, zapiekane z żółtym serem, wędliną z indyka oraz warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Naprawdę warto spróbować!     Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju(...)Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera *** *** Na serze wykładamy plasterek szynki z indyka *** *** Na szynce układamy plasterek cukinii *** *** Następnie wykładamy kilka pasków czerwonej papryki *** *** Oraz kilka plasterków podsmażonych wcześniej pieczarek *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu

Blog z Apetytem
Zapiekane naleśniki z lemon curd, śmietanką kokosową i chipsami z kokosa. Śniadanie jak na egzotycznych wyspach! 18

chrupiącą chmurą z chipsów kokosowym, zapiekane na grubych plastrach bananów. To śniadanie wymiata, za to śniadanie, które również może być obiadem będą Ci wdzięczni wszyscy domownicy!  Idealnie cienkie naleśniki to podstawa, słodko- kwaśny lemon curd, słodycz rozprażonych bananów i chrupkość kokosa wprawia w błogostan.  Oj wyszło mi to danie! Oj wyszło! A jakie proste do zrobienia ;-) Przepis(...)ciastem odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto jeśli zgęstniało dodaj 100 ml mleka, wymieszaj. Smaż bardzo cienkie naleśniki, ja olej dodaję na patelnię tylko przy smażeniu  pierwszego naleśnika potem już nie ma takiej potrzeby.  Ponadto: - 250 ml lemon curd - 2 banany - 1/2 puszka mleczka kokosowego wraz ze śmietanką - otarta 1/2 cytryny - 150 ml wody lub mleka krowiego

SMYKWKUCHNI