naleśniki - 13133 przepisów (strona:9/876)

Naleśniki z serem twarogowym na słodko 27

Naleśniki z białym serem na słodko możesz przygotować w ramach słodkiego obiadu lub deseru. Z przepisu wyjdzie 14 sztuk najlepszych, cienkich naleśników z chrupiącym brzegiem. To najlepszy przepis na naleśniki na słodko jaki znam, masło w cieście naleśnikowym sprawia że ładnie się rumienią podczas smażenia. Nadzienie z sera białego i kwaśnej śmietany jest kremowe, delikatnie słodkie. Smażąc(...)naleśniki pamiętaj o odpowiedniej patelni, najlepiej takiej z nieprzywierającą powłoką. Zniszczona patelnia utrudni zadanie, sprawi że naleśniki będą przywierać do jej powierzchni podczas smażenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Naleśniki na słodko z twarożkiem i truskawkami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 14 sztuk Przygotowanie 10 min. Smażenie

ProstePesto.pl
Naleśniki ruskie. 38

Naleśniki ruskie. Mały czy duży każdy kocha naleśniki! W szczególności małe dzieci ustawiają się w kolejce czekając z niecierpliwością na kolejnego pysznego naleśnika . Nic dziwnego, przecież one są takie smaczne. Naleśnik z dżemem , twarożkiem czy kremem czekoladowym to istna słodycz, ale naleśniki z wytrawnym nadzieniem także są znakomite. Każdy z nas zna i pewnie lubi ruskie pierogi(...)jeśli pierożek zamienimy na naleśnik a do nadzienia dodajmy ziemniaki i twaróg . Idealna propozycja na smaczny obiad . Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym

Zdrowy Styl Joanny
NALEŚNIKI Z SEREM NA SŁODKO 51

Sprawdzony od lat przepis na ciasto na naleśniki, delikatne, cienkie, pyszne, domowe, nie da się przejść obojętnie! Naleśniki na słodko z twarogiem to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub deser. Kubek kakao lub aromatycznego cappuccino będzie w sam raz Naleśniki domowe – dziś z dodatkiem bananów oraz polewy i dekoracji deserowej od HELIO , istne szaleństwo na talerzu(...)przykrywam folią aluminiową. PRZYGOTOWANIE TWAROGU NA SŁODKO: W misce widelcem rozdrabniam twaróg i łączę z żółtkami i oba cukrami, mieszam. Smaruję cienko każdy naleśnik, zwijam w trójkąt lub rulon, podgrzewam na maśle. Układam naleśniki na talerzu, polewam rozpuszczoną polewą deserową HELIO , dodaję posiekane banany i posypuję cukrem pudrem. Śniadanie, podwieczorek lub deser gotowy! Naleśniki na słodko z twarogiem

Zasmakuj Kuchni
Jaką patelnię do naleśników warto kupić 97

możemy je łatwiej przełożyć dzięki niskim krawędziom, smażyć szybciej i na mniejszej ilości tłuszczu dzięki szybko i równomiernie rozgrzewającej się powierzchni oraz powłoce nieprzywierającej. Ponadto istnieją różne typy naleśników i o ile amerykańskie pancakes można sobie poradzić na każdej patelni to z cienkimi naleśnikami czy francuskimi crepes może być problem, do tych naleśników potrzeba szybko rozgrzewającej(...)się, cienkiej patelni, czyli właśnie typowej patelni do naleśników. Jakie patelnie są dostępne? Wbrew pozorom patelnie do naleśników mogą się różnić nie tylko materiałami, z których są wykonane ale i kształtem. Do przygotowania większych placków z farszem nieoceniona może się okazać patelnia kwadratowa lub prostokątna. Takie niestandardowe rozwiązanie może jednak sprawiać problemy w dopasowaniu patelni do elektrycznych

codojedzenia
Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i fetą 101

uniwersalne danie, które można podawać w każdą porę dnia, na ciepło i na zimno. Dzięki dodatku łososia wędzonego danie jest niesamowicie aromatyczne, a przy tym bardzo zdrowe. Zobaczcie sami! Naleśniki ze szpinakiem to nie tylko szybkie i proste danie czy po prostu pomysł na tani obiad. To również pyszna przekąska imprezowa, gdyż można je po prostu zaserwować na zimno(...)pokroić naleśniki w małe w roladki z wykałaczką i np. oliwką na górze. Danie jest w dużej mierze bezglutenowe, gdyż przepis opiera się na płatkach owsianych bądź mące orkiszowej, ale opcjonalnie rekomenduję dodanie także trochę mąki pszennej, aby placki wyszły bardziej puszyste. Polecam także: Fit pancakes na bazie płatków owsianych Pyszna szakszuka ze szpinakiem i mozzarellą Omlet z twarożkiem

A to pestka
Naleśniki z truskawkami i twarożkiem 102

Naleśniki z truskawkami i twarożkiem, mnóstwem wanilii, mięty i limonki. Te naleśniki to idealny podwieczorek latem. Ja nawet smażę je dzieciom na śniadanie. Czytając blogi kulinarne często się spotykam ze stwierdzeniem, że naleśniki wszyscy lubią. Zawsze uśmiecham się pod nosem, bo mój mąż nie lubi i nigdy nie lubił naleśników. No cóż taka jego natura. Natomiast(...)wymieszane z cukrem puściły sok, który wymieszał się z limonką i wanilią. Ostatnio bardzo mi smakuje mięta. Moje dzieci też lubią, więc używam jej często do deserów i obiadów. Naleśniki z truskawkami wymieszanymi z miętą są po prostu pyszne. Tym razem usmażyłam wyjątkowo cienkie naleśniki . Mam mnóstwo przepisów na ciasto naleśnikowe ale ten jest idealny na cienkie naleśniki

codojedzenia
Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 101

Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami to przepis napisany na prośbę czytelniczki. Ostatnio zostałam poproszona o przepis na naleśniki bez jajek, gdyż dzieci czytelniczki ze względów zdrowotnych nie mogą ich jeść, a ona nie wie jak usmażyć takie naleśniki, aby nie rozpadały się na patelni podczas smażenia. Ja nie mam problemu z jedzeniem jajek, mogę powiedzieć(...)grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Kiedy naleśnik jest usmażony z jednej strony, przekładamy go łopatką na drugą stronę. Naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z twarogiem wymieszanym z odrobiną śmietanki i cukru pudru, oraz z ćwiartkami wiśni. Smacznego! The post Naleśniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z fetą i szpinakiem 118

Zapraszam Was dziś na zupełnie nie-halloweenowe, za to pyszne naleśniki. Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 czubate szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju Farsz: 100-150 g sera typu feta 500 g świeżego szpinaku typu baby 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz Sposób wykonania(...)podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 2.Szpinak myjemy, drobniej kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy. Po 5 minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 3. Naleśniki smarujemy ciepłym farszem. Smacznego!!! Źródło: Agata gotuje

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z sosem śliwkowym 17

Prosty przepis na naleśniki z serem i śliwkami Pyszne naleśniki z sosem śliwkowym, gdy nagle masz ochotę na coś słodkiego. Klasyczne naleśniki na słodko ze śliwkami i twarogiem. Koniec wakacji i sezon śliwkowy w pełni, należy z tego korzystać. Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki bez grudek ? Pyszne cynamonowe naleśniki na słodko. Idealne naleśniki czy istnieje coś takiego? Zdanie są podzielone, jedni wolą cienkie, inni grubsze, dla jednych idealne naleśniki to chrupiące i rumiane, a dla jeszcze innych wilgotne i blade. Każdy ma prawo wyboru, dzisiaj moje idealne naleśniki z sosem śliwkowym. Szybki przepis na idealne ciasto na naleśniki, ser do naleśników i śliwki z cynamonem. Danie obiadowe

Dieta moja pasja
KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM 39

wersja krokietów. Aby krokiety były nieco bardziej wypasione, użyjcie po dwa plasterki i szynki i sera. Najlepiej smakują na ciepło kiedy niebiańsko ciągnie się ser… INNE PYSZNE PRZEPISY Z NALEŚNIKAMI W ROLI GŁÓWNEJ:   NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE     CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU     NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI(...)KROKIETY PIECZARKOWO – CEBULOWE     GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU     KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI     NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI   KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM: – To smakowy to strzał w dziesiątkę – Idealne jako przekąska a także do barszczu – Sycące i pyszne – Z niebiańsko ciągnącym się serem – Wypasione a proste ILOŚĆ PORCJI: 12 SZTUK CZAS

globuskulinarny
Naleśniki razowe. 43

Naleśniki razowe. Naleśniki to jedna z nielicznych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie , obiad lub deser . Każdy uwielbia naleśniki i za każdym razem są one pyszne! Naleśniki razowe mogą okazać się podstawą praktycznie każdego posiłku , jaki chcemy przyrządzić. Śniadanie? Nie ma problemu – wypełnijmy je owocami i jogurtem . Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser(...)łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Naleśniki razowe są fantazyjne i w rzeczywistości bardzo proste w wykonaniu! Cienkie i delikatne naleśniki z chrupiącymi brzegami i pysznym wypełnieniem

Zdrowy Styl Joanny
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 45

Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik(...)Danie to przypisują sobie także Chińczycy. Pierwsze naleśniki przyrządzano już w IV w. p.n.e. z ciasta ryżowego i jedzono na wytrawnie, z mięsem lub warzywami. Włosi uważają, że naleśniki, takie, jakie znamy dziś, powstały we Florencji i wraz z Katarzyną Medycejską w XVI wieku wyemigrowały na dwór francuski a stamtąd na podbój całej Europy. Nad Sekwaną rozpowszechniły się

smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 74

Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie: ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik(...)Danie to przypisują sobie także Chińczycy. Pierwsze naleśniki przyrządzano już w IV w. p.n.e. z ciasta ryżowego i jedzono na wytrawnie, z mięsem lub warzywami. Włosi uważają, że naleśniki, takie, jakie znamy dziś, powstały we Florencji i wraz z Katarzyną Medycejską w XVI wieku wyemigrowały na dwór francuski a stamtąd na podbój całej Europy. Nad Sekwaną rozpowszechniły się

smakowitehistorie.com
Naleśniki kukurydziane 87

Naleśniki uwielbiam w każdej postaci, zwłaszcza te na słodko. Zazwyczaj robię tradycyjne naleśniki na mące pszennej, wiejskich jajach i mleku. Dziś postanowiłam zrobić małą modyfikację i zamiast mąki pszennej użyć mąki kukurydzianej. Wiedziałam, że na tej mące naleśniki będą miały na pewno bardziej intensywny kolor i nie myliłam się. Wyszły ładne, żółciutkie, takie słoneczne. Jeśli chodzi(...)produkty kukurydziane lubię, więc nie bałam się, że nie będzie mi smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastanawiałam się raczej czy ciasto będzie miało inny posmak i konsystencję. Jak się okazało, naleśniki wyszły bardzo fajne. Smak za sprawą mąki kukurydzianej trochę się zmienił, a same naleśniki wyszły trochę twardsze, sztywniejsze i jakby bardziej chrupiące, zwłaszcza wówczas, gdy smażyłam

Waniliowe Improwizacje
Naleśniki jaglane 106

jestem miłośniczką naleśników, wspominałam już wielokrotnie. Robię je dość często, w różnej postaci. Tym razem postanowiłam zrobić naleśniki jaglane, czyli naleśniki z ugotowanej kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest ostatnio dość popularna, ale sama w sobie jest trochę nijaka, więc wykorzystuję ją często do deserów w postaci placków, ciast czy właśnie naleśników. Takie naleśniki jak każde(...)zalać jedną szklankę mleka i zblendować na jednolitą masę. Do zblendowanej kaszy dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i resztę mleka. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Naleśniki smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małej patelni, a następnie wykładałam na talerz. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami na słodko. Jeśli natomiast wolicie wytrawne

Waniliowe Improwizacje
Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem 172

gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki(...)dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami.  Naleśniki truskawkowe i czekoladowe

Bon Appetit Małgorzaty
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 114

mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Składniki na Farsz: kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Farsz: Kapustę drobno(...)wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem. naleśniki z kapustą i grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 218

papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia i szukam pomysłu na śniadanie. Wymyślam naleśniki. W upalny poranek nie muszą być jedzone na ciepło. W wersji z lodówki sprawdzają się równie pysznie… tak było. Ponieważ w powietrzu czuję już jesień :(  Składniki: 1 szklanka(...)szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. W tym czasie serek miksujemy z borówkami, sokiem z limonki i cukrem. Podajemy z naleśnikami. Dekorujemy jeżynami

Bon Appetit Małgorzaty