słoik - 12348 przepisów (strona:7/824)

Podgrzybki marynowane 177

mało wartościowe smakowo i je odrzucają, ale to indywidualny wybór, który nie ma wpływu na instrukcje w przepisie. Po czwarte, stosujemy raczej grzyby dość małe, które często trafiają do słoika w całości, ewentualnie przecięte na 2, góra 3 części. Zachowają się one w atrakcyjniejszej formie niż ewentualne pokrojone większe okazy. Warto przy tym wziąć pod uwagę, że podczas podgotowywania, które(...)grzyby ulegają wyraźnemu pomniejszeniu. Należy to wziąć pod uwagę wybierając okazy do zamarynowania. Nawiasem mówiąc, nasiąknąwszy potem marynatą znowu nieco się powiększą, dlatego nie należy zbyt szczelnie wypałniać nimi słoika. Po piąte, jak zwykle z grzybami leśnymi, musimy zadbać, aby przed przetworzeniem były zwyczajnie czyste. Grzybki z piaskiem podane do pieczeni nie będą najlepszym pomysłem. Na szczęście, podczas obgotowywania grzyby

Kulinarna Pokusa
Domowa kiszona kapusta do słoików 188

mojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu. I była(...)Niestety, duże rozczarowanie następowało po konsumpcji. Taka kapusta nie jest ani zdrowa ani dobrze nie smakuje. Ciężko, przynajmniej u mnie, kupić prawdziwą, dobrą kapustę kiszoną, bo te sklepowe ze słoika, też jakoś mi nie podchodzą. Jaki jest jeszcze plus domowej kiszonej kapusty? Możecie sami ją sobie doprawić już na etapie produkcji Nie mówię tutaj o kontrowersyjnym kminku (nie mówcie

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy i wegański chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 193

też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji… Nie zwlekając zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście, wszystko nie mogło pójść tak gładko! Do moczenia kasz użyłam pół(...)litrowych słoików co w przypadku kaszy gryczanej skończyło się mokrą katastrofą na blacie, bo kasza napęczniała a potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej dla cierpliwych Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika. Po niewiele

Book of spells
Ogórki kiszone krok po kroku - najlepszy przepis! 2029

kiszone - najlepszy przepis Przepis na takie ogórki kiszone dostałam kilka lat temu od Mamy - wtedy jeszcze średnio interesowałam się przetworami i jedynie pomagałam w ich przygotowywaniu, bo jako pełnoprawny "słoik" ;) jeździłam do Warszawy ze smakołykami od Rodziców. Ale zdarzyło się tak, że w sezonie ogórkowym narosło ich tyle, że gdy przyjechałam na weekend, by pomóc w przetwórstwie nie nadążałyśmy(...)Warszawy i zgodnie z przepisem spisanym przez Mamę na kartce, zrobiłam pierwsze od A do Z samodzielne kiszeniaki. Dokładnie takie, jakie od lat stoją w naszej piwnicy. Tych kilka słoików długo nie postało ;) ja kiszone uwielbiam i potrafię wyciągnąć i cały słoik zjeść "na raz", a do tego wypić sok, który zostaje w słoiku - lubię, choć pić się

Kolorowy Przepisownik
Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) 1648

sałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając te warzywa, natrafia(...)się na ładne okazy, które szkoda kroić. Te ładne zatem wsadziłam do słoika w całości i zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe , na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków. Składniki : Sałatka (sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka miodu 200 ml octu jabłkowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem truskawkowy bez cukru – 100 % naturalny z samych truskawek 148

potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu około 1,5 kg truskawek sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny (około 80 ml) garnek o pojemności około 3L kilka słoików + wieczka (słoiki i wieczka należy wcześniej wyparzyć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Dżem z truskawek bez cukru Przygotowanie: Truskawki oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę pod bieżącą(...)kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładanie dżemu do słoików: Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem dyniowy z pomarańczą 153

wtedy tylko max. 5-6 dni owinięte folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni(...)była jego szczęśliwą posiadaczką :)   Następnie dodać cukier oraz galaretki pomarańczowe i jeszcze gotować ok. 15-20 minut, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach.  Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka

Grunt to przepis!
Bazyliowy ketchup z papryki 162

być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut(...)dużym garnku z gotującym się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorący ketchup przelać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna - ja nalewam zwykle przez szeroki lejek, wtedy nie brudzą mi się brzegi słoika . Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi

Grunt to przepis!
Szynka ze słoika - domowa mielonka 153

Domowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony prawdę mówiąc zaraz po pasteryzowaniu (pierwszym), kolejny już doczekał trzech pasteryzacji i nocy w lodówce. Różnica w smaku była ogromna - po trzech pasteryzowaniach mięso było dużo bardziej wyraziste, więc ostrożnie z przyprawami. Składniki: (porcja(...)słoik 1l oraz 3 słoiki 0,5l) 2,5kg mięsa z szynki wieprzowej opakowanie soli peklowej ( kupuję zazwyczaj taką )  1 łyżka majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego  1 łyżeczka (płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka

Gotowanie i blogowanie
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 180

Link do filmu z przygotowania zakwasu : https://www.youtube.com/watch?v=wnEJyu6NLvc Dzień I i II – Stawianie zakwasu Będziemy potrzebować : 250 g maki pszennej ( użyłam chlebowej typ 650 ) 250 g jogurtu naturalnego słoik lub miska ( użyłam słoika 1,5L ) Przygotowanie : Do miski wsypuję mąkę dodaję jogurt i łączę składniki dłonią , gdy wstępnie połączę składniki , masę wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam(...)jednolitą masę (jeżeli możemy dobrze wyrobić masę w misce to wtedy nie trzeba wykładać zakwasu na blat) . Tak wyrobioną masę wkładam do słoika i nacinam na krzyż żeby łatwiej dostawało się powietrze . Słoik nakrywam folią spożywczą i obwiązuję gumką recepturką żeby nie spadła. W foli robię kilka otworów wykałaczką aby dostawało się do środka powietrze . Słoik odstawiam w ciepłe miejsce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Konfitura truskawkowa (dwie wersje) 188

garnka. Zagotować. Truskawki gotować przez około 5 minut żeby truskawki zmiękły. Następnie jeśli chcemy można je zmiksować blenderem. Dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. Wersja 2 Składniki(...)początkowej ilości truskawek się zredukuje. Wyciągnąć goździki, dodać cukier i gotować jeszcze przez 3 - 4 minuty. Dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. *Przygotowanie słoików Ja susze słoiki

Mama Gotuje
MIELONKA W SŁOIKU 185

łyżeczka ostrej papryki Kamis 500 ml wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce. TEN TŁUSZCZYK KTÓRY WIDAĆ TO JEST(...)BOKACH SŁOIKA NA WYSOKOŚC 3/4 JEST NORMALNIE MIĘSKO

Z Majeczką w kuchni
MIĘSO ZE SŁOIKA 224

łyżki wody przegotowanej na słoiczek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Leczo grzybowe do słoika 271

Leczo grzybowe do słoika SKŁADNIKI: 1 durszlak grzyby świeże pieprz, sól, 3 łyżki cukier, 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy, 4 szt papryka czerwona, 0,5 kg cebula, 1 szkl woda, 1 szkl olej, 5 łyżek ocet 10 % PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę(...)dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Leczo z cukinii w słoikach 174

gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.  Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej i suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień gotujemy jeszcze słoiczki przez ok. 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką

Aga w kuchni