słoik - 10848 przepisów (strona:8/724)

Buraczki z marchewką i jabłkami na zimę - sałatka do słoików 110

łagodna w smaku, lekko winna i według mnie jak i domowników bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z buraczkami będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 7 słoików 720 ml 2 kg buraków 1 kg marchwi 1 kg jabłek kwaśnych lub winnych (użyłam Antonówek) około 300 g cebuli na zalewę: 500 ml wody szklanka octu jabłkowego(...)Dodaję cebulę, letnią zalewę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny, tak żeby warzywa puściły sok. Po około 2 godzinach: Sałatkę przed nałożeniem do słoików dokładnie mieszam i nakładam do wcześniej wyparzonych słoików. Sałatkę w słoikach delikatnie ugniatam i pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Pozostałą zalewę z sokiem rozlewam po równo

Uwaga Babcia Gotuje
Domowe ogórki kiszone – z przepisu babci 38

smaczne, zdrowe, bardzo proste w przygotowaniu, a kiedy raz spróbujesz ogórki kiszone własnej roboty, już nigdy nie wrócisz do kupnych. Pod koniec lata chyba każda babcia przygotowywała duży zapas słoików, w których ciasno ułożone były domowe ogórki kiszone. Potem jedliśmy je zimą jako dodatek do obiadu albo po prostu na kanapkach. Doskonale pamiętam ten smak z dzieciństwa, a przepis pochodzi(...)zeszytu z recepturami mojej babci . Małe, zgrabne ogórki gruntowe układam w słoikach z dodatkiem łodyg i rozłożystych baldachimów kopru, pachnących korzeni chrzanu, ząbków czosnku i liści wiśniowych, które zalewam solanką. Wystarczy kilka dni, by zaczęła dziać się magia. Ogórki kiszone to naturalne probiotyki . Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, który ma całą gamę dobroczynnych właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje florę bakteryjną

smakowitehistorie.com
Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 108

też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji nie minęło wiele czasu. Zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście, wszystko nie mogło pójść tak gładko! Do moczenia kasz użyłam(...)pół litrowych słoików co w przypadku kaszy gryczanej skończyło się mokrą katastrofą na blacie, bo kasza napęczniała a potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika a po niewiele ponad godzinie wyjęłam pachnący bochenek, którego

Book of spells
Konfitura z kiwi 67

bardzo dojrzałe i słodkie, można użyć na początku mniej cukru, a dopiero potem dosłodzić jeśli zajdzie taka potrzeba . W międzyczasie przygotować słoiczki i wieczka do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach.  Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut w dużym garnku z gotującym(...)się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie .     Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych uprzednio słoiczków , wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka i odstawić do góry dnem do ostygnięcia i zawekowania.   Profilakty

Grunt to przepis!
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 126

ziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.  P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory(...)Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej wyparzone słoiki tak, aby pozostało około 1,5 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Do napełniania słoików farszem możesz wykorzystać duży lejek, wtedy nie ochlapiesz słoików ! Zakręć słoiki nakrętkami. Następnie wstaw słoiki

Przepisy i porady kulinarne
Leczo z Cukinią na Zimę do Słoików 389

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać. Do przygotowania lecza na zimę będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 L lecza(...)około 1,5 łyżeczki) pieprz olej do smażenia około 70 ml garnek o pojemności około 4 – 5 L Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią na zimę do słoików Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na leczo: Obraną cebulę kroję w cienkie półplasterki, obrany czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania