Ogórki konserwowe jest to produkt spożywczy, który otrzymuje się dzięki marynowaniu i wekowaniu ogórków w zalewie, która składa się z wody, octu, cukru i soli kuchennej. Do słoików lub zalewy dodaje się różne przyprawy m. in.: liście laurowe, ziele angielskie, pieprzu, baldachy kopru, nasiona gorczycy czy marchew. Do przyprawiania ogórków kiedyś używano również kopru włoskiego, majeranku i goździków. Ciekawostką jest(...)obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Print Tradycyjne ogórki konserwowe 5 from 1 vote Recipe by Przepis czytelnika Course: Przetwory Cuisine: Polska Difficulty: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Servings 4 słoiki Przygotowanie: 30 minutes Cooking time 10 minutes Calories 210 kcal Przygotowanie domowych ogórków konserwowych jest wyjątkowo łatwe i dzięki temu przepisowi poradzi sobie z tym każdy miłośnik przetworów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
ProstePesto.plKiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje(...)dodatkowe skile i nie mięknie tak szybko jak biała. Jak pokombinujecie z dodatkami, połączycie z przyprawami czy owocami, to dostaniecie cudo, które wyżera się prosto ze słoika. Kisić czerwoną kapustę nauczył mnie Eksio. Znaczy nauczył mnie, że można, a ja gorliwie uczyłam się na jego błędach, czyli wiem co robić, żeby nie wybuchł słoik, wiem, że nie dodaje się octu
ladykitchenmało wartościowe smakowo i je odrzucają, ale to indywidualny wybór, który nie ma wpływu na instrukcje w przepisie. Po czwarte, stosujemy raczej grzyby dość małe, które często trafiają do słoika w całości, ewentualnie przecięte na 2, góra 3 części. Zachowają się one w atrakcyjniejszej formie niż ewentualne pokrojone większe okazy. Warto przy tym wziąć pod uwagę, że podczas podgotowywania, które(...)grzyby ulegają wyraźnemu pomniejszeniu. Należy to wziąć pod uwagę wybierając okazy do zamarynowania. Nawiasem mówiąc, nasiąknąwszy potem marynatą znowu nieco się powiększą, dlatego nie należy zbyt szczelnie wypałniać nimi słoika. Po piąte, jak zwykle z grzybami leśnymi, musimy zadbać, aby przed przetworzeniem były zwyczajnie czyste. Grzybki z piaskiem podane do pieczeni nie będą najlepszym pomysłem. Na szczęście, podczas obgotowywania grzyby
Kulinarna Pokusamojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu. I była(...)Niestety, duże rozczarowanie następowało po konsumpcji. Taka kapusta nie jest ani zdrowa ani dobrze nie smakuje. Ciężko, przynajmniej u mnie, kupić prawdziwą, dobrą kapustę kiszoną, bo te sklepowe ze słoika, też jakoś mi nie podchodzą. Jaki jest jeszcze plus domowej kiszonej kapusty? Możecie sami ją sobie doprawić już na etapie produkcji Nie mówię tutaj o kontrowersyjnym kminku (nie mówcie
Mieszam w Garnkuteż w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji… Nie zwlekając zapakowałam obie kasze do słoików, otuliłam ściereczką aby nie traciły ciepła i rozpoczęłam niecierpliwe oczekiwanie. Co kilka godzin pieczołowicie mieszałam i dodawałam kolejne składniki. Oczywiście, wszystko nie mogło pójść tak gładko! Do moczenia kasz użyłam pół(...)litrowych słoików co w przypadku kaszy gryczanej skończyło się mokrą katastrofą na blacie, bo kasza napęczniała a potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej dla cierpliwych Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika. Po niewiele
Book of spellskiszone - najlepszy przepis Przepis na takie ogórki kiszone dostałam kilka lat temu od Mamy - wtedy jeszcze średnio interesowałam się przetworami i jedynie pomagałam w ich przygotowywaniu, bo jako pełnoprawny "słoik" ;) jeździłam do Warszawy ze smakołykami od Rodziców. Ale zdarzyło się tak, że w sezonie ogórkowym narosło ich tyle, że gdy przyjechałam na weekend, by pomóc w przetwórstwie nie nadążałyśmy(...)Warszawy i zgodnie z przepisem spisanym przez Mamę na kartce, zrobiłam pierwsze od A do Z samodzielne kiszeniaki. Dokładnie takie, jakie od lat stoją w naszej piwnicy. Tych kilka słoików długo nie postało ;) ja kiszone uwielbiam i potrafię wyciągnąć i cały słoik zjeść "na raz", a do tego wypić sok, który zostaje w słoiku - lubię, choć pić się
Kolorowy Przepisowniksałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając te warzywa, natrafia(...)się na ładne okazy, które szkoda kroić. Te ładne zatem wsadziłam do słoika w całości i zamiast przygotować klasyczne ogórki konserwowe , na które przyjdzie jeszcze czas, zalałam je płynem z sałatki, którego sporo powstaje podczas mięknięcia ogórków. Składniki : Sałatka (sposób 1. na 6 słoików) 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku chili 2 łyżki soli szklanka miodu 200 ml octu jabłkowego
Weekendy w domu i ogrodziepotrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr dżemu około 1,5 kg truskawek sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny (około 80 ml) garnek o pojemności około 3L kilka słoików + wieczka (słoiki i wieczka należy wcześniej wyparzyć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Dżem z truskawek bez cukru Przygotowanie: Truskawki oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę pod bieżącą(...)kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładanie dżemu do słoików: Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika (papierowym ręcznikiem
Uwaga Babcia Gotujewtedy tylko max. 5-6 dni owinięte folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni(...)była jego szczęśliwą posiadaczką :) Następnie dodać cukier oraz galaretki pomarańczowe i jeszcze gotować ok. 15-20 minut, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka
Grunt to przepis!być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut(...)dużym garnku z gotującym się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorący ketchup przelać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna - ja nalewam zwykle przez szeroki lejek, wtedy nie brudzą mi się brzegi słoika . Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi
Grunt to przepis!Domowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony prawdę mówiąc zaraz po pasteryzowaniu (pierwszym), kolejny już doczekał trzech pasteryzacji i nocy w lodówce. Różnica w smaku była ogromna - po trzech pasteryzowaniach mięso było dużo bardziej wyraziste, więc ostrożnie z przyprawami. Składniki: (porcja(...)słoik 1l oraz 3 słoiki 0,5l) 2,5kg mięsa z szynki wieprzowej opakowanie soli peklowej ( kupuję zazwyczaj taką ) 1 łyżka majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka (płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka
Gotowanie i blogowanieLink do filmu z przygotowania zakwasu : https://www.youtube.com/watch?v=wnEJyu6NLvc Dzień I i II – Stawianie zakwasu Będziemy potrzebować : 250 g maki pszennej ( użyłam chlebowej typ 650 ) 250 g jogurtu naturalnego słoik lub miska ( użyłam słoika 1,5L ) Przygotowanie : Do miski wsypuję mąkę dodaję jogurt i łączę składniki dłonią , gdy wstępnie połączę składniki , masę wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam(...)jednolitą masę (jeżeli możemy dobrze wyrobić masę w misce to wtedy nie trzeba wykładać zakwasu na blat) . Tak wyrobioną masę wkładam do słoika i nacinam na krzyż żeby łatwiej dostawało się powietrze . Słoik nakrywam folią spożywczą i obwiązuję gumką recepturką żeby nie spadła. W foli robię kilka otworów wykałaczką aby dostawało się do środka powietrze . Słoik odstawiam w ciepłe miejsce
Uwaga Babcia Piecze Chlebgarnka. Zagotować. Truskawki gotować przez około 5 minut żeby truskawki zmiękły. Następnie jeśli chcemy można je zmiksować blenderem. Dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. Wersja 2 Składniki(...)początkowej ilości truskawek się zredukuje. Wyciągnąć goździki, dodać cukier i gotować jeszcze przez 3 - 4 minuty. Dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. *Przygotowanie słoików Ja susze słoiki
Mama Gotujełyżeczka ostrej papryki Kamis 500 ml wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce. TEN TŁUSZCZYK KTÓRY WIDAĆ TO JEST(...)BOKACH SŁOIKA NA WYSOKOŚC 3/4 JEST NORMALNIE MIĘSKO
Z Majeczką w kuchniłyżki wody przegotowanej na słoiczek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy
Z Majeczką w kuchniLeczo grzybowe do słoika SKŁADNIKI: 1 durszlak grzyby świeże pieprz, sól, 3 łyżki cukier, 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy, 4 szt papryka czerwona, 0,5 kg cebula, 1 szkl woda, 1 szkl olej, 5 łyżek ocet 10 % PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę(...)dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document
Kuchnia Danusigotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej i suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień gotujemy jeszcze słoiczki przez ok. 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką
Aga w kuchnisuchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić dekiel. W tym momencie włożyłam pomiędzy mięso po 2 niewielkie liście laurowe Słoiki wstawiać do zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa około 90-120 min.A i dobrze by słoiki były dość szerokie u góry
Proste PotrawyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post(...)Jabłka w karmelu do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejuż ostanie moje przetwory z pomidorów w tym roku :) Dzieci powoli mają dość mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek(...)obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, dodać sól i cukier, wymieszać i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Następnie przekładać (wraz z sokiem) do 0,5 l słoików, dodać po kilka listków świeżej bazylii. Pasteryzować 15-20 minut... i gotowe, czyż nie proste
Delicious TitbitsZima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Potem wystarczy tylko dodać trochę wędliny czy mięsa i mamy gotowy obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: Słoik po masełku orzechowym (z około 2 łyżkami masła w środku) 4 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka rodzynek 1/2 owocu kaki Przepis: Mleko przelewamy do garnuszka i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy błonnik, cukier, rodzynki(...)wiórki. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Gotową owsiankę przekładamy do słoika (2 łyżki na dno, owoc kaki pokrojony w kostkę i przykrywamy resztą owsianki). insertCookd("ae303a5d4ae0558810e2d7309d67b94c
Emcia Pichcirazu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą M. Składniki: 3 szklanki wody 2,25 szklanki octu 12 łyżek cukru 6 łyżek soli 1 kg ostrych papryczek Myjemy(...)pokrojone w krążki papryczki (na tym etapie możemy popracować nad ostrością naszych przetworów - im więcej pestek tym bardziej ostro!). Do garnka wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy mocno, następnie pasteryzujemy 5 min. Stawiamy do góry nogami, aż wystygną
Brzuszki Łakomczuszkiręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków bo dobrze widać co zawiera szklane opakowanie. Jednak kiedy w grę wchodzą(...)dżemy robi się ciekawie - bez karteczek na słoikach mogłabym się zdziwić po odkręceniu. I dlatego właśnie karteczki się przydają. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić je w słoikach. Nakładamy gorący mus do wygotowanych, wciąż ciepłych słoików i szczelnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Z podanej ilości wyszły mi cztery słoiczki po 200 g i jeden większy
Ratunku obiadWitajcie! Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser w słoiku! Nieco oryginalny, nieco niespotykany, może część z Was jeszcze nie zna tego patentu, a warto go poznać :-). Jest to świetna opcja dla osób, które chcą zabrać ze sobą jakiś deser na bazie jogurtu, serka czy innej bardziej lub mniej płynnej substancji, a nie mają pod ręką szczelnego plastikowego pojemnika. Pusty(...)słoik w każdej spiżarni się znajdzie napewno :-). Deser możecie przygotować praktycznie ze wszystkiego. Musli, bakalie, świeże owoce, jogurty, serki, maślanka. Co kto lubi, co kto ma pod ręką. Ja dzisiaj prezentuję Wam pomysł na użycie płatków Fitella do takiego prostego deseru. Inne przepisy z serii 'Drugie śniadanie z Fitellą' znajdziecie TUTAJ . Jest to ostatni wpis z tej serii
Pora coś zjeśćpół;), c ebulę w piórka. Zagotować zalewę, dodać warzywa i gotować razem około 15 minut (od momentu zagotowania). Po tym czasie przekładać do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut. Z podanej porcji wychodzi 5 litrowych słoików (10 - półlitrowych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodcedzamy (nie płuczemy!) a solankę z moczenia wylewamy. Marchewki obieramy i koimy w grubsze plasterki. Składniki zalewy mieszamy w dużym niereaktywnym garnku (wszystko, byle nie aluminium!) i zagotowujemy. Wyparzamy słoiki i wygotowujemy zakrętki. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy, marchew i wkładamy jak najciaśniej już miękkie ogórki. Zalewamy ogórki w słoikach prawie do pełna gorącą zalewą. Trzonkiem noża albo widelca(...)poruszajcie ogórkami, żeby zalewa dostała się wszędzie. Zakręcamy słoiki a następnie je pasteryzujemy. Wstawiamy słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Gdy woda się zagotuje, pasteryzujemy je około 8-10 minut. Przy pasteryzowaniu ważne jest, żeby pamiętać o prostej zasadzie – jeśli zalewaliśmy zawartość słoików zimną zalewą, wstawiamy słoiki do zimnej wody. Jeśli gorącą – wstawiamy
Karo in the KitchenSkładniki: małe pomidory małe cebulki ziele angielskie pieprz w ziarnach gorczyca ZALEWA: 3 litry wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli W czyste i wyparzone słoiki upychamy pomidory, w dziurki wsadzamy ćwiartki małej cebulki wsypujemy po parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy. Wszystkie składniki zalewy wsypujemy/wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy pomidory. Mocno
Brzuszki Łakomczuszkinajszybsze zawsze są kompoty, które świetnie sprawdzają się przy zimowych obiadach. Tutaj podam 2 przepisy na kompoty z mirabelek. I sposób Składniki: mirabelki 4 łyżki cukru woda słoiki Przygotowanie: Słoiki myjemy, można wyparzyć. Mirabelki płuczemy. Przekrawamy na pół i odrzucamy pestki. Dzięki tej metodzie mamy 100% pewności, że nie wrzucimy do kompotu żadnej niedobrej śliwki. Do słoika wypełnionego(...)połówkami śliwek dodajemy 4 łyżki cukru. Śliwki w słoiku zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy słoik. Następnie zakręcone słoiki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 40 minut. Pamiętajmy, aby na dnie garnka z gorącą wodą położyć ściereczkę, aby słoiki stały stabilnie. wody w garnku powinno być tyle, aby była na wysokości 3/4 słoika. II sposób Składniki: mirabelki
Jak u mamyjesiennej aurze z każdego straganu z warzywami zerkają na nas piękne, uśmiechnięte dynie, które sprzeciwiają się jesiennej słocie i niepogodzie. Dlaczego więc nie spakować trochę tego jesiennego słońca do słoików i cieszyć się nim przez całą zimę a nawet dłużej? :) Jeśli lubisz dania z dodatkiem dyni gorąco zachęcam Cię do przygotowania bardzo prostego, domowego puree. Jaki rodzaj dyni wybrać(...)krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować, jak podałam w przepisie poniżej. Ja wybieram pasteryzację “na sucho” przy użyciu piekarnika bo uważam, że jest to najszybszy i najprostszy sposób
Book of spellsprzepisu to zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem. Do przygotowania grzybów marynowanych będziemy potrzebować: z podanej porcji wyjdzie 3 słoiki 700 ml około 1 kg grzybów leśnych do obgotowania grzybów: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 łyżeczka kwasku cytrynowego – można dodać ocet 1 średnia cebula na marynatę: 1 szklanka(...)szklanki wody (1 litr) 2 liski laurowe około 6 ziarenek ziela angielskiego około 6 ziarenek pieprzu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli oraz po szczypcie białej gorczycy do każdego słoika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Grzyby marynowane Przygotowanie: Najpierw obgotuję grzyby: Grzyby oczyszczam i bardzo dokładnie płuczę w zimnej wodzie. Większe grzyby możemy pokroić na mniejsze kawałki
Uwaga Babcia Gotujemasę można na koniec zmiksować całość blenderem na papkę. Do konfitury nie potrzeba dodawać już cukru, gdyż jest ona mocno słodka od przejrzałych bananów. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut(...)dużym garnku z gotującym się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorącą konfiturę przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcić metalowe wieczka. Pasteryzować metodą "na mokro" przez 15 minut. Pasteryzacja "na mokro" Sprawdza się wyśmienicie właśnie przy słoikach
Grunt to przepis!ciast i deserów. Wiezienie ze sobą dużej blachy nie jest zbyt wygodne, trzeba mieć ze sobą nóż i talerzyki. I tu z pomocą przychodzi taki oto patent - ciasto w słoiku :) Genialne w swej prostocie :) Szklane słoiki przecież spokojnie przetrwają wysoką temperaturę piekarnika, umożliwią podzielenie deseru na porcje. Po wystygnięciu wystarczy zakręcić je nakrętkami i można ruszać w drogę! Do słoików(...)słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej nałożyć deser i najprościej się z nich je. Moje są po różnych pastach warzywnych i produktach de lux z Lidla. Crumble w słoiku to pomysł nie tylko na piknik. Spróbujcie je podać na przyjęciu w ogrodzie, na grillu - gościom spodoba się takie nietypowe podanie deseru :) Crumble w słoiku - Rabarbar i truskawki pod migdałowo
Chilli Czosnek i Oliwasyropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie w syropie(...)cynamonem https://www.youtube.com/watch?v=oZqfEoV4mEk Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Teraz przygotuję syrop: Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki, cynamon, mieszam i garnek stawiam na gazie. Syrop od moment zagotowania gotuję 5 minut
Uwaga Babcia Gotujeserdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 5 słoików 720 ml 2 kg pomidorów (twardych) 300 g cebuli na zalewę: 1 litr wody 100 ml octu 10% 4 łyżki cukru (około 60 g) 3 łyżeczki soli (około(...)duże listki laurowe 6 goździki około 10 ziaren pieprzu czarnego oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów https://www.youtube.com/watch?v=Y1M1ugzk9VY Przygotowanie : Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Pokrojone pomidory
Uwaga Babcia GotujeSkoro przygotowałam etykiety , potrzebne są też do nich słoiki - ale kto powiedział ,że słoiki i słoje służą tylko do przygotowywania w nich zapasów na zimę. Niektóre z propozycji śmiało mogą stanowić oryginalny prezent, inne będą ozdobą kuchni a jeszcze inne wykorzystamy do przechowywania np. sypkich produktów czy przypraw Słoje do przetworów: Pasabahce Słoik szklany PASABAHCE HOMEMADE(...)/opak BIOWIN Słoje do przetworów SZKM6250 - 8,99 zł/op Biowin Etykieta Na Przetwory Samoprzylepne 93/84 Mm 20Szt - 4,20 zł Słoje idealne na prezent: Westmark Słoik dzbanek na miód DeLuxe 200 ml - 89 zł Kilner Słoik z uchwytem KILNER PRZEZROCZYSTY 0,4 l - 13,50 zl Słoik ze słomką House Doctor
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawszystkim chcieliśmy napisać tutaj kilka uniwersalnych rzeczy, które powinienem pisać w każdym nalewkowym przepisie. Ale prościej będzie napisać tutaj, a potem w każdym przepisie dawać tylko odnośnik. Zacznijmy od słoików. Im większe tym lepsze. My akurat korzystamy wyłącznie (póki co) ze słoików 3 litrowych. Naszym zdaniem to jest absolutne minimum. Mniejsze słoiki raczej nie zdadzą egzaminu. No chyba, że chcemy(...)zrobić pół litra nalewki. Ale jest sens czekać, załóżmy, pół roku żeby otrzymać półlitrówkę napitku? Zatem wszystkie składniki, wszystkie proporcje jakie podajemy, tyczą się słoików 3 litrowych (chyba, że w przepisie wyraźnie napiszemy coś innego). Przechowywanie. Generalnie, co do zasady, nalewki dopiero dochodzące w słoiku trzymamy w ciepłym i ciemnym miejscu. Natomiast już przefiltrowane i dojrzewające w słoiku trzymamy
Marder&Marder Manufacturezupę. Po prostu trzeba je spróbować samemu. Najlepiej do kiszenia nadają się twarde jeszcze niedojrzałe pomidory. Składniki: twarde jeszcze nie do końca dojrzałe pomidory czosnek - 2 ząbki na słoik o pojemności 1l. liście porzeczki - 2 liście na słoik o pojemności 1l. ziele angielskie - 2 ziarna na słoik o pojemności 1l. liść laurowy - 1 liść na słoik o pojemności 1l. koper(...)około 2 łodygi z liśćmi i baldachami na słoik o pojemności 1l. chrzan - kawałek o długości około 2 cm na słoik o pojemności 1l. sól - 2 łyżki na 1 l. wody Wykonanie: Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i osuszyć. Pomidory umyć i przełożyć do słoików. Chrzan obrać, koper i liście porzeczki opłukać. Do pomidorów dodać liście porzeczki, ziele angielskie
Mama GotujeSzarlotka" z kaszy manny w słoiku z masłem orzechowym (potem) Jedzona bardzoo dawno temu i jakoś mi się za nią zatęskniło. A teraz wyruszam w drogę, bo długi dzień przede mną
More food, love and dreamsbogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe Składniki: 1,5 kg grzybów leśnych 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli mały słoiczek koncentratu sól,pieprz-do smaku olej do duszenia Wykonanie
Z Majeczką w kuchnitarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do wyparzonych słoików a następnie pasteryzować. Do takiego "paprykarzu " można dodać także usmażoną rybkę..i mamy pyszne jedzonko
Moje domowe kucharzeniegarnka z zimną wodą wkładamy słoje z pomidorami i gotujemy, ja pasteryzowałam około 30 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Lepiej gotować ciut dłużej niż krócej, bo jeśli słoiki się nie zamkną to pomidory mogą się zepsuć. Pomidory wkładam w duże słoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać
Proste Potrawysałatki czy np. usmażę z grzybami . Zawsze jest pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej
Smaczna PyzaPost Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezbliżają się święta taka wędlina będzie pysznym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis znaleziony kiedyś w necie i zmodyfikowany pod nasz smak. Polecam także roladę boczkową z pieczarkami tez ze słoika przepis tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikeśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik