Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post(...)Jabłka w karmelu do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejuż ostanie moje przetwory z pomidorów w tym roku :) Dzieci powoli mają dość mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek(...)obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, dodać sól i cukier, wymieszać i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Następnie przekładać (wraz z sokiem) do 0,5 l słoików, dodać po kilka listków świeżej bazylii. Pasteryzować 15-20 minut... i gotowe, czyż nie proste
Delicious TitbitsZima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Potem wystarczy tylko dodać trochę wędliny czy mięsa i mamy gotowy obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: Słoik po masełku orzechowym (z około 2 łyżkami masła w środku) 4 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka rodzynek 1/2 owocu kaki Przepis: Mleko przelewamy do garnuszka i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy błonnik, cukier, rodzynki(...)wiórki. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut ciągle mieszając. Gotową owsiankę przekładamy do słoika (2 łyżki na dno, owoc kaki pokrojony w kostkę i przykrywamy resztą owsianki). insertCookd("ae303a5d4ae0558810e2d7309d67b94c
Emcia Pichcirazu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą M. Składniki: 3 szklanki wody 2,25 szklanki octu 12 łyżek cukru 6 łyżek soli 1 kg ostrych papryczek Myjemy(...)pokrojone w krążki papryczki (na tym etapie możemy popracować nad ostrością naszych przetworów - im więcej pestek tym bardziej ostro!). Do garnka wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy mocno, następnie pasteryzujemy 5 min. Stawiamy do góry nogami, aż wystygną
Brzuszki Łakomczuszkiręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków bo dobrze widać co zawiera szklane opakowanie. Jednak kiedy w grę wchodzą(...)dżemy robi się ciekawie - bez karteczek na słoikach mogłabym się zdziwić po odkręceniu. I dlatego właśnie karteczki się przydają. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić je w słoikach. Nakładamy gorący mus do wygotowanych, wciąż ciepłych słoików i szczelnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Z podanej ilości wyszły mi cztery słoiczki po 200 g i jeden większy
Ratunku obiadWitajcie! Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser w słoiku! Nieco oryginalny, nieco niespotykany, może część z Was jeszcze nie zna tego patentu, a warto go poznać :-). Jest to świetna opcja dla osób, które chcą zabrać ze sobą jakiś deser na bazie jogurtu, serka czy innej bardziej lub mniej płynnej substancji, a nie mają pod ręką szczelnego plastikowego pojemnika. Pusty(...)słoik w każdej spiżarni się znajdzie napewno :-). Deser możecie przygotować praktycznie ze wszystkiego. Musli, bakalie, świeże owoce, jogurty, serki, maślanka. Co kto lubi, co kto ma pod ręką. Ja dzisiaj prezentuję Wam pomysł na użycie płatków Fitella do takiego prostego deseru. Inne przepisy z serii 'Drugie śniadanie z Fitellą' znajdziecie TUTAJ . Jest to ostatni wpis z tej serii
Pora coś zjeśćpół;), c ebulę w piórka. Zagotować zalewę, dodać warzywa i gotować razem około 15 minut (od momentu zagotowania). Po tym czasie przekładać do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut. Z podanej porcji wychodzi 5 litrowych słoików (10 - półlitrowych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodcedzamy (nie płuczemy!) a solankę z moczenia wylewamy. Marchewki obieramy i koimy w grubsze plasterki. Składniki zalewy mieszamy w dużym niereaktywnym garnku (wszystko, byle nie aluminium!) i zagotowujemy. Wyparzamy słoiki i wygotowujemy zakrętki. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy, marchew i wkładamy jak najciaśniej już miękkie ogórki. Zalewamy ogórki w słoikach prawie do pełna gorącą zalewą. Trzonkiem noża albo widelca(...)poruszajcie ogórkami, żeby zalewa dostała się wszędzie. Zakręcamy słoiki a następnie je pasteryzujemy. Wstawiamy słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoiczków. Gdy woda się zagotuje, pasteryzujemy je około 8-10 minut. Przy pasteryzowaniu ważne jest, żeby pamiętać o prostej zasadzie – jeśli zalewaliśmy zawartość słoików zimną zalewą, wstawiamy słoiki do zimnej wody. Jeśli gorącą – wstawiamy
Karo in the KitchenSkładniki: małe pomidory małe cebulki ziele angielskie pieprz w ziarnach gorczyca ZALEWA: 3 litry wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli W czyste i wyparzone słoiki upychamy pomidory, w dziurki wsadzamy ćwiartki małej cebulki wsypujemy po parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy. Wszystkie składniki zalewy wsypujemy/wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy pomidory. Mocno
Brzuszki Łakomczuszkinajszybsze zawsze są kompoty, które świetnie sprawdzają się przy zimowych obiadach. Tutaj podam 2 przepisy na kompoty z mirabelek. I sposób Składniki: mirabelki 4 łyżki cukru woda słoiki Przygotowanie: Słoiki myjemy, można wyparzyć. Mirabelki płuczemy. Przekrawamy na pół i odrzucamy pestki. Dzięki tej metodzie mamy 100% pewności, że nie wrzucimy do kompotu żadnej niedobrej śliwki. Do słoika wypełnionego(...)połówkami śliwek dodajemy 4 łyżki cukru. Śliwki w słoiku zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy słoik. Następnie zakręcone słoiki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 40 minut. Pamiętajmy, aby na dnie garnka z gorącą wodą położyć ściereczkę, aby słoiki stały stabilnie. wody w garnku powinno być tyle, aby była na wysokości 3/4 słoika. II sposób Składniki: mirabelki
Jak u mamyjesiennej aurze z każdego straganu z warzywami zerkają na nas piękne, uśmiechnięte dynie, które sprzeciwiają się jesiennej słocie i niepogodzie. Dlaczego więc nie spakować trochę tego jesiennego słońca do słoików i cieszyć się nim przez całą zimę a nawet dłużej? :) Jeśli lubisz dania z dodatkiem dyni gorąco zachęcam Cię do przygotowania bardzo prostego, domowego puree. Jaki rodzaj dyni wybrać(...)krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć na gorąco w słoiku i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować, jak podałam w przepisie poniżej. Ja wybieram pasteryzację “na sucho” przy użyciu piekarnika bo uważam, że jest to najszybszy i najprostszy sposób
Book of spellsprzepisu to zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem. Do przygotowania grzybów marynowanych będziemy potrzebować: z podanej porcji wyjdzie 3 słoiki 700 ml około 1 kg grzybów leśnych do obgotowania grzybów: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 łyżeczka kwasku cytrynowego – można dodać ocet 1 średnia cebula na marynatę: 1 szklanka(...)szklanki wody (1 litr) 2 liski laurowe około 6 ziarenek ziela angielskiego około 6 ziarenek pieprzu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli oraz po szczypcie białej gorczycy do każdego słoika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Grzyby marynowane Przygotowanie: Najpierw obgotuję grzyby: Grzyby oczyszczam i bardzo dokładnie płuczę w zimnej wodzie. Większe grzyby możemy pokroić na mniejsze kawałki
Uwaga Babcia Gotuje