Tak pomidory wkładała w słoje moja Mama. Bo nie zawsze nie miała czas na robienie tradycyjnych przecierów pomidorowych.Przygotowując z nich zupę trzeba przelać zawartość na sitko i przetrzeć. Nie jest to może sposób zbyt praktyczny, ale jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu by poświęcić go na zrobienie koncentratu, to taka metoda może okazać się przydatna :)Składniki : pomidory, najlepsze bardzo czerwone tzn. dojrzałe Przygotowanie: Pomidory myjemy i te większe kroimy na 8 części, te mniejsze na 4, ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula