słoik - 12348 przepisów (strona:3/824)

Pasteryzowanie w piekarniku – ile stopni ustawić i jak to zrobić? 35

Sezon na robienie zapasów na zimę trwa w najlepsze, dlatego podrzucamy Ci sprytny sposób na pasteryzację słoików, który znacznie usprawnia pracę. Zobacz, jak prawidłowo przeprowadzić pasteryzowanie w piekarniku. Zacznijmy od podstaw, czyli kilka tipów na wyparzanie słoików i nakrętek Zanim przyjdzie czas na pasteryzowanie w piekarniku zawekowanych dżemów czy ogórków, konieczne jest odpowiednie przygotowanie słoików i nakrętek. To bardzo ważny(...)etap przygotowywania przetworów. Pomijany, może skutkować namnażaniem się bakterii wewnątrz słoika , a w efekcie psuciem się zamkniętego w nim jedzenia. Co zatem zrobić, by zminimalizować to ryzyko? Najpopularniejszą metodą jest wyparzanie słoików i nakrętek wrzątkiem. To skuteczny sposób, jednak są też inne. Inne metody wyparzania słoików to: Wyparzanie w zmywarce – włóż do zmywarki słoiki i nakrętki (nie umieszczaj w niej

Rozdomowiona
Ogórki krokodylki z chili 66

Polecam fantastyczne ogórki krokodylki z chili do słoików na zimę, które są chrupią i kąsają. Świetnie smakują, bo są jednocześnie słodkie i ostre. Wszystko za sprawą zrównoważonej w smaku słodko pikantnej i lekko kwaśnej zalewy po meksykańsku. Zobacz jak zrobić najlepsze ogórki z chili, które będą hitem na niejednej imprezie. Sezon na ogórki w pełni. Dziś u mnie pyszne ogórki(...)się tradycyjne przepisy na ogórki, to moje krokodylki będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Do zrobienia takiej potrawy potrzebne są przede wszystkim małe ogórki gruntowe, które po przekrojeniu w słoiki, wyglądają jak krokodylki 🙂 i są bardzo chrupiące. Są tak dobre, że trudno nie wyjeść wszystkich z zalewy :-), a po 3 dniach są nieziemskie. Składniki: Podane proporcje są na 1 kg ogórków

Ania gotuje
Hodowla kiełków 153

piętrowej kiełkownicy. Obecnie nie mam miejsca blacie na tak duży sprzęt. O czasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się nieustająca walka o odrobinę miejsca: słoik z zakwasem na chleb wciska się między garnek zakwasu z buraków, a doniczki z ziołami, kiełkujący szczypiorek nie chce ustąpić miejsca ekspresowi do kawy, a gdzie postawić pojemnik na kiełki(...)kiełkownicę zastąpiły słoiki. Zamierzałam kupić niewielki stojak z dwoma słoikami, które mają wbudowane w wieczka metalowe siatki. Jednak cena zestawu (ponad 100 zł) zdecydowanie nie odstraszyła.  Mój domowy sposób hodowli polega na użyciu słoika (0,3 lub 0,5 l pojemności), podwójnie złożonej gazy i miseczki. Do czystego słoika wsypuję 1 płaską łyżeczkę nasion przeznaczonych do kiełkowania, wlewam

Codziennik Kuchenny
Schab ze słoika 310

komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już  schab karkowy z pończochy , był  schab pieczony w przyprawach , teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę(...)schabu zdecydowanie polecam domowy razowy  chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga  Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem

Kulinarne przygody Gatity
Kanapkowe ogórki w curry 58

Poznaj chrupiące ogórki z curry w słoikach na zimę, które są świetnym dodatkiem na kanapek oraz do obiadu. Mój przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a same ogórki bardzo smaczne. Potrawa jest gotowa do degustacji po kilku dniach od zrobienia. Ogórki z curry najlepiej mi smakują pokrojone w cienkie plastry. Są wówczas idealne do położenia na kanapkę. Bardzo lubię(...)składniki: Moja szklanka ma pojemność 250 ml. Podaję składniki na 1 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz większą ilość, to łatwo przeliczysz proporcje. Na 1 kg ogórków przygotuj 2 słoiki o pojemności 700 ml. Najlepsze są małe i średnie ogórki, które nie mają dużo pestek. 1 kg ogórków gruntowych 100 g cebuli Do każdego słoika o pojemności 700 ml listek laurowy

Ania gotuje
Maliny w syropie 33

Maliny delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sitku. Przebieramy – nie mogą być uszkodzone ani nadpleśniałe. Nakrętki przelewamy wrzątkiem (ja do przetworów staram się używać nowych). Niewielkie słoiki o dowolnej pojemności wyparzamy wrzątkiem lub wstawiamy do piekarnika na 12 minut w 160ºC. Całkowicie studzimy. Do ostudzonych słoików wkładamy maliny – tylko te jędrne i nieuszkodzone. Zapełniany słoik dość(...)zgnieść. Zagotowujemy cukier z wodą (i ewentualnie ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym). Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Zalewamy gorącym syropem maliny do maksymalnie ok. 3/4 wysokości słoika (maliny puszczą jeszcze sok). Jeśli syropu jest za mało, bo ułożyliśmy maliny dość luźno, możemy go dorobić rozpuszczając cukier w stosunku: 2 części wody – 1 część cukru. Napełnione słoiki zakręcamy przez rękawicę

Poezja smaku
Smalec pieczony w słoikach 38

natknęłam się na fb na stronę, która propaguje polskie potrawy. To była strona anglojęzyczna, nie pamiętam jej nazwy. I na jednym z filmów widziałam właśnie jak pakują smalec do słoika i pieką go. Jak żyję nie spotkałam się jeszcze z takim sposobem robienia smalcu. Wiadomo było jak to się skończy, musiałam to przetestować. Przewertowałam więc parę przepisów na google, przeleciałam(...)takie pyszne. Największym atutem jest jednak sposób robienia smalcu. Nie trzeba przy nim stać, mieszać, babrać się. Kroimy tylko składniki, ja je wszystkie ze sobą zmieszałam, potem hyc do słoików, hyc do piekarnika i w sumie tyle. Smalec pieczony w słoikach zrobiłam przedwczoraj, dziś już nie ma jednego słoika. Ogólnie z tych moich proporcji, czyli około 1 kg wieprzowiny, wyszły

Kardamonovy
Ogórki małosolne – twarde, chrupiące, najlepsze! 41

dokładnie przeczytajcie najpierw cały wpis i zaplanujcie czy np. wygodniej Wam użyć gorącej zalewy i mieć ogórki szybko, czy zimnej i mieć je nieco później – zróbcie też przegląd słoików czy naczyń – czasami wygodniej jest wykorzystać jedno większe naczynie, postawić na blacie i podjadać cały tydzień, a czasami lepiej ukisić w słoikach i schować do lodówki/piwnicy/komórki lokatorskiej(...)zalewie. Natomiast pozostałe składniki korzystnie wpływają na ich smak, twardość oraz czas przechowywania. Lepiej więc z niczego nie rezygnować, aby wyszły idealnie. Ogórki małosolne (najlepiej je przygotować w dużych słoikach 0,9l – jeśli robicie małą ilość, wystarczy jeden duży słój, szklany pojemnik lub kamionkowe naczynie*): niewielkie ogórki gruntowe (dowolna ilość, ale zazwyczaj minimum

Poezja smaku
Kiszone pomidory 35

kiszone , jak i kiszone pomidory mogłabym jeść codziennie. Kiszone pomidory popularne są głównie na Ukrainie i Białorusi. U nas są jeszcze stosunkowo mało popularne, ale zdecydowanie warto zrobić kilka słoików na zimę i poznać ich oryginalny smak. Do czego wykorzystuję kiszone pomidory? Wszyscy znamy kiszone ogórki i wiemy co z nich robić. Dlaczego więc zastanawiamy się nad zastosowaniem w kuchni(...)spaghetti z pomidorów na zimę . Składniki na kiszone pomidory Przy kiszeniu warzyw stosuję starą, babciną proporcję 30 g soli kamiennej niejodowanej na każdy 1 litr wody. Na każdy duży słoik o pojemności 900 – 1000 ml potrzebujemy około 500 ml zalewy. 1 kg pomidorów mieści się w 2 – 3 słoikach o pojemności 900 ml. Mniejsze sztuki łatwiej wciskać. Kaloryczność

Ania gotuje
Botwina do słoików na zimę 56

Botwina do słoików na zimę, czyli propozycja dla wszystkich, którzy zastanawiają się, co zrobić z botwiny, aby dużo zbiorów zachować w dobrej jakościowo, czyli co najwyżej – półprzetworzonej postaci, a zimą skorzystać z szybkiej i wygodnej do przygotowania formie. Idealnym rozwiązaniem jest przepis na botwinę do słoików. Jeden z wielu pomysłów na oryginalne i bardzo przydatne przetwory z buraczków. Botwina(...)pamiętać, że liście buraczków są nie mniejszym, a czasem nawet w większym stopniu wartościowe niż sam burak. W naszym przepisie podpowiadamy jak przechowywać liście buraków na zimę. Botwina w słoiki, to przepis bardzo prosty, jednak warto wspomnieć o pewnych zasadach podczas przygotowywania tych przetworów. Należy bardzo dokładnie umyć, a nawet wymoczyć w wodzie liście przed pokrojeniem. W ten sposób pozbędziemy

Kuchnia Na Wypasie
Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami 83

Babeczki jogurtowe z borówkami pieczone w słoikach Jak upiec i przechowywać ciasto w słoiku? Oto kilka praktycznych wskazówek: 1. Słoiki, pokrywki, gumka powinny być wysterylizowane (wyparzone). 2. Słoiki wypełniamy ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Ciasto podczas pieczenia rośnie, więc musimy zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby potem móc zamknąć słoik. 3. Ciasto pieczemy bez pokrywki. 4. Czas pieczenia zależy od pojemności(...)słoików. Ja piekłam w słoikach o pojemności około 350 ml, jeżeli korzystamy z mniejszych lub większych słoików pieczemy odpowiednio nieco krócej lub dłużej. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło warto przeprowadzić test suchego patyczka (drewniany patyczek do szaszłyków). Jeśli patyczek wbity w środek ciasta, w jego najwyższą część jest po wyjęciu suchy znaczy, że ciasto się upiekło. 5. Jeżeli sprawnie

Tajemnice Smaku
Pikantny ketchup z cukinii 242

octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce . Gotować na wolnym ogniu kolejne 20 minut. Na końcu zmiksować całość blenderem na gładką masę. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut(...)dużym garnku z gotującym się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorący ketchup przelać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone brzegi. Mocno zakręcić wieczka. Pasteryzować przez 10 minut.   Po otwarciu ketchup należy przechowywać

Grunt to przepis!
Słoikiem jestem! 242

słoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki.  10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego(...)butelek syropu z owoców dzikiego bzu  8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki i na pewno kiszonki.  W pewnych kręgach to mało, w innych ta ilość starczyłaby dla pułku wojska. Dla mnie

KUCHARNIA
Schab ze słoika 166

przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je wymieszać,  natrzeć nimi mięso. Mięso zostawić w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie włożyć je do wyparzonego słoika (  o pojemności ok 1700 ml z szerokim otworem) i dokładnie zamknąć. Słoik wstawić do wysokiego garnka i zalać zimną wodą, tak aby sięgała co najmniej do 3/4 wysokości słoika(...)Mięso w słoiku gotować 3 godziny od momentu zagotowania się wody w garnku. W razie potrzeby należy ją uzupełnić. Po tym czasie wyłączyć źródło ciepła i zostawić słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia. Kiedy wystygnie, schować na parę godzin do lodówki, żeby  galaretka się ścięła. Smacznego! Uwagi: Mięso wyszło znakomicie, kroi się na cienkie plastry bez problemu. Galaretka niestetu

Stare Gary
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 128

termoobieg), 2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka"). WEKOWANIE: 1. Parzymy zakrętki. 2. wrzątkiem wycieramy górę słoika, 3. zakręcamy i odstawiamy "do góry dnem", 4. studzimy i czekamy na charakterystyczny odgłos świadczący o tym, że chlebek się "przyjął" ;) O co chodzi z tym słoikiem?  W słoiku(...)komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :)  Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle. W sumie... on dosłownie wychodzi

Wypisz Wymaluj
Ogórki w pomidorach do słoików na zimę 41

Polecam rewelacyjne ogórki w pomidorach do słoików na zimę, które są przepyszne. Chrupiące plasterki ogórków w słodko kwaśnym sosie pomidorowo czosnkowym z idealnie dobranymi przyprawami, wręcz rozpuszczają się w ustach. Ogórki w pomidorach to bardzo prosty i szybki przepis, a przy tym zaskakująco dobry. Równie dobry jak ogórki w keczupie , a może i lepszy. Na koniec nie mogłam się powstrzymać(...)będą prosić o przepis 🙂 Zobacz jak zrobić najlepsze ogórki w sosie pomidorowym. Ogórki w pomidorach – składniki Moja szklanka ma pojemność 250 ml. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiki o pojemności 720 ml. 2 kg ogórków gruntowych 3 lekko czubate łyżki soli kamiennej Zalewa pomidorowa 450 ml przecieru pomidorowego lub passata (niepełne 2 szklanki) 125 ml octu spirytusowego

Ania gotuje
Ogórki po kaszubsku 76

kaszubskie ogórki udadzą się każdemu. Jeśli lubisz tradycyjne ogórki konserwowe, to spodoba Ci się mój przepis. Tym razem zapraszam na świetne ogórki konserwowe z dodatkiem czerwonej papryki . W słoiku znajdziesz także: cebulkę, czosnek, korzeń chrzanu oraz kwiaty aromatycznego kopru. Zrobisz je dosłownie w chwilę. Wystrczy wcisnąć ogórki do słoika, dodać pokrojone warzywa i zalać ugotowaną zalewą. Ogórki po kaszubsku świetnie(...)Brzmi pysznie, prawda? Zatem zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu. Ogórki po kaszubsku – składniki Moja szklanka to pojemność 250 ml. Na każdy 1 kg ogórków przygotuj 3 duże słoiki o pojemności 900 ml. 1 kg ogórków gruntowych 1 średnia papryka czerwona mały kawałek korzenia chrzanu 50 g cebulki (pół mniejszej sztuki) Na każdy słoik: gałązka kopru wraz z łodygą

Ania gotuje
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 190

słoik (w liczbie mnogiej) poszedł kolejny raz w ruch. Został wykorzystany do pieczenia naszego ukochanego bananowca. Tym razem wersja dwukolorowa, wzorzysta i cholernie dobra w smaku. Karob i cynamonowe szaleństwo poszły w tango z bananami i wyszła nam uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna(...)znane są jako jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Działają antywirusowo i antybakteryjnie. Dostarczają magnezu, wapnia, witaminy C i K oraz kwasów Omega-3." (opis: Ziarenkowo ) Dostępne do kupienia TUTAJ: kliknij . SŁOIK: Nie są to "specjalne słoiki do pieczenia" - ich specjalność polega jedynie na tym, że mają kształt walca, dzięki czemu chlebek może z łatwością "wyjść" ze słoiczka. Warto szukać produktów

Wypisz Wymaluj