słoik - 12348 przepisów (strona:4/824)

Zamykania lata w słoikach ciąg dalszy. 148

Dalej niestrudzenie, wszystko co się da. Tym razem papryka. Składniki : papryka olej roślinny (3 łyżki na słoik) czosnek (ząbek na słoik) pieprz (10 ziarenek na słoik) ziele angielskie (4 ziarenka na słoik) ZALEWA: 3 litry wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli  Do czystych i wyparzonych słoików ciasno wkładamy paprykę. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, czosnek

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z ogórków 38

obiadowych, np. smażonych lub pieczonych mięs, potraw z grilla, do kanapek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków na zimę oraz kilka porad. Przepis jest na 7 słoików o pojemności 500 ml i jeden słoik o pojemności 720 ml. Łącznie wychodzi 4220 ml. Jeśli masz mniejsze / większe słoiki dopasuj pojemność do łącznej pojemności 4220 ml. SKŁADNIKI(...)wody 250 ml octu spirytusowego 10 % – 1 szklanka 1/3 szklanki cukru 3 listki laurowe, płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu ¾ szklanki oleju Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Słoiki do przetworów powinny być czyste, wyparzone, zakrętki suche i nieuszkodzone. Słoiki z ogórkami pasteryzujesz w piekarniku lub w garnku. Poniżej opis dwóch metod. PRZYGOTOWANIE WARZYW: Przygotowanie sałatki z ogórków zaczynam

Zasmakuj Kuchni
Ogórki w keczupie 65

Świetne ogórki w keczupie z cebulką do słoików na zimę, które są chrupiące i lekko kwaśne z pomidorowym posmakiem. Takie ogórki w zalewie keczupowej sprawdzą się przede wszystkim do obiadu, na kanapki lub jako przekąska na imprezę. Niektóre przetwory na zimę robię raz, aby spróbować ich smak. Ogórki w keczupie robię każdego roku, bo są przepyszne. Moje dzieci uwielbiają(...)pomidorowe ogórki”. Ogórki w keczupie – składniki Proporcje podaję na 1 kg ogórków, aby każdy łatwo przeliczył potrzebną ilość. Na 1 kg ogórków potrzeba 3 słoiki o pojemności 700 ml. Moja szklanka to pojemność 250 ml. 1 kg ogórków gruntowych 100 g cebuli (mała sztuka) Przyprawy na każdy słoik o pojemności 700 ml: pół łyżeczki gorczycy listek laurowy

Ania gotuje
Grzyby w solance na zimę 255

tegoroczne przetwory grzybowe. Pasteryzacja grzybów w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów. W przyszłą sobotę jedziemy ponownie do lasu, więc kurek zapewne przywieziemy znów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej . Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko-kwaśnym . Grzyby z solanki są idealne(...)przygotowania na zimę, po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem, bo smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 239

Sezon na przetwory oficjalnie uważam za rozpoczęty! Nie wiem jak Wy, ale u mnie pyrkają na gazie dżemy, keczupy, ogórki w słoikach czekają na zalewy. Zwykle jak szykujemy się do przetworów wyszukujemy ciekawe przepisy, kupujemy najlepsze owoce a potem ….pyk…dżem wykipiał, ogórki spleśniały, coś poszło nie tak. Przedstawiamy wskazówki, co zrobić, aby nasze przetwory zawsze się udały(...)zapas. Im świeższych warzyw do przetworów użyjesz, tym bardziej będą one smaczniejsze. Warzywa a szczególnie owoce, najlepiej zatem kupować w dniu, kiedy planujemy robić przetwory. Po piąte…Wyparz słoiki Dzięki wyparzaniu słoików, pozbędziesz się wszelkich brudków w nich zalegających. Możesz je wygotować, lub potrzymać w piekarniku w temperaturze 125 stopniu. Niezależnie którą metodę wybierasz, warto, aby czas wyparzania wyniósł

Mieszam w Garnku
Dynia na zimę wraz z poradami 227

jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3-4 kg dynia lub dynie'; document.write(" "); Składniki: Dynia 3-4 kg Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie wyparzyć wrzątkiem lub w piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie(...)piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze

moj przepis na
Szarlotki w słoikach 131

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku

Anioły w kuchni
Opisywanie i dekorowanie słoików z przetworami i nie tylko 208

Opisując słoiki w ten sposób zabezpieczamy etykietkę przed wilgocią i ułatwiamy sobie późniejsze zrywanie etykietek - po taśmie nie ma prawie śladu . W ten sposób można również podpisywać słoiki z makaronem , ryżem itp. .     Potrzebne nam będą :     Słoiki z przetworami karteczki z wydrukowanymi lub odręcznie napisanymi nazwami i datą wykonania przetworów taśma klejąca serwetki papierowe lub inne(...)tasiemka ja używam takiej jak do pakowania prezentów     Wykonanie :       Słoiki przecieramy - nie mogą być mokre , lepkie , tłuste bo taśma będzie się odklejać Wycinamy paski z napisami - nie mogą być szersze niż szerokość taśmy Przykładamy pasek z napisem do słoika Zdecydowanym ruchem zaklejamy taśmą No wieczko kładziemy serwetkę - zawiązujemy tasiemką

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Domowa mielonka ze słoika 156

Słoików na ciężkie czasy nigdy nie za wiele :) Ostatnio staram się przerzucać na jedzenie, które sama robię, a ponieważ konserwy turystyczne to jedne z moich ulubionych dań kanapkowych :) postanowiłam je sama robić. W moim domu wszyscy je uwielbiają i już teraz wiem, że zacznę je robić jeszcze częściej. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki) 05, kg golonki(...)skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego 4 łyżeczki soli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok 1  Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste ok 20 min aby dobrze wysterylizować. Krok 2  Mięso

Niezły Młynek
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 192

łyżki soli czosnek liście laurowe gorczyca ziele angielskie 6 łyżek oliwy z oliwek   Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i ułożyć w słoikach. Zalewę zagotować i napełnić słoik z papryką. Do każdego słoika dodać łyżkę oliwy (jeśli słoiki litrowe, do mniejszych mniejszą łyżeczkę). Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut. Wyjąć i odstawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pomidory na zupę do słoików 1119

Pomidory na zupę do słoików. Pomidory w sosie pomidorowym . Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę pomidorową, sos lub piję. Na blogu znajdziecie masę przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę . W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz(...)sama przygotowuję pieczone pomidory , sos pomidorowy na zimę lub pomidory na zupę do słoików . Hurtowo przygotowuję pomidory tym sposobem do słoików. Można je pasteryzować w piekarniku, ale równie dobrze można to zrobić w garnku wyłożonym ścierką. Pomidory na zupę robię w bardzo szybki sposób, który zajmuje dosłownie 20 minut. Jedyna praca to pokrojenie ich i wstawienie słoików do pasteryzowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielonka drobiowa 397

Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika . Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych(...)konserwantów, wiemy co jemy. Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy kiełbasę słoikową , albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików 45

mnie dość ostra, ale do zniesienia. Jeśli lubicie łagodniejsze smaki, tylko z lekko ostrą nutą, dodajcie połowę mniej chili. Składniki na sałatkę Szwagra z ogórków i marchewki (6 słoików po 0,5 l): 1,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli niejodowanej   Zalewa: 1,5 szklanki wody (szklanka(...)podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Po godzinie do sałatki wlewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Mieszamy dokładnie. Sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików do 2/3 wysokości. Do słoików wlewamy również całą zalewę, która ewentualnie pozostała w misce po warzywach. Słoikom wycieramy ranty, aby były czyste i suche i zakręcamy je.   Pasteryzacja Słoiki pasteryzujemy

e-PrzepisyKulinarne
Tuszonka czyli mięso w słoiku 154

upale wydaje się pomysłem nie do końca trafionym.. Ja oczywiście w miarę możliwości staram się sama przygotowywać smakołyki do koszyka, a jednym z nich jest tuszonka. Kiedyś taki słoik był u nas obowiązkowym wyposażeniem każdego wakacyjnego wyjazdu - tuszonka (тушёнка) czyli mięso w sosie własnym duszone w słoiku. Czy muszę pisać, że swoja, domowa smakowała najlepiej na świecie? Ostatnio domową(...)produkcją tuszonki zajął się brat. Przetestował kilka przepisów i opracował swój sposób na zrobienie mięsa w słoiku. Tuszonkę można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowiny, a nawet z drobiu. Do jej przygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz się wytopi i zbierze u góry słoika, a samo mięso zanurzone będzie

Obiad gotowy