odpowiedniej konsystencji. Można gotować dłużej lub krócej. Po około 30 minutach gotowania gdy odparuje część soku sprawdzam smak, doprawiam i dodaję ocet. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładanie do butelek lub słoików: Gotowy ketchup wlewam do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek, brzeg dokładnie wycieram i zakręcam wieczko. Następnie słoiki i butelki (jeżeli można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam ściereczką(...)pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli słoiki (butelki) złapały, nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam
Uwaga Babcia Gotujekrócej. Przyprawy i cukier najlepiej dodawać stopniowo do ketchupu podczas gotowania, smak ketchupu najlepiej sprawdzać dopiero po około 25 minutach gotowaniu gdy odparuje część soku. Nakładanie do butelek lub słoików: Gotowy ketchup wlewam do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek, brzeg dokładnie wycieram i zakręcam wieczko. Następnie słoiki i butelki (jeżeli można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam ściereczką(...)pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli słoiki (butelki) złapały, nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały to należy je pasteryzować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i butelki, oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam
Uwaga Babcia GotujeŚwieże warzywa można kupić w marketach przez cały rok. Jednak żadne pomidory czy ogórki w grudniu nie będą smakowały tak, jak te prosto z grządki. Dlatego teraz zamykam w słoikach smaki lata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich(...)pięknym żółtym kolorze. Ot, takie specjalne kanapkowe:) Do ich przygotowania lepiej wybierać ogórki młode, z jak najmniejszymi ziarenkami oraz jednakowej długości (najlepiej żeby były trochę niższe, niż słoiki). Składniki (na 7 słoików 400ml): 2 kg ogórków zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki curry
Obiad gotowySłoiki,słoiki,słoiki...teraz kolej na fasolkę szparagową,którą uwielbiam latem ,ale żeby cieszyć się nią również zimą robię do słoików ,bez octu i dodatków ,żeby zachowała swój smak z lata delikatnej zalewie,ale za to inaczej ją pasteryzuje ,żeby nie psuła się w słoikach-zapraszam i polecam ten sposób. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien(...)płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej 4 -5 l wody Na zalewę: 3 l wody 4½ płaskie łyżki soli 1½ płaskie łyżki cukru Przygotowanie: Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki soli. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy
Swojskie jedzonkodzisiaj propozycja korniszonków. Najlepsze są zerwane takie jeszcze małe. Moja mam zawsze gotowała ogórki około 7 minut, były pyszne i chrupiące, ciekawi mnie jaki jest czas Waszego gotowania słoików? bo wiadomo każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis:) Zapraszam :) około 2 kg ogórków po 2 ząbki czosnku do słoika po łyżeczce gorczycy do słoika po kilka ziarenek ziela angielskiego(...)słoika po kilka ziarenek czarnego pieprzu po listku laurowym do słoika po jednym baldachu kopru do słoika 6 szklanek wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 szklanka octu Słoiki dobrze wyparzyć i wytrzeć do sucha.Ogórki umyć.Czosnek obrać. Do wyparzonych słoików nakładać po jednym baldachu kopru, łyżeczce gorczycy, kilka ziarenek ziela, pierzu, 2 ząbki czosnku i jeśli lubicie
Sama słodycz i szczypta chilibyło około 1 kg brzoskwiń 1 litr wody sok wyciśnięty z jednej cytryny około 100 g cukru brązowego lub białego, można również użyć ksylitol lub fruktozę wyparzone butelki lub słoiki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sok z brzoskwiń Przygotowanie: Brzoskwinie cienko obieram i kroję na mniejsze kawałki (pestkę wyrzucam). Następnie pokrojone brzoskwinie przekładam do garnka, dodaję wodę(...)mieszając. Końcowe przygotowanie soku: Po ugotowaniu w garnku rozdrabniam brzoskwinie za pomocą blendera. Następnie z góry soku zbieram łyżką piankę, która powstała podczas rozdrabniania brzoskwiń. Gorący sok rozlewam do słoików lub butelek, które wcześniej wyparzyła. Brzeg dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiki i butelki (jeżeli można, zależy od wieczka) ustawiam do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam
Uwaga Babcia Gotujemogą mieć kontakt z żywnością. Będą Wam służyć przez lata, ale dobrze jest mieć kilka kompletów, bo zawsze się nam gdzieś zapodzieją, albo zostaną na suszarce w pracy. Szklany słoik też jest ok, zwłaszcza na sałatki. Warto jednak nie jeść ich na zimno z pojemnika, tylko podgrzane i na talerzu. Zwłaszcza jeśli w biurze macie talerze i zmywarkę. Takie danie(...)pojemniku przez kilka godzin, a potem będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy nie na zimę, tylko do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura
Ugotowane pozamiatanezalewie octowej. Krucha, jędrna i odrobinę chrupiąca. Może być świetną przekąską podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs. Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają całą zimę. SKŁADNIKI(...)słoiki 1 litrowe 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 średnia cebula 9 ziarenek ziela angielskiego 9 kulek czarnego pieprzu 3 płaskie łyżeczki gorczycy 3 listki laurowe 3 goździki 3 łyżki oliwy ZALEWA 7¹⁄₂ szklanek wody 1¹⁄₂ szklanki octu spirytusowego 10% 1¹⁄₃ szklanki cukru 4 łyżki soli WYKONANIE 3 jednolitrowe słoiki dokładnie myjemy i osuszamy ( zakrętki również). Paprykę myjemy, kroimy
cool and mintysprawdzonego źródła i spróbować, powinny być jędrne zewnątrz i w środku; wodę na ogórki wcześniej przegotuj; pilnuj zasady: na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej; wyparz dobrze słoiki i zakrętki, wszystko dobrze wytrzyj do sucha, żadne zakrętki nie mogą być pordzewiałe a słoiki wyszczerbione, czy uszkodzone; pamiętaj, by ogórki w słoiku były zawsze wszystkie przykryte wodą, inaczej zepsują(...)się; na końcu uważnie i porządnie zakręć ogórki w słoiku; eksperymentuj z dodatkami: dodawaj obrany czosnek, świeży koper, natkę pietruszki, liść chrzanu, porzeczki, dębu czy liść winogron - ja dodaję ostatnio liście winogron, gdyż moi rodzice mają winogrona, a takich liści jest cała masa - akurat idealne, by je wykorzystać do niektórych domowych przetworów. Składniki: - są to składniki
Zasmakuj Kuchnisezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza i niedroga, warto poświęcić trochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek. Swoją przygotowałam bazując na przepisie z kilkudziesięcioletniej „Kuchni polskiej”. W ramach eksperymentu jeden słoik został już komisyjnie skonsumowany. Fasolka, przynajmniej(...)mnie, jest idealnie miękka, ale nie za miękka, w sam raz słona i leciutko słodkawa. Następnym razem chyba dodam parę kryształków cukru mniej. SKŁADNIKI na 9-10 słoików o pojemności 0,9 l: 5 kg fasolki szparagowej 9-10 pełnych łyżeczek soli 9-10 łyżeczek cukru WYKONANIE: Słoiki i nakrętki umyć, sparzyć wrzącą wodą, lub wyprażyć w piekarniku przez
Kuchenne zapiski EdytyDzisiaj przepis na tradycyjne korniszony, w marynacie słodko - kwaśnej. Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 gałązka kopru z nasionami korzeń chrzanu o długości 3 cm, przekrojony na kilka części 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki 3 ziarna ziela angielskiego kilka plasterków marchewki ogórki Składniki zalewy: 5 szklanek(...)wody 1 szklanka octu 10% 6 czubatych łyżek stołowych cukru 1 czubata łyżka stołowa soli Wykonanie: Ogórki myjemy. Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy ogórki. W celu przygotowania zalewy, do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy gorącą wodę oraz ocet, całość mieszamy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę, jeszcze gorącą, wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Na dnie garnka rozkładamy ściereczkę
Smak mojego domuJeśli pozwolicie to będę męczyć Was mięsnymi słoikowymi wyrobami. Na pierwszy rzut podam Wam przepis na kiełbasę słoikową, do której nie potrzebna jest maszynka do mięsa, wystarczy nóż i słoiki. Już jest łatwo, a będzie jeszcze prościej. Testuję sobie właśnie zestaw do kiełbasy słoikowej ze sklepu Tradismak . Z zestawu do dzisiejszego przepisu wykorzystałam 4 słoiki szklane o pojemności(...)dodajemy do niej żadnego dodatkowego tłuszczu. Potrzebujemy: 1 kg łopatki wieprzowej 10 g przyprawy sekretnej 5 g zwykłej soli 10 g peklosmaczku po 2 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik po 1 liściu laurowym na każdy słoik Mięso kroimy w drobną kostkę, od 1 cm do 0,5 cm. Dodajemy do niego sól, peklosmaczek i przyprawę sekretną, mieszamy, zamykamy szczelnie
MamaOskarkasmakował to możemy dżem przygotować z połowy proporcji. Do przygotowania dżemu z czekoladą i wiśniami będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie około 1,8 L dżemu użyłam 6 słoików 300 ml 1 kg wydrylowanych wiśni (przed wydrylowaniem około 1,4kg) 100 g kakao ciemnego (bez cukru) 100 g czekolady gorzkiej 1 kg cukru Link do filmu z przygotowania : Czekoladowy dżem(...)pozostałego cukru dodaję kakao i mieszam. Po 35 minutach : Do dżemu dodaję kakao z pozostałym cukrem, czekoladę i mieszając gotuję jeszcze 5 minut. Nakładanie dżemu wiśniowego z czekoladą do słoików : Od razu po zdjęciu garnka z dżemem z kuchenki, nakładam dżem do wcześniej wyparzonych słoików. Dżem nakładam pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym
Uwaga Babcia GotujeKoniec sezonu na truskawki dla mnie oznacza ich magazynowanie na zimę. Zamrażarkę mam zbyt małą, by mrozić większe ilości tych owoców, dlatego ładuję je w słoiki, na które miejsce zawsze się znajdzie. Poza tym tak przygotowany kompot jest szybszy w wykonaniu napoju naprędce, bo wystarczy tylko dolać wody :) Dodatkowym atutem tego przepisu jest wykorzystanie takiej ilości truskawek, jaką akurat dysponujemy(...)Składniki : truskawki cukier (2 łyżki na słoik 350 ml) woda Do umytych słoików wkładać wymyte i wyszypułkowane truskawki, lekko dociskając (by nie zniekształcić owoców) je do dna. Owoce zasypać cukrem w dwóch ratach: po ułożeniu pierwszej warstwy i tuż przed szyjką słoika. Truskawki układać w słoiku tak, by nie wystawały ponad szyjkę. Powoli wlewać wodę do słoika z truskawkami - powinna
Weekendy w domu i ogrodziekompot moja teściowa przygotowuje od zawsze. Na każdym niedzielnym obiedzie od jesieni-wiosny serwuje ona kompoty ze słoików o przeróżnych smakach. Królem jest jednak kompot z truskawek. Jest on na tyle mocny w smaku, że można go rozcieńczać dla większej ilości osób. Dla kogo: dla lubiących napić się w zimie kompotu do obiadu dla ceniących domowe przetwory dla pałających(...)miłością do truskawek Składniki: 300g truskawek 3 łyżki cukru woda (do napełnienia słoika) Wykonanie: Słoik i zakrętki myjemy i wyparzamy. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Napełniamy nimi słoik (do ok. 3/4 jego wysokości). Wsypujemy 3 łyżki cukru i zalewamy do pełna wodą. Słoik szczelnie zakręcamy. Na dno dużego garnka wykładamy ściereczkę i układamy w nim słoiki (najlepiej wkładać
Mania Wypiekania