przyjemnie słodki i nieoczekiwanie… rozgrzewa! Nie bójcie się takich połączeń, dajcie się zaskoczyć. Będzie dobry i do porannego croissanta i do naleśników w zimowy czy jesienny wieczór. Szykujemy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem(...)piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 130-140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Truskawki odszypułkowujemy, dokładnie
Karo in the Kitchenżeby pozbyć się pozostałości po nawozach którymi były wspomagane. Kilka razy zdarzyło mi się kupić ogórki które nawozu miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie. Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Możecie użyć zarówno korzenia, jak liści chrzanu. Liście wybieramy młode(...)drzewek owocowych, liści dębu też nie używam. Nie widzę różnicy ani w konsystencji, ani w trwałości ogórków przygotowanych z nimi lub bez. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie
Karo in the KitchenSezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie ochota do pracy(...)czyli ogórki na zupę ogórkową. Składniki (na 8 słoiczków 500ml): 2,5 kg dużych ogórków koper wraz z baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodsłonie indyjskiej z udziałem Arla Apetina - Serek Kremowy India czyli papaja, nasiona czarnuszki, czerwone curry i chili w połączeniu z dojrzałymi bananami. Wytrawność z nutką słodyczy upieczona w słoiku to coś więcej niż podróż do Indii. My ten kraj zaprosiłyśmy do domu i trzeba przyznać, że czuł się u nas jak u siebie, a jego towarzystwo bardzo nam przypasowało. SKŁADNIKI(...)banany, 3 - jajka, 4 - cukier, 3 łyżki - serek Arla Apetina India - mąka owsiana, 100g - mąka razowa bezglutenowa, 50g - masło 1/4 kostki + łyżka do wysmarowania słoików - przyprawy: pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików, - ziarna: słonecznika, siemię lniane, sezam, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików Dodatkowo: - 5 słoiczków w kształcie walca. WYKONANIE: ucieramy żółtka z cukrem
Wypisz WymalujŚwięta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki i za pasteryzowałam, dzisiaj otworzyłam słoik- a w środku siedział pyszny pasztet, miał nawet niewielką ilość pysznego smalczyku, który wytopił się podczas pasteryzacji. Bo u nas wszyscy lubimy pasztety, nawet nasz(...)pies Bej uwielbia kanapki z pasztetem Mój pasztet słoikowy mógłby stanąć w szranki z pasztetami, które można kupić gotowe w słoikach, powiem nieskromnie, że wygrałby tę konkurencję. Polecam. Kiedy robimy domową kiełbasę również zostawiamy trochę masy mięsnej aby zapakować ją do słoików, gdyż bardzo lubimy kiełbasę słoikową. Taki pasztet słoikowy może być wybawieniem gdy okaże się, że mamy pusta lodówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciepło. Można np. podsmażyć pierś z kurczaka, dodać do niego grzyby w pomidorach, chwilę podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Pyszny obiad gotowy! Składniki na sałatkę grzybową do słoików (około 6 słoików po 0,75 l): 1 kg grzybów leśnych (np. podgrzybki czy prawdziwki) 3 papryki czerwone (około 700 g) 4 duże cebule (około 700 g) 200 g przecieru pomidorowego(...)przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet, sól, pieprz i ostrą paprykę. Całość duś przez około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę grzybową przełóż do do wyparzonych słoików, do około 2/3 wysokości. Ranty słoików wytrzyj do sucha i zakręć pokrywki. Pasteryzacja Słoiki z gorącą sałatką grzybową przełóż na blaszkę, tak by się nie stykały i włóż do piekarnika
e-PrzepisyKulinarneteż niekiedy Leśnym Mchem. Spektakularne ciasto z biszkoptem szpinakowym przełożonym kremem śmietankowym, udekorowane pestkami granatu. Inspirując się szpinakowym ciastem, postanowiłam stworzyć deser w pucharku – nazwałam go Las w Słoiku. Nazwa deseru idealnie odzwierciedla deserek, możesz przygotować go w ozdobnych słoikach. Możesz stworzyć 4 większe porcje deseru lub więcej mniejszych deserków idealnych na przyjęcie. Połączenie soczystych odcieni zieleni i czerwieni(...)owocami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Ławe Ilość 4 desery Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 350 kcal Deser Las w słoiku inspirowany Runem Leśnym – słynnym ciastem szpinakowym z kremem śmietankowym i granatem. Ciasto w słoiku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT SZPINAKOWY 2 duże jajka szczypta soli 80 g cukru drobnego
ProstePesto.plŚwietnie doprawiony, domowy obiad do słoika z sosem a’la Stroganow. To bez wątpienia doskonała propozycja na pyszne, swojskie danie do podgrzania na szybko! Nie tylko w domu, ale w też w pracy, na działce, w plenerze lub delegacji. Idealne również jako obiad dla kierowcy w dalekiej trasie. To prosty, ale solidny posiłek z mięsem i pysznym sosem, który(...)dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz dodać kotlet mielony pokrojony na mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne! Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach pod postem lub na naszym FB. OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW Składniki
Kuchnia Na Wypasiemieszamy i zostawiamy na 1 godzinę by warzywa puściły sok. Co 15 minut należy warzywa przemieszać. 11. Po godzinie zauważymy sporo puszczonego przez warzywa soku 12. Do dobrze umytych słoików (ja mimo tego ze nie trzeba, wcześniej słoiki sterylizuje) przekładamy nasza sałatkę warzywna. Sok co nam został równomiernie rozlewamy i zakręcamy niezbyt ściśle słoiki. 13.Większy garnek wyścielamy(...)ściereczką i wkładamy do niego słoiki z sałatką. Słoiki nie mogą się stykać! 14. W lewamy zimna wodę na wysokość 2/3 słoika i włączamy grzanie. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe-20 min, słoiki 1 litrowe-30 minut na małym ogniu(woda ma tylko lekko bulgotać
Kulinarnie z Polką na Kresachdynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni 250 ml octu 10% 250 ml wody 1 kg cukru 5 sztuk goździków Przygotowanie: Dynię pokroić w półksiężyce, wydrążyć(...)około 10 minut do czasu, aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Tak ugotowane warzywo należy zawekować przekładając za pomocą chochli do słoików (takie słoiki można jeszcze ponownie pasteryzować, ale ja tego nie robiłem, bo wlewałem do słoików wrzątek). A szczelnie zakręcone słoiki należy odstawić na chwilę
KuchniaWeDwoje.plAromatyczna mielonka z galaretką, świeży chlebek, pomidorek - dla mnie kolacja idealna. Zamykamy mięso w słoikach i otwieramy, gdy mamy na nie ochotę. Pysznie i wygodnie. Tłusty boczek dodaje się, aby mielonka nie była sucha. Jeśli nie macie dostępu do tłustego boczku, zamieńcie proporcje. Dajcie 0,4 kg łopatki i 0,6 kg boczku. Składniki (5 słoiczków(...)ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 300 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękoma 5 minut. Masę mięsną wkładamy do słoików, do 3/4 ich wysokości. Mięso mocno uklepujemy. Słoiczki zakręcamy i ustawiamy w garnku, wyłożonym ściereczką. Do garnka dolewamy zimną wodę, tak, aby słoiki wystawały z wody na około
Smak mojego domuprzyda się na zimowy obiad. To już ostatni przepis z kategorii "przetwory" na najbliższy czas. Przyznam, że w tym roku pobiłam samą siebie i w mojej spiżarni jest tyle słoików, jak nigdy dotąd. Przepis na tą przepyszną sałakę znalazłam tutaj ( klik ). I na pewno zrobię ją również w przyszłym roku, bo bardzo nam zasmakowała. Zrobiłam ją z połowy porcji(...)jest wcale pracochłonna - najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warzyw - ich obieranie i krojenie - a potem to już z górki :) Jeśli zatem lubicie takie domowe sałatki do obiadu ze słoika, to gorąco Wam ten przepis polecam :) Składniki na 5 dużych słoików: Sałatka: 1,5 kg białej kapusty (nie licząc głąbów, wierzchnich liści - waga po posiekaniu) 500 g czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd
My simple kitchenPrzy tegorocznym wysypie grzybów te ładniejsze okazy wkładam do słoików. Zimą i jesienią będą dodatkiem do sałatek lub przegryzkami, gdy najdzie nas ochota na coś wyrazistego w smaku. Składniki (na 3 słoiki ok. 0,5 l): Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru łyżka soli 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)ziarna jałowca liść laurowy Dodatki do słoika ładne, małe kapelusze borowików, podgrzybków, maślaków pstrych (kazarków), kozaków łyżeczka nasion gorczycy białej 1 - 2 szalotki lub 2 plastry cebuli Oczyszczone młode i ładne kapelusze grzybów gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut. Odcedzić. Odstawić do schłodzenia. Zagotować składniki zalewy. Odstawić do schłodzenia. Na dnie słoika umieścić pokrojone szalotki lub plastry cebuli
Weekendy w domu i ogrodzie