chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie go blenderem ręcznym. Sos jest dosyć gęsty, ostrożnie przelewamy go do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący sos/ przecier/ koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt(...)wymaga już pasteryzacji. Ja jednak wolę mieć pewność, że sos się nie popsuje. Jeszcze pół godziny pasteryzowania to nic w porównaniu z wiecznością Jeżeli pasteryzujemy gorące jeszcze słoiki, to do garnka wyłożonego ściereczką wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika, słoiki nie mogą się dotykać z innymi słoikami, bo mogą pęknąć, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak czas moczenia śledzi ma bardzo wielkie znaczenie w całym tym procesie,tworzenia tych pyszności. Wszystko byłoby nawet dobrze, gdyby nie to, że moje śledzie po tygodniu stania w słoiku i przechowywania w lodówce, zamieniły się w bombę biologiczną i tylko patrzyłam kiedy wieczko od tego słoika, po otwarciu lodówki mnie zabije, bo eksploduje heheh :) Oczywiście z moich śledzi(...)wyszła kiszonka, z tego co wiem jakbym wysłała ten słoik do Szwecji, to zostałyby one potraktowane jako ich krajowy specjał... Ale tak się nie stało i mój słoik został wysłany do kosza... :) Ale nie poddałam się, bo człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach, wiec następne śledzie i te aż do dziś, wychodzą prawidłowe i już nie zagrażają mojemu życiu
Zainspiruj się kuchniąKiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można(...)także zakwasić razem z przyprawami, wówczas uzyskamy jeszcze lepszy smak. Taki zakwas możemy sobie przygotować wcześniej i po ukwaszeniu przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, jakieś 2-3 tygodnie, dłużej nie miałam. Wówczas jeszcze bardziej nabiera aromatu. Zakwas przygotowujemy etapami. Składniki: - 1-2 łyżki bazy zakwasu* - 3-6** łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie
Smaczne Zdrowekremówki, najlepiej 36% - ok.2-3 łyżki jogurtu (u mnie grecki) - szczypta soli Etap pierwszy - ukwaszenie: Kremówkę przelewamy do naczynia, w którym będzie się kwasiła. Ja wykorzystuję w tym celu szklane słoiki (jeden 900ml i drugi mniejszy). Na dno słoików włożyć jogurt i dodając stopniowo śmietankę mieszamy dokładnie (by jogurt, który jest dość gęsty połączył się ze śmietaną). Ja używam śmietany(...)opakowania śmietankę, na końcu często jest najbardziej gęsta. Dokładnie wymieszaną śmietanę z jogurtem odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie kuchenny blat) na 2-3 dni aż się ukwasi. Słoiki przykrywamy nakrętkami ale nie zamykamy ich szczelnie, musi być dostęp powietrza (gdy zamkniemy szczelnie śmietana nam ponoć zgorzknieje). Gdy śmietanka nam się ukwasi możemy przystąpić do następnego etapu czyli ubijania
Smaczne Zdrowewyraźnie zaznaczył kompot truskawkowy, który u nas ma wielu zwolenników. Przepis z dawnych kompotowych czasów, zamieniłam tylko cukier na ksylitol. Składniki: - odszypułkowane truskawki (ilość dowolna) - ksylitol (na 8 litrowych słoików potrzebujemy go 1kg ) lub cukier - po kilka kulek agrestu (na każdy słoik po 4-5 sztuk)- nie trzeba Do wymytych, suchych słoików wkładamy po kilka kulek agrestu oraz umyte(...)pełna. Do garnka wlewamy ok.1 litra wody (może być gorąca) i wsypujemy ksylitol (lub cukier). Na każdy litrowy słój potrzebujemy 1/8 kg ksylitolu (cukru). Przykładowo: ja miałam 8 słoików po 0,5l = 4 litry, więc do litra wody w garnku wsypałam 0,5kg ksylitolu. Wodę z ksylitolem doprowadzamy do wrzenia (mieszając) i zalewamy nią nasze truskawki tak, by do każdego
Smaczne ZdroweSmak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie(...)jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody 2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło
Grunt to przepis!takie wielkie piramidki.. aż kusiło żeby taką trącić Miały świetny , ostro octowy smak i były chrupiące. Takie proste i pyszne. Ten przepis częściowo odtwarza tamten ale niestety, słoik nie do końca oddaje to, co się działo w puszce więc różnica jest. Niemniej jednak dla tych co lubią nieco bardziej kwaśne, ostrzejsze smaki u korniszona, powinno być ciekawie i pysznie(...)składniki nas słoiki 0,5l. Wyjdzie około 6 słoików w zależności od wielkości ogórków: około 2kg ogórków świeżych i jędrnych zalewa: 1,6 l wody 250 ml octu spirytusowego 10% 1,6 łyżki soli 4 łyżki cukru gorczyca około płaska łyżeczka na każdy słoik o pojemności 0,5l ziele angielskie liście laurowe Na początek ważna i podstawowa sprawa. Ogórki użyte
Ogrodnik w podróżyniedzielnych śniadań bez dżemów, więc postanowiłam kupić trochę brzoskwiń i zrobić dwuskładnikowy dżem. Dwuskładnikowy, bo są w nim wyłącznie brzoskwinie i cukier, bez żadnych żelokonserwantów. Składniki (na 6 słoików ok. 240 ml): 2,2 kg brzoskwiń (nieobranych) 0,25 kg cukru Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyjąć pestki, a następnie usunąć skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Umyć, wyparzyć i odstawić(...)wyschnięcia słoiki i nakrętki. Kawałki brzoskwiń umieścić w garnku, ewentualnie podlać połową szklanki wody. Rozgotować. Przestudzone brzoskwinie zmiksować blenderem ręcznym, ale niezbyt dokładnie, by pozostało trochę kawałków owoców. Pulpę brzoskwiniową zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 15 minut, by odparować nadmiar płynu. Do pulpy wsypać cukier. Wymieszać i gotować ok. kwadransa. Gorący, pyrkoczący dżem wkładać do słoików
Weekendy w domu i ogrodzieBuraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Po otwarciu i wyjęciu buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki tarte nadają się(...)Możliwości jest wiele! A Wy, robicie buraczki tarte na zimę? Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo z jabłkiem . Buraczki tarte do słoików na zimę , składniki: 2,5 kg buraków 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 6% lub soku z cytryny 1 łyżka soli ½ łyżki pieprzu Buraczki tarte do słoików , jak przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które(...)dżemów jest okazją do spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół, bo na 4 ręce praca idzie dużo szybciej a my mamy okazję, żeby się spotkać. To miłość pakowana do słoika na drogę dzieciom na studiach w wielkim mieście. To jadalne, luksusowe prezenty. Poszukiwanie zdrowszych zamienników i troska o dobry skład. Jeśli będziemy mieć dobry przewodnik po produkcji domowych przetworów
Ugotowane pozamiataneszoku, czytając, ile dobrego mogą zdziałać w naszym organizmie. Jednym słowem te niepozorne kiełki są witaminową bombą zdrowia! Jak wyhodować kiełki w domowych warunkach? Do przygotowania kiełków wystarczy słoik, kawałek gazy lub bandaża oraz gumka recepturka. Należy zwrócić uwagę, by użyć specjalnych nasion NA KIEŁKI. Zwykłe nasiona przeznaczone do gruntu mogą okazać się trujące ze względu na zawarte w nich(...)środki konserwujące. Mieszankę delikatną oraz pikantną zakupiłam w supermarkecie. Widziałam również do kupienia nasiona na kiełki w Stokrotce. Na duży słoik wystarczy jedno opakowanie o gramaturze 20-30 g. Cena opakowania - +/- 3 zł. Kiełki należy początkowo porządnie wymoczyć w wodzie. Małe nasionka ok. 4-6 godzin, Duże nasionka ok. 10-12 godzin (najlepiej przez całą noc). Namoczone kiełki odsączyć
Mojewlasne.plKompot z jabłek na zimę do słoików to kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Przygotowujecie na zimę kompoty? Papierówki to zdecydowanie moje ulubione letnie jabłka. Zamiast słodkich napojów w lecie pijemy zimny kompot z jabłek niepasteryzowany, robiony na bieżąco do obiadu. Na zimę do słoików robię też kompot z wiśni , a jak mam śliwki to z mirabelek .. Kompot jabłkowy(...)przyrządzała, a my z siostrą piłyśmy go lekko rozcieńczonego wodą, a potem wyjadałyśmy miękkie jabłka. PYCHA! Jak w prosty sposób przygotować kompot z jabłek na zimę? Składniki na 3 słoiki 900 ml: 1,5 kg jabłek, papierówki ¾ szklanki domowego cukru waniliowego 1 op. cukru cytrynowego (opcjonalnie) kupuję go w sklepie ALDI 1 litr gorącej wody 15 g – kwasek cytrynowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajpierw się kisi. Tak czy siak, kluczem do pysznych ogórków konserwowych po warszawsku jest jakość ogórków i przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych): ok. 3 kg ogórków gruntowych, nie za dużych, jędrnych (ilość tak naprawdę zależy od Was, ważne są proporcje zalewy) ziele angielskie gorczyca biała koper z baldachimami czosnek korzeń chrzanu(...)liście laurowe opcjonalnie np. papryczka chili (w całości) Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć. Ogórki dobrze umyć, można zostawić zalane zimną wodą na parę godzin. W dużym garnku przygotować zalewę: zagotować wodę z octem i solą, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gorczycy, dodać cukier, dobrze
Pociąg Do Kuchnizróbmy sobie sami w domu, bez dodatków niewiadomego pochodzenia. Kisząc ogórki odłóżmy na bok najmniejsze i do dzieła – póki sezon na ogórki gruntowe Zachowajmy smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem(...)łyżki stołowe soli i około 5 szklanek cukru. Cukier dodajemy stopniowo próbując zalewę, żeby jej nie przesłodzić. W czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka
Sezonowy Garnekwodę. Stawiamy garnek bez przykrycia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość, gotujemy całość około 1,5 do 2 godzin, aż masa zgęstnieje, rabarbar się rozpadnie. Wyparzamy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry(...)blaszce w piekarniku , na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Ja zabieram
Karo in the Kitchen