słoik - 12348 przepisów (strona:26/824)

KOMPOT TRUSKAWKOWY Z KSYLITOLEM 231

wyraźnie zaznaczył kompot truskawkowy, który u nas ma wielu zwolenników. Przepis z dawnych kompotowych czasów, zamieniłam tylko cukier na ksylitol. Składniki: - odszypułkowane truskawki (ilość dowolna) - ksylitol (na 8 litrowych słoików potrzebujemy go 1kg ) lub cukier - po kilka kulek agrestu (na każdy słoik po 4-5 sztuk)- nie trzeba Do wymytych, suchych słoików wkładamy po kilka kulek agrestu oraz umyte(...)pełna. Do garnka wlewamy ok.1 litra wody (może być gorąca) i wsypujemy ksylitol (lub cukier). Na każdy litrowy słój potrzebujemy 1/8 kg ksylitolu (cukru). Przykładowo: ja miałam 8 słoików po 0,5l = 4 litry, więc do litra wody w garnku wsypałam 0,5kg ksylitolu. Wodę z ksylitolem doprowadzamy do wrzenia (mieszając) i zalewamy nią nasze truskawki tak, by do każdego

Smaczne Zdrowe
Jabłka prażone z wanilią 251

Smak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów.   Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie(...)jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny   3 łyżki wody   2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami. Dokładnie osuszyć. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło

Grunt to przepis!
Ogórki konserwowe jak z puszki z PRL 77

takie wielkie piramidki.. aż kusiło żeby taką trącić Miały świetny , ostro octowy smak i były chrupiące. Takie proste i pyszne. Ten przepis częściowo odtwarza tamten ale niestety, słoik nie do końca oddaje to, co się działo w puszce więc różnica jest. Niemniej jednak dla tych co lubią nieco bardziej kwaśne, ostrzejsze smaki u korniszona, powinno być ciekawie i pysznie(...)składniki nas słoiki 0,5l. Wyjdzie około 6 słoików w zależności od wielkości ogórków: około 2kg ogórków świeżych i jędrnych zalewa: 1,6 l wody 250 ml octu spirytusowego 10% 1,6 łyżki soli 4 łyżki cukru gorczyca około płaska łyżeczka na każdy słoik o pojemności 0,5l ziele angielskie liście laurowe Na początek ważna i podstawowa sprawa. Ogórki użyte

Ogrodnik w podróży
Dżem brzoskwiniowy i "Ostatnia arystokratka" 174

niedzielnych śniadań bez dżemów, więc postanowiłam kupić trochę brzoskwiń i zrobić dwuskładnikowy dżem. Dwuskładnikowy, bo są w nim wyłącznie brzoskwinie i cukier, bez żadnych żelokonserwantów. Składniki (na 6 słoików ok. 240 ml): 2,2 kg brzoskwiń (nieobranych) 0,25 kg cukru Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyjąć pestki, a następnie usunąć skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Umyć, wyparzyć i odstawić(...)wyschnięcia słoiki i nakrętki. Kawałki brzoskwiń umieścić w garnku, ewentualnie podlać połową szklanki wody. Rozgotować. Przestudzone brzoskwinie zmiksować blenderem ręcznym, ale niezbyt dokładnie, by pozostało trochę kawałków owoców. Pulpę brzoskwiniową zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 15 minut, by odparować nadmiar płynu. Do pulpy wsypać cukier. Wymieszać i gotować ok. kwadransa. Gorący, pyrkoczący dżem wkładać do słoików

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczki tarte na zimę 528

Buraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Po otwarciu i wyjęciu buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki tarte nadają się(...)Możliwości jest wiele! A Wy, robicie buraczki tarte na zimę? Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo z jabłkiem . Buraczki tarte do słoików na zimę , składniki: 2,5 kg buraków 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 6% lub soku z cytryny 1 łyżka soli ½ łyżki pieprzu Buraczki tarte do słoików , jak przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
“W słoiku” – recenzja 175

Przetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które(...)dżemów jest okazją do spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół, bo na 4 ręce praca idzie dużo szybciej a my mamy okazję, żeby się spotkać. To miłość pakowana do słoika na drogę dzieciom na studiach w wielkim mieście. To jadalne, luksusowe prezenty. Poszukiwanie zdrowszych zamienników i troska o dobry skład.   Jeśli będziemy mieć dobry przewodnik po produkcji domowych przetworów

Ugotowane pozamiatane
Domowe kiełki w słoiku – witaminowa bomba zdrowia! 178

szoku, czytając, ile dobrego mogą zdziałać w naszym organizmie. Jednym słowem te niepozorne kiełki są witaminową bombą zdrowia! Jak wyhodować kiełki w domowych warunkach? Do przygotowania kiełków wystarczy słoik, kawałek gazy lub bandaża oraz gumka recepturka. Należy zwrócić uwagę, by użyć specjalnych nasion NA KIEŁKI. Zwykłe nasiona przeznaczone do gruntu mogą okazać się trujące ze względu na zawarte w nich(...)środki konserwujące. Mieszankę delikatną oraz pikantną zakupiłam w supermarkecie. Widziałam również do kupienia nasiona na kiełki w Stokrotce. Na duży słoik wystarczy jedno opakowanie o gramaturze 20-30 g. Cena opakowania - +/- 3 zł. Kiełki należy początkowo porządnie wymoczyć w wodzie. Małe nasionka ok. 4-6 godzin, Duże nasionka ok. 10-12 godzin (najlepiej przez całą noc). Namoczone kiełki odsączyć

Mojewlasne.pl
Kompot z jabłek na zimę 263

Kompot z jabłek na zimę do słoików to kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Przygotowujecie na zimę kompoty? Papierówki to zdecydowanie moje ulubione letnie jabłka. Zamiast słodkich napojów w lecie pijemy zimny kompot z jabłek niepasteryzowany, robiony na bieżąco do obiadu. Na zimę do słoików robię też kompot z wiśni , a jak mam śliwki to z mirabelek .. Kompot jabłkowy(...)przyrządzała, a my z siostrą piłyśmy go lekko rozcieńczonego wodą, a potem wyjadałyśmy miękkie jabłka. PYCHA! Jak w prosty sposób przygotować kompot z jabłek na zimę? Składniki na 3 słoiki 900 ml: 1,5 kg jabłek, papierówki ¾ szklanki domowego cukru waniliowego 1 op. cukru cytrynowego (opcjonalnie) kupuję go w sklepie ALDI 1 litr gorącej wody 15 g – kwasek cytrynowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki konserwowe po warszawsku 170

najpierw się kisi. Tak czy siak, kluczem do pysznych ogórków konserwowych po warszawsku jest jakość ogórków i przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych): ok. 3 kg ogórków gruntowych, nie za dużych, jędrnych (ilość tak naprawdę zależy od Was, ważne są proporcje zalewy) ziele angielskie gorczyca biała koper z baldachimami czosnek korzeń chrzanu(...)liście laurowe opcjonalnie np. papryczka chili (w całości) Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć. Ogórki dobrze umyć, można zostawić zalane zimną wodą na parę godzin. W dużym garnku przygotować zalewę: zagotować wodę z octem i solą, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gorczycy, dodać cukier, dobrze

Pociąg Do Kuchni
Ogórki konserwowe 158

zróbmy sobie sami w domu, bez dodatków niewiadomego pochodzenia. Kisząc ogórki odłóżmy na bok najmniejsze i do dzieła – póki sezon na ogórki gruntowe Zachowajmy smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem(...)łyżki stołowe soli i około 5 szklanek cukru. Cukier dodajemy stopniowo próbując zalewę, żeby jej nie przesłodzić. W czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka

Sezonowy Garnek
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 167

wodę. Stawiamy garnek bez przykrycia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość, gotujemy całość około 1,5 do 2 godzin, aż masa zgęstnieje, rabarbar się rozpadnie. Wyparzamy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry(...)blaszce w piekarniku , na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy.   Ja zabieram

Karo in the Kitchen
Domowy ketchup ze świeżych pomidorów 228

roku w naszej folii mamy wysyp pomidorów. Jemy je bez niczego jak jabłka, ale większą ich część musimy zamknąć w słoikach tyle ich jest. Moja propozycja na ich wykorzystanie to delikatnie pikantny ketchup. Domowy ketchup ze świeżych pom idorów wyszedł idealny w smaku, powiem szczerze, a to co nie zmieściło się do słoików wyjadłam łyżeczką. Jeden letni poranek i zapas(...)przyprawy, gotujemy przez około 25 minut. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera i gotujemy przez kolejne 45 minut, aby sos uzyskał konsystencję ketchupu / keczupu. Jeśli chcemy mieć ketchup w słoikach na zimę, to gotowy gorący ketchup przelewamy do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy w garnku, wyłożonym ściereczką. Zalewamy słoiki gorąca wodą do ¾ wysokości i pasteryzujemy pod przykryciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki po kartusku 1712

chrupiące . Składniki : 1,5 kg ogórków 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała marchewka 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżeczka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoik kilka liści laurowych -po jednym na słoik kilka baldachów kopru zalew a : 1,5 l wody 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 1,5 płaskiej łyżki soli 2 średniej(...)wielkości cebule Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego , kawałek kwiatu kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy

Ogrodnik w podróży
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 244

Cukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję(...)zawsze mam dla nich czas, choć chciało by się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę im podarować odrobinę magii …Ot , taka lekka zaduma , nad słoikiem z cukinią.. cóż nawet to proste warzywo może być natchnieniem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pobudka i do roboty " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Suszone pomidory w zalewie z ziołami 233

zawierające mało wodnistego miąższu. Warto pamiętać jeszcze o dwóch rzeczach: do suszenia potrzeba czasu i pomidory znacznie kurczą się przy suszeniu. Mi z 5 kilogramów pomidorów wyszło 6 słoików suszonych pomidorów w zalewie. Składniki: 5 kg podłużnych pomidorów główka czosnku ulubione zioła - u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek ok. 1 litr oleju lub 1/2 l oleju i 1/2 l oliwy(...)zalewy - pomidory powinny być dość mocno wysuszone, ale ich środek powinien być lekko miękki i mięsisty. Dzięki temu przy użyciu pomidory będą bardzo delikatne i idealne do krojenia. Słoiki myjemy i suszymy. Można je również wyparzyć w piekarniku. Słoiki wypełniamy pomidorami do ok. 3/4 wysokości - nie więcej - pomidory wypiją część zaprawy, którymi je zalejemy i napęcznieją. Olej lub olej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!