Sezon na rabarbar trwa tak krótko… Nie przepadam za mrożeniem rabarbaru, które – jakby nie było – zabiera coś z jego świeżości. Zostaje mi pakowanie go w słoiki. Po raz kolejny. Za każdym razem trochę inaczej. Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5-2cm kawałki. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Owoce wsypujemy do rondla z grubym dnem, podlewamy 50ml wody(...)Gotowałam rabarbar z truskawkami około godziny, na bardzo małym ogniu. Pilnując żeby się nie porozpadał, mieszamy co jakiś czas gęstniejącą masę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze
Karo in the Kitchenprzegotowana, wystudzona woda Nalewka ze śliwek przepis Przygotowanie: Do przygotowania przepisu będziesz potrzebować dużego słoja o pojemności 3 l, a także w późniejszym etapie dwóch mniejszych słoików oraz butelek do przechowywania gotowej nalewki. Przyda się też gaza oraz duży garnek. Użyj dojrzałych, ale nie przejrzałych, zdrowych i nie uszkodzonych śliwek. Przejrzałe owoce będą mieć zbyt dużo pektyny, która spowoduje(...)śliwek polecają wyjmowanie pestek, inne nie, a więc z pestkami, czy bez? Po pierwsze ich wyjęcie może być wskazane chociażby z tego powodu, że pokrojone śliwki zajmą w słoiku mniej miejsca niż śliwki całe. Po drugie drylowane śliwki z nalewki świetnie sprawdzą się jako składnik deserów lub wypieków jak w naszym przepisie na ciasto pijana śliwka . I choć czasem wyjmujemy
Kuchnia Na Wypasiewłasnego domu. Gwarantujemy, że z tym przepisem bez trudu będzie można przenieść się do młodzieńczych lat. Aby przygotować sok malinowy w tradycyjny sposób, należy zaopatrzyć się w duży, szklany słoik, butelki lub mniejsze słoiki do pasteryzacji, drewnianą łyżkę oraz… dość dużo czasu . Zrobienie soku z malin tą metodą wymaga około 2-3 tygodni. Potrzebne składniki: 1 kg świeżych, dojrzałych malin(...)Każda warstwa nie powinna być większa niż 1/5 słoja. Cienkie paski malin zasypuje się dużą ilością cukru (tak, aby przykryć owoce) i układa kolejną warstwę. Gdy zapełni się cały słoik, należy go szczelnie zakręcić i zostawić w nienasłonecznionym miejscu na około 2-3 tygodnie . Po tym czasie owoce należy odcisnąć przez sitko, aby sok był jednolity i pozbawiony grudek
Ugotowane pozamiatanerynku dostępne są różne formy ciecierzycy, a wybór odpowiedniej zależy od preferencji kulinarnych i dostępności produktów. Możemy wybierać między ciecierzycą suszoną a gotową do użycia z puszki lub słoika. Ciecierzyca suszona: Suszona ciecierzyca wymaga namoczenia przed gotowaniem, co pozwala na zmiękczenie nasion i skrócenie czasu gotowania. Warto wybrać ciecierzycę wysokiej jakości, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń czy uszkodzeń. Suszoną ciecierzycę można znaleźć(...)sklepach spożywczych, na straganach z produktami ekologicznymi lub w sklepach z artykułami orientalnymi. Ciecierzyca z puszki lub słoika: Gotowa do użycia ciecierzyca jest wygodnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu na namaczanie i gotowanie suszonej ciecierzycy. Wystarczy odcedzić ciecierzycę z puszki lub słoika, a następnie można ją od razu wykorzystać w różnych potrawach. Oprócz wyboru formy ciecierzycy, możemy także
Podstawy Gotowaniatutaj głównie do nowych przepisów, bo kiszone i curry z selerem naciowym to już tradycja. Kiszone ogarnęłyśmy w górach z moją przyjaciółką. Z tego co pamiętam zrobiłyśmy około 50 słoików, dochodzą sobie teraz kulturalnie w starym domu w Milówce. Pewnie w okolicach października zwieziemy je sobie do domów. Zeszłoroczne (robione w tym samym miejscu) wyszły tak genialne, że chyba(...)warzyw. Kiszone, curry z selerem naciowym i kanapkowe z chili. Tak właśnie będzie. Bardzo polecam Wam ten przepis. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (spróbujcie dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4 papryczki chili na każdy słoik: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego) zalewa: 2 szklanki octu 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 2 duże
KardamonovyPodobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)porządna łyżka soli (około 20 g) kamiennej, niejodowanej na każdy kg kapusty Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy. Do kiszenia użyłam dużego, wyparzonego wcześniej, słoika z szerokim otworem (3 l). Kapustę mieszamy z solą, ugniatamy chwilę dłońmi (polecam ubrać lateksowe rękawiczki) i odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie układamy ją warstwami w słoiku. Każdą
KardamonovySałatka obiadowa z tartych buraków, jabłka i marchewki w zalewie octowej. Tradycyjny przepis na sałatkę z burakami ćwikłowymi do słoików. Bogactwo zdrowia i naturalnych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z burakiem, jabłkiem i marchewką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 słoiki Przygotowanie 1 godz. Gotowanie 40 min. Kalorie(...)kcal Obiadowa sałatka z tartych buraków, jabłka i marchwi w zalewie octowej. Pyszne tarte buraki ćwikłowe ze słoika. Składniki: 1 kg buraków 500 g marchwi 500 g jabłek kwaśnych, twardych 100 g cebuli ZALEWA OCTOWA 250 ml wody 120 ml octu jabłkowego 6 % 50 g cukru 1 łyżeczka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 3 liście laurowe
ProstePesto.plCzekośliwka bez cukru, z kakao Czekośliwka - kto zna, kto lubi? U mnie dziś czekośliwka bez cukru, z kakao - idealna do słoików na zimę lub do zjedzenia na bieżąco. Czekośliwka to inaczej powidła czekoladowe lub Nutella ze śliwek . Do jej przygotowania używamy minimum składników - tylko śliwek i kakao. Duszone śliwki są słodkie same w sobie, nie potrzeba dodawać do nich(...)jego zamiennikami). Mój przepis jest podstawowy, kakao i ewentualny cukier dodajemy do smaku. Jeśli chcecie zjeść czekośliwkę na bieżąco, wytrzyma w lodówce kilka dni. Jeśli czekośliwka ma być do słoików na zimę, należy je oczywiście zapasteryzować. Pasteryzacja może odbyć się w piekarniku lub w garnku z gotującą wodą. Pamiętajcie, by gorącą czekośliwkę przekładać do wyparzonych, suchych słoików. Czekośliwka
Lekcje w kuchniGRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Co zrobić, gdy zamrażalnik już pełen mrożonych grzybów, a na świeże chwilowo przeszła nam też ochota? A tu jeszcze Pan Tadeusz z synami przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania tych przetworów(...)ziemniakami , kaszą lub makaronem . Polecamy! Składniki: na 3 kg grzybów 0,8 litra oleju 3 – 4 cebule sól i pieprz do smaku GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Wykonanie: 1. Grzyby dokładnie oczyść, a następnie – jeśli jest to konieczne – umyj, ale energicznie i szybko osusz, aby jak najmniej czasu przebywały w wodzie. Małych kapeluszy nie krój
Kuchnia Na Wypasieniedługo pojawi.) Ja już takie buraczki przygotowałam i czekam, aż się ukiszą. :) Przepis zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku . Kiszone buraczki (zakwas do barszczu) Przygotuj nóż i deskę do krojenia, słoiki (jeden większy lub 2 mniejsze), szklankę, miskę, łyżkę, ewentualnie wagę kuchenną. Przygotuj składniki (na 4 porcje): 1 kg czerwonych buraczków, 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu(...)ostudzonej), 1 łyżkę soli. Wodę wymieszaj z solą (powinna całkowicie się rozpuścić). Czosnek obierz z łupinek. Buraczki umyj, cienko obierz i pokrój na kawałki. Buraczki ciasno ułóż w słoiku (słoikach). Dodaj do nich czosnek, pieprz i listek laurowy. Całość dobrze dociśnij. Całość zalej posoloną wodą. Słoikiem lekko wstrząśnij (w ten sposób pozbędziesz się powietrza spomiędzy warzyw) i ponownie dobrze dociśnij
blog.moje-pasje.infoSzukacie fajnego pomysłu na prezent ? Dekorację ? A może na coś słodkiego ? Przedstawiam wam przepis na ciastka potworki ze słoika. A dlaczego potworki ? A dlatego ,ze są potwornie duże, potwornie smaczne, potwornie łatwe do zrobienia! Oto moja wersja na mieszankę ciastek ze słoika! Składniki: 1 pełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 sody 1/2 szklanki cukru trzcinowego firmy DIAMANT 1/2 szklanki białego cukru firmy DIAMANT 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki kolorowych cukierków ( 1/2 szklanki ), resztę słoika wypełniamy rodzynkami. Dodatkowo: słoik 0,5 L 1 jajko 1/2 szklanki roztopionego masła Wykonanie: Składniki najlepiej układać do nowego zakupionego słoika, aby mieć pewność ,że składniki nie przejdą niechcianymi zapachami
W Moim Magicznym DomuSprawdzą się zarówno jako dodatek np. do śledzi w oleju (zawsze kupowałam, teraz mam własne), jak również jako przekąska i dodatek do kanapek. Z podanych ilości wychodzą +/- 4 słoiki 0,9l. Składniki: - ok.2 kg świeżych, jędrnych ogórków gruntowych (niezbyt dużych) - 4 szklane słoiki 0,9l - zalewa octowa: *5 szklanek wody (1,25litra) *1 szklanka octu 10% (250ml) *150g ksylitolu(...)cukru *1 kopiasta łyżka soli (daję himalajską) Wodę z solą i ksylitolem podgrzewam w garnku do rozpuszczenia. Dodaję ocet, mieszam i odstawiam z palnika (nie zagotowuję). Do każdego słoika 0,9l dodaję: - 1 baldach kopru + kawałek łodygi - 3 wiórki chrzanu - 2 ząbki czosnku - 8 plastrów marchewki (małej) - 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy - 4 plastry mniejszej cebuli - 2-3 kulki ziela
Smaczne Zdroweprzygotowywałam z 5kg buraków, ale możecie przygotować proporcjonalnie mniej lub więcej. Moje buraki były bardzo słodkie (bez żadnych dodatków), podane ilości ksylitolu były więc wystarczające, przed rozłożeniem do słoików warto spróbować (same buraki), czy mają dość słodyczy i ewentualnie dosmaczyć zalewę... U mnie wyszło na 5kg buraków - 1,5 porcji zalewy octowej. Otrzymałam 8 słokiów(...)szklanek* wody (1,25l) * 1 szklanka* octu 10% * 3 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) * 1 kopiasta łyżka soli himalajskiej * kilka liści laurowych * ziele angielskie (po 1 kulce na słoik) *szklanka 250ml Buraki dokładnie umyć (nie obierać, nie odcinać końcówek), ułożyć w dużym garnku, zalać wodą (nie do pełna, u mnie buraki nie są nawet całe przykryte) i doprowadzić do wrzenia
Smaczne Zdroweduże pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli, wrzuć na wrzątek grzyby, gotuj przez około 12-15 minut. Następnie grzyby odcedź, przelej gorącą wodą. Do każdego słoika wrzuć trochę przypraw ( goździk, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca ). Każdy słoik napełnij ugotowanymi grzybami do wysokości 2/3 słoika. Marynata : Wodę przeznaczoną na marynatę zagotuj, dodaj cukier, sól, ocet(...)wymieszaj dokładnie. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki z grzybami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Aby grzyby marynowane były smaczne, trzeba je dobrze posolić w fazie obgotowywania. Gdy dodamy zbyt mało soli grzyby marynowane wychodzą przeważnie zbyt kwaśne
Przepisy i porady kulinarne