klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych(...)gałązek oregano olej do smażenia sól zalewa : 4 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka chilli 1 łyżka soli olej do zalania ( 1 łyżka na słoik ) Cukinię pokroić w plastry razem ze skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona
Ogrodnik w podróżyznalazłam przepis na szarlotkę. I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami szarlotkę lubię najbardziej. Przepyszne delikatnie półkruche ciasto, jabłka świeże starte lub ze słoika (już zapakowałam mus jabłkowy do słoików na zimę) - im więcej tym lepiej! I charakterystyczna dla szarlotki kratka obsypana cukrem:) A na dodatek ten przepis jest bardzo prosty i obdarowałam(...)Składniki: 1 jajko niepełna szklanka cukru 3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny szczypta soli około 10-12 jabłek lub duży słoik z jabłkami Przygotowanie: 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki, by ciasto nie lepiło się do rąk. Na blachę wykładamy 3/4 ciasta, oblepiamy też brzegi
dobra gospodyni dom wesołym czynipewnie to tyle bo smak był w najlepszym razie ok. Były przede wszystkim ostre, a mnie to przekonywało. Postanowiłem przygotować zdrową odmianę takiej zupy. Dzięki temu, że jest w słoiku możemy ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Na parę minut przed zjedzeniem zalewamy ją wrzącą wodą i gotowe – idealna do pracy. Pyszna, pełna aromatu zdrowa zupa, przygotowana(...)przede wszystkim bezglutenowy. O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę tylko, że ma 0 kcal i bardzo dobrze imituje prawdziwy makaron. Do środka naszego słoika możemy dodać nasze ulubione warzywa, mięso lub inne dodatki. Skład każdej zupy może być inny w zależności od naszych upodobań i tego co akurat mamy w naszej spiżarni. Aby wzbogacić
PaleoLifemają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki. Na każdy słoik (robię ogórki w małych słoikach) dodaję posiekany ząbek czosnku, kilka kawałków ostrej papryki, która dodatkowo wzmocni smak naszych przetworów, oraz – jeżeli mam – trochę świeżego koperku(...)przygotowanych słoików przekładamy ogórki, które całą noc przebywały w przygotowanej zalewie. Gdy wszystkie ogórki znajdą się w słoikach, zalewę przelewamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu zalewę wlewamy do przygotowanych słoików. Pasteryzujemy wkładając do ciepłej wody (bo zalewa była ciepła). Od zagotowania pasteryzujemy kilka minut. Po wyjęciu stawiamy na pokrywce. Po 4-5 dniach można już spróbować pysznych ogórków
MarcinChefrozgotować owoców. Mają pozostać półtwarde. Kiedy dotkniemy łyżką powierzchni gruszki ma ona przebić tylko pierwsze 2 mm, dalsza część miąższu ma stawić opór. Po przestudzeniu owoce układamy w słoikach, zalewamy zalewą. Dodatkowo do każdego słoika można włożyć 1-2 goździki. Gruszki należy pasteryzować. W związku z tym, że są one przygotowywane w zalewie octowej i w niej wystudzone pasteryzacja(...)musi trwać długo. Ja robiłam to metodą za pomocą spirytusu: na suchy dekielek należy nalać odrobinę spirytusu, podpalić i bardzo szybko zakręcić słoik. Płomień wykorzysta całe powietrze w słoiku i dekielek się zassie na naszych oczach. Jeżeli pasteryzujemy tradycyjną metodą - wystarczy gotować od momentu zawrzenia 3- 5 minut i postawić słoik po wyjęciu z wody na dekielku. Przed pasteryzacją obiema
kawawszklancejest różnica - otworzyć kupione w sklepie przetwory a te z domowej piwniczki. Dla mnie nie ma porównania. Co swoje to swoje.. Proponuję zrobić buraczki tarte do słoika w zalewie słodko-kwaśnej. Baza smakowa jest ta sama - w kolejnych etapach dodajemy dodatki, które nadają buraczkom charakteru. W tym roku przerobiłam 8 kg buraczków, po 2 kg z każdego smaku ( wyszło(...)słoików 400 ml każdego rodzaju). Żeby ułatwić sprawę buraczki gotowałam w szybkowarze - wystarczy 30 minut. W związku z tym, że mam nie za duży garnek - gotowałam je w trzech turach. Po ugotowaniu należy zetrzeć je na tarce ( oczka jakie lubimy - u mnie jabłkowe). Zaprawa na cały sort: - 1,5 szkl. octu - 1,5 szkl. cukru - 2 łyżki soli Do zalewy
kawawszklanceSezon na rabarbar trwa tak krótko… Nie przepadam za mrożeniem rabarbaru, które – jakby nie było – zabiera coś z jego świeżości. Zostaje mi pakowanie go w słoiki. Po raz kolejny. Za każdym razem trochę inaczej. Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5-2cm kawałki. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Owoce wsypujemy do rondla z grubym dnem, podlewamy 50ml wody(...)Gotowałam rabarbar z truskawkami około godziny, na bardzo małym ogniu. Pilnując żeby się nie porozpadał, mieszamy co jakiś czas gęstniejącą masę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze
Karo in the Kitchenprzegotowana, wystudzona woda Nalewka ze śliwek przepis Przygotowanie: Do przygotowania przepisu będziesz potrzebować dużego słoja o pojemności 3 l, a także w późniejszym etapie dwóch mniejszych słoików oraz butelek do przechowywania gotowej nalewki. Przyda się też gaza oraz duży garnek. Użyj dojrzałych, ale nie przejrzałych, zdrowych i nie uszkodzonych śliwek. Przejrzałe owoce będą mieć zbyt dużo pektyny, która spowoduje(...)śliwek polecają wyjmowanie pestek, inne nie, a więc z pestkami, czy bez? Po pierwsze ich wyjęcie może być wskazane chociażby z tego powodu, że pokrojone śliwki zajmą w słoiku mniej miejsca niż śliwki całe. Po drugie drylowane śliwki z nalewki świetnie sprawdzą się jako składnik deserów lub wypieków jak w naszym przepisie na ciasto pijana śliwka . I choć czasem wyjmujemy
Kuchnia Na Wypasiewłasnego domu. Gwarantujemy, że z tym przepisem bez trudu będzie można przenieść się do młodzieńczych lat. Aby przygotować sok malinowy w tradycyjny sposób, należy zaopatrzyć się w duży, szklany słoik, butelki lub mniejsze słoiki do pasteryzacji, drewnianą łyżkę oraz… dość dużo czasu . Zrobienie soku z malin tą metodą wymaga około 2-3 tygodni. Potrzebne składniki: 1 kg świeżych, dojrzałych malin(...)Każda warstwa nie powinna być większa niż 1/5 słoja. Cienkie paski malin zasypuje się dużą ilością cukru (tak, aby przykryć owoce) i układa kolejną warstwę. Gdy zapełni się cały słoik, należy go szczelnie zakręcić i zostawić w nienasłonecznionym miejscu na około 2-3 tygodnie . Po tym czasie owoce należy odcisnąć przez sitko, aby sok był jednolity i pozbawiony grudek
Ugotowane pozamiatanerynku dostępne są różne formy ciecierzycy, a wybór odpowiedniej zależy od preferencji kulinarnych i dostępności produktów. Możemy wybierać między ciecierzycą suszoną a gotową do użycia z puszki lub słoika. Ciecierzyca suszona: Suszona ciecierzyca wymaga namoczenia przed gotowaniem, co pozwala na zmiękczenie nasion i skrócenie czasu gotowania. Warto wybrać ciecierzycę wysokiej jakości, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń czy uszkodzeń. Suszoną ciecierzycę można znaleźć(...)sklepach spożywczych, na straganach z produktami ekologicznymi lub w sklepach z artykułami orientalnymi. Ciecierzyca z puszki lub słoika: Gotowa do użycia ciecierzyca jest wygodnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu na namaczanie i gotowanie suszonej ciecierzycy. Wystarczy odcedzić ciecierzycę z puszki lub słoika, a następnie można ją od razu wykorzystać w różnych potrawach. Oprócz wyboru formy ciecierzycy, możemy także
Podstawy Gotowaniatutaj głównie do nowych przepisów, bo kiszone i curry z selerem naciowym to już tradycja. Kiszone ogarnęłyśmy w górach z moją przyjaciółką. Z tego co pamiętam zrobiłyśmy około 50 słoików, dochodzą sobie teraz kulturalnie w starym domu w Milówce. Pewnie w okolicach października zwieziemy je sobie do domów. Zeszłoroczne (robione w tym samym miejscu) wyszły tak genialne, że chyba(...)warzyw. Kiszone, curry z selerem naciowym i kanapkowe z chili. Tak właśnie będzie. Bardzo polecam Wam ten przepis. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (spróbujcie dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4 papryczki chili na każdy słoik: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego) zalewa: 2 szklanki octu 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 2 duże
KardamonovyPodobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)porządna łyżka soli (około 20 g) kamiennej, niejodowanej na każdy kg kapusty Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy. Do kiszenia użyłam dużego, wyparzonego wcześniej, słoika z szerokim otworem (3 l). Kapustę mieszamy z solą, ugniatamy chwilę dłońmi (polecam ubrać lateksowe rękawiczki) i odstawiamy na jakieś 15 minut. Po tym czasie układamy ją warstwami w słoiku. Każdą
KardamonovySałatka obiadowa z tartych buraków, jabłka i marchewki w zalewie octowej. Tradycyjny przepis na sałatkę z burakami ćwikłowymi do słoików. Bogactwo zdrowia i naturalnych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z burakiem, jabłkiem i marchewką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 słoiki Przygotowanie 1 godz. Gotowanie 40 min. Kalorie(...)kcal Obiadowa sałatka z tartych buraków, jabłka i marchwi w zalewie octowej. Pyszne tarte buraki ćwikłowe ze słoika. Składniki: 1 kg buraków 500 g marchwi 500 g jabłek kwaśnych, twardych 100 g cebuli ZALEWA OCTOWA 250 ml wody 120 ml octu jabłkowego 6 % 50 g cukru 1 łyżeczka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 3 liście laurowe
ProstePesto.plCzekośliwka bez cukru, z kakao Czekośliwka - kto zna, kto lubi? U mnie dziś czekośliwka bez cukru, z kakao - idealna do słoików na zimę lub do zjedzenia na bieżąco. Czekośliwka to inaczej powidła czekoladowe lub Nutella ze śliwek . Do jej przygotowania używamy minimum składników - tylko śliwek i kakao. Duszone śliwki są słodkie same w sobie, nie potrzeba dodawać do nich(...)jego zamiennikami). Mój przepis jest podstawowy, kakao i ewentualny cukier dodajemy do smaku. Jeśli chcecie zjeść czekośliwkę na bieżąco, wytrzyma w lodówce kilka dni. Jeśli czekośliwka ma być do słoików na zimę, należy je oczywiście zapasteryzować. Pasteryzacja może odbyć się w piekarniku lub w garnku z gotującą wodą. Pamiętajcie, by gorącą czekośliwkę przekładać do wyparzonych, suchych słoików. Czekośliwka
Lekcje w kuchni