słoik - 12348 przepisów (strona:35/824)

Sałatka do słoików z burakiem ćwikłowym 58

Sałatka obiadowa z tartych buraków, jabłka i marchewki w zalewie octowej. Tradycyjny przepis na sałatkę z burakami ćwikłowymi do słoików. Bogactwo zdrowia i naturalnych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z burakiem, jabłkiem i marchewką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 słoiki Przygotowanie 1 godz.  Gotowanie 40 min. Kalorie(...)kcal Obiadowa sałatka z tartych buraków, jabłka i marchwi w zalewie octowej. Pyszne tarte buraki ćwikłowe ze słoika. Składniki: 1 kg buraków 500 g marchwi 500 g jabłek kwaśnych, twardych 100 g cebuli ZALEWA OCTOWA 250 ml wody 120 ml octu jabłkowego 6 % 50 g cukru 1 łyżeczka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 3 liście laurowe

ProstePesto.pl
Czekośliwka bez cukru (z kakao) / Chocolate Plum Jam 68

Czekośliwka bez cukru, z kakao Czekośliwka - kto zna, kto lubi? U mnie dziś czekośliwka bez cukru, z kakao - idealna do słoików na zimę lub do zjedzenia na bieżąco.  Czekośliwka to inaczej powidła czekoladowe lub Nutella ze śliwek . Do jej przygotowania używamy minimum składników - tylko śliwek i kakao. Duszone śliwki są słodkie same w sobie, nie potrzeba dodawać do nich(...)jego zamiennikami). Mój przepis jest podstawowy, kakao i ewentualny cukier dodajemy do smaku. Jeśli chcecie zjeść czekośliwkę na bieżąco, wytrzyma w lodówce kilka dni. Jeśli czekośliwka ma być do słoików na zimę, należy je oczywiście zapasteryzować. Pasteryzacja może odbyć się w piekarniku lub w garnku z gotującą wodą. Pamiętajcie, by gorącą czekośliwkę przekładać do wyparzonych, suchych słoików.  Czekośliwka

Lekcje w kuchni
Grzyby w oleju do słoików z cebulką 65

GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Co zrobić, gdy zamrażalnik już pełen mrożonych grzybów, a na świeże chwilowo przeszła nam też ochota? A tu jeszcze Pan Tadeusz z synami przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania tych przetworów(...)ziemniakami , kaszą lub makaronem . Polecamy! Składniki: na 3 kg grzybów 0,8 litra oleju 3 – 4 cebule sól i pieprz do smaku GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Wykonanie: 1. Grzyby dokładnie oczyść, a następnie – jeśli jest to konieczne – umyj, ale energicznie i szybko osusz, aby jak najmniej czasu przebywały w wodzie. Małych kapeluszy nie krój

Kuchnia Na Wypasie
Adwent 2017: Kiszone buraczki (zakwas do barszczu) 90

niedługo pojawi.) Ja już takie buraczki przygotowałam i czekam, aż się ukiszą. :) Przepis zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku . Kiszone buraczki (zakwas do barszczu) Przygotuj nóż i deskę do krojenia, słoiki (jeden większy lub 2 mniejsze), szklankę, miskę, łyżkę, ewentualnie wagę kuchenną. Przygotuj składniki (na 4 porcje): 1 kg czerwonych buraczków, 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu(...)ostudzonej), 1 łyżkę soli. Wodę wymieszaj z solą (powinna całkowicie się rozpuścić). Czosnek obierz z łupinek. Buraczki umyj, cienko obierz i pokrój na kawałki. Buraczki ciasno ułóż w słoiku (słoikach). Dodaj do nich czosnek, pieprz i listek laurowy. Całość dobrze dociśnij. Całość zalej posoloną wodą. Słoikiem lekko wstrząśnij (w ten sposób pozbędziesz się powietrza spomiędzy warzyw) i ponownie dobrze dociśnij

blog.moje-pasje.info
Potworne ciasteczka ze słoika 135

Szukacie fajnego pomysłu na prezent ? Dekorację ? A może na coś słodkiego ?  Przedstawiam wam przepis na ciastka potworki ze słoika. A dlaczego potworki ? A dlatego ,ze są potwornie duże, potwornie smaczne, potwornie łatwe do zrobienia! Oto moja wersja na mieszankę ciastek ze słoika! Składniki: 1 pełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 sody 1/2 szklanki cukru trzcinowego firmy DIAMANT 1/2 szklanki białego cukru firmy DIAMANT 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki kolorowych cukierków ( 1/2 szklanki ), resztę słoika wypełniamy rodzynkami. Dodatkowo: słoik 0,5 L 1 jajko 1/2 szklanki roztopionego masła Wykonanie: Składniki najlepiej układać do nowego zakupionego słoika, aby mieć pewność ,że składniki nie przejdą niechcianymi zapachami

W Moim Magicznym Domu
OGÓRKI KONSERWOWE, WARSZAWSKIE 141

Sprawdzą się zarówno jako dodatek np. do śledzi w oleju (zawsze kupowałam, teraz mam własne), jak również jako przekąska i dodatek do kanapek. Z podanych ilości wychodzą  +/- 4 słoiki 0,9l. Składniki: - ok.2 kg świeżych, jędrnych ogórków gruntowych (niezbyt dużych) - 4 szklane słoiki 0,9l - zalewa octowa: *5 szklanek wody (1,25litra) *1 szklanka octu 10% (250ml) *150g ksylitolu(...)cukru *1 kopiasta łyżka soli (daję himalajską) Wodę z solą i ksylitolem podgrzewam w garnku do rozpuszczenia. Dodaję ocet, mieszam i odstawiam z palnika (nie zagotowuję). Do każdego słoika 0,9l dodaję: - 1 baldach kopru + kawałek łodygi - 3 wiórki chrzanu - 2 ząbki czosnku - 8 plastrów marchewki (małej) - 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy - 4 plastry mniejszej cebuli - 2-3 kulki ziela

Smaczne Zdrowe
pasteryzowany schab w słoiku - obiad dla studenta i turysty 299

mimo że w czasie swej edukacji przez lata mieszkałam poza domem, to jakoś nie było u nas zwyczaju przygotowywania jedzenia na zapas w słoikach. W trakcie tych wakacji pierwszy raz wzięłam taką ewentualność pod uwagę ze względu na to, że nie do końca byłam pewna warunków, jakie nas zastaną w środku Słowińskiego Parku Narodowego. Myślę, że to doświadczenie przyda się(...)tylko turystom, ale również mamom studentów, którzy wkrótce wyjadą do akademików i zyskają sławetne miano "słoików". Pozdrawiam serdecznie! peklowany schab w słoiku 1 kg wąskiego schabu pokrojonego w plastry, 1,5 łyżeczki peklosoli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu na 1 słoik: 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 łyżki zimnej wody Wymieszaj peklosól

Eksperyment sobotni
BURACZKI MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ 791

przygotowywałam z 5kg buraków, ale możecie przygotować proporcjonalnie mniej lub więcej. Moje buraki były bardzo słodkie (bez żadnych dodatków), podane ilości ksylitolu były więc wystarczające, przed rozłożeniem do słoików warto spróbować (same buraki), czy mają dość słodyczy i ewentualnie dosmaczyć zalewę... U mnie wyszło na 5kg buraków - 1,5 porcji zalewy octowej.  Otrzymałam 8 słokiów(...)szklanek* wody (1,25l) * 1 szklanka* octu 10% * 3 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) * 1 kopiasta łyżka soli himalajskiej * kilka liści laurowych * ziele angielskie (po 1 kulce na słoik) *szklanka 250ml Buraki dokładnie umyć (nie obierać, nie odcinać końcówek), ułożyć w dużym garnku, zalać wodą (nie do pełna, u mnie buraki nie są nawet całe przykryte) i doprowadzić do wrzenia

Smaczne Zdrowe
Grzyby marynowane. 730

duże pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli, wrzuć na wrzątek grzyby, gotuj przez około 12-15 minut. Następnie grzyby odcedź, przelej gorącą wodą. Do każdego słoika wrzuć trochę przypraw ( goździk, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca ). Każdy słoik napełnij ugotowanymi grzybami do wysokości 2/3 słoika.  Marynata : Wodę przeznaczoną na marynatę zagotuj, dodaj cukier, sól, ocet(...)wymieszaj dokładnie. Gorącą zalewą napełnij słoiki z grzybami. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki z grzybami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.    R ada : Aby grzyby marynowane były smaczne, trzeba je dobrze posolić w fazie obgotowywania. Gdy dodamy zbyt mało soli grzyby marynowane wychodzą przeważnie zbyt kwaśne

Przepisy i porady kulinarne
Cukinia marynowana z papryką w marynacie curry 150

zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki  na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody  1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki(...)soli 2 łyżeczki curry 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić, cukinię w centymetrowe plastry, paprykę w paski. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po plasterku cebuli i gałązce kopru. Do tak przygotowanych słoików układać cukinię i paprykę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać curry, sól i gorczycę. Zagotować, wsypać cukier i mieszać

Gosia gotuje
Jagody w syropie na zimę 116

wszystko, co w słoikach pasteryzowane na zimę, także jagody, będą nam przypominać smak mijającego na nie sezonu, choć o dziwo, jeszcze dzisiaj widziałam je na straganach. Niezastąpione na dolegliwości żołądkowe i zwyczajnie bardzo smaczne. Składniki na 3 słoiki: 1 kg jagód 0,5 kg cukru Sposób przygotowania: Jagody przebrać, słoiki umyć i wysuszyć. Do słoików wkładać warstwami owoce, przesypując(...)wolnego miejsca. Odstawić na 1 godzinę, ąż puszczą trochę soku i przykryć ostatnią warstwą cukru. Zakręcić wieczka i w stawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10-15 minut od momentu zagotowania się wody.  Wyjąć słoiki z garnka i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Smacznego

Gosia gotuje
Pikle wielowarzywne w kurkumie 153

tutaj dowolny. Smaki warzyw pod wpływem marynaty się przenikają i zimą ucieszą nas swoim smakiem i wyglądem. Idealne do obiadu, kanapek czy zapiekanek.  Składniki na 4 słoiki: 1 nieduża cukinia 8 pomidorków cherry 8  żółtych pomidorków koktajlowych gruszkowych 8  malutkich cebulek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa 1 papryka zielona u mnie(...)łyżki soli 2 łyżeczki kurkumy 4 płaskie łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania: Warzywa umyć, cukinię   pokroić w centymetrowe plastry, paprykę w paski, marchewkę w plasterki. Na dno każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, wrzucić po gałązce kopru i pokrojoną marchewkę. Do tak przygotowanych słoików układać warstwami po równo warzywa ; cukinię, paprykę, cebulki, pomidorki, całą chili. Do garnka wlać wodę

Gosia gotuje
Sałatka warzywna na zimę - łagodna 364

przed wymieszaniem. Po wymieszaniu całość zmniejszy się do ok. 5 litrów. Po wymieszaniu lekko uklepać wierzch i odstawić do puszczenia soku na ok 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do słoików, lekko ugniatając całość. Od góry należy zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca. Przed włożeniem do słoika sałatkę należy odcisnąć z soku. Sok z sałatki zlać do garnka i dodać(...)składniki zalewy. Całość zagotować do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewą zalewać sałatkę w słoikach, zostawiając od góry co najmniej centymetr przestrzeni. Należy zwrócić uwagę, żeby zalewa popłynęła w dół słoika - można lekko zruszyć sałatkę widelcem. Słoiki zakręcić i pasteryzować. Ja pasteryzuję w garnku z wodą - 20 minut od momentu zagotowania się wody. Potem wyjmuję słoiki, dokręcam, przekręcam do góry dnem

Ze smakiem bez glutenu
Ogórki kanapkowe 298

ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię je od 2 lat, wcześniej kupowałam je w sklepie. Korzystałam z przepisu Asi . Ogórki kanapkowe zrobiłam w połowie sierpnia, ale połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam przygotować z większej ilości, bo szybko pozostaje z nich wspomnienie. U nas będzie do nich niejedno podejście. Składniki ok. 6 słoików 400 ml ogórków kanapkowych(...)łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli morskiej Przygotowanie najlepszych ogórków kanapkowych: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Ja kroiłam je ostrym nożem z piłką do pomidorów. Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku w 125 stopniach. Układamy ogórki ciasno w słoikach, aby potem nie wypłynęły do góry. Wodę ze wszystkimi przyprawami i cukrem zagotowujemy, wlewamy ocet i gotujemy marynatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SŁODKO-KWAŚNY SOS DO DROBIU I RYŻU - z ananasem i kukurydzą na zimę 485

ciemne miejsce na przechowanie...pewnie nie na długo ;) bo zjemy i będzie trzeba jeszcze dorobić ;) Następnie można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki(...)zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego

Moja Książka Kucharska