słoik - 12348 przepisów (strona:38/824)

Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 145

Witajcie :) kiedy zbliża się jesień a świeża kapusta jest już dobrze ukiszona zawsze gotuję większą ilość pysznego bigosu i zagotowuję w słoiki. Kiedy wpadają niespodziewani goście zawsze mam czym ugościć lub kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta(...)dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, przekładamy bigos i zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki z bigosem i zalewamy wodą do 3/4 wysokości, jeśli do słoików wkładaliście jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Buraczki z białą kapustą 799

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się(...)szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy. Następnie warzywa przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania

Monia miesza i gotuje
Dynia słodko-kwaśna najlepsza do słoika (bez pasteryzowania) 220

Małe, słodko-kwaśne kosteczki dyni wprost uwielbiam, bez problemu mogę zjeść cały słoik takiej dyni bez żadnych dodatków. Zależało mi, by dynia nie była zbyt octowa i ten smak i zapach zupełnie nie zdominował przetworów. W tym roku (w ramach testów) postanowiłam przygotować kilka wersji zalewy i znaleźć tą jedyną, idealnie słodką a zarazem kwaśną. I myślę, że mi się(...)udało :) Dynia smakuje obłędnie, jest krucha i jednocześnie twarda, a kwaśny smak od octu nie jest dominujący. Słoik z tym przysmakiem możemy otworzyć już po 12 godzinach. Składniki: 5 słoiczków po 500ml dynia ok. 3kg 4 szklanki wody 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 20 goździków Wodę, cukier, ocet i goździki doprowadzamy do wrzenia, mieszamy by cukier całkowicie się

Gotowanie i blogowanie
Cukinia z papryką w zalewie curry 189

czerwona papryka   Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku. Należy je dobrze umyć,pokroić w plastry bez obierania skórki.Paprykę pokroić w cienkie paski.  do słoika: liść selera ( 1 na dno i 1 do góry) plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry) 1 szczypta gorczycy   Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną(...)cukru 2 łyżeczki soli kamiennej 2 ząbki czosnku 1 przyprawa curry (op 20g)   Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić.  Zalewą zalać przygotowane słoiki i szczelnie zakręcić. Słoiki ułożyć w dużym garnku,wlać wodę by sięgała 3/4 wysokości słoików,pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody.  Z podanej porcji wyszło

Kolorowa kuchnia Elki
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 138

prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na  niewielki śluz jaki wydzielają.  Składniki: Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki) sól  do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu Zalewa: 450 ml octu spirytusowego (10%) 50 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Do marynowania(...)grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona. Gotować grzyby  na wolnym ogniu, ok. 40 minut. W czasie gdy grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe. Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru

Codziennik Kuchenny
Ogórki na zupę do słoika- przepis taty 113

ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień. Zupa ogórkowa, to zupa do której trzeba dorosnąć. Przynajmniej ja musiałam;) Jej charakterystyczny(...)dzieci. Za to teraz, ta kwaskość… mniam Jak widzicie tata nie żałuje kopru i hojnie wkłada go w raz z pieprzem, czosnkiem, chrzanem i zielem angielskim do każdego słoika. Jeśli ogórki zetrzecie na tarce, trzeba je delikatnie ubić w słoiku. Po dolaniu zalewy, ogórki wtedy lekko bąbelkują, więc nie bójcie się Drukuj Ogórki na zupę do słoika- przepis taty

Mieszam w Garnku
Kompot ze śliwek- w 2 wersjach: 'na zimę' i 'do obiadu' 131

bardziej aromatyczny i intensywniejszy smak oraz kolor będzie miał nasz napój, nie żałujcie więc śliwek, które potem można wykorzystać do ciast, tartaletek, deserów czy zwyczajnie zjeść łyżeczką ze słoika :) 3 słoiki 1 litrowe: * śliwki- 1 kg * cukier- 3 łyżki Wersja 1- kompot 'na zimę': Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbyć się pestek, ułożyć w uprzednio wyparzonym słoiku(...)wysokości słoika) i zasypać 1 łyżką cukru. Wodę zagotować i wypełnić słoik, pamiętając, by zostawić jakieś 2 cm wolnego miejsca. Zakręcić czystą i wyparzoną przykrywką, a następnie  odwrócić do góry dnem i odstawić na ściereczkę lub  zapasteryzować- gorące słoiki przełożyć do garnka wyłożonego gazą, z gorącą wodą i gotować 10-12 minut. Kompot jest tak aromatyczny, że śmiało

Kraina Miodem Płynąca
KOMPOT Z WINOGRON 157

Przy okazji robienia soku z winogron zrobiłam kilka słoików kompotu z nich.Sporo mi ich jeszcze zostało więc" poszły " do słoika.Zapraszam.  winogrona  3 łyżki cukru na słoik woda sok z cytryny *********************************  Winogrona opłukać.Sloiki wyparzyć.Słoiki napełnić winogronami każdy do 3/4 ich pojemności.Wodę zagotować z cukrem( 3 łyżki na każdy słoik ) , zdjąć z ognia i dodać(...)cytryny , wymieszać ,zalać Słoiki ,zakręcić i pasteryzować 20 minut w 100 stopniach w piekarniku.Zostawic w nim , aby się wystudziły i dopieromwynieś do piwnicy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leczo z papryki i cukinii do słoika 574

ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu, nie przypalało się. Nie wyobrażam sobie leczo z jednego rodzaju papryki. Byłoby zbyt nudne, jałowe. Dlatego(...)domu, to biorę również białą i pomarańczową. Leczo z przepisu nie zawiera mięska, które dodaję tuż przed jedzeniem. Z prostej przyczyny, łatwiej uniknąć zepsucia. Ogólnie boję się trochę robienia słoików z mięskiem czy przy użyciu masła, bo tyle się o tym nasłuchałam…Z drugiej strony są osoby, które nie przejmują się, robią różne słoikowe konserwy i żyją Ja mimo

Mieszam w Garnku
Grillowany bakłażan marynowany z ziołami i czosnkiem 185

papryczka lub ziarna pieprzu (opcjonalnie)  suszone oregano  sól oliwa (lub olej) zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 szklanki wody 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Bakłażany opłukać. Pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Plastry bakłażana posolić lekko i odstawić, aby puściły sok (na przynajmniej pół godziny(...)czosnku. Jeśli są bardzo duże (jak w moim przypadku), wtedy najpierw przekroić każdy ząbek na dwie lub trzy części. Gotować przez około pół minuty na wolnym ogniu.  W słoikach układać grillowanego bakłażana (do wysokości 3/4 słoika), wlewać po 3-4 łyżki oliwy (lub oleju) i wsypywać po 1 łyżeczce oregano. Na wierzch układać czosnek z zalewy oraz opcjonalnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z patisonów, marchwi i cebuli, z dodatkiem ostrej papryki 146

pewno polubią go ci, którzy lubią dynię. Jest dość delikatny w smaku, więc bardzo łatwo można komponować go z innymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się w słoikach, między innymi pod postacią sałatek. Dzieciom kojarzy się z ufo, więc idąc z dziećmi po zakupy, na pewno nie przegapicie patisonów ;) Składniki: 1 kg małych patisonów 2 średnie marchewki(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać i pokroić w słupki. Ostrą papryczkę opłukać i pokroić w mniejsze kawałki - ilość według uznania. Wszystko razem wymieszać i nakładać do słoików (umytych i wyparzonych) do 3/4 ich wysokości. Do każdego słoika dodatkowo wrzucić po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczce gorczycy i 2-3 łyżek oleju. Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marynowana papryka 166

Możecie zrobić słoiki jednokolorowe, np. wyłącznie z czerwoną, żółtą lub zieloną papryką albo zrobić mix: wtedy w słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki(...)łyżek cukru przyprawy: kilkanaście ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy - "na oko" ziarna gorczycy opcjonalnie można dodać po 1 ząbku czosnku do każdego słoika olej rzepakowy Wykonanie: 1. Paprykę dobrze umyjcie, wyrdążcie środki z pestkami, osuszcie. Każdą paprykę pokrójcie na kilka węższych słupków lub wedle uznania jeśli lubicie większe i grubsze kawałki. Możecie

Zasmakuj Kuchni
Kolorowa sałatka z cukinii 133

ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze mam czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu. Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek. Napisz recenzje Zapisz przepis(...)tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha. Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści

Wędrówki po kuchni
Sos pomidorowy z wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) 270

wolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru.  Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić. Potrzebne są trzy składniki + słoiki i mamy sos pomidorowy na zimę gotowy :) A teraz pomidory jeszcze są w super cenie, ja wykorzystuje limę – dzisiaj widziałam ją w cenie 2,5 za kg ! To jest czas(...)przerabianie pomidorów. Jeśli nie masz wolnowaru – zobacz tu : sos pomidorowy   Sos pomidorowy pomidory ( u mnie 4 kg )  olej rzepakowy 2 łyżki  + po łyżce na każdy słoik później  główka czosnku  6 słoików 0,4 l.  Wolnowar włączamy na program low na dno miski wlewamy olej, podgrzewamy, gdy miska będzie ciepła wrzucamy obrany i pokrojony

Kuchnia na wzgórzu