ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień. Zupa ogórkowa, to zupa do której trzeba dorosnąć. Przynajmniej ja musiałam;) Jej charakterystyczny(...)dzieci. Za to teraz, ta kwaskość… mniam Jak widzicie tata nie żałuje kopru i hojnie wkłada go w raz z pieprzem, czosnkiem, chrzanem i zielem angielskim do każdego słoika. Jeśli ogórki zetrzecie na tarce, trzeba je delikatnie ubić w słoiku. Po dolaniu zalewy, ogórki wtedy lekko bąbelkują, więc nie bójcie się Drukuj Ogórki na zupę do słoika- przepis taty
Mieszam w Garnkubardziej aromatyczny i intensywniejszy smak oraz kolor będzie miał nasz napój, nie żałujcie więc śliwek, które potem można wykorzystać do ciast, tartaletek, deserów czy zwyczajnie zjeść łyżeczką ze słoika :) 3 słoiki 1 litrowe: * śliwki- 1 kg * cukier- 3 łyżki Wersja 1- kompot 'na zimę': Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbyć się pestek, ułożyć w uprzednio wyparzonym słoiku(...)wysokości słoika) i zasypać 1 łyżką cukru. Wodę zagotować i wypełnić słoik, pamiętając, by zostawić jakieś 2 cm wolnego miejsca. Zakręcić czystą i wyparzoną przykrywką, a następnie odwrócić do góry dnem i odstawić na ściereczkę lub zapasteryzować- gorące słoiki przełożyć do garnka wyłożonego gazą, z gorącą wodą i gotować 10-12 minut. Kompot jest tak aromatyczny, że śmiało
Kraina Miodem PłynącaPrzy okazji robienia soku z winogron zrobiłam kilka słoików kompotu z nich.Sporo mi ich jeszcze zostało więc" poszły " do słoika.Zapraszam. winogrona 3 łyżki cukru na słoik woda sok z cytryny ********************************* Winogrona opłukać.Sloiki wyparzyć.Słoiki napełnić winogronami każdy do 3/4 ich pojemności.Wodę zagotować z cukrem( 3 łyżki na każdy słoik ) , zdjąć z ognia i dodać(...)cytryny , wymieszać ,zalać Słoiki ,zakręcić i pasteryzować 20 minut w 100 stopniach w piekarniku.Zostawic w nim , aby się wystudziły i dopieromwynieś do piwnicy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu, nie przypalało się. Nie wyobrażam sobie leczo z jednego rodzaju papryki. Byłoby zbyt nudne, jałowe. Dlatego(...)domu, to biorę również białą i pomarańczową. Leczo z przepisu nie zawiera mięska, które dodaję tuż przed jedzeniem. Z prostej przyczyny, łatwiej uniknąć zepsucia. Ogólnie boję się trochę robienia słoików z mięskiem czy przy użyciu masła, bo tyle się o tym nasłuchałam…Z drugiej strony są osoby, które nie przejmują się, robią różne słoikowe konserwy i żyją Ja mimo
Mieszam w Garnkupapryczka lub ziarna pieprzu (opcjonalnie) suszone oregano sól oliwa (lub olej) zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 szklanki wody 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Bakłażany opłukać. Pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Plastry bakłażana posolić lekko i odstawić, aby puściły sok (na przynajmniej pół godziny(...)czosnku. Jeśli są bardzo duże (jak w moim przypadku), wtedy najpierw przekroić każdy ząbek na dwie lub trzy części. Gotować przez około pół minuty na wolnym ogniu. W słoikach układać grillowanego bakłażana (do wysokości 3/4 słoika), wlewać po 3-4 łyżki oliwy (lub oleju) i wsypywać po 1 łyżeczce oregano. Na wierzch układać czosnek z zalewy oraz opcjonalnie
Codzienna kuchnia niecodziennapewno polubią go ci, którzy lubią dynię. Jest dość delikatny w smaku, więc bardzo łatwo można komponować go z innymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się w słoikach, między innymi pod postacią sałatek. Dzieciom kojarzy się z ufo, więc idąc z dziećmi po zakupy, na pewno nie przegapicie patisonów ;) Składniki: 1 kg małych patisonów 2 średnie marchewki(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać i pokroić w słupki. Ostrą papryczkę opłukać i pokroić w mniejsze kawałki - ilość według uznania. Wszystko razem wymieszać i nakładać do słoików (umytych i wyparzonych) do 3/4 ich wysokości. Do każdego słoika dodatkowo wrzucić po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczce gorczycy i 2-3 łyżek oleju. Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować
Codzienna kuchnia niecodziennaMożecie zrobić słoiki jednokolorowe, np. wyłącznie z czerwoną, żółtą lub zieloną papryką albo zrobić mix: wtedy w słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki(...)łyżek cukru przyprawy: kilkanaście ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy - "na oko" ziarna gorczycy opcjonalnie można dodać po 1 ząbku czosnku do każdego słoika olej rzepakowy Wykonanie: 1. Paprykę dobrze umyjcie, wyrdążcie środki z pestkami, osuszcie. Każdą paprykę pokrójcie na kilka węższych słupków lub wedle uznania jeśli lubicie większe i grubsze kawałki. Możecie
Zasmakuj Kuchniugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze mam czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu. Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek. Napisz recenzje Zapisz przepis(...)tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha. Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści
Wędrówki po kuchniwolnowaru / slowcooker i nie tylko :) Sos pomidorowy z wolnowaru. Sos pomidorowy z wolnowaru, to chyba jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić. Potrzebne są trzy składniki + słoiki i mamy sos pomidorowy na zimę gotowy :) A teraz pomidory jeszcze są w super cenie, ja wykorzystuje limę – dzisiaj widziałam ją w cenie 2,5 za kg ! To jest czas(...)przerabianie pomidorów. Jeśli nie masz wolnowaru – zobacz tu : sos pomidorowy Sos pomidorowy pomidory ( u mnie 4 kg ) olej rzepakowy 2 łyżki + po łyżce na każdy słoik później główka czosnku 6 słoików 0,4 l. Wolnowar włączamy na program low na dno miski wlewamy olej, podgrzewamy, gdy miska będzie ciepła wrzucamy obrany i pokrojony
Kuchnia na wzgórzuKolejna odsłona słoikowej przygody. Tym razem na warsztat wzięłam szynkę. Odradzano mi, że to mięso nie nadające się do przerobienia w słoik. Jakże mylne były suche spostrzeżenia! Szynka jest pyszna, doprawiona bułgarską mieszanką przypraw. Istne niebo na kanapce! Po wyjęciu jej ze słoika, w bardzo prosty sposób,można ją kroić w plasterki ;) Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej 5 g soli(...)przyprawy Kebabczeta (przyprawa turecka na bazie kminku i tymianku) Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i zostawiamy pod przykryciem na 24 h. Następnego dnia wkładamy mięso w słoiki, dociskając, aby zostawić jak najmniej powietrza. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości. Zakręcamy i wkładamy do garnka z wodą. Wody musi być do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy na wolnym ogniu przez 50 minut
MamaOskarkaOgórki, które naprawdę dają czadu :) Idealne na zakąskę do wódeczki lub kanapek. M bardzo przepada za takimi ogórkami i zawsze musi się znaleźć w spiżarni choć kilka słoików. Stopień ostrości można indywidualnie dostosować - moja wersja jest dla tych lubiących nieco ostrzejsze smaki :) W zeszłym roku to właśnie te ogórki zniknęły ze spiżarni w pierwszej kolejności :) Składniki (na 6 słoików(...)małych ogórków 2 płaskie łyżeczki chili w proszku 1 papryczka chili 4 łyżki miodu 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% do każdego słoika po: 1 ząbku czosnku, małym liściu laurowym, kilku ziaren ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki opłukać i pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Zasypać solą i odstawić
My simple kitchenciągu ostatnich tygodni w końcu udało mi się wygospodarować co nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami(...)zalewie musztardowej, które są fantastyczne! Koniecznie spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj . SKŁADNIKI 2,5 kg ogórków gruntowych na każdy słoik : 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarnka czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki gorczycy zalewa: 0,5 l wody 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki octu 1 łyżka soli 3 łyżki musztardy sarepskiej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki zalewy umieszczamy w garnku
DefinicjaSmakuwersję musztardowo-miodową. Składniki: 1kg ogórków 4 łyżeczki soli zalewa: 1l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 6 łyżek ostrej musztardy 2 łyki miodu czosnek (tyle ząbków ile słoików) liść laurowy (tyle listków ile słoików) ziele angielskie (tyle ziarenek ile słoików) gorczyca Ogórki myjemy, odcinamy delikatnie końce. Końcówkę ogórka nacinamy trzy razy tworząc gwiazdkę (obie przekątne i przez środek(...)głowa ośmiorniczki. Ogórki zasypujemy czterema łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na jedną godzinę, by zmiękły. Nie zostawiajcie ogórków na dłużej, bo zmiękną za bardzo i po wyciągnięciu ze słoika będą się kruszyć. Wkładamy ogórki do wyparzonych słoików, dodajemy jeden ząbek czosnku, jedno ziarenko ziela angielskiego, jeden listek laurowy i pół łyżeczki gorczycy, zalewamy gorącą zalewą i zamykamy. Pasteryzujemy 30 minut
Gotowanie i blogowanieużywane były raczej do sałatki, do zupy, czasami jako dodatek do obiadu. Potem zaczęłam robić ogórki na zupę i ogórki w zalewie musztardowej i już nie kisiłam w słoikach. Do czasu... aż spróbowałam właśnie te pasteryzowane, które dzisiaj Wam polecam Składniki: ogórki średniej wielkości koper z baldachami nasion czosnek chrzan w korzeniu ziarenka gorczycy Zalewa: przegotowana(...)woda sól Wykonanie: Ogórki umyłam a następnie moczyłam w zimnej wodzie około 4 godzin. Na dno każdego słoika włożyłam baldachy kopru, po jednym ząbku czosnku, kawałek (obranego) chrzanu w korzeniu i wsypałam 1 małą łyżeczkę (do kawy) ziarenek gorczycy. Ogórki w słoikach ułożyłam ściśle, tak aby na spodzie były większe a małe na górze
Kuchnia u KrysiNasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach. Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube(...)różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek papryczki chili lub piri
Maminek kulinarny