słoik - 12348 przepisów (strona:40/824)

Sałatka z białej kapusty na zimę 119

Składniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki octu (125ml), 2 szklanki wody (500ml), 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną kapustę posolić płaską łyżką soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników. Paprykę przekroić(...)garnka wlać wodę, ocet i dodać cukier. Zagotować, a po zagotowaniu dodać warzywa. Gotować na niedużym ogniu przez 15minut, wymieszać dobrze razem wszystkie składniki. Gotowe składniki włożyć do słoików. Zalać je zalewą, która zostanie w garnku. Słoiki dokładnie osuszyć w miejscu gdzie będzie nakrętka, również nakrętnki dokładnie osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnka wyłożyć ścierkę i włożyć słoiki. Zalać

W kuchni u Moniki
Sałatki w słoikach 343

Zostajecie dłużej w pracy? Jeździcie na delegację? Nie macie czasu na codzienne przygotowywanie posiłków? Jeżeli tak - to sałatki w słoikach będą dla Was idealnym rozwiązaniem :) Wystarczy warzywa ułożyć w słoiku.  Przed samym podaniem całość wyjąć ze słoika i wymieszać.  Sałatki przygotowane w poniższy sposób pozwolą Wam zaoszczędzić czas jak i pieniądze. To od Was zależy, co znajdzie się(...)takim zestawie :) Sałatka w słoiku zachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam dodawać wyłącznie świeże warzywa, ponieważ dodatek konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. Pomysł na takie podanie sałatki znalazłam w Internecie.  Składniki: sałata pomidory ogórek rzodkiewka  papryka makaron/ryż usmażone mięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda

Ugotować
Dżem truskawkowy bez żeli i fiksów. 93

dżemiku z 8 kg. truskawek. Nie dodałam do niego żel fixu ani cukru żelującego, dlatego zrobienie go zajęło mi trochę czasu ale warto było. Naturalny, obłędny smak (już jeden słoik otworzyłam). Zapraszam...   Skala smaku 10/10 - ja na 1kg. truskawek dodaję 200 g. cukru, oczywiście można dosłodzić w zależności od smaku truskawki. Czasem wsypuję jeszcze kilka łyżek po pierwszym zagotowaniu(...)ponownie gotować w ten sam sposób ok. 1 godzine. Dodać w między czasie sok z 1 cytryny. Dżem ładnie już w naturalny sposób się zagęści. Wyłączyć, gorący przekładać do słoików- ja użyłam 330 ml. takich od ketchupu ( z 3 kg. wyszło 5 słoików). Dokładnie zakręcić i wstawić do piekarnika na 30 min. 130 st. Po pasteryzacji odczekać 10 min. przy

Kubki smaku
Zakwas na barszcz biały 105

dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego o k. 12 ziarenek pieprzu kawałek skórki razowego chleba Do dużego, szklanego słoika wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i czosnek. Wsypać mąkę, i zarodki. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać(...)kawałek skórki razowego chleba. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni

Czerwień i błękit
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 134

odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi i czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi(...)słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody, słoiki nie mogą się ze sobą stykać, bo mogą pęknąć. Po 20 min ostrożnie wyjąć z wrzątku, bardzo powoli odwrócić do góry dnem, wstawić do miski

moj przepis na
Cytryny z imbirem do herbaty 136

plasterki. Imbir obrać i pokroić w plastry. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie.  Cytryny i imbir włożyć do słoiczków. Imbir wkładać co kilka plasterków cytryny. Zalać wodą z cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnaka położyć ściereczkę i na nią poukładać słoiki. Zalać zimną wodę - tak by sięgała(...)wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i położyć na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Kompot z truskawek na zimę 90

Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek . Składniki: 3 kilogramy truskawek  4 łyżki cukru na słoik 0,5 l. przegotowana ciepła woda Sposób przygotowania: Z truskawek usuwamy szypułki , dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików . Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru . Każdy słoik uzupełniamy(...)ciepłą przegotowaną wodą . Dokładnie wycieramy ranty i zakręcamy nakrętki . Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczka , wlewamy wodę . Pasteryzujemy przez 10 minut

Bajeczna Kuchnia
Kompot z wiśni na zimę 120

Prosty i szybki kompot wiśniowy na zimę,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy wiśni 7 łyżek cukru na słoik 1 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik(...)gorącą wodo do 3,4 wysokości słoika, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min.Słoiki układamy do góry dnem, po wystygnięciu przenosimy w chłodne miejsce

Bajeczna Kuchnia
Tarte zasmażane jabłka do słoików . 92

Mamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy mam chęć na szarlotkę lub ryż zapiekany otwieram słoik i mam już gotowe. Jeśli macie chęć takie zrobić to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg jabłek około 1,5 do 2 szklanek cukru(...)mniej  Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 / 18 minut  w zależności od twardości jabłek  , jabłka mają zmięknąć ale nie ma  powstać ciapka.  Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha . Nakładamy jabłka i dobrze zakręcamy. W garnku układamy ściereczkę , wstawiamy słoiki , zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika . Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe przetwory: dynia karmelizowana 144

dużym ogniu ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż dynia zacznie nabierać szklistego koloru. Kiedy dynia będzie już miękka ściągamy z gazu i przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Dokładnie zamykamy i pasteryzujemy je albo w piekarniku tzn. wkładamy słoiki do piekarnika i włączamy go na 140 stopni zostawiając słoiki na 30 minut lub wkładamy słoiki do garnka, zalewamy(...)wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut licząc od momentu zagotowania wody. Uwaga: - przed włożeniem dyni do słoików możecie ją zblendować gdzie uzyskacie idealny mus niemniej – jak już wspominaliśmy – np. przygotowując tartę lepsze będą większe kawałeczki - tak przygotowana dynia idealnie sprawdzi się do wielu słodkich przepisów jak np. muffinek, placuszków i tart

Kuchenne Wariacje
Papryczki chilli w zalewie 119

szkl octu  1,5 szkl wody 1 szkl cukru Przygotowanie: Papryczki oczyścić z pestek, przekroić na pół. Łyżeczkę gorczycy, 3-4 kulki ziela angielskiego wsypać na dno każdego słoika, paprykę włożyć do słoików. Składniki na zalewę wymieszać i zalewać każdy słoik do rantu. Słoiki zakręcić, w garnku umieścić na spodzie szmatkę, włożyć słoiki, zalać wodą do połowy słoików. Gotować

Garnkowe fanaberie
GRUSZKI W SYROPIE 164

Gruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki:   3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru(...)waniliowego domowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 3-4 goździki na słoik Gruszki musimy obrać,przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne z pestkami. Zagotować 1,5 l wody z cytryną,cukrem waniliowym i cukrem.Do tej zalewy włożyć gruszki i gotować ok 1/2 godziny aż się zeszklą.Gorące wkładać do wcześniej przygotowanych słoików,dodać po 3-4 goździki,zalać

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron Na Słodko z Serem i Jeżynami, wersja na wynos ;) 117

Włosi by to usłyszeli to by mnie udusili za takie połączenie makaronu :) Ale pysznie było, poważnie! Do tego łatwo i szybko tak jak lubię. Dlaczego jadłam ze słoika? Bo chciałam i czasami tak jadam. Słoik nie wymaga siedzenia przy jedzeniu, można w biegu, Można zakręcić i zabrać ze sobą na przykład do pracy. Słoik rozumie i nie ingeruje w smak(...)pochłania smaku ani zapachu, ani nie zmienia właściwości jedzenia, Jest praktyczne i łatwe w utrzymaniu w czystości.Odporne na różne temperatury. Ale ma zalet to szkło, a za słoiki z serduszkiem dziękuję Friends Of Glass, kiedy tylko na nie zerkam to się uśmiecham i do słoika, i do całej ekipy i do Was moi Kochani Czytelnicy. Składniki: małe opakowanie makaronu

Blondynka Gotuje
Ogórki konserwowe - pyszne, chrupiące 161

Warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem  tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również(...)niezwykła chrupkość. Tę super chrupkość zawdzięczają dodatkowi chrzanu. Wydawałoby się, że to niezastąpiony dodatek do kiszeniaków, a tu proszę i w marynowanych sprawdził sie idealnie. Składniki na 4 słoiki a`750 ml : 1 kg średnich ogórków suszony koper marchew, chrzan, czosnek liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca 1 l wody 3 dkg soli (2 płaskie łyżki) 5 dkg cukru (4 płaskie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jeżyny w Syropie z Cukrem Kandyzowanym 118

Wszystkie składniki oprócz jeżyn umieściłam w garnku i ugotowałam syrop. Gotowałam do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W czasie, w którym gotował się syrop oczyszczone i przebrane jeżyny poukładałam w słoikach. Potem gorącym syropem zalałam owoce w słoikach, syn pomógł mi mocno zakręcić słoiki, które potem umieściłam w dużym garnku, którego dno wyłożyłam lnianą ściereczką, zalałam gorącą wodą, garnek przykryłam pokrywką(...)gotowałam od 5- 10 minut od momentu zagotowania się wody. Czas zależał od wielkości słoików, miałam różne wielkości, bo trochę tego się naprodukowałam :) Potem słoiki powyciągałam i ustawiłam na ręczniku, drugim ręcznikiem otuliłam słoiki i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania