dżdżownicę grudki ziemi różnej wielkości, a kiełki z nich wydostają się dość wolno. Mój eksperyment z ich pędzeniem nie zakończył się wprawdzie spektakularnym sukcesem, ale po przeszło tygodniu płukania słoika, w którym umieściłam ziarenka, uzyskałam pudełeczko świeżutkich, pięknych kolorystycznie i pachnących botwinką kiełków. Część z nich zużyłam do posypania smażonej tilapii , nad przeznaczeniem reszty cały czas się zastanawiam. Kiełki buraczka(...)bezpośrednio po wyjęciu ze słoika Najprostsza metoda na własną, choć niewielką hodowlę, bez nakładów na specjalną kiełkownicę: Kupić nasiona przeznaczone na kiełki. Inne, przeznaczone do siewu mogą być zaprawiane substancjami grzybobójczymi. Słoik o pojemności około 1 litra dobrze wymyć i wyparzyć wrzącą wodą. Najlepiej sprawdzi się słoik typu wek, ponieważ ma większe dno niż twist. Nasiona dobrze wypłukać, umieścić
Kuchenne zapiski EdytyZamykam lato w słoiki :) Zwykle robię dżemy jedno owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych porzeczek, truskawek i malin wyszedł bardzo smaczny dżem. Polecam :) Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam dżemy z użyciem pektyny . Plusy: oszczędność czasu, bo dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor owoców(...)znajduje się w owocach niedojrzałych niż dojrzałych. Wraz z ich dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego owoce stają się miękkie). Więcej o pektynie można poczytać tutaj . Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku
Domowa Cookierenka Aginieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody 3/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki(...)czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pomidory po przepłukaniu kroimy w ósemki, cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Czosnek obieramy z łupinki i kroimy w cienkie plasterki. Na dnie słoika układamy kilka piórek cebuli, tak by zostało całe przykryte. Dokładamy także połowę pokrojonego ząbka czosnku. Na cebuli, w słoiku układamy warstwę ósemek pomidorowych (jak na zdjęciu), przy czym nie muszą
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepyszne i praktyczne. Nie podaję konkretnych ilości pomidorów, ponieważ w przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie słoiki! pomidory(...)odpowiedniej ilości duży garnek litrowe, wyparzone słoiki sól, ulubione przyprawy Przygotowanie warzyw: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Pomidory nacinamy w kilku miejscach, by łatwiej schodziła z nich skórka. Wrzucamy je do wrzątku i chwilę w nim trzymamy. Zlewamy gorącą wodę, a warzywa zalewamy w garnku chłodną. Pomidory obieramy ze skórki i odkładamy do miseczki. WARIANT I - we własnym sosie
Kuchenna Kontrrewolucyaużyłam sokowirówki. Idealnie się do tego sprawdziła! Ostatnia szansa, żeby zrobić ten ketchup. Sezon zbliża się ku końcowi. Może zrobisz jeszcze kilka słoiczków w najbliższy weekend? Składniki: (8 słoików po 330 ml*) 5 kg podłużnych pomidorów, 7 średnich sztuk cebuli, 2 sztuki czerwonej papryki, 1/2 średniej papryczki chilli, 125 ml octu spirytusowego, 3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej - do przetworów(...)użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup powinien być gęsty, zredukowanie zajmuje ok. 2 godzin. Autorka przepisu ketchupu nie pasteryzuje, po prostu słoiki wypełnia gorącym ketchupem, zakręca je i odkłada do góry dnem i okrywa szczelnie kocem, aby proces schładzania był wolniejszy. Ja natomiast ketchup pasteryzuję w piekarniku. Umyte i wysuszone słoiki wkładam
Plate of Joyjeśli jednak takiego urządzonka nie posiadacie i kupować nie zamierzacie, również możecie przygotować wędliny w domu. I dziś właśnie taki alternatywny przepis, na wędlinę gotowaną w słoiczkach. Najlepiej wybierać słoiki, które nie zwężają się u góry, gdyż łatwiej z nich wędlinę wyjąć. Domową wędlinę z galaretką wspominam jako jeden ze smaków z dzieciństwa. Moja babcia robiła zawsze takie słoiczki(...)mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a następnie wymieszać z mięsem. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je dość ciasno. Na wierzch do każdego słoika wkładamy listek laurowy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki, cynamon w lasce, Czereśnie umyć, osuszyć, włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności 720 ml wziąć pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać ocet, zagotować. Gorącą zalewą dopełnić(...)słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml. W słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni. Kieliszek do whisky single malt
królestwo garówroku postanowiłam sama zamarynować kilka papryk. Poniższy przepis dostałam od mojej babci więc mam nadzieję, że smakuje równie dobrze. Składniki: 2 kg papryki 15 - 20 ziaren gorczycy na słoik 1 łyżka oleju na słoik Składniki na zalewę: 10 szklanek wody 2 szklanki octu 4 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli Wykonanie: Przygotować zalewę: Wodę, ocet, cukier i sól zagotować(...)minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub na ósemki. Paprykę włożyć do słoiczków i dodać gorczycę. Zalać zalewą zostawiając miejsce na olej. Do każdego słoika dodać po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcić. Pasteryzować: Dno garnka wyłożyć ściereczką. Włożyć słoiki tak żeby się nie stykały. Słoiki zalać wodą do ¾ ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować
Mama Gotujesoli 250 ml cukru 5 łyżek musztardy (u mnie krem z gorczycy) Wykonanie: Wodę, ocet, sól i cukier zagotować, przestudzić zalewę i dodać 5 łyżek musztardy, dokładnie roztrzepać. Do słoika: Ogórki wymyć, odciąć "dupki" i obrać je ze skórki, następnie ogórki porozcinać na pół (wzdłuż). Gdy ogórki są duże należy je przeciąć na 4 części. Na dno każdego słoika włożyć(...)koper a następnie ściśle układać ogórki. Kolejno do każdego słoika włożyć po główce czosnku, 3 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Słoiki zalać wystudzoną zalewą i dokładnie zakręcić. Następnie słoiki gotować przez 3-5 minut. Z 4 kg ogórków wyszło mi 11 litrowych słoików. 3 litry zalewy wystarczą na 12 litrowych słoików
Krakowskie smaki AniWszystko razem dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone mięso nacieramy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej ok. 3- 4 godzin-u mnie calą noc. Mięso sznurujemy jak baleron. wkładamy mięso do słoika, można trochę upchać.Słoik wstawiamy do wysokiego garnka i wlewamy zimną wodę do wysokości ¾ słoika.Gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny od momentu zagotowania się wody pod przykryciem. W razie(...)potrzeby wodę uzupełnić wrzątkiem. Po tym czasie wyłączamy i pozostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.Ostudzony słoik wstawiamy na kilka godzin do lodówki. ..inspiracja był ten przepis http://mojkulinarnypamiet nik.bl ogspot .com/2 013/12 /mieso -ze-sl oika.h
w mojej kuchnizalegają pod drzewem. Dlatego zabrałam dwie reklamówki i uzbierałam dość sporo owoców. Jedną część zawiozłam mamie, a z drugiej zrobiłam kompoty (miałam już nie robić przetworów, bo brakuje mi słoików). Zapraszam! Składniki: mirabelki - ilość i odmiana dowolna (u mnie żółte i czerwone) 3-4 łyżki cukru na 1 słoik litrowy woda Sposób przygotowania: 1. Umyte mirabelki pakujemy do słoików (wkładam(...)połowy lub 2/3 wysokości słoika). 2. Do każdego słoika dodajemy cukier i całość zalewamy wodą. Zakręcamy słoiki. 3. Słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwyciągniecie wrzątku by stać nad nim z nożem niczym chirurg ze skalpelem czekający na "wielkie prucie pacjenta)". 5. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika bo nam klapną chlebki. Dlaczego słoik? W słoiku piecze się genialnie - powstają maleńkie chlebki, które dają nam równie niewielkie kromeczki. Bananowiec jest wilgotny, nie czerstwieje i świetnie nadaje się by go zabrać gdzieś ze sobą(...)pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny... Jaki słoik? Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle. W sumie... on dosłownie
Wypisz WymalujSkładniki: 1,5 kg zielone pomidory, 3 sztuki cebula biała, 2 sztuki marchew, 1 czubata łyżka sól grubsza DO SŁOIKÓW: 10 sztuk czosnek ząbki, 3 małe papryczka chilli MARYNATA: 3 szklanki woda, 1 czubata łyżka gorczyca biała, 5 sztuk ziele angielskie całe, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1/2 szklanki ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy zielone pomidory dobrze(...)tarce w plasterki wszystko posypać solą, lekko przemieszać i odstawić na 4 godziny po 4 godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików mocno zakręcić słoiki i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięłyżek jak lubisz bardziej octową marynatę to daj octu 2-2,5 szklanki z papryki usunąć pestki, opłukać i pokroić na większe kawałki i poukładać paprykę ciasno w wyparzonych słoikach o pojemności 330-500ml BEZ OLEJU = wszystkie składniki marynaty gotować z 5 minut do każdego słoika dać po 2 liście laurowe i rozłożyć do słoików ziele angielskie wlać gorącą(...)marynatę i do każdego słoika dać po 2 łyżki oleju zostawić słoiki otwarte na 30 minut, aby odpowietrzyły się bąbelki powietrza następnie mocno słoiki zakręcić i ustawiać w garnku słoiki na zakrętkach po zagotowaniu pasteryzować z 15 minut i zostawić do ostudzenia przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - papryka jest dobra do jedzenia po około 1-1,5 miesiąca............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDopadła mnie nostalgia lat minionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie wieczory. Na sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą(...)nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej, tym lepiej. Wciskać do słoików od serca, sałatka ma się „nie ruszać” w słoiku ale ma być do niego porządnie wbita. Na dno słoika do sałatki nr 2 dajemy po jednym listku bazylii. Jak lubimy
Z Kuchni Do Kuchni