zalegają pod drzewem. Dlatego zabrałam dwie reklamówki i uzbierałam dość sporo owoców. Jedną część zawiozłam mamie, a z drugiej zrobiłam kompoty (miałam już nie robić przetworów, bo brakuje mi słoików). Zapraszam! Składniki: mirabelki - ilość i odmiana dowolna (u mnie żółte i czerwone) 3-4 łyżki cukru na 1 słoik litrowy woda Sposób przygotowania: 1. Umyte mirabelki pakujemy do słoików (wkładam(...)połowy lub 2/3 wysokości słoika). 2. Do każdego słoika dodajemy cukier i całość zalewamy wodą. Zakręcamy słoiki. 3. Słoiki pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwyciągniecie wrzątku by stać nad nim z nożem niczym chirurg ze skalpelem czekający na "wielkie prucie pacjenta)". 5. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika bo nam klapną chlebki. Dlaczego słoik? W słoiku piecze się genialnie - powstają maleńkie chlebki, które dają nam równie niewielkie kromeczki. Bananowiec jest wilgotny, nie czerstwieje i świetnie nadaje się by go zabrać gdzieś ze sobą(...)pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny... Jaki słoik? Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle. W sumie... on dosłownie
Wypisz WymalujSkładniki: 1,5 kg zielone pomidory, 3 sztuki cebula biała, 2 sztuki marchew, 1 czubata łyżka sól grubsza DO SŁOIKÓW: 10 sztuk czosnek ząbki, 3 małe papryczka chilli MARYNATA: 3 szklanki woda, 1 czubata łyżka gorczyca biała, 5 sztuk ziele angielskie całe, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1/2 szklanki ocet 10 %, 2 łyżki olej rzepakowy zielone pomidory dobrze(...)tarce w plasterki wszystko posypać solą, lekko przemieszać i odstawić na 4 godziny po 4 godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików mocno zakręcić słoiki i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięłyżek jak lubisz bardziej octową marynatę to daj octu 2-2,5 szklanki z papryki usunąć pestki, opłukać i pokroić na większe kawałki i poukładać paprykę ciasno w wyparzonych słoikach o pojemności 330-500ml BEZ OLEJU = wszystkie składniki marynaty gotować z 5 minut do każdego słoika dać po 2 liście laurowe i rozłożyć do słoików ziele angielskie wlać gorącą(...)marynatę i do każdego słoika dać po 2 łyżki oleju zostawić słoiki otwarte na 30 minut, aby odpowietrzyły się bąbelki powietrza następnie mocno słoiki zakręcić i ustawiać w garnku słoiki na zakrętkach po zagotowaniu pasteryzować z 15 minut i zostawić do ostudzenia przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - papryka jest dobra do jedzenia po około 1-1,5 miesiąca............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDopadła mnie nostalgia lat minionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie wieczory. Na sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą(...)nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej, tym lepiej. Wciskać do słoików od serca, sałatka ma się „nie ruszać” w słoiku ale ma być do niego porządnie wbita. Na dno słoika do sałatki nr 2 dajemy po jednym listku bazylii. Jak lubimy
Z Kuchni Do Kuchnirobienie konfitur z owoców... Dzisiaj korzystając z wolnego czasu zrobiłam skromna ilość owoców i warzyw na spróbowanie czy cos z tego będzie... Na efekty smakowe musicie troszkę poczekać bo słoiki jeszcze nie ostygły i damy im trochę czasu na integracje z octem ;) Opublikuje w najbliższym czasie kila domowych sprawdzonych przez innych sposobów na różne warzywa w occie... Dziś zapraszam(...)cebule...Jeden z moich ulubionych dodatków do potraw z grilla, mięs, kanapek itp. Składniki na 3 słoiki 500 ml. ja zużyłam: 15 cebul średniej wielkości 3 liście laurowe pieprz ziarnisty 1 łyżeczka czubata soli morskiej 1 szkl (300 ml) octu 2 szkl. (300ml) wody 1/2 szkl. cukru Wodę, ocet, sol i cukier zagotowujemy. Cebulę kroimy w ćwiartki układamy
NaKońcuJęzykaprzychodzi lato i czas pojawiania się ogórków gruntowych, zaczynamy je przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne , gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast w litrowych słoikach przygotowujemy ogórki kiszone na zimę. Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy(...)ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata. Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż nie wyobrażam sobie innego cukru waniliowego. Polecam Wam również przygotowanie sobie takiego własnego waniliowego cudu. Składniki: - ksylitol ( u mnie ok.400g) - laski prawdziwej wanilii ( u mnie 3-4 na słoik) - słoik ok.500ml z nakrętką Do słoika wsypać ok.połowy ksylitolu, dodać wydłubane ziarenka wanilii ( w tym celu należy laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół i nożykiem zeskrobać z niej(...)ziarenka, które następnie należy dodać do słoika) i dokładnie wymieszać. Można także dodać kawałki laski wanilii, tylko pamiętajmy by je wyjąć przed dodaniem do ciasta. Następnie dodać resztę ksylitolu i ponownie zamieszać. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na ok.2 tygodnie. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem tak , by cukier nam się przemieszał. Po 2 tygodniach mamy już gotowy, swój własny
Smaczne Zdrowewiem czy wiecie, że kiszone ogórki mają bardzo dużo witaminy C;) Składniki: 3 kg ogórków, czosnek, korzeń chrzanu, łodygi kopru, sól. Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku oraz po ok. dwa 6cm kawałki obranego chrzanu. Na sam koniec włożyć dwie łodygi kopru. Przygotować zalewę: na litr wody(...)wsypać czubatą łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Mieszanką zalać ogórki. Słoiki wytrzeć do sucha, po czym szczelnie zakręcić. Ja zawsze przed zakręceniem słoików nakładam kawałek folii spożywczej na górę słoika, dopiero potem szczelnie zakręcam, oczywiście o ile nie są to tzw. słoiki' na gumkę" . Następnie odstawić słoiki na 2-3dni w słoneczne, suche miejsce, po czym wstawić
Z miłości do słodkościakurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce(...)też zmniejszy jego chłonność. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka 1 łagodna zupka chińska 1 pikantna zupka chińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej średniej wielkości cebula lub por majonez Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_zupek_chinskich_jeszcze_inaczej Copyright © Smaczny.pl 1 łagodna zupka chińska 1 pikantna zupka chińska 1 puszka kukurydzy konserwowej
W kuchni Karmel-itkijeszcze z pustą spiżarnią. Tak się nie godzi! Nie może być tak, że w spiżarce echo i pajęczyny. Włączył mi się syndrom oblężonej twierdzy i zaczęłam się zbroić w słoiki. Wyczyściłam ze słoików znajomych i wie hurtownie internetowy. Dręczyłam dilera borówek i brusznicy, dręczyłam kuzynkę która ma sad. Przerabiałam, mieszałam, konserwowałam, smażyłam i kisiłam. W międzyczasie karmiłam innych, spaliłam jeden(...)ssie, postawiłam nalewki, nażarłam się owoców i poczułam się zmęczona ale spokojna. Możecie uznać to za mojego niegroźnego pierdolca. Pisząc do was te słowa zastanawiam się jak dużo robić słoików z brusznicą i gruszką i ile jeszcze przerobię rydzów, które mnożą się jak cholera i ciekawe kiedy mi się słoiki skończą. Jak już wiecie weszłam w posiadanie notatek kulinarnych mamy
ladykitchenrozdrobnione. Warzywa w misce dokładnie mieszamy dłonią z 60g soli kamiennej. Dzięki temu zabiegowi zaczną puszczać wodę i zostaną chrupiące po marynowaniu. Nakrywamy osolone warzywa talerzykiem i obciążamy, np. słoikiem wypełnionym wodą. Zostawiamy warzywa w spokoju na 3-5h. Odlewamy sok który puściły posiekane warzywa i płuczemy je na sicie pod chłodną wodą. Przekładamy wypłukane warzywa na gęste(...)zalewy płatki chili. Przekładamy do zalewy naszykowane wcześniej warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowym relishem napełniamy czyste, wyparzone słoiki, zakręcamy wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujemy przetwory w kąpieli wodnej. Słoikom o pojemności 200ml wystarczy 10 minut pasteryzacji. Dokręcamy zakrętki, sprawdzamy czy wszystko się porządnie zassało i przenosimy przetwory do spiżarni. Pikle
Karo in the Kitchenniezwykle ciekawym wydaniu! Marynowane kawałki w słodko-korzennej zalewie z dodatkiem świeżego koperku, który jak żadne inne zioło kojarzy się ze Skandynawią, to duński sposób na zamknięcie w słoikach tego pysznego warzywa. Pomimo sporej ilości octu w zalewie, dynia wcale nie jest kwaśna, co sprawia, że może stać się dodatkiem do znacznej większości wytrawnych dań na ciepło, jak i pospolitych(...)kanapek, odbierając im przy tym codzienną nudę ;) Razem z Clausem Meyerem, ogromnie polecam! :D Dynia marynowana z koperkiem na 2 duże słoiki Potrzebujesz: 1-1,5kg obranej i wypestkowanej dyni 2 łyżki soli Zalewa: 500ml octu jabłkowego 500ml wody 400g brązowego cukru Demerara 2 laski cynamonu 4 gwiazdki anyżu 15 ziarenek czarnego pieprzu 4 łodyki świeżego koperku Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaliście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik typ Wecka Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do łopatki wieprzowej: do naczynia nalewamy pól litra wody, dodajemy ziarna kolendry i ziela angielskiego, liście laurowe, ocet winny lub piwny, cukier, musztardę, mielony kmin(...)kolor z każdej strony. Obsmażone mięso odkładamy na bok. Po zakończeniu smażenia na patelnię wylewamy odrobinę wody, aby zebrać pozostały podczas smażenia smak. Potem dolewamy to do marynaty. Do słoika – weka wkładamy obsmażone mięso i zalewamy gorącą marynatą wraz z przyprawami. Słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą, na dno układamy lnianą ściereczkę bądź podkładkę z drewna, na to słoiki
WojnaNaSmaki.plMięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze słoika ..mniam ,a najlepsza była oczywiście galaretka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 12 słoików 300 ml : 1,5 kg łopatki 1 kg świeżego boczku ze skórą ( skóra, zapewni ścięcie galaretki ) 3 łyżki soli peklowej 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Ogrodnik w podróży