takie wielkie piramidki.. aż kusiło żeby taką trącić Miały świetny , ostro octowy smak i były chrupiące. Takie proste i pyszne. Ten przepis częściowo odtwarza tamten ale niestety, słoik nie do końca oddaje to, co się działo w puszce więc różnica jest. Niemniej jednak dla tych co lubią nieco bardziej kwaśne, ostrzejsze smaki u korniszona, powinno być ciekawie i pysznie(...)składniki nas słoiki 0,5l. Wyjdzie około 6 słoików w zależności od wielkości ogórków: około 2kg ogórków świeżych i jędrnych zalewa: 1,6 l wody 250 ml octu spirytusowego 10% 1,6 łyżki soli 4 łyżki cukru gorczyca około płaska łyżeczka na każdy słoik o pojemności 0,5l ziele angielskie liście laurowe Na początek ważna i podstawowa sprawa. Ogórki użyte
Ogrodnik w podróżyniedzielnych śniadań bez dżemów, więc postanowiłam kupić trochę brzoskwiń i zrobić dwuskładnikowy dżem. Dwuskładnikowy, bo są w nim wyłącznie brzoskwinie i cukier, bez żadnych żelokonserwantów. Składniki (na 6 słoików ok. 240 ml): 2,2 kg brzoskwiń (nieobranych) 0,25 kg cukru Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyjąć pestki, a następnie usunąć skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Umyć, wyparzyć i odstawić(...)wyschnięcia słoiki i nakrętki. Kawałki brzoskwiń umieścić w garnku, ewentualnie podlać połową szklanki wody. Rozgotować. Przestudzone brzoskwinie zmiksować blenderem ręcznym, ale niezbyt dokładnie, by pozostało trochę kawałków owoców. Pulpę brzoskwiniową zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 15 minut, by odparować nadmiar płynu. Do pulpy wsypać cukier. Wymieszać i gotować ok. kwadransa. Gorący, pyrkoczący dżem wkładać do słoików
Weekendy w domu i ogrodzieBuraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Po otwarciu i wyjęciu buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Buraczki tarte nadają się(...)Możliwości jest wiele! A Wy, robicie buraczki tarte na zimę? Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo z jabłkiem . Buraczki tarte do słoików na zimę , składniki: 2,5 kg buraków 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 6% lub soku z cytryny 1 łyżka soli ½ łyżki pieprzu Buraczki tarte do słoików , jak przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzetwory to polska tradycja. To wspomnienia z dzieciństwa i dziecięcy podziw dla słojów w spiżarni dziadków. To wspomnienia ulubionych smaków i silnych męskich dłoni otwierających słoik. To też codzienne półprodukty np.pomidory ze słoika, które skracają czas przygotowania zupy pomidorowej, gdy wracamy późno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które(...)dżemów jest okazją do spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół, bo na 4 ręce praca idzie dużo szybciej a my mamy okazję, żeby się spotkać. To miłość pakowana do słoika na drogę dzieciom na studiach w wielkim mieście. To jadalne, luksusowe prezenty. Poszukiwanie zdrowszych zamienników i troska o dobry skład. Jeśli będziemy mieć dobry przewodnik po produkcji domowych przetworów
Ugotowane pozamiataneszoku, czytając, ile dobrego mogą zdziałać w naszym organizmie. Jednym słowem te niepozorne kiełki są witaminową bombą zdrowia! Jak wyhodować kiełki w domowych warunkach? Do przygotowania kiełków wystarczy słoik, kawałek gazy lub bandaża oraz gumka recepturka. Należy zwrócić uwagę, by użyć specjalnych nasion NA KIEŁKI. Zwykłe nasiona przeznaczone do gruntu mogą okazać się trujące ze względu na zawarte w nich(...)środki konserwujące. Mieszankę delikatną oraz pikantną zakupiłam w supermarkecie. Widziałam również do kupienia nasiona na kiełki w Stokrotce. Na duży słoik wystarczy jedno opakowanie o gramaturze 20-30 g. Cena opakowania - +/- 3 zł. Kiełki należy początkowo porządnie wymoczyć w wodzie. Małe nasionka ok. 4-6 godzin, Duże nasionka ok. 10-12 godzin (najlepiej przez całą noc). Namoczone kiełki odsączyć
Mojewlasne.plKompot z jabłek na zimę do słoików to kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Przygotowujecie na zimę kompoty? Papierówki to zdecydowanie moje ulubione letnie jabłka. Zamiast słodkich napojów w lecie pijemy zimny kompot z jabłek niepasteryzowany, robiony na bieżąco do obiadu. Na zimę do słoików robię też kompot z wiśni , a jak mam śliwki to z mirabelek .. Kompot jabłkowy(...)przyrządzała, a my z siostrą piłyśmy go lekko rozcieńczonego wodą, a potem wyjadałyśmy miękkie jabłka. PYCHA! Jak w prosty sposób przygotować kompot z jabłek na zimę? Składniki na 3 słoiki 900 ml: 1,5 kg jabłek, papierówki ¾ szklanki domowego cukru waniliowego 1 op. cukru cytrynowego (opcjonalnie) kupuję go w sklepie ALDI 1 litr gorącej wody 15 g – kwasek cytrynowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajpierw się kisi. Tak czy siak, kluczem do pysznych ogórków konserwowych po warszawsku jest jakość ogórków i przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych): ok. 3 kg ogórków gruntowych, nie za dużych, jędrnych (ilość tak naprawdę zależy od Was, ważne są proporcje zalewy) ziele angielskie gorczyca biała koper z baldachimami czosnek korzeń chrzanu(...)liście laurowe opcjonalnie np. papryczka chili (w całości) Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć. Ogórki dobrze umyć, można zostawić zalane zimną wodą na parę godzin. W dużym garnku przygotować zalewę: zagotować wodę z octem i solą, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gorczycy, dodać cukier, dobrze
Pociąg Do Kuchnizróbmy sobie sami w domu, bez dodatków niewiadomego pochodzenia. Kisząc ogórki odłóżmy na bok najmniejsze i do dzieła – póki sezon na ogórki gruntowe Zachowajmy smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem(...)łyżki stołowe soli i około 5 szklanek cukru. Cukier dodajemy stopniowo próbując zalewę, żeby jej nie przesłodzić. W czasie gdy zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka
Sezonowy Garnekwodę. Stawiamy garnek bez przykrycia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość, gotujemy całość około 1,5 do 2 godzin, aż masa zgęstnieje, rabarbar się rozpadnie. Wyparzamy słoiki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry(...)blaszce w piekarniku , na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Ja zabieram
Karo in the Kitchenroku w naszej folii mamy wysyp pomidorów. Jemy je bez niczego jak jabłka, ale większą ich część musimy zamknąć w słoikach tyle ich jest. Moja propozycja na ich wykorzystanie to delikatnie pikantny ketchup. Domowy ketchup ze świeżych pom idorów wyszedł idealny w smaku, powiem szczerze, a to co nie zmieściło się do słoików wyjadłam łyżeczką. Jeden letni poranek i zapas(...)przyprawy, gotujemy przez około 25 minut. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera i gotujemy przez kolejne 45 minut, aby sos uzyskał konsystencję ketchupu / keczupu. Jeśli chcemy mieć ketchup w słoikach na zimę, to gotowy gorący ketchup przelewamy do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy w garnku, wyłożonym ściereczką. Zalewamy słoiki gorąca wodą do ¾ wysokości i pasteryzujemy pod przykryciem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchrupiące . Składniki : 1,5 kg ogórków 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała marchewka 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżeczka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoik kilka liści laurowych -po jednym na słoik kilka baldachów kopru zalew a : 1,5 l wody 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 1,5 płaskiej łyżki soli 2 średniej(...)wielkości cebule Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego , kawałek kwiatu kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy
Ogrodnik w podróżyCukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję(...)zawsze mam dla nich czas, choć chciało by się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę im podarować odrobinę magii …Ot , taka lekka zaduma , nad słoikiem z cukinią.. cóż nawet to proste warzywo może być natchnieniem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pobudka i do roboty " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyzawierające mało wodnistego miąższu. Warto pamiętać jeszcze o dwóch rzeczach: do suszenia potrzeba czasu i pomidory znacznie kurczą się przy suszeniu. Mi z 5 kilogramów pomidorów wyszło 6 słoików suszonych pomidorów w zalewie. Składniki: 5 kg podłużnych pomidorów główka czosnku ulubione zioła - u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek ok. 1 litr oleju lub 1/2 l oleju i 1/2 l oliwy(...)zalewy - pomidory powinny być dość mocno wysuszone, ale ich środek powinien być lekko miękki i mięsisty. Dzięki temu przy użyciu pomidory będą bardzo delikatne i idealne do krojenia. Słoiki myjemy i suszymy. Można je również wyparzyć w piekarniku. Słoiki wypełniamy pomidorami do ok. 3/4 wysokości - nie więcej - pomidory wypiją część zaprawy, którymi je zalejemy i napęcznieją. Olej lub olej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!był podstawą tej inspiracji My kochamy tą wersję, a w związku z obfitością grzybowych dobroci w ty roku. Przerabiamy , korzystamy i na następne latka mamy składniki na około 9 słoików 300ml ( plus, minus ) 1 wiaderko o pojemności 5l ( po keczupie u mnie ) podgrzybków lub miodaków, lub mieszana , mieszana …co las da … 4 łyżki oleju rzepakowego 4 duże cebule(...)duże ząbki czosnku 3/4 litrowego słoika koncentratu pomidorowego 400 ml cukru 300 ml octu 0,6 l wody 1 łyżka, płaska, soli 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonego kminku liście laurowe po jednym na słoik ziele angielskie po 2-3 kulki na słoik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grzyby oczyść, pokrój w dowolne kawałki
Ogrodnik w podróżyPrzepis na Pyszne Jabłka Prażone do Słoików - Cudowny Smak Jesieni na Twoim Stole Jesień to bez wątpienia jedna z moich ulubionych pór roku, a co za tym idzie, sezon na pyszne, soczyste jabłka . Dlatego też postanowiłam wykorzystać ten dar natury w niezwykle smaczny sposób, tworząc przepis na jabłka prażone do słoików . Jest to idealny sposób na zachowanie smaku jesieni(...)dłużej, ponieważ jabłka te można wykorzystać w różnorodny sposób. Dodaj je do ciast , tortów, naleśników, bułeczek, rogalików, lub po prostu delektuj się nimi łyżeczką prosto ze słoika. To naprawdę wspaniały sposób na cieszenie się smakiem jesieni przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Jabłka Prażone do Słoików SKŁADNIKI: jabłka (2,300 kg) * Jest to waga przed
RITA food channelpołączyć oliwę i olej – każda wersja będzie pyszna, więc wybierz ten tłuszcz, który najbardziej lubisz lub który masz pod ręką. Co dodać do suszonych pomidorów w oleju? Do słoika z suszonymi pomidorami możesz dodać różne przyprawy i dodatki – oprócz soli i łyżki octu polecam dodać na przykład: bazylia czosnek oregano rozmaryn pieprz zioła prowansalskie Dokładny przepis na suszone(...)oleju Via Gusto Domowe suszone pomidory w oleju lub w oliwie! Zobacz, jak przygotować pyszne suszone pomidory. Najważniejszym punktem przepisu jest wybór odpowiednich … Czytaj więcej . Drukuj Proporcje na: 2 słoiki po 0,5 l Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 kg mięsistych pomidorów (np. rzymskich lub lima) sól ocet winny lub jabłkowy przyprawy (np. czosnek granulowany, bazylia, zioła
Via Gustokuchni. Bardzo aromatyczne, smaczne idealne do kanapek, past, wypieków i do dodatków jak makaron, sałatki itp. Przygotowane w domu z dodatkiem ziół są pyszne. Przygotowuję zawsze dużą porcję słoików co wystarcza na cały rok a nawet i dłużej, polecam przepis. SKŁADNIK : pomidory mięsiste- dowolna ilość zioła-bazylia, tymianek,oregano do smaku- czosnek, kapary, papryczka chili ocet jabłkowy do skropienia(...)można je same zalać oliwą. Jednak ja dodaję do słoiczków kapary żeby nadały takiej mocniejszej słoności one są wtedy smaczniejsze. No ale nie musowo tego robić. Na wierzch słoika dodajemy po świeżej bazylii może to być listek lub dwa dla piękniejszego smaku i aromatu. Słoiki po sam brzeg zalewamy olejem, do suszonych pomidorów użyję oleju rzepakowego jednak można użyć
Kulinarne Fantazje Marioliwęglowodany, skupiając się na tłuszczach i umiarkowanej ilości białka. Dzięki temu organizm wchodzi w stan ketozy, co sprzyja redukcji wagi, a jednocześnie zapewnia stabilną energię przez cały dzień. Zdrowy słoik Opcja „Zdrowy słoik” to możliwość zamówienia potraw zapasteryzowanych w słoikach. Z menu można wybrać dania z kurczakiem, dania z indykiem, z wieprzowiną, wołowiną, wegetariańskie, dania z rybą(...)także dania Premium. W każdym ze słoików znajdują się dodatki do ziemniaków, kasz, makaronów lub pieczywa (np. klopsiki w sosie, strogonow, curry). „Zdrowy słoik” sprawdzi się chociażby w podróży. Dzięki pasteryzacji słoiki wytrzymają nawet do 40 dni. Menu każdej z powyższych diet możesz sprawdzić tutaj – https://www.dietering.com/menu/ . Dietering – opinie o menu i dostawie Jakie
Via GustoIdealne na tą porę roku, szybkie do przygotowania. Pyszne, aromatyczne potrawy, które nie tylko nasycą ale i rozgrzeją. Takie dania można od razu ugotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i podgrzać, kiedy tylko będzie na to ochota. CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU- przepis tutaj Chłopski garnek to dość pożywne, proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa w chłodne(...)popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu na przygotowanie obiadu. Takie danie można też z powodzeniem zamknąć w słoiki :) BŁYSKAWICZNE LECZO WARZYWNE Z KABANOSEM- przepis tutaj Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Warzywne leczo z dodatkiem kabanosów to aromatyczny, pożywny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można
Zrób to smacznieIdealne na tą porę roku, szybkie do przygotowania. Pyszne, aromatyczne potrawy, które nie tylko nasycą ale i rozgrzeją. Takie dania można od razu ugotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i podgrzać, kiedy tylko będzie na to ochota. CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU- przepis tutaj Chłopski garnek to dość pożywne, proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa(...)chłodne popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu na przygotowanie obiadu. Takie danie można też z powodzeniem zamknąć w słoiki :) BŁYSKAWICZNE LECZO WARZYWNE Z KABANOSEM- przepis tutaj Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe. Warzywne leczo z dodatkiem kabanosów to aromatyczny, pożywny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać z bułką lub ryżem. Wykonanie nie zajmuje więcej niż
Zrób to smaczniezdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli przed biwakiem poświęcić trochę czasu na przygotowanie paru słoików, niż kupować chemiczne gotowce. Prosty, smaczny przepis, który ułatwi ci życie i utuli tęsknotę za domem, swojskim smakiem.. Nawet w domu jest przydatny, zawsze w końcu przychodzi ten dzień, kiedy(...)masz czasu na nic, a taki słoik.. cóż jest pod ręką i szybko możesz go użyć. Wyczarować domowy, zdrowy obiad w parę minut… Dlatego warto zawsze przygotować większą ilość niż potrzebujemy, pracy tyle samo, zapasy zostają.. jak znalazł np. na lockdown, którego podobno nie ma być, a jakby jest… chyba mam ostatnio jakieś deja
Ogrodnik w podróżyPachnący, doskonały dodatek do sałatek, mięs i kanapek, czyli czosnek marynowany w oleju do słoika. Idealny do dań z makaronem. Pokreśli smak zup i sosów. Ale to nie wszystko! Po marynowaniu zostaje nam pyszna i pełna aromatu oliwa, która świetnie uzupełni smak wielu dań, surówek i sałatek. Co jednak najważniejsze, ten pyszny czosnek przygotujesz w bardzo prosty sposób w domu(...)lubisz więc smak i zapach czosnku (jeśli nie, to niedobrze, bo może oznaczać, że jesteś wampirem ), to zapraszamy Cię na przepis i życzymy powodzenia. CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA Składniki: czosnek polski: 6 główek olej rzepakowy lub oliwa z oliwek czarny pieprz kulki suszone pomidory z bazylią – przyprawa CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA Wykonanie: 1. Czosnek obieramy
Kuchnia Na Wypasiemikroelementami kimchi podnosi odporność. Smakuje intensywnie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Kategoria Kiszonki Kuchnia Koreańska Czas przygotowania 45 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 8 słoików Autor Sergiusz Pinkwart Składniki Składniki warzywne: 2 kapusty pekińskie 2 duże marchewki 1 cebula dymka 10 łyżek soli Pasta do kiszenia: 1 szkl. wody 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru(...)kapustę talerzykiem, lub przykrywką, żeby całość znalazła się pod wodą. Odstaw na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia odlej słoną wodę (zostaw ok. litra płynu w oddzielnej miseczce lub słoiku) i odciśnij kapustę na sitku. Przełóż z powrotem do misek (kapusta powinna zmięknąć i nieco zmniejszyć swoją objętość). Obierz marchewkę, obieraczką lub strugaczką do warzyw pokrój marchewkę na długie, cienkie
smakowitehistorie.comPuree z dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje sie każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowana(...)pomocą sitka, ale należy pamiętać, iż puree nie może być suche. Tak otrzymane puree można przechowywać: kilka dni (maksymalnie 5) w plastikowym pudełku / słoiku w lodówce zamrozić w woreczkach przeznaczonych do mrożenia żywności (najlepiej wcześniej podzielić puree na wygodne porcje – po 1 szklance) pasteryzować – zagotować, przełożyć do słoików
KuchniaWeDwoje.plmnie na działce ogórki wciąż rosną i kolejne słoiki zapełniam tymi pysznościami. Dzisiaj tradycja ...ogórki konserwowe, moje ulubione na słodko. Zapraszam po przepis. Składniki na 6 litrowych słoików: 3 kg równych ogórków 1 marchewka 1 cebula 6 baldachów kopru z gałązkami 6 liści laurowych 18 ziaren ziela angielskiego 6 goździków 6 płaskich łyżeczek gorczycy Zalewa(...)octu 2,5 l wody pół szklanki soli szklanka cukru Sposób przygotowania: Ogórki umyć, słoiki wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika na dno wrzucić pokrojoną marchewkę i plaster cebuli, po łyżeczce gorczycy, 3 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 goździk i gałązkę kopru. Na tak przygotowane podłoże w każdym słoiku ciasno ułożyć ogórki. Do garnka wlać wodę, dodać
Gosia gotujeWersja zimowego kompotu dla tych, którzy mają ograniczone zasoby czasu i/ lub energii:-) Śliwki wkładamy do słoika, zalewamy syropem i pasteryzujemy. A resztę zrobi czas... Składniki: 2 kg węgierek prawdziwych - lepsze będą jędrne 0,5 kg cukru 1 litr wody Śliwki opłukać, wypestkować i zapakować dosyć ścisło do słoików. Należy zostawić ok 1,5 cm przestrzeni od góry(...)słoika. Przygotować syrop. W garnku zagotować 1 litr wody z cukrem. Gorącym syropem zalewać śliwki w słoikach. Nałożyć zakrętki i pasteryzować. Ja robię pasteryzację w garnku z wodą. Do szerokiego garnka wkładam ściereczkę - może być nawet cieniutka - chodzi o to, aby słoiki nie podskakiwały podczas pasteryzowania. Na ściereczkę stawiamy słowiki nie do końca dokręcone. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości
Ze smakiem bez glutenuSUROWIEC -łopatka 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -słoiki 350-500 mil -sól 7,5 g/kg -peklosól 7,5 g/kg -pieprz czarny 2 g /kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -czosnek 5 g/kg -żelatyna 4 g na słoik -ziele angielskie 1-2 kulki na słoik -liść laurowy 1 na słoik -woda 100 mil do łopatki podczas wyrabiania -woda(...)słoik WYKONANIE Łopatkę kroimy w kostkę 3 lub 4 cm peklujemy i przyprawiamy, odstawiamy do lodówka na 24 h. Po tym czasie dolewamy 100 mil.wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Na dno słoika dajemy listek laurowy i ziele angielskie wkładamy w słoik mięso ściśle wlewamy 40 mil wody i 4 g żelatyny zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy w odstępach
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Był już przepis na naturalny sok pomidorowy , zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nań ochota. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w gęste metalowe sito i trzepaczkę rózgową, które ułatwią nam pracę. Składniki (na 7 słoików o pojemności(...)oregano i natki pietruszki. Po wyłączeniu palnika dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku solą i cukrem. Usunąć zieleninę i przelać sok do słoików lub butelek. Sok pasteryzować, tzn. dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną, włożyć słoiki, wlać wodę, by sięgała do szyjek słoików i od momentu zagotowania wody gotować słoiki jeszcze ok. 10 minut
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję, osuszam, usuwam ogonki i gniazda nasienne - kroję na kawałki. Krok(...)całość blenduję, gorący sos wkładam do słoiczków, mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystudzenia. Sos można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy
Moja Książka Kucharskadzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie odbierak. Przygotuj składniki: ogórki gruntowe, marchew, liście selera, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, cebulę, Zalewa octowa*: ocet, cukier, wodę. Słoiki dokładnie umyj i wyparz(...)Liście selera umyj. Cebulę obierz z łupinek. Ogórki umyj. Możesz je pokroić na ćwiartki lub 2-3 cm kawałki. Możesz je także zostawić w całości**. Na dno każdego słoika włóż kawałek cebuli, 4-5 plasterków marchwi (lub 2-3 kawałki marchwi), 1-2 ziarna ziela angielskiego, kilkanaście ziaren gorczycy, ½-1 listek laurowy. Następnie w słoikach ułóż ogórki. Na wierzchu ułóż
blog.moje-pasje.inforazem z mężem przygotowaliśmy nasze, tradycyjne kiszone. Zapraszam was do zrobienia domowych kiszonek by móc się nimi delektować gdy nastaną zimne i chłodne dni :) Składniki na około 12 słoików 500 ml : około 3 i 1/2 litra wody około 3 kg krótkich ogórków gruntowych (nie mogą być długie bo nie zmieszczą się wam w słoikach) 3 i 1/2 płaskiej łyżki soli(...)kamiennej nie jodowanej korzeń chrzanu na 1 słoik 2-3 ząbki czosnku na każdy słoik, jeden baldach kopru z łodygą 1. Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy. 2. Ogórki namaczamy w wodzie przez około 2-3 h. 2. Na dno każdego słoika dajemy ząbki czosnku, a pomiędzy ogórki wkładamy paski obranego chrzanu i baldach kopru razem z łodygą ( paski chrzanu robimy
Gotowanie...to proste !Zapraszam do lektury :) Najlepiej zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas. Należy również przygotować szklany wysoki słoik taki o pojemności 1l, który należy dokładnie umyć i wyparzyć. Pierwszy dzień rano: Odmierzamy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody (temperatura pokojowa). Do słoika wkładamy mąkę, zalewamy wodą(...)łyżką). Przykrywany gazą, lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać. Drugi dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy
Kuchnia domowa Animasło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Moja babcia zawsze robiła masło sama, nie miała miksera więc masło robiła w dużym zakręcanym słoiku, wlewała do słoika śmietanę i potrząsała słoikiem kilka minut, aż wytrącały się grudki masła i maślanka. Potem je płukała na sicie i formowała w osełkę. Jak przyjeżdżałam do niej(...)odwiedziny samodzielne robienie prawdziwego masła w słoiku było dla mnie nie lada atrakcją. Prawdziwe masło jest najlepsze i najzdrowsze, do tego zrobione samodzielnie! Cena masła domowego jest niższa niż sklepowego , do tego takie masło ma same zalety, masło zrobione w domu ma śmietankowy smak i nie ma żadnych barwników ani ulepszaczy smaku. Zrobienie domowego masła za pomocą miksera to zerowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć Mój dzisiejszy obiad to fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Teoretycznie jest to przepis na fasolkę do słoików na zimę, ale można ją także przygotowywać na bieżąco do zjedzenia. Fasolka wyszła tak dobra, że prawdopodobnie (jeśli dostanę ładną fasolkę w rozsądnej cenie, bo niestety w tym roku nie mam jej na ogródku), w tym "sezonie" przygotuję kilka słoiczków takiej fasolki(...)szparagowa w sosie pomidorowym Przygotuj dużą miskę, 2 garnki (w tym jeden duży), patelnię, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, durszlak, słoiki, ewentualnie łyżkę z długą rączką. Przygotuj składniki 2,5 kg fasolki szparagowej, 5 cebul, 6 marchewek, 1 łyżkę soli + ewentualnie sól do doprawienia dania przed włożeniem do słoików, ½ szklanki cukru
blog.moje-pasje.infoKwiaty wanilii Składniki : 25 dkg cukru kryształu 1 laska wanilii Sposób wykonania : D o czystego, suchego słoika wsyp około 25 dkg cukru kryształu. Jedną laskę wanilii pokrój na 4 części, włóż do słoiczka. Słój zamknij szczelnie pokrywką , wstrząśnij nim kilka razy. Słoik odstaw na około 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij słoikiem. Po tym czasie możesz używać zrobionego przez(...)Ciebie cukru waniliowego do ciast i innych potraw. Słoik z cukrem przechowuj w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Zawartość słoika możesz na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniał aromat wanilii. Taki cukier waniliowy jest naturalny, bez chemicznych środków zapachowych. Od czasu do czasu trzeba tylko wymienić zużytą wanilię na nową. R ada - Cukru
Przepisy i porady kulinarneZapraszam :) około 2 kg młodej cukini około 1/2 kg marchewki około 1/2 kg cebuli Do słoików po : 1 łyżeczce gorczycy 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Zalewa: 12 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu 10% olej Cukinię dobrze myjemy i kroimy w plasterki jeśli jest malutka jeśli większa(...)pół plasterki.Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka.Wszystko przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli i mieszamy. Słoiki myjemy w gorącej wodzie i dobrze wycieramy. Warzywa przekładamy do słoików i do każdego dodajemy po łyżce oleju. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy: ocet, sól, cukier i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Odstawiamy zalewę
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam mielonki z galaretką. Tym razem postawiłam na mielonkę w słoiku z galaretką i dodatkiem czosnku. Wyszła pyszna, soczysta i jest prosta w wykonaniu a co najważniejsze domowa ;) Dużym plusem domowych kiełbas w słoiku jest ich długi termin do spożycia. Mielonka jest idealna na kanapki lub można też zabrać ze sobą słoiczek mielonki do pracy czy na wycieczkę(...)łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki układać w garnku, zalać wodą na taka wysokość, aby woda pokryła słoiki. Gotować około 45-50 minut (od momentu zagotowania w garnku
Zrób to smacznieprzepis na kiszone rzodkiewki. Ostatnio kupiliśmy rzodkiewkę po 50 groszy za pęczek, część została zużyta na koktajl , część znalazła się w twarożku , a pozostały nadmiar rzodkiewek został wpakowany do słoików. Kiszone rzodkiewki są pyszne i bardzo zdrowe jak wszelkie kiszone warzywa. Do kiszenia rzodkiewek wolę wykorzystywać podstawowe dodatki, czyli koper z baldachem, chrzan i czosnek, tak samo kisimy ogórki(...)kiszenia rzodkiewki można dodać trochę gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych, jak kto woli. Składniki na 5 słoików kiszonych rzodkiewek: 5 pęczków- rzodkiewka korzeń chrzanu, koper z baldachami i mała główka czosnku, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 litra wody, Jak przygotować kiszone rzodkiewki / małosolne rzodkiewki. Wyparzamy słoiki. Odcinamy liście rzodkiewek. Myjemy rzodkiewki. Na dnie słoików układamy małe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępszeniczną. Istnieje kilka metod uprawy kiełków - my stosujemy dwie. Metoda "słoikowa" Do uprawy "słoikowej" doskonale nadają się lucerna, rzodkiewka, brokuł, kozieradka. Wsypujemy 2 łyżki nasion do litrowego słoika i zalewamy filtrowaną wodą (my posiadamy filtr odwróconej osmozy - polecamy!). Moczymy minimum 6 godzin lub cała noc. Nakładamy na słoik nakrętkę z dziurkami (na wielu stronach internetowych można kupić(...)specjalne słoiki do kiełkowania) lub gazę zabezpieczoną gumką, i wylewamy wodę. Przepłukujemy kiełki wodą w temperaturze pokojowej. Słoik umieszczamy pod kątem 45 stopni na suszarce do naczyń. dbamy o to , by kiełki miały dostęp do powietrza. Płuczemy i suszymy kiełki 2-3 razy dziennie. W 4 lub 5 dniu kiełki są gotowe do spożycia. Możemy umieścić
Jeść, by żyć w zdrowiuTRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min ILOŚĆ: kilka słoików Papryka marynowana SKŁADNIKI DO SŁOIKA 1 kg papryki 1 łyżka oleju (na słoik) 1 liść laurowy na słoik 2 ziela angielskie (na słoik) ZALEWA 1,5 l wody 6 łyżek cukru 2-3 łyżki soli 1 szklanka octu Paprykę czerwoną opłukać i przekroić(...)pół. Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut. Po tym czasie przełożyć do słoików. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Składniki na zalewę połączyć i zagotować, przelać do słoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju. Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka
Gotuję Testuję0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Następnego dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki(...)garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręciłem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotowałem słoiki 1 ½ godziny i włożyłem do lodówki
R'n'G KitchenPasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką(...)czosnkiem. Sos jest gęsty i aromatyczny, swoją konsystencją przypomina koncentrat pomidorowy lub wspomniany wcześniej ketchup, ma pikantny, paprykowy smak. To kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Papryka na ten sos nie była pieczona w piekarniku tylko wraz ze skórą i resztą składników zmiksowana w blenderze, a potem duszona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki. Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. * fragment tekstu piosenki z Kaberetu Starszych Panów, tekst Jeremi Przybora Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych do każdego(...)półlitrowego słoika: po 1 dużym ząbku czosnku 1/3 łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Zalewa: 1 litr wody 3/4 łyżki soli niejodowanej 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem. Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę z oliwek. Słoiki napełnić pomidorkami
Codziennik Kuchennykorzystaj do woli. Powidła z moreli i "Ognisty bóg" Fasolka w pomidorach na zimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii(...)Cukinia w zalewie gryros autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Sałatka z cukinii na zimę autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni FASOLKA Fasolka szparagowa w słoikach na zimę autorka: Kamira90 | blog: W Moim Magicznym Domu Fasolka szparagowa w pomidorach i słówko o pasteryzacji autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona z kminkiem autorka: colorfulrecipesblog | blog
Weekendy w domu i ogrodzieCukinii u mnie pod dostatkiem dlatego dziś proponuję Wam zrobić sałatkę do słoików - gdzie głównym składnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego(...)chili 3 łyżeczki gorczycy kilka liści laurowych 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kolendry ziarnistej oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Przygotowanie; Cukinie myjemy, ja użyłam dojrzałej więc dodatkowo ją obrałam a także wydrążyłam środek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na około 3 godz. Cebulę obrać i pokroić w piórka
Radość kipiąca uśmiechem.ogórków gruntowych 1 kg marchwi 1 kg cebuli 2-3 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli dodatkowo do każdego słoika: 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka ziaren gorczycy 5-7 ziaren ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i odsączyć z wody. ( Ja najczęściej rozkładam je na ręczniku.) Pokroić w średniej grubości(...)ogórki. Marchew wyszorować dokładnie lub oskrobać i opłukać, cebulę obrać - wszystko pokroić w plastry. Marchew nieco cieniej niż cebulę. Wszystkie warzywa wymieszać razem i nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego. Nie ubijać zbyt mocno, aby zalewa wszędzie doszła. Przygotować zalewę zagotowując wodę razem octem, cukrem i solą. Wrzącą
Codzienna kuchnia niecodziennanastępny dzień marchewkę obieramy i kroimy na cienkie słupki. Paprykę, o ile używamy, również kroimy w słupki. Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy na 6 kawałków. Do wyparzonych słoików wkładamy koper, po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i odrobinę gorczycy. Ogórki układamy w słoiku pionowo – w każdym słoiku powinno znaleźć się 8 połówek ogórka(...)Dokładamy marchewkę i paprykę. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą i ze ściankami garnka i wlewamy zimną wodę na wysokość około 3 cm poniżej nakrętki. Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy
Trzeci talerzzup.Do ich przygotowania potrzeba tylko sól, ja dodałam jeszcze suszonych pomidorów z bazylią firmy PLENUS . Takie pomidory super sprawdzają się w przygotowaniu szybkich obiadów. Wystarczy zmiksować zawartość słoika i mamy gotowy pyszny sos. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: około 7 kg pomidorów lima sól suszone pomidory z bazylią i czosnkiem P LENUS woda słoiki 0,5 l Wykonanie(...)Słoiki dobrze myjemy w ciepłej wodzie i wycieramy do sucha. Pomidory myjemy. Każdy pomidor przecinamy na pół lub na 4 części, ciasno układamy w słoiku, po zagotowaniu zmniejszą swoją objętość. Do każdego słoika dodajemy po łyżce suszonych, pomidorów z bazylią i czosnkiem, po 1,5 łyżeczki soli i 2 łyżki wody przegotowanej, lekko wstrząsamy słoikiem i dobrze zakręcamy. Do wysokiego
Sama słodycz i szczypta chiliwydrążyć ich gniazdka nasienne, a potem zetrzeć połączyć z przyprawami, cukrem i octem, oraz przecierem pomidorowym, z tego połączenia powstał rewelacyjny w smaku sos z tartych ogórków do słoików. Ten dziewiczy przepis na Ogórki w sosie pomidorowym muszę przyznać, że jest bardzo udany i warty polecenia, bo te tarte ogórki bardzo nam posmakowały. Cały letni sezon robimy ogórki małosolne , sporo(...)kisimy ogórków na zimę , trochę ogórków robię w postaci korniszonów , oraz sałatkę szwedzką z ogórków. Składniki na 4 słoiki: 1,5-2 kg przerośniętych ogórków 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g przecier pomidorowy z chili Przygotowanie: Umyte ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroku robię kilkadziesiąt słoików ogórków, żeby mieć na cały rok nie tylko przekąskę, ale też praktyczny prezent, gdy idę do kogoś w gości. Jeśli chcecie robić ogórki, to ostatni dzwonek! Składniki na każdy duży słoik ogórków: 1 kg umytych ogórków (małe, twarde i świeże) pół litra wody zmniejszanej z pół łyżki soli liść porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu chrzan(...)kilkucentymetrowy kawałek pieprz – kilka ziaren gorczyca w ziarnach – łyżeczka 2 ząbki czosnku kwiat kopru słoik (umyty i wyparzony) Przygotowanie Jeśli chcesz możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami – właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już robić, to robić. Zaczynamy od przygotowania sobie
Ugotowane pozamiataneszklanki cukru - 1 duża łyżka miodu - 2,5 łyżki soli W/w składniki łączymy ze sobą, uzyskujemy gotową zalewę. Fasolkę ugotowaną (w lekko osolonej wodzie) all dente, układamy w słoikach, do których wcześniej rozdzieliśmy przyprawy (po około 3/4 do 1 łyżeczki przypraw do słoika). Zalewamy letnią zalewą. Wszystkie strąki fasoli muszą być w zalewie. Zamykamy słoiki i poddajemy pasteryzacji przez(...)minut od zagotowania. W tym celu w dużym garnku na dnie kładziemy bawełnianą ścierkę, ustawiamy słoiki, ważne aby nie dotykały się, wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoika, więc użyj słoików o tej samej wysokości. Przykrywamy pokrywką. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania. Słoiki wyjmujemy z garnka, i ustawiamy na ściereczce, przykrywamy ręcznikiem, bądź ściereczką i zostawiamy na całą
SMYKWKUCHNIidealne do obiadu bądź na imprezy. Przepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-))) SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone (kilka płątków na słoiczek) - curry (1/2 łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki na słoik) - liśc laurowy (2 sztuki na słoik) - owoc jałowca ( 2 ziarna na słoik) - kurkuma (1/4 łyżeczki(...)słoik) - różowy pieprz cały (kilka ziaren na słoik) Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko
SMYKWKUCHNIDzisiaj mam dla Was propozycję na zamknięcie ogórków w słoiku. Marynata słodko - kwaśna z curry i papryką nadaje ogórkom smak, który idealnie sprawdza się na imprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce. Składniki wkładane do każdego słoika: ogórki 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka gorczycy liść(...)szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na krążki o grubości 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy na krążki. Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy ogórki. W celu przygotowania zalewy do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy ocet oraz gorącą wodę i całość zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików
Smak mojego domujuż dawno przekwitły. Napar ma piękną barwę, ma lekko karmelowy zapach przypominający mi nieco czerwoną herbatę. Na pomysł natknęłam się TUTAJ . Kwiatki oberwałam z łodyżek i ułożyłam ciasno w słoiku. Słoik zakręciłam i położyłam w nasłonecznionym miejscu. Gdy kwiatki całkowicie stały się białe (po paru godzinach) ułożyłam je na suszarce do grzybów. No dobra, moje kwiatki od początku były białe(...)paru godzinach stały się hmm... odbarwione? W każdym razie nie jest trudno zauważyć, że w słoiku coś się stało i kwiatki są po prostu inne niż na początku. Pod wpływem powietrza kwiaty w momencie robią się brązowe. Po ich wysuszeniu, co można też zrobić na słońcu, przełożyłam gotową herbatkę do pojemnika. Gotowe! Uwaga : w drugim słoiku lilak nie zrobił się
Wrzosowa Polanasanatorium. Na ponad trzy tygodnie muszę zabrać wszystko, tym bardziej, że będę sama. W ferworze pakowania znalazłam chwilę, aby przygotować dla chłopaków coś pysznego - kąski mięsne z galaretką w słoikach. To rodzaj konserwy, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać(...)przyprawę, obrane i pokrojone na kawałki ząbki czosnku. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na całą noc do lodówki. 4. Po tym czasie wyrzucić czosnek, mięso wkładać do wyparzonych, gorących słoików: na dno każdego słoika włożyć po 2 plasterki boczku ze skórą, potem mięso i na wierzch ponownie plasterek boczku. Skóra jest niezbędna, aby galaretka, która pojawi się w słoiku
W mojej kuchninagle zostałam z boczkiem którego nie miałam czasu zużyć. A dobry był, żal aby się zmarnował. Z pomocą przyszedł internet i pomysł z tej strony. Zamknąć wędzonkę w słoiku! I odstawić do czasu kiedy będziemy mogli ją zjeść. Boczek wyszedł rewelacyjny - kruchy, miękki, z pyszną delikatną galaretką. Wielkość słoika musicie dobrać do ilości wędliny - ja użyłam 2 słoików(...)dolewanej wody. Bardzo polecam, wędzonki można zamrozić, ale tak zrobione są świetne i zupełnie inne w smaku. składniki wędzonka żelatyna - przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu wyparzone słoiki odpowiedniej wielkości przygotowanie Wędzonkę włożyć do słoika. Przygotować wodę z dodaną żelatyną - zgodnie z przepisem z opakowania. Używałam żelatyny w płatkach, którą po namoczeniu rozpuściłam w wodzie. Do każdego słoika
Stare Garyrodzynkami. Mamy tylko 10 minut bo zaraz kolejne spotkania, a w brzuchu burczy i organizm domaga się swojej porcji energii. I tutaj przychodzą z ratunkiem sałatki zapakowane w słoik. Czemu akurat słoik, a nie po prostu wszystko wymieszane i wrzucone do plastikowego pudełka? Co to za hipsterskie wymysły? Numero uno : dzięki temu, że sos jest na spodzie słoika, składniki(...)wszyscy lubią jeść z plastikowych pojemników. Numero quatro : to, że sos jest już w sałatce i nie trzeba pamiętać o tym, aby go zabierać. Przed zjedzeniem po porostu wstrząsamy słoikiem, wysypujemy do miski i jemy. Jako bonus możemy potraktować “ochy i achy” kolegów i koleżanek z pracy nad tak ładnie wyglądającą sałatką. A potem zrobią się zazdrośni, kiedy popatrzą
PaleoLifeSkładniki: (na 3 słoiki 0,9l) 1,5kg marchwi, 2 łyżki cukru, szczypta soli (niecałe pół łyżeczki), 1,4l wody. Przygotowanie: Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z solą i z cukrem. Marchew włożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki dobrze osuszyć wokół nakrętki. Nakrętki również dobrze osuszyć i mocno zakręcić słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę(...)włożyć słoiki i nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 45minut. Po pasteryzacji postawić słoiki na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a po ostygnięciu schować do spiżarni lub w inne odpowiednie miejsce. Smacznego
W kuchni u Monikiprzedłużyć słodkiego lenistwa chociaż o kilka chwil więcej, zamiast poświęcić je na żmudne przygotowanie pysznego, zdrowego śniadania? Wystarczy, że wieczorem zalejesz płatki, przygotujesz ulubione dodatki i zakręcisz w słoiku swoje mobilne śniadanie. Zakręcone owsianki z płatkami jaglanymi: WERSJA 1: - 25g płatków owsianych górskich - 25g płatków jaglanych - łyżka siemienia lnianego - dojrzały, średni banan - mleko roślinne - mrożone truskawki zmiksowane na mus - suszone(...)śliwki - łyżka masła orzechowego - gorzka czekolada, minimum 70% - pół jabłka - cynamon - odrobina oleju kokosowego Wykonanie: 1.Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko (około 50ml) i wstaw na noc do lodówki. 2.Rano zalej wrzątkiem na kilka minut suszone śliwki, w tym czasie pokrój banana na plasterki
Pland based filleprzyprawami to prosty i elegancki upominek, który przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus - we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne(...)duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt 1-5 zł za sztukę). Ja zawsze staram się zachowywać ładne słoiki po różnych przetworach
Chilli Czosnek i Oliwamojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek dla dzieci, z tego powodu tylko część z nich posłodziłam. Jabłuszka prażone robi się szybko, dużo szybciej niż zwykłe dżemy. Ja swoje jabłka prażone robiłam z odmiany Szara Reneta, polecam tą odmianę, bo jabłka(...)lekko słodkie i mało soczyste. Mogą być też Antonówki, Złota Reneta, Boskop lub Koksa. Składniki: 9 jednolitrowych słoików (wyszorowanych, wyparzonych i suchych wraz z wyszorowanymi i wyparzonymi zakrętkami (najlepiej brać nowe zakrętki, mam pewność że guma nie została uszkodzona i że będą szczelne)) 10 kg jabłek cukier do smaku (ja na 10 kg dałam w sumie około 300 gr cukru
moj przepis naSmaczny orzeźwiający kompot z mirabelek.Bardzo łatwy do przyrządzenia,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: mirabelki(dowolna ilość) 5 łyżek cukru na słoik 0,7 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Mirabelki myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym słoiku było po 5 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik gorącą wodo do 3,4 wysokości słoika.Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniailości witaminy C.....nic tylko pić Składniki: 1 kg pigwowca 1 kg cukru Umyte owoce pigwowca kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.Następnie wkładamy warstwę owoców do wyparzonych słoików i zasypujemy cukrem.Czynność tą powtarzamy do zapełnienia słoików(z 1 kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoiki,odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu(...)czasu potrząsamy nimi.Po około 2-3 dniach sok z owoców zapełni słoiki i wówczas możemy go przechowywać w lodówce. Oddzieliłam syrop od owoców,przelałam do mniejszych słoików i odstawiłam do lodówki.Nie pasteryzuję,podobno taki syrop traci wiele cennych witamin.Jeśli jednak nie macie miejsca w lodówce czy zimnej piwnicy hmmm pasteryzacja jedynie Wam zostaje.W końcu trochę tych witamin jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarneZawsze robię jabłuszka na zimę bez żadnych dodatków ale tym razem jak robiłam postanowałam coś urozmaicić i zrobiłam kilka słoików trochę inaczej. Do każdego słoiczka z jabłkami coś dodałam, dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor. składniki: 2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki garstka owoców aronii 1 gałązka świeżej mięty 1 laska wanilii cukier zimna przefiltrowana(...)dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym. Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce. Do każego słoika wsypać po 2-3 łyżki
Monia miesza i gotujeprzepis dedykujemy Agnieszce. Zbiory owoców nie powinny się marnować , więc zamykamy je słoiki na różne sposoby. Jabłka w towarzystwie imbiru ? Polecamy. Składniki Składniki na 3 słoiki po 500 ml pojemności każdy : 2 kg kwaskowatych jabłek imbir około 300 g 200 g cukru 1 średnia cytryna 2 laski wanilii 2 laski cynamonu 1 łyżeczka goździków Przygotowanie Jabłka umyłem, obrałem, wyciąłem(...)sokiem oraz skórką z cytryny. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił ( od czasu do czasu można pomieszać całość drewnianą łyżką ). Pokrojone jabłka przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przygotowanym płynem. Słoiki szczelnie zamknąłem, ustawiłem na głębokiej blasze. Na blachę wlałem gorącą wodę, tak aby słoiki były zanurzone w niej do wysokości około 1 cm. Wstawiłem na dolny
R'n'G Kitchencyklu przetwory na zimę dziś zapraszam na kompot z mirabelek. Robi się go bardzo szybko, bo do słoików wkładamy całe owoce razem z pestkami. Na blogu pojawił się też inny przepis z tymi pysznymi kwaskowymi owocami dżem z mirabelki z kardamonem. Kompot z mirabelek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g mirabelek 250 g cukru ok. 500 ml wody(...)Wykonanie: W garnuszku gotujemy wodę z cukrem. Owoce myjemy i układamy (nie drylujemy) w czystych wyparzonych słoikach do mniej więcej 3/4 wysokości. Gorącym syropem zalewamy owoce zostawiając 2 cm wolnego miejsca od rantu słoika. Krawędź słoika wycieramy do sucha, mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Do sporego garnka wlewamy wodę, na dnie kładziemy ściereczkę, wstawmy słoiki, tak aby się nie dotykały
Kulinarne przygody GatityMaliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak można(...)dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Smacznego
Smak mojego domumóc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia! jeżyny cukier Do słoików wsypać umyte jeżyny (prawie do pełna) i zasypać cukrem - ok. 5 łyżek cukru na słoik. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby jeżyny puściły sok. Następnie słoiki(...)pasteryzować ok. 20-30 minut. Jeśli cukier się nie rozpuści można delikatnie potrząsnąć zawartością słoika. * zasypanie cukrem powoduje, że w słoiku pozostaje zaledwie połowa zawartości. Ale mamy pewność, że to nie kompot, a sam czysty sok jeżynowy. Cały słoik jeżyn zasypany cukrem... ... i została tylko połowa w słoiku, ale za to jaka pyszna
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu(...)szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika papryka pokrojona w kawałki (wielkość według upodobań) łyżeczka ziaren białej gorczycy plaster cebuli (grubości ok. 0,5 cm) kawałek świeżej chili Przygotować zalewę, doprowadzając do wrzenia połączone jej składniki. Odstawić do schłodzenia. Wystarczy, by zalewa nie była gorąca. Na dno każdego słoika
Weekendy w domu i ogrodziekolor. Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy(...)zależy tylko od Ciebie. Kilogram wiśni starcza by napełnić 3 słoiczki, każdy po 0,4 litra. Około - zależy to od tego, czy wiśnie są drylowane, czy nie. Do każdego słoika potrzeba dać 3 łyżki cukru, oraz przegotowaną wodę. Czyli: Napełnić słoik wiśniami, dodać 3 łyżki cukru, następnie napełnić go do 2/3 wysokości słoika przegotowaną wodą. Resztę uzupełni już
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo lubimy paprykę. Najlepiej na surowo, upieczoną lub uduszoną z dodatkiem mięska. Ale jak przychodzi zima to świetnie sprawdza się właśnie taka papryka "ze słoika". Sezon na paprykę trwa więc koniecznie trzeba coś z niej przygotować. Dziś najbardziej klasyczna wersja papryki - konserwowa/marynowana. Zapraszamy! papryka gorczyca - pół łyżeczki na słoik olej - 1 łyżka na słoik Zalewa 2,5 l. wody(...)octu 2 łyżki soli 5 łyżek cukru Paprykę umyć, oczyścić z ziaren, pokroić na ćwiartki lub mniejsze części. Blanszować przez ok. 2 minuty. Następnie delikatnie poukładać w słoikach. Do każdego słoika wsypać gorczycę. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać paprykę w słoikach.Do każdego słoika wlać jeszcze po 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez ok. 10 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie(...)soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu
Smaki EwyChyba najlepsze ogórki jakie mogą być dla naszej Wilczkowej rodziny. Tradycyjny przepis,świetny smak, doskonałe przez całą zimę. Kiedyś dodawałam do słoików liście dębu i czarnej porzeczki, ale ten smak jakoś mi nie podszedł. Ostatecznie skończyło się bez tych "dodatków" a i tak są pyszne! Jeśli jeszcze nie robiliście to musicie koniecznie spróbować zwłaszcza, że robi się je naprawdę(...)szybko. ogórki czosnek (kilka ząbków na słoik) koper liście i korzeń chrzanu gorczyca marchewka (opcjonalnie kilka plasterków na słoik) woda sól Ogórki umyć i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka ząbków czosnku, gałązkę kopru, liść i korzeń chrzanu, pół łyżeczki gorczycy i ewentualnie kilka plasterków marchewki. Wodę z solą zagotować i ostudzić (ja używam proporcji 1 litr
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedokładnie umyć, koper pociąć na małe kawałki, czosnek obrać i każdy ząbek przekroić chociaż na pół, a chrzan oskrobać i pokroić w cienkie patyczki (oczywiście również myjemy). Na dno słoika wkładamy koper, następnie układamy ogórki. Jak poczytacie w internecie, to jedni zachowują zasadę, że ogórek musi być ogonkiem do góry, inni jeszcze inną ... ja nie zwracam w ogóle uwagi(...)ogórek do drugiego pasował, często na zmianę raz jedną, raz drugą stroną, tak by weszło ich jak najwięcej. Ważne jest to, żeby nie wpychać ogórków na siłę. Po wypełnieniu słoika ogórkami wrzucam chrzan i czosnek i dokładam jeszcze trochę kopru. Ile tego chrzanu, kopru, czosnku? Po trochu :) nie da się tego konkretnie określić, ale powiem tak: lepiej więcej niż
Co w głowie piszczyogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć(...)obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas słoiki dobrze się pozamykają. Pasteryzować około 10 minut. Słoiki poodwracać do góry nogami i pozostawić do ostudzenia. Smacznego
na moim stole...cholesterolu. Mają też działanie przeciwnowotworowe. W ich składzie znajdziemy dużo witaminy C, magnezu, potasu i wapnia. Warto zatem jeść jeżyny i zadbać o ich zapas na zimę :) Składniki (na słoik 250 ml): jeżyny (ile wlezie) 1,5 łyżki cukru Przebrane jeżyny upychać łyżką, ale nie miażdżyć, w słoiku. Cukier dosypywać na dwa razy - w połowie i pod koniec słoika. Napełnić(...)słoiki aż po rant, zakręcić i pasteryzować, czyli ułożyć słoiki w garnku wyściełanym np. ściereczką kuchenną, wlać wodę do szyjek słoików i gotować (od momentu zagotowania wody ok. 10 minut, by cukier się rozpuścił). Po wyjęciu ustawiać słoiki dnem do góry, a po ok. 5 min odwrócić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Tak przygotowane jeżyny można wykorzystać do kompotów
Weekendy w domu i ogrodziewyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków). Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów Do umytych i wyparzonych słoików(...)stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Gdy słoiki wystygną to je odwracamy i pozostawiamy na 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie możemy
Kuchenne Wariacjebędzie jak znalazł . Składniki: - 5 kg ogórków - 300 g cukru -3 łyżki soli - 250 ml octu - 1.1/2 litra wody - liść laurowy na słoik półlitrowy - ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy - czosnek 1 na słoik półlitrowy - chrzan 1 cm na słoik półlitrowy - koper jeden kwiatek słoik półlitrowy(...)łyżeczek musztardy rosyjskiej Develey Wykonanie: Ogórki umyłam osuszyłam , poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ). Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper . Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je. Przygotowanie zalewy : Przygotowałam miarkę 3 litrową którą zakupiłam na Tradismak . Miarka idealna do robienia zalewy i nie tylko. Do miarki wlałam
Różowa kuchniadrugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików i dobrze zakręcić. Następnie pasteryzujemy słoiki w większym garnku z wodą, gotując zanurzone do 2/3 wysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu. Kilka słów o przetworach Robienie(...)owoce i warzywa. Nie mogą być zepsute. Nawet jeden nadgniły owoc może spowodować zepsucie przetworu. Następnie owoce myjemy w zimnej wodzie by pozbyć się zanieczyszczeń i środków chemicznych. 2. Słoiki . Słoiki i butelki należy dokładnie umyć, aby usunąć z nich zapachy wcześniej przechowywanych produktów czy stęchlizny. Należy także je wysterylizować w gorącym piekarniku. Naczynia muszą być idealnie czyste, ponieważ wszelkie
Bon Appetit Małgorzatyfakty: - kobiety w czasie menstruacji lepiej niech robią ogórki w occie, a z kiszeniem poczekają ; - nie kisić ogórków w dni nowiu i pełni Księżyca . Składniki (na jeden słoik 0,9 litra): ogórki płaska łyżka soli (koniecznie niejodowana i z Kłodawy) gałązka zielonego kopru z kwitnącymi koszyczkami Ogórki kiszone drugiego dnia, w tle 5-dniowe kawałek chrzanu (ok. 5 cm) duży(...)gałązka cząbru, liść kopru włoskiego Ogórki zerwane rano zalać zimną wodą i pomoczyć kilka godzin. To ważny zabieg, by ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku . Na dno słoika wrzucić chrzan, przekrojony do połowy ząbek czosnku (chodzi o uwolnienie zapachu czosnku), gałązkę kopru, ewentualnie koper włoski i cząber. Do słoika wkładać ciasno upchane umyte ogórki. Powinny sięgać do szyjki
Weekendy w domu i ogrodziedbających o linię i osób, które wykluczyły cukier ze swojej diety z innych zdrowotnych powodów. Proste do przygotowania. Polecam! Składniki: jagody- około 3 l 14 płaskich łyżek ksylitolu 7 słoików a`350 ml Wykonanie: jagody bardzo dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Następnie przebrać usuwając listki i ogonki wyparzyć słoiki i nakrętki wytarte do sucha słoiki napełnić przebranymi jagodami(...)wsypać po 2 płaskie łyżki ksylitolu i delikatnie "postukać" słoikiem o blat, by cukier opadł i wymieszał się z jagodami. Zakręcić wytartymi do sucha nakrętkami słoiki ustawić w garnku, wyłożonym papierowym ręcznikiem tak, by się wzajemnie nie dotykały. Napełnić garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i postawić go na ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i pozostawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostego i szybkiego przepisu na domowy dżem z wiśni. Czego potrzebujesz do domowego dżemu z wiśni? * Wiśnie * Pektyny+cukier trzcinowy/biały lub dżemiks * Słoiki i nakrętki * Duży, szeroki garnek * Sok z cytryny * Etykiety do opisania słoików Do tego celu przyda się drylownica, sugeruję zakup takiej, która nie wymaga wrzucania(...)Zebrane wiśnie zostawiam na noc w szklanych miskach (moje wiśnie są bardzo soczyste), aby puściły soki. Rano dryluję umyte wiśnie. Przygotowuję nowe, dokładnie umyte i wypasteryzowane słoiki i nakrętki. Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki? Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą
IzaGotujesoczystości truskawek. Dżem ściemnieje i zgęstnieje. Nie zapomnijmy o nim, bo w przypadku kiepskiego garnka może się przypalić od dna, gdy nie będziemy mieszać. Wyjdą ok. 2 duże słoiki lub 4 małe. Dżem truskawkowy można przechowywać ok. 2-3 tygodnie w lodówce. Jeśli dżem chcemy zachować na dłużej to: W przypadku słoików i zamykanych wecków: słoiki i nakrętki przelewamy dokładnie(...)wrzątkiem (muszą być wyparzone) – wlewamy wrzący dżem do słoików, zakręcamy (w rękawicach, ryzyko poparzenia!) i ustawiamy na ściereczce nakrętką do dołu (wecków na klipsy nie przekręcamy). Wszystkie słoiki przykrywamy grubym kocem/pierzyną i zostawiamy do całkowitego ostudzenia na kilkanaście godzin. Wieczko się zassa. Tak przygotowanego dżemu nie pasteryzuję, ale jeśli chcecie przechowywać dżem dłużej niż pół roku, można
Poezja smakuprzecież mozzarella jest bardziej włoska niż feta. Co z tego wyjdzie, nie wiem, jeszcze nie próbowałam, ale po tym, co się dzieje w słoikach można przypuszczać, że ser choć miękki, zakonserwował się całkiem nieźle, nie rozpadł się i nie przesiąkł cały oliwą. Wyobrażam sobie, jakiego obłędnego aromatu nabrał. Niedługo zamierzam wykorzystać pomidory(...)niekoniecznie obranych) suszone i świeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie, bazylia oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości pieprz czarny kilka listków laurowych kilkanaście kulek ziela angielskiego 1. Niewielkie słoiki wyparzyć (ja miałam 5 po 200 - 230 ml), pozostawić do wysuszenia. 2. Oliwę podgrzać do temepratury ok. 50-60°C - aż zacznie pachnieć. 3. Do każdego słoika wrzucić
Kuchnia Prezydentowejdżdżownicę grudki ziemi różnej wielkości, a kiełki z nich wydostają się dość wolno. Mój eksperyment z ich pędzeniem nie zakończył się wprawdzie spektakularnym sukcesem, ale po przeszło tygodniu płukania słoika, w którym umieściłam ziarenka, uzyskałam pudełeczko świeżutkich, pięknych kolorystycznie i pachnących botwinką kiełków. Część z nich zużyłam do posypania smażonej tilapii , nad przeznaczeniem reszty cały czas się zastanawiam. Kiełki buraczka(...)bezpośrednio po wyjęciu ze słoika Najprostsza metoda na własną, choć niewielką hodowlę, bez nakładów na specjalną kiełkownicę: Kupić nasiona przeznaczone na kiełki. Inne, przeznaczone do siewu mogą być zaprawiane substancjami grzybobójczymi. Słoik o pojemności około 1 litra dobrze wymyć i wyparzyć wrzącą wodą. Najlepiej sprawdzi się słoik typu wek, ponieważ ma większe dno niż twist. Nasiona dobrze wypłukać, umieścić
Kuchenne zapiski EdytyZamykam lato w słoiki :) Zwykle robię dżemy jedno owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych porzeczek, truskawek i malin wyszedł bardzo smaczny dżem. Polecam :) Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam dżemy z użyciem pektyny . Plusy: oszczędność czasu, bo dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor owoców(...)znajduje się w owocach niedojrzałych niż dojrzałych. Wraz z ich dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego owoce stają się miękkie). Więcej o pektynie można poczytać tutaj . Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku
Domowa Cookierenka Aginieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody 3/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki(...)czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pomidory po przepłukaniu kroimy w ósemki, cebulę obieramy i kroimy w grubsze piórka. Czosnek obieramy z łupinki i kroimy w cienkie plasterki. Na dnie słoika układamy kilka piórek cebuli, tak by zostało całe przykryte. Dokładamy także połowę pokrojonego ząbka czosnku. Na cebuli, w słoiku układamy warstwę ósemek pomidorowych (jak na zdjęciu), przy czym nie muszą
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepyszne i praktyczne. Nie podaję konkretnych ilości pomidorów, ponieważ w przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie słoiki! pomidory(...)odpowiedniej ilości duży garnek litrowe, wyparzone słoiki sól, ulubione przyprawy Przygotowanie warzyw: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Pomidory nacinamy w kilku miejscach, by łatwiej schodziła z nich skórka. Wrzucamy je do wrzątku i chwilę w nim trzymamy. Zlewamy gorącą wodę, a warzywa zalewamy w garnku chłodną. Pomidory obieramy ze skórki i odkładamy do miseczki. WARIANT I - we własnym sosie
Kuchenna Kontrrewolucyaużyłam sokowirówki. Idealnie się do tego sprawdziła! Ostatnia szansa, żeby zrobić ten ketchup. Sezon zbliża się ku końcowi. Może zrobisz jeszcze kilka słoiczków w najbliższy weekend? Składniki: (8 słoików po 330 ml*) 5 kg podłużnych pomidorów, 7 średnich sztuk cebuli, 2 sztuki czerwonej papryki, 1/2 średniej papryczki chilli, 125 ml octu spirytusowego, 3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej - do przetworów(...)użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup powinien być gęsty, zredukowanie zajmuje ok. 2 godzin. Autorka przepisu ketchupu nie pasteryzuje, po prostu słoiki wypełnia gorącym ketchupem, zakręca je i odkłada do góry dnem i okrywa szczelnie kocem, aby proces schładzania był wolniejszy. Ja natomiast ketchup pasteryzuję w piekarniku. Umyte i wysuszone słoiki wkładam
Plate of Joyjeśli jednak takiego urządzonka nie posiadacie i kupować nie zamierzacie, również możecie przygotować wędliny w domu. I dziś właśnie taki alternatywny przepis, na wędlinę gotowaną w słoiczkach. Najlepiej wybierać słoiki, które nie zwężają się u góry, gdyż łatwiej z nich wędlinę wyjąć. Domową wędlinę z galaretką wspominam jako jeden ze smaków z dzieciństwa. Moja babcia robiła zawsze takie słoiczki(...)mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a następnie wymieszać z mięsem. Tak przygotowane mięso wkładamy do słoików do wysokości 3/4, staramy się ugnieść je dość ciasno. Na wierzch do każdego słoika wkładamy listek laurowy. Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki, cynamon w lasce, Czereśnie umyć, osuszyć, włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności 720 ml wziąć pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać ocet, zagotować. Gorącą zalewą dopełnić(...)słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml. W słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni. Kieliszek do whisky single malt
królestwo garówroku postanowiłam sama zamarynować kilka papryk. Poniższy przepis dostałam od mojej babci więc mam nadzieję, że smakuje równie dobrze. Składniki: 2 kg papryki 15 - 20 ziaren gorczycy na słoik 1 łyżka oleju na słoik Składniki na zalewę: 10 szklanek wody 2 szklanki octu 4 płaskie łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli Wykonanie: Przygotować zalewę: Wodę, ocet, cukier i sól zagotować(...)minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub na ósemki. Paprykę włożyć do słoiczków i dodać gorczycę. Zalać zalewą zostawiając miejsce na olej. Do każdego słoika dodać po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcić. Pasteryzować: Dno garnka wyłożyć ściereczką. Włożyć słoiki tak żeby się nie stykały. Słoiki zalać wodą do ¾ ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować
Mama Gotuje