Pachnący, doskonały dodatek do sałatek, mięs i kanapek, czyli czosnek marynowany w oleju do słoika. Idealny do dań z makaronem. Pokreśli smak zup i sosów. Ale to nie wszystko! Po marynowaniu zostaje nam pyszna i pełna aromatu oliwa, która świetnie uzupełni smak wielu dań, surówek i sałatek. Co jednak najważniejsze, ten pyszny czosnek przygotujesz w bardzo prosty sposób w domu(...)lubisz więc smak i zapach czosnku (jeśli nie, to niedobrze, bo może oznaczać, że jesteś wampirem ), to zapraszamy Cię na przepis i życzymy powodzenia. CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA Składniki: czosnek polski: 6 główek olej rzepakowy lub oliwa z oliwek czarny pieprz kulki suszone pomidory z bazylią – przyprawa CZOSNEK MARYNOWANY W OLEJU DO SŁOIKA Wykonanie: 1. Czosnek obieramy
Kuchnia Na Wypasiemikroelementami kimchi podnosi odporność. Smakuje intensywnie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Kategoria Kiszonki Kuchnia Koreańska Czas przygotowania 45 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 8 słoików Autor Sergiusz Pinkwart Składniki Składniki warzywne: 2 kapusty pekińskie 2 duże marchewki 1 cebula dymka 10 łyżek soli Pasta do kiszenia: 1 szkl. wody 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru(...)kapustę talerzykiem, lub przykrywką, żeby całość znalazła się pod wodą. Odstaw na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia odlej słoną wodę (zostaw ok. litra płynu w oddzielnej miseczce lub słoiku) i odciśnij kapustę na sitku. Przełóż z powrotem do misek (kapusta powinna zmięknąć i nieco zmniejszyć swoją objętość). Obierz marchewkę, obieraczką lub strugaczką do warzyw pokrój marchewkę na długie, cienkie
smakowitehistorie.comPuree z dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje sie każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowana(...)pomocą sitka, ale należy pamiętać, iż puree nie może być suche. Tak otrzymane puree można przechowywać: kilka dni (maksymalnie 5) w plastikowym pudełku / słoiku w lodówce zamrozić w woreczkach przeznaczonych do mrożenia żywności (najlepiej wcześniej podzielić puree na wygodne porcje – po 1 szklance) pasteryzować – zagotować, przełożyć do słoików
KuchniaWeDwoje.plmnie na działce ogórki wciąż rosną i kolejne słoiki zapełniam tymi pysznościami. Dzisiaj tradycja ...ogórki konserwowe, moje ulubione na słodko. Zapraszam po przepis. Składniki na 6 litrowych słoików: 3 kg równych ogórków 1 marchewka 1 cebula 6 baldachów kopru z gałązkami 6 liści laurowych 18 ziaren ziela angielskiego 6 goździków 6 płaskich łyżeczek gorczycy Zalewa(...)octu 2,5 l wody pół szklanki soli szklanka cukru Sposób przygotowania: Ogórki umyć, słoiki wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika na dno wrzucić pokrojoną marchewkę i plaster cebuli, po łyżeczce gorczycy, 3 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 goździk i gałązkę kopru. Na tak przygotowane podłoże w każdym słoiku ciasno ułożyć ogórki. Do garnka wlać wodę, dodać
Gosia gotujeWersja zimowego kompotu dla tych, którzy mają ograniczone zasoby czasu i/ lub energii:-) Śliwki wkładamy do słoika, zalewamy syropem i pasteryzujemy. A resztę zrobi czas... Składniki: 2 kg węgierek prawdziwych - lepsze będą jędrne 0,5 kg cukru 1 litr wody Śliwki opłukać, wypestkować i zapakować dosyć ścisło do słoików. Należy zostawić ok 1,5 cm przestrzeni od góry(...)słoika. Przygotować syrop. W garnku zagotować 1 litr wody z cukrem. Gorącym syropem zalewać śliwki w słoikach. Nałożyć zakrętki i pasteryzować. Ja robię pasteryzację w garnku z wodą. Do szerokiego garnka wkładam ściereczkę - może być nawet cieniutka - chodzi o to, aby słoiki nie podskakiwały podczas pasteryzowania. Na ściereczkę stawiamy słowiki nie do końca dokręcone. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości
Ze smakiem bez glutenuSUROWIEC -łopatka 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -słoiki 350-500 mil -sól 7,5 g/kg -peklosól 7,5 g/kg -pieprz czarny 2 g /kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -czosnek 5 g/kg -żelatyna 4 g na słoik -ziele angielskie 1-2 kulki na słoik -liść laurowy 1 na słoik -woda 100 mil do łopatki podczas wyrabiania -woda(...)słoik WYKONANIE Łopatkę kroimy w kostkę 3 lub 4 cm peklujemy i przyprawiamy, odstawiamy do lodówka na 24 h. Po tym czasie dolewamy 100 mil.wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Na dno słoika dajemy listek laurowy i ziele angielskie wkładamy w słoik mięso ściśle wlewamy 40 mil wody i 4 g żelatyny zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy w odstępach
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Był już przepis na naturalny sok pomidorowy , zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nań ochota. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w gęste metalowe sito i trzepaczkę rózgową, które ułatwią nam pracę. Składniki (na 7 słoików o pojemności(...)oregano i natki pietruszki. Po wyłączeniu palnika dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku solą i cukrem. Usunąć zieleninę i przelać sok do słoików lub butelek. Sok pasteryzować, tzn. dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną, włożyć słoiki, wlać wodę, by sięgała do szyjek słoików i od momentu zagotowania wody gotować słoiki jeszcze ok. 10 minut
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję, osuszam, usuwam ogonki i gniazda nasienne - kroję na kawałki. Krok(...)całość blenduję, gorący sos wkładam do słoiczków, mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystudzenia. Sos można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy
Moja Książka Kucharskadzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie odbierak. Przygotuj składniki: ogórki gruntowe, marchew, liście selera, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, cebulę, Zalewa octowa*: ocet, cukier, wodę. Słoiki dokładnie umyj i wyparz(...)Liście selera umyj. Cebulę obierz z łupinek. Ogórki umyj. Możesz je pokroić na ćwiartki lub 2-3 cm kawałki. Możesz je także zostawić w całości**. Na dno każdego słoika włóż kawałek cebuli, 4-5 plasterków marchwi (lub 2-3 kawałki marchwi), 1-2 ziarna ziela angielskiego, kilkanaście ziaren gorczycy, ½-1 listek laurowy. Następnie w słoikach ułóż ogórki. Na wierzchu ułóż
blog.moje-pasje.inforazem z mężem przygotowaliśmy nasze, tradycyjne kiszone. Zapraszam was do zrobienia domowych kiszonek by móc się nimi delektować gdy nastaną zimne i chłodne dni :) Składniki na około 12 słoików 500 ml : około 3 i 1/2 litra wody około 3 kg krótkich ogórków gruntowych (nie mogą być długie bo nie zmieszczą się wam w słoikach) 3 i 1/2 płaskiej łyżki soli(...)kamiennej nie jodowanej korzeń chrzanu na 1 słoik 2-3 ząbki czosnku na każdy słoik, jeden baldach kopru z łodygą 1. Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy. 2. Ogórki namaczamy w wodzie przez około 2-3 h. 2. Na dno każdego słoika dajemy ząbki czosnku, a pomiędzy ogórki wkładamy paski obranego chrzanu i baldach kopru razem z łodygą ( paski chrzanu robimy
Gotowanie...to proste !Zapraszam do lektury :) Najlepiej zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas. Należy również przygotować szklany wysoki słoik taki o pojemności 1l, który należy dokładnie umyć i wyparzyć. Pierwszy dzień rano: Odmierzamy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody (temperatura pokojowa). Do słoika wkładamy mąkę, zalewamy wodą(...)łyżką). Przykrywany gazą, lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać. Drugi dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy
Kuchnia domowa Animasło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Moja babcia zawsze robiła masło sama, nie miała miksera więc masło robiła w dużym zakręcanym słoiku, wlewała do słoika śmietanę i potrząsała słoikiem kilka minut, aż wytrącały się grudki masła i maślanka. Potem je płukała na sicie i formowała w osełkę. Jak przyjeżdżałam do niej(...)odwiedziny samodzielne robienie prawdziwego masła w słoiku było dla mnie nie lada atrakcją. Prawdziwe masło jest najlepsze i najzdrowsze, do tego zrobione samodzielnie! Cena masła domowego jest niższa niż sklepowego , do tego takie masło ma same zalety, masło zrobione w domu ma śmietankowy smak i nie ma żadnych barwników ani ulepszaczy smaku. Zrobienie domowego masła za pomocą miksera to zerowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć Mój dzisiejszy obiad to fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Teoretycznie jest to przepis na fasolkę do słoików na zimę, ale można ją także przygotowywać na bieżąco do zjedzenia. Fasolka wyszła tak dobra, że prawdopodobnie (jeśli dostanę ładną fasolkę w rozsądnej cenie, bo niestety w tym roku nie mam jej na ogródku), w tym "sezonie" przygotuję kilka słoiczków takiej fasolki(...)szparagowa w sosie pomidorowym Przygotuj dużą miskę, 2 garnki (w tym jeden duży), patelnię, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, durszlak, słoiki, ewentualnie łyżkę z długą rączką. Przygotuj składniki 2,5 kg fasolki szparagowej, 5 cebul, 6 marchewek, 1 łyżkę soli + ewentualnie sól do doprawienia dania przed włożeniem do słoików, ½ szklanki cukru
blog.moje-pasje.infoKwiaty wanilii Składniki : 25 dkg cukru kryształu 1 laska wanilii Sposób wykonania : D o czystego, suchego słoika wsyp około 25 dkg cukru kryształu. Jedną laskę wanilii pokrój na 4 części, włóż do słoiczka. Słój zamknij szczelnie pokrywką , wstrząśnij nim kilka razy. Słoik odstaw na około 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij słoikiem. Po tym czasie możesz używać zrobionego przez(...)Ciebie cukru waniliowego do ciast i innych potraw. Słoik z cukrem przechowuj w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Zawartość słoika możesz na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniał aromat wanilii. Taki cukier waniliowy jest naturalny, bez chemicznych środków zapachowych. Od czasu do czasu trzeba tylko wymienić zużytą wanilię na nową. R ada - Cukru
Przepisy i porady kulinarne