marchewek 2 szklanki (475 ml) octu winnego ryżowego,lub innego 1 ½ szklanki (350 ml) wody 9 długich pasków ( do 10-cm każdy) świeżego imbiru 3 cały anyże-na trzy słoiki ¾ szklanki (144 g) cukru 1 łyżka (5 g) zgniecione płatki czerwonej papryki 1 ząbek czosnku, obrane i zmielony 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, niejodowanej Wykonanie Obraną marchew i umyta pokroić(...)anyż, cukier, kruszone płatki czerwonej papryki, czosnek i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Łyżka cedzakową usunąć anyż z wrzącej solanki i podzielić je równo między słoiki. Do wrzącej solanki dodać marchew .Doprowadzić do wrzenia, i gotować około 2-3 minut. Wyłączyć Szczypcami wyciągać marchew i wkładać do słoików. Do ,każdego słoika włożyć po 3 paski imbiru
w mojej kuchniziele angielskie -liście laurowe DODATKOWO -świeży chrzan -koper -marchewka poszatkowana w cienkie plasterki no i oczywiście ogórki :-) Najlepiej wybierać te jasne i małe-takie a'la korniszonki Słoiki myjemy i suszymy. Ogórki dokładnie myjemy. Chrzan kroimy na małe kawałki Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki PRZYGOTOWANIE ZALEWY Do garnka wlewamy wodę ocet cukier sól Całość stawiamy na gazie(...)chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki około 4 nieduże kawałki chrzanu około 7 ziarenek ziela angielskiego trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki) 1 duży lub 2 małe liście laurowe oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumięsistych (u mnie mieszanka czerwonych, pomarańczowych, żółtych, zielonych i czarnych) 200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie; ja je dodałam dla podkręcenia smaku) płaska łyżka cukru łyżeczka soli do każdego słoika po 2 spore ząbki czosnku Umyte pomidorki koktajlowe wrzucić (w całości) do szerokiego garnka o grubym dnie. Większe pomidory obrać ze skórki. Uprawiam odmiany, przy których nie trzeba zalewać pomidorów(...)gęste sito lub durszlak. Skórki usunąć. Pomidorową pulpę przelać do garnka o grubym dnie. Zagotować i doprawić cukrem i solą. Można ewentualnie jeszcze pogotować, by odparować nadmiar płynu. Do słoików włożyć po 2 nacięte wzdłuż ząbki czosnku, potem włożyć do nich nieco przestygniętą fasolkę i zalać ciepłą (nie gorącą) pulpą pomidorową do szyjek słoików. Szczelnie zakręcić. Dno szerokiego garnka
Weekendy w domu i ogrodzieogórków, 5 l przegotowanej i ostudzonej wody, sól (1 czubata łyżka / 1 l wody). Dodatki na 1 słoik: 2 kwiaty kopru, korzeń chrzanu (5 cm), 3 duże ząbki czosnku, 1 liść wiśni, 1 liść dębu, 1 liść winogrona. Ostatnio widzę, że wracają do łask, stare, tradycyjne przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone(...)książki kucharskiej, z 1978 roku. Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą gąbki do naczyń). Odłożyć do wyschnięcia. Przygotować słoiki na ogórki. Każdy dokładnie umyć (najlepiej gorącą wodą, żeby później nie popękały przy wyparzaniu), a następnie wyparzyć wrzątkiem. Na dno każdego słoika ułożyć wszystkie najpierw dodatki, 2 kwiaty kopru, chrzan
Świat Domowej Kuchnipozytywnie! Wiedziałam, kiedy pozwolić sobie na urlop hihihi! :) Ale zanim urlop, to mnóstwo pracy w kuchni, bo trzeba pomyśleć o zimie ... Brrr ... Będzie cudownie w grudniu otworzyć słoik własnych ogóreczków, zrobić sałatkę czy zupę ogórkową ... Zatem do roboty, bo samo się nie zrobi! :) Osobiście najbardziej uwielbiam ogórki z dużą ilością chrzanu, są wyraziste w smaku, z delikatną nutką(...)chrzanowej ostrości. Wkładam też do słoików spore ilości czosnku i kopru - tego nigdy za mało! :) Jeśli macie to szczęście i posiadacie własną działkę (albo dobry ryneczek w okolicy) koniecznie włóżcie do słoików także liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Wasze ogórki będą jeszcze wspanialsze! :) Co zrobić, aby ogórki "się udały"? Czyste i dobrze umyte słoiki (najlepiej wyparzone) to podstawa
Garniec MagalieOstatnio otrzymałam od Was zapytanie, o to co można zawekować do słoików, wybierając się na biwak. Ja przygotowując słoiki, kieruje się zasadami , które przekazała mi kiedyś moja Babcia. W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko. *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy(...)warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko
Z Majeczką w kuchniinne przetwory. Jeśli nie znudził się Wam temat ogórkowy to zapraszam na kolejny przepis, tym razem na pyszne ogórki konserwowe, które każdego roku robię i zawsze znikają do ostatniego słoika. Składniki: 4 kg ogórków koper z baldachami nasion korzeń chrzanu czosnek cebula marchewka (brak jej na zdjęciu) pieprz czarny ziele angielskie 3 listki laurowe gorczyca majeranek kminek(...)zielem angielskim pieprzem i listkami laurowymi. Po chwili wsypałam cukier i sól. Po około 10 minutach wlałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Ogórki do konserwowania wkładam do słoików o pojemności 0,9 l, dlatego ogórki wybieram średniej wielkości i małe. Do wyparzonych słoików wkładam na dno koper, paseczki marchewki i chrzanu, ząbek czosnku, po pół łyżeczki gorczycy, kminku
Kuchnia u KrysiOgórki kanapkowe z kurkumą... Składniki na 6 słoików po 400 ml: 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką) 2 szklanki* wody (500 ml) 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki* cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli (około(...)Używam szklanki o pojemności 250 ml Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w słoikach. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka
Pelusiowa Kuchniamięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć(...)łyżki posiekanego koperku 1 czubata łyżka soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki gorczycy w ziarnach kilka liści laurowych (po 1 na słoik) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 kg młodej, nieprzerośniętej cukinii (waga po obraniu) 3 średnie lub 2 duże cebule 2 czerwone papryki 1 duża marchewka
Poezja smakunaturalnym smakiem truskawe k także w zimie d la diabetyków Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 szczypta soli himalajskiej lub gruboziarnistej Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dodać szczyptę soli. Gotować jeszcze(...)minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 4 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Wykonanie z Thermomixem: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki . Owoce
Mania Wypiekaniatradycyjnych smakach dla fanów ananasa dla kochających domowe przetwory Składniki: 700g truskawek 330g ananasa (1 puszka bez soku) dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 350g cukru Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Puszkę ananasa otworzyć i odsączyć owoce z soku. Pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie(...)dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Uwaga
Mania Wypiekaniatruskawek dla chcących poczuć lato w środku zimy dla szukających najzwyklejszego przepisu na dżem truskawkowy Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 350g cukru Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze(...)minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Wykonanie z Thermomixem: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki . Owoce wrzucić
Mania Wypiekaniataką pogodę - gdy szaro za oknem, a nie biało, sami w domowym zaciszu możemy zrobić zimowy, pokryty szronem lampion. Potrzebne będą do tego: słoik, biała farba, masa strukturalna drobnoziarnista i folia dekoracyjna na okna (kupuję taką za około 5 zł w sklepie papierniczym, niestety, jedna taka starcza na duży słoik i drugi mniejszy). Szyjkę słoika malujemy białą farbą(...)jeszcze mokrą, posypujemy drobnym białym lub transparentnym brokatem. Albo suchą malujemy bardzo delikatnie, po brzegach leciutko srebrną farbą. Ja wybrałam tę ostatnią opcję. Następnie przykładamy folię dekoracyjną do słoika. Musimy postarać się tak ją ułożyć, by gładko przylegała do szkła. Zaznaczamy na słoiku miejsce, w którym będziemy ciąć. Folię wycinałam nożykiem do tapet przy użyciu linijki, a przy gwiazdkach docinałam
dobra gospodyni dom wesołym czynipasztet, tym bardziej, że sami decydujemy jak go doprawimy. Poniższy przepis znalazłam na blogu pod linkiem: Pasztet słoikowy , zmieniłam jedynie dodane przyprawy. Z poniższego przepisu wychodzi około 11 słoików po 300 ml (u mnie 7 słoików o większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej(...)curry. U mnie była to duża ilość pieprzu i soli, ponad 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku i łyżeczka curry. Po doprawieniu pasztetu dobrze go wymieszać i przełożyć do słoików. Nie należy nakładać go zbyt pełno, bo w trakcie gotowania może jeszcze urosnąć/napęcznieć. Słoiki muszą mieć zbliżoną wysokość. Ubrudzone brzegi należy wytrzeć ściereczką i dobrze zakręcić. Tak przygotowane
Passions hobbies lifezawiasów szafek - tak, tam najczęściej chowają się mole by osiągnąć poziom dojrzałości. Kuchnia "pachniała" bardziej niż szpital. Kupiłam nam nowe produkty spożywcze i od razu z 20 litrowych słoików. Po co? Dla bezpieczeństwa. Komentarz od Friends of Glass - dlaczego szkło a nie plastik " Po pierwsze szkło składa się w 100% z naturalnych składników, tj. piasku, sody amoniakalnej i wapnia(...)trzymaliśmy w swoim pokoju. A z kuchni nie korzystaliśmy. Od tej pory jestem uczulona na każdego robaczka jakiego spotkam. W naszym domu wszystko, ale to wszystko jest w słoikach. Herbata, przyprawy, makarony, ryże, kasze, pieczywo chrupkie. Wszystko! A dlaczego w słoikach a nie w plastiku? Nie wiem na ile często się to zdarza, ale jak spotkacie na swojej
Gotowanie i blogowanie