mieć świeżą cukinię również jesienią.Mam nadzieję, że przymrozki nie przyjdą zbyt wcześnie. Na wszelki wypadek pomyślałam o cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka(...)kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli kilka ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cukinie i patisony pokroić na plastry o grubości kilku mm. Do słoików włożyć wymienione składniki, przy czym plastry cukinii i patisonów upchać najmocniej
Weekendy w domu i ogrodziemoże 2 ogórki. Susza i zaraza zrobiły swoje...Nie lubię kupować ogórków z niesprawdzonych źródeł, niestety byłam zmuszona, nie wyobrażam sobie, że miałoby zabraknąć w mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako(...)przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć
na moim stole...taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika małe zgrabne ogórki zielony koper(...)białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych
Weekendy w domu i ogrodzietakie piękne, że gdy zimą przypomnę sobie znów o ich istnieniu ponownie mnie zachwycą i odtworzą smak lata... Składniki (na około 10 słoików o pojemności 250-300 gram): 2,5 kg truskawek- najlepiej wybrać ładne, jędrne, lepiej żeby nie były poobijane 1 szklanka cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie konfitury, ja wolę czuć smak owoców(...)jeszcze 5 minut na małym ogniu. Następnie zestawiam z ognia i mieszam tak długo aż pozbędę się piany (ja nie miałam jej prawie w ogóle). Gotową konfiturą napełniam wyparzone słoiki i zakręcam. W tym momencie można słoiki postawić do góry dnem na jeden dzień i dżem będzie gotowy oraz odpowiednio zakonserwowany. Ja jednak, korzystając z wieloletniego doświadczenia mojej mamy, wekuję
Mango Papajakorzystać i myśleć o przyszłości. O przyszłości, czyli o zimie na przykład. Bo co zrobimy jak nam się zimą zachce zupy szczawiowej? No jak to co? Po prostu weźmiemy słoik szczawiu i zrobimy zupę :) Zatem musimy kilka słoików sobie przygotować. My zrobiliśmy tylko dwa, tyle nam wystarczy. Nie jemy bardzo często zupy szczawiowej. Dwa razy w zimę spokojnie nam wystarczy(...)najmniejszego problemu. Zresztą to co się rzadziej je lepiej smakuje. A nasz przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowy, bo nie słoiki nie wymagają pasteryzacji. I naprawdę się nie psują. U Magdy na wsi już 2 lata stoją i wciąż nadają się do jedzenia. Przepis bardzo prosty, a dzięki temu, że nie pasteryzujemy to i bardzo szybki. Na dwa słoiki
Marder&Marder Manufacturewarzywne. Ogórki każdy zna i lubi. Nam zachciało się takich, których jeszcze nie jedliśmy. Poszperałam, poszukałam aż znalazłam takie, które naszym zdaniem były odpowiednie. Wyszły bardzo dobre (otwarłam jeden słoik bo nie zapasteryzował się dobrze) ale wiadomo - potrzebują chwilę postać aby wszystkie składniki się przegryzły :) Inspiracja: klik Składniki: 1,5 kg ogórków 2 litry wody 200 ml octu 2 łyżki(...)soli 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz - po 3 ziarenka na słoik ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoik liść laurowy - po 1 listku na słoik czosnek - po 3-4 plasterki na słoik gorczyca - pół łyżeczki na słoik liście kopru - po 1 na słoik Ogórki umyć, pokroić na plasterki (nie za cienkie) i włożyć
My simple kitchenrozgrzany do 50 stopni C piekarnik. Po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę, pozostawić tylko światełko. Zakwas Korzystałam z porad ze strony smakowitychleb.pl , zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu. Przygotować: słoik o pojemności 1 litra gazę lub inny materiał przepuszczający powietrze 250 g mąki żytniej (użyłam żytniej 2000) drewniana łyżka lub patyczek do mieszania 250 ml letniej woda Plan wykonania: Dzień(...)godz. 8:00 - 100 g mąki żytniej - 100 ml letniej wody Wsypać mąkę do słoika, wlać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć gazą i założyć gumkę recepturkę. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Dzień 2 godz. 8:00 - 50 g mąki żytniej - 50 ml letniej wody Dodać do zawartości
Kuchcik gotujemyślałam, nie mogłam się zebrać, aż do momentu, gdy zobaczyłam, że część zaczełą sie robić po prostu czerwona. Zmobilizowałam się i mam:) Bardzo smaczna alternatywa dla sałatek kupnych w słoikach, w których nie wiadomo, co (oprócz warzyw) jeszcze pływa ;) Taka sałatka pasuje zarówno do obiadu, do kanapek czy innych dań, które dobrze - smakiem - komponują się z zalewą octową. Składniki(...)zielonych pomidorów 3 marchewki 5 cebul 2 czerwone papryki 1/2 l octu 10% 2,5 l wody 1 łyżeczka oleju do każdego słoika - ile słoików tyle łyżeczek oleju :) 3 łyżeczki cukru liście laurowe ziele angielski pieprz w ziarenkach Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w plasterki Cebule obieramy i kroimy w piórka Paprykę czyścimy, kroimy w paseczki lub półpaseczki Wszystkie pkrojone składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commój tata przynosił do domu worek, a w nim 15-20 kg ogórków. Potem w dużym pokoju wykładaliśmy całą podłogę gazetami, na nich ustawialiśmy masę zbieranych przez cały rok słoików i zaczynała się zabawa, przesiąknięta zapachem kopru, czosnku i świeżego chrzanu. Wspaniałe czasy :) Proporcji Wam nie podam, bo ich zwyczajnie nie ma, w kiszeniu ogórków wszystko zawsze jest(...)dobrze, bo dzięki temu zawartość każdego słoika ma odrobinę inny smak :) Słoików używamy litrowych, takie są najwygodniejsze. Ogórki oczywiście im mniejsze, tym lepiej. Pozostałych składników tyle, żeby wystarczyło :) Na podstawie tego przepisu możecie przygotować również pyszne ogórki małosolne . Składniki: - ogórki gruntowe - koper włoski (cały) - korzeń chrzanu - czosnek - woda - sól Ogórki myjemy i przygotowujemy słoiki. Ważne, by miały szczelne zakrętki
Kulinarne zapędy KokosaDziś w poście mam do realizacji dwa tematy. Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego "Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu. Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki", z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawiera przepis na ogórki miodowe . W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam. Podam Wam przepis(...)oryginalny, ale z adnotacjami - moimi zmianami. Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : ( użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw ) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej ( i tu duże zmiany
W kuchni Karmel-itkiMATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g/kg -pieprz kolorowy 3 g/kg (grubo mielony) -mieszanka bałkańska łagodna 3 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki, szybkowar, garnek, termometry, zamykarka do puszek. W/w przyprawy to tylko moja sugestia- propozycja, można dodać inne. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką(...)sitku szarpak. Wodę i skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości i będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. W moim wypadku było to gotowanie w szybkowarze 70 min dla puszki 560 gram dla 300 g 60 min. Można też zastosować pasteryzacje trzy krotną
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.vote ) Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką, danie do słoika na wyjazdy Smażone klopsiki z groszkiem i marchewką to świetna alternatywa dla oklepanych dań słoikowych takich jak np. bigos.. Nie żebym była jego przeciwnikiem wręcz odwrotnie, naprawdę go lubię. No cóż ale jak bym miała go jeść w kółko to pewnie bym już nie lubiła .. Tak więc jak mój(...)zaczął wyjeżdżać do pracy to ja zaczęłam tworzyć nowe dania słoikowe, żeby mu choć troszkę umilić życie. Wiem, niektórzy stwierdzą, że można kupić ale ja nie znoszę tych gotowych słoików ze sklepu. Przeważnie zawierają śladowe ilości mięsa, zawsze są zapaćkane, pomidorowym kiślem który ma imitować sos. I zazwyczaj są totalnie bez smaku, a raczej o takim samym smaku. Nie ważne
Ogrodnik w podróżyvotes ) Mięsiwo po szlachecku z cebulką w słoiku, idealne na kanapki Zdrowe wędliny są najbardziej pożądaną rzeczą w tym zwariowanym świecie. Mięsiwo po szlachecku, to czyste dobre mięso bez konserwantów i dziwnych dodatków. Wędlina wręcz idealna, żaden mom ..mechanicznie ścinany z kośćmi itp.. Prawdziwy produkt jaki nasze babcie przygotowywały co roku.. Ma długi okres przechowalności, a dodatkową jego(...)zaletą jest fakt iż można go użyć na zimno jako wędlina lub jako półprodukt na ciepło np. w gulaszu. Wszystko dzięki dodatkowi smażonej cebulki i ziół Taki słoik, żeby posłużył jako obiad, wystarczy przełożyć jego zawartość do rondelka, podgrzać i sos zagęścić mąką. Gotowe, teraz kasza lub ziemniaki i niebo na talerzu .. Polecam naprawdę, każdy wysiłek wart jest zdrowia
Ogrodnik w podróżyPikle z ogórków z papryką przygotowane do słoików na zimę mogą zmienić zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu. To nie są klasyczne pikle ogórkowe, gdyż są z dodatkiem czerwonej papryki, ponadto marynata jest bardzo łagodna, czyli słodko-kwaśna. To kolejny mój rodzinny przepis na przetwory z ogórków. W taki sposób Pikle z ogórków robiła moja babcia, moja(...)mama, ja też w ten sposób przygotowuję pikle do słoików na zimę . Przepis jest bardzo prosty, a tak przygotowane pikle są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Ponieważ stężenie octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji. Składniki 1 kg przerośniętych ogórków 20 dag kolorowej, pokrojonej papryki 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiągle jeszcze zamykam w słoiki smaki lata, przygotowuję spiżarnię na długie, późno-jesienne, zimowe i wczesno-wiosenne chwile, kiedy dostęp do świeżych i zdrowych owoców oraz warzyw będzie mocno ograniczony. Pisałam już kiedyś, że sałatka z buraków z papryką jest w moim domu najbardziej obowiązkowa ze wszystkich przetworów. Musimy ją mieć koniecznie! Robię przynajmniej podwójną porcję :) Ponieważ dostałam od Taty(...)czym odsączyć. Dodać starte buraki, wymieszać, odstawić na ok 15 minut. W tym czasie przygotować zalewę; wodę, ocet, sól i cukier wymieszać, zagotować. Warzywami napełniać czyste i wyparzone słoiki, zostawiając ok 1 cm, następnie docisnąć i odlać nadmiar soku. Wciąż ciepłą zalewą dopełnić słoiki, delikatnie potrząsając, aby płyn wszedł w przestrzeń między warzywami. Brzegi słoików wytrzeć czystą, suchą ściereczką, zakręcać
6niebo