sprawia, że nie nadąża się z ich zjadaniem, a szkoda, by się zmarnowały. Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam na 2 różne sposoby. Sposób 1. - w occie Składniki (na słoik 0,73 l): duży ząbek czosnku plaster imbiru liść laurowy kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren kolorowego pieprzu gałązka bazylii łyżeczka soli łyżeczka cukru pomidorki(...)łyżki octu 28 łyżek gorącej wody (nie wrzątku) Sposób 2. Składniki (na słoik 0,73 l): duży ząbek czosnku plaster imbiru liść laurowy kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren kolorowego pieprzu gałązka bazylii łyżeczka soli łyżeczka cukru pomidorki gorąca woda (nie wrzątek) W obu sposobach na dno słoików wysypałam ziarenka przypraw, wrzuciłam czosnek. Potem wrzucałam
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki soku ananasowego (z kartonika) - 3/4 szklanki cukru - 1 laska wanilii - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 goździki - sok z połowy cytryny - skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Zaczynamy od słoików. Porządnie myjemy i wyparzamy. A jak się parzy słoiki? Na dnie garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wlewamy wodę (tyle, by po włożeniu słoików sięgała do 1/5 ich wysokości) i umieszczamy słoiki oraz(...)garnka wrzucamy wszystko poza cukinią. Czekamy aż zacznie bulgotać. Wtedy wyciągamy wanilię, rozcinamy i wyjmujemy nasionka, które ponownie wrzucamy do garnka (samą zdrewniałą część możemy wysuszyć i wetknąć do słoika z cukrem, żeby dodać mu aromatu). Chłodzimy, wrzucamy cukinię i ponownie gotujemy. Gdy zacznie wrzeć zestawiamy i umieszczamy cukinię w słoikach. Skórkę cytryny kroimy na tyle części, ile mamy słoików
Życie zamknięte w smakupełny mirabelek dla tych, którzy codziennie przechodzą obok zapomnianego, niedocenionego mirabelkowego drzewka dla fanów domowych przetworów Składniki: około 2kg mirabelek 15 łyżek cukru (5 łyżek do każdego z 3 słoików) 3 łyżki cukru waniliowego (po łyżce do każdego słoika) cynamon (opcjonalnie - do smaku) 3 litrowe słoiki Wykonanie: Wyparz i osusz słoiki i nakrętki. Umyj owoce mirabelki. Włóż owoce do słoików(...)mnie 3 litrowe słoiki), poupychaj w nich owoce (by jak najwięcej się zmieściło). Do każdego słoika wsyp 5 łyżek cukru, łyżkę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu. Słoiki szczelnie zakręć. Wstaw słoiki do garnka wyłożonego ścierką. Wlej wody do ok. 2/3 wysokości garnka i zagotuj wodę. Od zagotowania wody pasteryzuj ok. 50 minut (aż rozpuści się cukier w słoikach i powstanie
Mania Wypiekaniaprzygotujecie marokański tagine na bazie własnych cytryn! Bo to banalnie proste i dużo tańsze niż kiszone cytryny kupione w sklepie. Wystarczy kilka ładnych cytryn (najlepiej niepryskanych), sól i słoik. Wiadomo, domowe wyroby smakują o niebo lepiej niż cokolwiek kupionego w sklepie. Kiszone cytryny to nieodzowny składnik potraw kuchni marokańskiej, ich niepowtarzalnego smaku nie da się niczym zastąpić, więc jeśli(...)Goldstein i swoje cytryny dokładnie wyszorowałam szczoteczką, a następnie namoczyłam w zimnej wodzie, aby pozbyć się szkodliwych substancji ze skórki. Kolejna rada - szukajcie małych cytryn, gdyż łatwiej wejdą do słoika (i bardziej przypominają odmianę wykorzystywaną do kiszenia w Maroku). Możecie przygotować dowolną ilość cytryn - ogólna zasada jest taka, aby połowę cytryn ponacinać i nafaszerować solą, a z drugiej połowy wycisnąć
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki lata ląduje na stole. U mnie wiśnie oczywiście wiśnie muszą być z pestkami, tak się je robiło u mnie w domu, wiśnie drylowało się jedynie do frużeliny lub konfitury. Nie lubię słodkich kompotów, musi(...)kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu. Ja z tego wiśniowego wyjadałam wiśnie, prosto ze słoika. Przygotowuję go tak samo, jak moja mama, nadal smakuje jak kiedyś! Polecam też Kompot z mirabelek . Kompot z wiśni na zimę: Składniki: 2 kg wiśni cukier (po 3-4 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępepperoni Via Gusto Ogórki kanapkowe na ostro to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych ogórków i cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Dzięki… Drukuj Proporcje na: 6 słoików (po 500 ml każdy) Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ogórki kanapkowe z pepperoni: 1,5 kg ogórków gruntowych (świeżych i jednakowej wielkości – najlepiej sprawdzą się małe(...)ogórki, bez dużej ilości pestek) 2-3 czerwone cebule 6 małych papryczek pepperoni kilka gałązek koperku po 3 ziarna jałowca do każdego słoika Składniki na zalewę do ogórków z octem jabłkowym: 2 szklanki octu jabłkowego 4 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki soli i dodatkowo wybrane przyprawy – ja użyłam: 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy harissa
Via Gustodojrzałej dyni po wysuszeniu idą do paczek – a miąższ zużywa się jako paszę dla zwierząt (głównie dla dojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy(...)wiór, prawie jak ziemniaki!) dodajemy podczas miksowania odrobinę przegotowanej wody – puree powinno być lekko wilgotne, w żadnym wypadku nie powinno podchodzić wodą. Zużyłam około 60ml wody na każdy słoik. Jeśli z kolei dynia jest za mokra – warto wyłożyć ją po blendowaniu na sito z kilkukrotnie złożoną gazą. Płyn powinien odciec. Gotową masę dyniową nakładamy do umytych
Karo in the Kitchenżeby pozbyć się pozostałości po nawozach którymi były wspomagane. Kilka razy zdarzyło mi się kupić ogórki które nawozu miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie. Przyprawy Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek do ogórków. Do małosolnych możemy użyć zarówno korzenia, jak liści(...)kiszenia powstaje również niewielka ilość alkoholu i kwasu octowego. W trakcie kiszenia wydziela się również dwutlenek węgla, który musi mieć się którędy wydostać – dlatego pamiętajcie, żeby nie zakręcać słoików! Przy ogórkach małosolnych można to zrobić dopiero wtedy, gdy ogórki będą już ukiszone a my wstawimy słój do lodówki, przerywając tym samym proces ich dalszej fermentacji. Umyte i ewentualnie wymoczone
Karo in the Kitchenburakami. Na kolejne ogórkowe eksperymenty nie ma więc szans w tym roku. Nie pamiętam kiedy wpadłam na ten sposób kiszenia ogórków, ale chyba teściowa kiedyś dała mi parę słoików. Wtedy nie byłam nimi jakoś blogowo zainteresowana, bo nie byłam też jakąś wielką fanką zupy ogórkowej. Teraz sytuacja trochę się zmieniła, bo okazało się że moja córka bardzo lubi tę zupę(...)dziś lecę pędzę do Was z przepisem, bo jest naprawdę warty zapamiętania. Skoro więc mamy obecnie sezon na ogórki i przetwarzam je jak tylko się da, postanowiłam parę słoików zrobić tak jak w tytule. Przed chwilą odtworzyłam słoik na próbę, tę partię robiłam jakiś tydzień temu. Ogórki się już właściwie ukisiły, aczkolwiek smakują jeszcze odrobinę jak małosolne. Nawet z takich
Kardamonovyłyżki aktywnego zakwasu żytniego lub skórka od chleba żytniego pieczonego na zakwasie 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu Dodatkowo: duży słoik ręcznik papierowy lub gaza gumka recepturka lub sznurek Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml. Jak zrobić zakwas domowy do żurku? Słoik dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem i wlać przegotowaną wodę. Woda powinna być(...)prawie całkowicie wystudzona, taka lekko ciepła, ale nie gorąca. Do wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Do słoika dodać obrany i rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jeszcze raz wymieszać. Słoik nie powinien być pełny, należy pozostawić 5 - 7 cm miejsca, gdyż na początku zakwas nieco szumi/pieni się. Słoik przykryć ręcznikiem papierowym lub gazą
Kuchcik gotujeWędzonka pasteryzowana w słoiku to bardzo stary sposób przechowywania mięsa. Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny), zapewnia pozbycie się bakterii które powodują gnicie przetworów. Kiedy wędzonki przygotowałam i spróbowałam nie mogłam uwierzyć że są tak smaczne i miękkie, w dodatku otulone pyszną galaretką. Przechowywanie w taki sposób wędzonek(...)świętach. SKŁADNIKI : 3 kg wędzonej łopatki, karkówki 1 litr wrzątku 4 łyżki żelatyny 4 ząbki czosnku ( niekoniecznie ) 1-2 łyżeczki soli pieprzu do smaku 1 łyżeczka majeranku na słoik po liściu laurowym, zielu angielskim i kilku kulek pieprzu słoiki 0,5 litrowe
Kulinarne Fantazje Mariolimięsiste niż czerwone, ale równie dobrze można użyć i tych, czerwonych tylko wybierajcie te jędrne i mniej soczyste. Zobaczcie przepis! Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI: na około 7 słoików po 0,5 litra ok. 2 - 2,5 kg pomidorów ( żółtych, czerwonych lub takich i takich) 3 szt. niewielkiej papryki 3 cebule pokrojone w plastry olej marynata: 1 kopiasta łyżka soli(...)goździków 20 ziarenek pieprzu 3-4 listki laurowe (pokruszone) 5-6 szklanek wody 1/2 szklanki octu 3 łyżeczki curry 1 opakowanie żelatyny (ok.30g) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory kroimy na części (np. na sześć), paprykę w paseczki a cebulę w krążki
Moja Książka Kucharskasię bałam, że moje kiszone cytryny mi nie wyjdą, że świat się wtedy zawali a ja popadnę w bezdenną rozpacz. Najcierpliwszy kazał mi się puknąć w głowę i stawiać słoik z kiszonkami. Tym sposobem, po raz kolejny, okazało się, że każdy potrzebuje motywującego bodźca od partnera – kopa, który leczy histerie i obawy. Kiedy postawiłam kiszone cytryny, to był najdłuższy(...)tydzień w moim życiu, tydzień czekania czy wyjdą, tydzień wąchania, przemawiania do słoika. Udało się! Wyszły! Powtórne próby potwierdziły, że robię dobrze, szybkość znikania tych cytryn oznaczała, że smakują. Robię ciągle. Nie musicie mieć kilkudziesięciu słoików. Ja mam jeden, w którym kiszą się cztery cytryny i jak zostaje jedna, to stawiam następny słoiczek. Zanim wam podam przepis, to kilka słów
ladykitchenjeśli lubicie wodę od ogórków kiszonych (my bardzo), to zdradzę Wam, że ta od papryki, jest od niej jeszcze smaczniejsza, jest wprost cudna w smaku. Ja dodaję do każdego słoika papryki po 1/2-1 małej papryczce chili, nadaje fajnej lekkiej (lub większej - przy całej) pikantności. Z podanych ilości przygotowuję 3 średnie (ok.600-800ml) słoiki. Składniki: - 5 strąków papryki (u mnie czerwona(...)może być kolorowa) - 1,5-3 małych papryczek chili - kilka gałązek kopru (z grubymi łodygami) - kawałek chrzanu - po szczypcie ziaren kopru na słoik - czosnek (u mnie po ok.4 ząbki na słoik) - gruba sól himalajska lub kłodawska (niejodowana) Na każde 0,5 litra wody daję 20g soli himalajskiej - słoiki z nakrętkami - filtrowana lub źródlana woda Na dnie słoików układam
Smaczne Zdroweprzepisów stanowią cytryny i pomarańcze, ale.... zawsze możecie użyć tylko jednego z tych owoców. Wyjątek stanowi syrop na przeziębienie, gdzie proponowałabym zachować podane proporcje. Oprócz owoców będą nam potrzebne: ➤ słoiki o pojemności 200-400 ml ➤ ostry nóż ➤ szczoteczka do wyszorowania owoców (może być zwykła myjka kuchenna) Na podstawie mojego doświadczenia mogę stwierdzić, że do krojenia większej ilości cytrusów doskonale(...)potrzebnych na sok, bo nie wiem, jak soczyste będą te które kupicie. Przygotowanie cytrusów Zanim przystąpimy do krojenia wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 3-4 mm, układamy w słoiku, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając wybrane przyprawy. W zależności od wariantu, który wybierzecie, całość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata