Składniki: Zalewa: (na 10kg papryki potrzeba podwójnej porcji zalewy) 1l octu, 18 szklanek (1 szklanka = 250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy. Ponadto: świeża czerwona papryka, pokrojone kawałki korzenia chrzanu, czosnek, olej - 2 łyżki na słoik, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu prawdziwego. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Pokroić w paski ( tj. na zdjęciu) i ciasno pow... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...