Dzisiaj przepis na tradycyjne korniszony, w marynacie słodko - kwaśnej. Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 gałązka kopru z nasionami korzeń chrzanu o długości 3 cm, przekrojony na kilka części 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku pokrojone na ćwiartki 3 ziarna ziela angielskiego kilka plasterków marchewki ogórki Składniki zalewy: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 6 czubatych łyżek stołowych cukru 1 czubata łyżka stołowa soli Wykonanie: Ogórki myjemy... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...