słoik - 12348 przepisów (strona:17/824)

Tarte ogórki kiszone 43

burakami. Na kolejne ogórkowe eksperymenty nie ma więc szans w tym roku. Nie pamiętam kiedy wpadłam na ten sposób kiszenia ogórków, ale chyba teściowa kiedyś dała mi parę słoików. Wtedy nie byłam nimi jakoś blogowo zainteresowana, bo nie byłam też jakąś wielką fanką zupy ogórkowej. Teraz sytuacja trochę się zmieniła, bo okazało się że moja córka bardzo lubi tę zupę(...)dziś lecę pędzę do Was z przepisem, bo jest naprawdę warty zapamiętania. Skoro więc mamy obecnie sezon na ogórki i przetwarzam je jak tylko się da, postanowiłam parę słoików zrobić tak jak w tytule. Przed chwilą odtworzyłam słoik na próbę, tę partię robiłam jakiś tydzień temu. Ogórki się już właściwie ukisiły, aczkolwiek smakują jeszcze odrobinę jak małosolne. Nawet z takich

Kardamonovy
Zakwas domowy do żurku 83

łyżki aktywnego zakwasu żytniego lub skórka od chleba żytniego pieczonego na zakwasie 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu Dodatkowo: duży słoik ręcznik papierowy lub gaza gumka recepturka lub sznurek Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml. Jak zrobić zakwas domowy do żurku? Słoik dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem i wlać przegotowaną wodę. Woda powinna być(...)prawie całkowicie wystudzona, taka lekko ciepła, ale nie gorąca. Do wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Do słoika dodać obrany i rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i jeszcze raz wymieszać. Słoik nie powinien być pełny, należy pozostawić 5 - 7 cm miejsca, gdyż na początku zakwas nieco szumi/pieni się. Słoik przykryć ręcznikiem papierowym lub gazą

Kuchcik gotuje
PYSZNA WĘDZONKA W SŁOIKU + FILMIK 206

Wędzonka pasteryzowana w słoiku to bardzo stary sposób przechowywania mięsa.  Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny), zapewnia pozbycie się bakterii które powodują gnicie przetworów. Kiedy wędzonki przygotowałam i spróbowałam nie mogłam uwierzyć że są tak smaczne i miękkie, w dodatku otulone pyszną galaretką. Przechowywanie w taki sposób wędzonek(...)świętach. SKŁADNIKI : 3 kg wędzonej łopatki, karkówki 1 litr wrzątku 4 łyżki żelatyny 4 ząbki czosnku ( niekoniecznie ) 1-2 łyżeczki soli pieprzu do smaku 1 łyżeczka majeranku na słoik po liściu laurowym, zielu angielskim i kilku kulek pieprzu słoiki 0,5 litrowe

Kulinarne Fantazje Marioli
POMIDORY DERSEROWE - warstwowa sałatka na zimę 342

mięsiste niż czerwone, ale równie dobrze można użyć i tych, czerwonych tylko wybierajcie te jędrne i mniej soczyste. Zobaczcie  przepis! Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI: na około 7 słoików po 0,5 litra ok. 2 - 2,5 kg pomidorów ( żółtych, czerwonych lub takich i takich) 3 szt. niewielkiej papryki 3 cebule pokrojone w plastry olej marynata: 1 kopiasta łyżka soli(...)goździków 20 ziarenek pieprzu 3-4 listki laurowe (pokruszone) 5-6 szklanek wody 1/2 szklanki octu 3 łyżeczki curry 1 opakowanie żelatyny (ok.30g) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory kroimy na części (np. na sześć), paprykę w paseczki a cebulę w krążki

Moja Książka Kucharska
Kiszone Cytryny 361

się bałam, że moje kiszone cytryny mi nie wyjdą, że świat się wtedy zawali a ja popadnę w bezdenną rozpacz. Najcierpliwszy kazał mi się puknąć w głowę i stawiać słoik z kiszonkami. Tym sposobem, po raz kolejny, okazało się, że każdy potrzebuje motywującego bodźca od partnera – kopa, który leczy histerie i obawy. Kiedy postawiłam kiszone cytryny, to był najdłuższy(...)tydzień w moim życiu, tydzień czekania czy wyjdą, tydzień wąchania, przemawiania do słoika. Udało się! Wyszły! Powtórne próby potwierdziły, że robię dobrze, szybkość znikania tych cytryn oznaczała, że smakują. Robię ciągle. Nie musicie mieć kilkudziesięciu słoików. Ja mam jeden, w którym kiszą się cztery cytryny i jak zostaje jedna, to stawiam następny słoiczek. Zanim wam podam przepis, to kilka słów

ladykitchen
KISZONA PAPRYKA 180

jeśli lubicie wodę od ogórków kiszonych (my bardzo), to zdradzę Wam, że ta od papryki, jest od niej jeszcze smaczniejsza, jest wprost cudna w smaku. Ja dodaję do każdego słoika papryki po 1/2-1 małej papryczce chili, nadaje fajnej lekkiej (lub większej - przy całej) pikantności. Z podanych ilości przygotowuję 3 średnie (ok.600-800ml) słoiki. Składniki: - 5 strąków papryki (u mnie czerwona(...)może być kolorowa) - 1,5-3 małych papryczek chili - kilka gałązek kopru (z grubymi łodygami) - kawałek chrzanu - po szczypcie ziaren kopru na słoik - czosnek (u mnie po ok.4 ząbki na słoik) - gruba sól himalajska lub kłodawska (niejodowana) Na każde 0,5 litra wody daję 20g soli himalajskiej - słoiki z nakrętkami - filtrowana lub źródlana woda Na dnie słoików układam

Smaczne Zdrowe
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 225

przepisów stanowią cytryny i pomarańcze, ale.... zawsze możecie użyć tylko jednego z tych owoców. Wyjątek stanowi syrop na przeziębienie, gdzie proponowałabym zachować podane proporcje. Oprócz owoców będą nam potrzebne: ➤ słoiki o pojemności 200-400 ml  ➤ ostry nóż ➤ szczoteczka do wyszorowania owoców (może być zwykła myjka kuchenna) Na podstawie mojego doświadczenia mogę stwierdzić, że do krojenia większej ilości cytrusów doskonale(...)potrzebnych na sok, bo nie wiem, jak soczyste będą te które kupicie. Przygotowanie cytrusów Zanim przystąpimy do krojenia wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 3-4 mm, układamy w słoiku, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając wybrane przyprawy. W zależności od wariantu, który wybierzecie, całość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy 181

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe, ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją, oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i kuchni(...)świata. Pomysłów jest sporo, więc nie zabraknie nam inspiracji na zestawy – wytrawny obiad i słodki deser do końca najbliższego kwartału. Genialny pomysł dla singla, chociaż słoiki można łatwo skalować przygotowując je dla każdego członka rodziny. Jeśli będziemy w biegu, nie potrzebujemy nawet talerza, bo taki obiad można zjeść widelcem prosto ze słoika. Można go też oczywiście podgrzać i wyłożyć

Ugotowane pozamiatane
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 152

pozytywnego. Poniżej ściąga jak wykonać domowe kiszone ogórki, cukinię i buraczki. Polecam!  DOMOWE OGÓRKI KISZONE  Co potrzebujemy? - ogórki, - czosnek, - chrzan (korzeń), - liście chrzanu, - koper, - solona woda, - słoiki i nakrętki. Jak zrobić? Ogórki dokładnie myjemy i moczymy w wodzie przez 2-3h.  Chrzan obieramy i kroimy na małe kawałki.  Ząbki czosnku przekrajamy na połówki.  Filtrowaną(...)wodę gotujemy i solimy (1 łyżka soli na 1 litr wody).  Słoiki i nakrętki wyparzamy. Umieszczamy na ich spodzie po 1 łodydze kopru, 3 ząbki czosnku, 2 kawałeczki chrzanu. Następnie ciasno i pionowo układamy ogórki. Na wierzch dodajemy kolejne 3 ząbki czosnku, 2 kawałeczki chrzanu i nakrywamy 1 liściem. Na koniec zalewamy gorącą, osoloną wodą i szczelnie zamykamy. Słoiki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z ogórków i cebuli do słoików 231

Sałatka z ogórków i cebuli do słoików to kolejny mój przepis z cyklu – Coś na zimę. Ogórki na działce obrodziły, więc chcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę . Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest(...)sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli do słoików? Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który ma tylko 5,4 % zawartości kwasu, dodatek cukru i wytrącony płyn z ogórków dodatkowo łagodzi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone ogórki i cukinie na zimę 157

dobrego ukiszenia. Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako przetwory na zimę.  Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy do Was.  Jak dla mnie, są to najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:)  Ogórki wg tego przepisu są twarde(...)Jeśli do kiszenia używacie grubych (pękatych) ogórków, najlepiej każdego przebić (zrobić dziurkę) na wylot za pomocą patyczka do szaszłyków - zapobiegnie to zbieraniu się wody w ogórkach. Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka baldachów kopru, ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu. Następnie układać cukinie i ogórki. Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek). Przygotować zalewę i dodać do słoika. Zalewa musi

Codziennik Kuchenny
Marynowane grzybki 127

grzybkach w occie to ja mogę długo i namiętnie. Grzybki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, stąd może takie nawiązanie do świąt. Nie robiło się ich strasznie dużo, a jedynie kilka słoików, stąd jak dla mnie są nadal rarytasem. Grzybki marynowane a więc w occie. Ich moc zależy od ilości octu, jaką dodamy do zalewy. Mąż mojej sąsiadki uwielbia bardzo mocno octowe(...)możecie dać na 3 szkl. wody, 1 szkl. octu. Jeśli mamy dość duże grzybki, to oczyszczamy je i dzielimy na mniejsze kawałki. W przypadku małych grzybów, ładujemy je do słoików w całości.   Pamiętamy, aby układać podgotowane grzybki w słoiku warstwami i przekładać je cebulą. Na koniec, przed dolaniem zalewy, dokładamy do każdego słoika kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu, ziela

Mieszam w Garnku
Suszone pomidory w oleju 139

już ostatni dzwonek. Mimo niesprzyjających okoliczności dorwałam piękne pomidory lima i jak co roku paręnaście słoików poczyniłam. Bo powiem Wam jedno – jeśli raz sami je zrobicie już nigdy, żadne kupne suszone pomidory nie będą Wam tak smakowały. Przepis w ciągu tych czterech lat suszenia pomidorów zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe, a w tym roku do połowy słoików dodałam jeszcze(...)ostatnie oleje pod względem smakowym najbardziej mi przypadły do gustu. CZOSNEK – bądźmy do końca lokalni – zdecydowanie polski WODA NIEGAZOWANA . Tu względy ekonomiczne i smakowe. Ponieważ sporo słoików robię i zużywam duże ilości dobrego oleju postanowiłam go zmieszać z wodą. Pomidory nic na tym nie straciły. MIESZANKA NATURALNYCH PRZYPRAW SUSZONYCH (w większości ziołowych) . To wymaga małych poszukiwań, chociaż

gutfut
Kiszone buraczki 188

paru lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań.  składniki(...)słoików 0,3l) 2 kg buraczków 12 ząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik) koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem) laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie  Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie

Stare Gary
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 174

beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się z dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą(...)nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Fasolkę z koprem można też fermentować w zalewie. Przygotujcie 5-procentową solankę (około 3 łyżek soli na litr wody) i zanurzcie w niej fasolkę wraz z duż ilością kopru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki wg przepisu mojej mamy 163

smak i już mamy nowy przepisy. Ten przepis mam od Mamy. Ogóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu. Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka(...)mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek czosnku zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10 % 1 łyżka soli kamiennej Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Przygotować dodatki. Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek

Monia miesza i gotuje
Przepis na ogórki kanapkowe do słoików. 20264

udoskonaliłam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze :) Nie może ich zabraknąć na półce w  naszej spiżarni. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 1 czerwona papryka 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka(...)gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego  Wykonanie: Na dno każdego słoika (mi wyszło 8 słoików 0,5 l) powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka szwedzka z ogórków 386

czego potrzebujecie do najlepszej na świecie sałatki szwedzkiej to dobrej jakości ogórki gruntowe, marchewka (najlepiej młoda), woda, ocet, cukier, gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, sól kamienna i słoiki. Sałatka szwedzka jest naprawdę pysznym dodatkiem do dań mięsnych, a można ją także wykorzystać do kanapek. Do sałatki szwedzkiej warto wybrać większe ogórki, ale nieprzerośnięte (bez dużych pestek, są gorzkawe(...)smaku). Składniki: ogórki gruntowe – ilość tak naprawdę zależy od tego ile chcecie zrobić sałatki, przyjmijmy 2,5kg (nam z takiej ilości wyszły 3 słoiki 400ml i 2 słoiki 0,5l) ok. 4 l wody (przegotować i ostudzić) 150 g soli, najlepiej kamiennej   1 kg cukru 1 l octu 1,5 l wody kilka marchewek, najlepiej młodych (ilość

Pociąg Do Kuchni
Mielona łopatka ze słoika 128

Jakiś czas temu dostałam paczkę od Tradismak , a w niej zestaw "Słoikowa" - słoiki i przyprawy do wyrobu domowych wędlin w słoikach :-) fajna sprawa :-) Korzystając więc z okazji, że mam już co trzeba, zrobiłam mielonkę słoikową, o której dziś mowa :-) Trochę się bałam jak wyjdzie, bo mieszanki przypraw są naprawdę mocne, pachną obłędnie, aż wierci w nosie ;-) Obawy moje były jednak(...)wędlin (czyt. mój mąż) stwierdził, że smakuje kapitalnie :-) W koło mielonki zebrała się delikatna galaretka, nie taka twarda jak po dodaniu żelatyny, tylko lekka. A mielonki wyszły mi trzy słoiki po 350 ml - te z zestawu ;-) No więc oceńcie... SKŁADNIKI 1 kg łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej wody Łopatkę kroimy w dowolne

Czary - gary w kuchni
Domowa mielonka. Proces tyndalizacji 165

Pyszna mielonka z aromatyczną galaretką i tłuszczykiem na górze - domowa kiełbasa ze słoika. Domowa - wiadomo najlepsza. Wiesz co jesz, bez zbędnych wypełniaczy, polepszaczy i nadmiaru konserwantów. Mogą się schować kupne konserwy i mielonki. Mielonka choć domowa nie jest jednak całkowicie pozbawiona konserwantów. Dodatek konserwanta w postaci soli peklowej nie tylko nadaje mięsu apetyczny, różowy kolor - konieczny jest ze względów bezpieczeństwa(...)Temat będę zgłębiać, tymczasem zapraszam do przepisu. Przygotowanie domowej mielonki jest banalnie proste, choć nieco rozłożone w czasie. Inspirowałam się przepisem Beaty stąd .    Składniki na 3-4 słoiki a`330 ml: 400 g łopatki 450 g karczku 350 g boczku 2 łyżeczki domowej soli peklowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 ząbek czosnku Sól peklowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas żytni 131

Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia spożywcza - zamiast wieczka słoika, żeby nasz zakwas mógł oddychać, - mąka żytnia razowa typ 2000 - z której powstanie nasz zakwas, a w późniejszym czasie będzie(...)kiedy zaczęliśmy robić zakwas i całego przebiegu jego hodowli. DZIEŃ 1 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 ml przegotowanej letniej wody Składniki dodać do dobrze umytego, wyparzonego słoika i krótko wymieszać do połączenia. Górę słoika przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Mieszankę położyć w ciepłym miejscu (u mnie był to ciepły parapet, pod którym jest

Passions hobbies life
Zakwas chlebowy- krok po kroku 174

Trudniej jest wyhodować zakwas na mące pszennej niż na żytniej, dlatego polecam wykorzystywać właśnie tę drugą mąkę. Po co komplikować sobie życie?! :)       DZIEŃ I W dużym słoiku.. i tu od razu dodam, że słoik musi być naprawdę dużych rozmiarów. Najlepiej litrowy lub nawet ciut większy. Jeśli użyjecie mniejszego, spotkacie się z podobną sytuacją jak moja(...)kilku dniach hodowania zakwas tak urośnie, że "ucieknie" Wam ze słoika. Właśnie dlatego na zdjęciach obrazujących zakwas w poszczególnych dniach mam dwa różne słoiki. Musiałam w drugi dzień przełożyć zakwas do innego słoja.   Dobra wróćmy do... w  DUŻYM słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody, dokładnie wymieszać. Słoik przykryć folią

Nastoletnie Wypiekanie
Czarne Porzeczki na Zimę w Soku Własnym 191

zimę, tak przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów, ciast, jogurtu porzeczkowego itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg czarnych porzeczek będziemy potrzebować 4 słoiczki 300 ml czarne porzeczki słoiki Link do filmu z przygotowania: Czarne porzeczki na zimę w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=hxLjghJLxrA Przygotowanie: Czarną porzeczkę oczyszczam z szypułek, gałązek i dokładnie płuczę. Następnie porzeczkę nakładam do wcześniej(...)wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować. Pasteryzacja : Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam

Uwaga Babcia Gotuje
PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH 132

szklanka 10% octu spirytusowego   (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki ) 2 łyżki soli 4-5 łyżek cukru po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika po 2 szt. liścia laurowego do każdego słoika po łyżce oleju do każdego słoika po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika opcjonalnie można dodać(...)szt.ząbku czosnku do każdego słoika   Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki.  Słoiki wyparzyłam, wstawiając je na 10-15 minut  do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Można je też wyparzyć. Zagotowałam wodę. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam przyprawy. W drugim garnku gotowałam

potrawyregionalne
Jak zrobić domowe suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku)? 392

słońcu mają ładniejszy, bardziej czerwony kolor. Pomidory suszone w piekarniku są bardziej pomarszczone i lekko spieczone.  Ususzone pomidorki doprawiłam octem winnym, solą i oregano, a następnie umieściłam w słoikach razem z ząbkami czosnku i papryczkami peperoncino. Następnie zalałam je gorącą oliwą wymieszaną pół na pół z olejem rzepakowym.  Uważajcie, aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, bo niestety(...)czasie zalewania pękł mi bardzo ładny słoik. Większe niebezpieczeństwo zbyt mocnego nagrzania tłuszczu jest, gdy używacie samego oleju roślinnego, który potrafi się szybko nagrzać do bardzo wysokiej temperatury, a zalane nim pomidorki wręcz zaczynają się smażyć. Tak więc wystarczy, aby olej/oliwa zaczęły pachnieć, aby można nimi zalać pomidorki. I jeszcze jedna uwaga z mojego doświadczenia. Pomidorki mocno chłoną olej. Warto

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikle z ogórków. 135

Składniki: Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, Ponadto: ok. 2.5kg ogórków, koper, kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik), czosnek, ziele angielskie (2 ziarenka na słoik), liście laurowe ( 1 listek na słoik ), pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik), gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik). Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć(...)obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Na spód słoika włożyć koper, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu prawdziwego, parę ziarenek gorczycy i wkładać pionowo ogórki (ogórki ciasno włożyć). Ogórki zalać zalewą i mocno zakręcić słoik. Słoiki włożyć do garnka (spód garnka wyścielić ściereczką), zalać do 3/4 wysokości

W kuchni u Moniki
Papryka konserwowa. 174

wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy. Ponadto: świeża czerwona papryka, pokrojone kawałki korzenia chrzanu,  czosnek, olej - 2 łyżki na słoik, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu prawdziwego. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Pokroić w paski ( tj. na zdjęciu) i ciasno powkładać do słoików(...)każdego słoika włożyć również po listku laurowym, ziarenku pieprzu prawdziwego, ziarenku ziela angielskiego i po kawałku korzenia chrzanu oraz ząbek lub dwa ząbki czosnku. Zalać paprykę przygotowaną zalewą i na wierzch każdego słoika polać dwiema łyżkami oleju. Mocno pozakręcać słoiki.  Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka , by po włożeniu papryki nie sięgała więcej niż

W kuchni u Moniki
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 140

całość gotuj przez 30 minut . Przypraw solą, słodką papryką oraz odrobiną czarnego pieprzu (pasta będzie już ostra od chilli) . Gorący domowy ajwar przełóż do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przetrzyj gwint słoika i dobrze dokręć (ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie(...)dokonaj pasteryzacji wg instrukcji poniżej. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków, czyli około 1,5 litra ajwaru. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry i wstaw do nagrzanego pieca (aby słoiki

Moja Delicja
Papryka marynowana w zalewie octowej z gorczycą, cebulą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym 154

zaspana i nie do końca ogarnięta, ale wracam. Podczas walki z farbami, klejami, płytkami i innymi takimi, znalazłam chwilę na skorzystanie z niskich cen papryki i zamknięcie jej w słoikach. Jest to dość czasochłonna praca, ale warta wysiłku :) PAPRYKA MARYNOWANA W ZALEWIE OCTOWEJ Z GORCZYCĄ, CEBULĄ, PIEPRZEM, ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM Składniki: - papryka świeża (u mnie mix czerwonej(...)żółtej z przewagą ilościową czerwonej) - cebula - 1 szklanka octu - 3 szklanki wody - pół łyżeczki oleju - 1 łyżka białej gorczycy (na słoik) - 1 liść laurowy (na słoik) - pieprz ziarnisty (3 ziarna na słoik) - ziele angielskie (2 ziarna na słoik) - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Paprykę kroimy, usuwając pestki i białe błonki (najlepiej okroić ją dokoła, trzymając nóż pod odpowiednim

Życie zamknięte w smaku
Sos pomidorowo-paprykowy z nutą imbiru do słoików 156

owocują, dojrzewają papryki, spadają jabłka, których szkoda tak po prostu wyrzucić. Któregoś dnia zebrałam kilkanaście kilogramów pomidorów i z braku czasu oraz nadmiaru obowiązków rozdałam :) Wcześniej zrobiłam jeszcze kilka słoików przecieru pomidorowego (tym razem z czerwonych Bawolich Serc). Zapełniłam całą "pomidorową" półkę w piwnicy, więc postanowiłam zrobić gotowy sos na zimę z pomidorów i papryki. Składniki (na 9 słoików(...)ziarnisty. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać ocet, cukier i sól. Gotować na małym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina). Sos (niekoniecznie gorący) przelewać do słoików do wysokości szyjek. Na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę kuchenną. Ustawić słoiki. Zalać wodą do wysokości ich szyjek. Gotować (od momentu zawrzenia ok. 5 minut). Pozostawić do ostudzenia. Przechowywać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ogórków i chili na zimę (do słoików) 643

bieżącą konsumpcją i przerabianiem na przetwory. Miałam też wówczas kilka odmian różnych papryczek chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików. Składniki (na 8 słoików(...)chili umieścić w dużej misce. Dodać chili w proszku, cukier i sól. Zalać olejem i octem. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na ok. 3 godziny. Wkładać sałatkę do słoików, usuwając nadmiar soku. Nie musi być go dużo. W końcu chcemy zjeść zimą sałatkę, a nie pić sos ;) Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować, czyli: ułożyć na dnie garnka ściereczkę, na niej

Weekendy w domu i ogrodzie
KOMPOT AGRESTOWY Z KSYLITOLEM 201

się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis jest tego wart, nawet baaardzo. A tymczasem polecam przygotowanie kompotu, który wykorzystamy później do ciasta. Składniki: - świeży, obrany agrest (na duży słoik po ok.600g, na mniejszy 300g) - ksylitol (na 8 ok.litrowych słoików potrzebujemy 1kg) - gorąca woda Obrany agrest wkładamy do wymytych, wysuszonych słoików. U mnie do dużego słoika (900ml) wchodzi ok.600g(...)mniejszego (450ml) po 300g. W rondelku zagotowujemy ok.1l wody, wsypujemy ksylitol i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia. Rozlewamy proporcjonalnie do wszystkich słoików i następnie uzupełniamy do pełna gorącą wodą. Słoiki zakręcamy. Wstawiamy do garnka wyłożonego szmatką (dno), wlewamy wodę do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Następnie wyjmujemy na szafkę i zostawiamy do wystudzenia

Smaczne Zdrowe
Kiełbasa w słoiku. 247

Święta za pasem, więc najwyższy już czas rozpocząć do nich przygotowania. Ja zaczęłam od przyrządzenia swojskiej, domowej kiełbasy w słoiku. Jest przepyszna!!! Jeśli jeszcze takiego specjału nie przygotowywaliście to serdecznie zachęcam, naprawdę warto! Największą zaletą takiej wędliny jest to, że wiemy z czego się składa, nie ma żadnych E-dodatków, możemy ją przyprawić według własnych upodobań, nie jest skomplikowana(...)okazję upiekłam swojski, pszenny chlebek i mieliśmy przedsmak świąt. Z podanej w przepisie porcji mięsa wyszło 12 półlitrowych słoiczków pachnącej czosnkiem i ziołami kiełbaski. Polecam!!! Składniki na kiełbasę w słoiku  na 12 0,5l słoików 4 kg łopatki wieprzowej 16-20 ząbków czosnku 8 łyżeczek majeranku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 4 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Konfitura z rabarbaru 114

mniejsze kawałki i gotować na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików. Zakrętki również muszą być suche. Ja susze słoiki w piekarniku. Wkładam mokre słoiki do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 100 o C. Gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury wygrzewam słoiki(...)przez co najmniej 5 minut a następnie studze je w uchylonym pikarniku. Zakrętki wycieram ścierką i ręcznikiem papierowym (niestety nie można je wkładać do tak gorącego piekarnika). Pasteryzacja: Słoiki włożyć do dużego garnka wyłożonego ścierką, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików a następnie wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować przez 10 minut. Aby sprawdzić czy słoiki dobrze

Mama Gotuje
SUPERŻYWNOŚĆ - O KSIĄŻCE. GRANOLA Z JAGODAMI GOJI. 143

dodatkiem spiruliny czy przygotowanie mleka konopnego). Ja polecam powolne wdrażanie i testowanie, bez terapii wstrząsowych na początek :) Na przykład przygotowanie domowej granoli z dodatkiem jagód goji.  składniki: na słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki pokrojonych w paski suszonych moreli ½ szklanki pokrojonych(...)minut, mieszając kilkukrotnie  podczas pieczenia, aby wszystkie składniki równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy jagody goji, mieszamy i całość odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru. Smacznego! W książce znajduje się również poświęcony badaniom naukowym, w którym można znaleźć wiele źródeł i odesłań do periodyków oraz obszerną informację

bistro mama
Wiśnie w occie 262

bardziej na słodko..... Przedstawiam dwa przepisy na wiśnie w occie, przygotowane tak samo jak czereśnie. Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć, osuszyć. Pestki zostawić. Owoce następnie ułożyć w wyparzonych słoikach. I 2 kg wiśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki, cynamon w lasce, Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności(...)wziąć pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać ocet, zagotować. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od momentu zagotowania wody

królestwo garów
Kakaowe powidła śliwkowe 144

odpowiadać dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i kakao. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 30 minut co chwilę mieszając. Śliwki przełożyć do czystych i dokładnie wysuszonych słoików. Zakrętki również muszą być suche. Ja susze słoiki w piekarniku. Wkładam mokre słoiki do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 100 o C. Gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury wygrzewam(...)słoiki przez co najmniej 5 minut a następnie studze je w uchylonym pikarniku. Zakrętki wycieram ścierką i ręcznikiem papierowym (niestety nie można je wkładać do tak gorącego piekarnika). Pasteryzacja: Słoiki włożyć do dużego garnka wyłożonego ścierką, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików a następnie wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować przez 10 minut. Aby sprawdzić czy słoiki

Mama Gotuje
Ogórki małosolne z estragonem - kuchnia ekspatów 147

dodawania Waszych przepisów do  Kuchni  ekspaty , pomóżcie emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Ogórki kiszono-małosolne bez chrzanu i kopru włoskiego - przepis Ingalill Składniki ( przepis na 6 litrowych słoików ) ogórki gruntowe po 5-6 sztuk na słoik   główka czosnku estragon 1 łyżeczka do herbaty na słoik gorczyca biała (cale ziarenka) 1 łyżeczka od herbaty na słoik 2 łyżki stołowe(...)soli na słoik przegotowana woda sól Przygotowanie Ogórki gruntowe, umyte, wkładamy do umytych i wyparzonych słoików najściślej jak się da. W garnku zagotowujemy ok 2 litry wody. Na każdy litrowy słoik wsypujemy po 2 stołowe łyżki soli - niby powinna być szara, kamienna do przetworów - ja nie mam takiej, więc dałam jodowaną taką jaką używam do np solenia potraw. Oprócz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 213

potem, jeśli wszystko się uda, twoja rodzina nie będzie chciała już jeść innego chleba:) Przygotowanie zakwasu krok  po kroku Dzień pierwszy, godz. 21:00 W dużym szklanym słoiku mieszamy drewnianą łyżką 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego. Słoik ustawiamy w ciepłym miejscu. Latem, gdy jest piękna słoneczna(...)ruszymy łyżką, powinien być lekko płynny. Do tak wyglądającego zakwasu dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 100 ml letniej przegotowanej wody. Mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy słoik i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce-tak samo jak dzień wcześniej. Dzień trzeci, godz. 21:00 Po kolejnych 24 godzinach zakwas powinien mieć już dojrzałą strukturę z wyraźnie widocznymi bąbelkami

Smakowity Blog Kulinarny
Mięsne smarowidło do chleba 165

rozprowadzająca się pasta według sprawdzonego przepisu. Godna uwagi propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na domowe konserwy do smarowania. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku? lub Jak zrobić smarowidło do chleba? Być może nasz przepis jest właśnie tym, za którym się rozglądałeś. Mięso w słoiku do smarowania przepis skuteczny to taki, który opiera się(...)który do niej dodamy, należy wytopić na patelni według przepisu. Nie radzimy dodawać żadnych „gotowców”, ponieważ zemści się to na jakości końcowego produktu. Smarowidło na kanapki do słoika najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki, kiedy „złapie” nieco temperatury pokojowej. Idealny dodatek to niezastąpiony ogórek kiszony lub korniszon oraz cebulka. Smarowidło do chleba w słoiku spokojnie przetrwa

Kuchnia Na Wypasie
Koreańskie pomidory na zimę – marynowane w czosnku, natce, papryce i jalapeño 143

masochistką, bardzo nie lubię kiedy jedzenie mnie krzywdzi, a w ten sposób wszystko wyszło perfect – pikantnie, aromatycznie, z pazurem – ale przy okazji nie wypala połowy twarzy.   PRZYGOTOWANIE Wypiekamy słoiki i wygotowujemy pokrywki. Pomidory – dojrzałe, jędrne, bez żadnych zmian chorobowych – dokładnie myjemy, zostają w skórce. Duże kroimy na ćwiartki lub ósemki, mniejsze na połowy lub na ćwiartki. Wykrawamy pomidorowe głąby(...)pomidora. Miskę odstawiamy na 3-4 h żeby warzywa puściły jak najwięcej wody i wyprodukowały sobie same zalewę (sprytne, nie?).   Przekładamy pomidory z zalewą i pastą warzywną do słoików, pomagając sobie czystym widelcem staramy się pozbawić przetwory baniek powietrza. W słoikach zostawiamy 2cm wolnej przestrzeni od góry, wycieramy do czysta ranty i zakręcamy (nie mocno!) . Pasteryzujemy słoiki w kąpieli

Karo in the Kitchen
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 584

przygotowania nadają się w zasadzie o każdej porze roku, dojrzewają w ciągu 2 dni i szybko się kończą – a wtedy nie ma płaczu, bo zawsze można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka(...)marynat jest ocet, odpowiednio rozcieńczony z wodą i zagotowany razem z dobranymi przyprawami. Jak wszystkie pikle tak i te można zakonserwować przez pasteryzację na mokro – naszykujcie je w wyparzonych słoikach, gotowe słoiki wstawcie do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ścierką, tak żeby się ze sobą nie stykały, zalejcie wodą do 2/3 wysokości i zagotujcie – litrowe słoiki w tym wypadku gotujemy przez

Karo in the Kitchen
Sałatka w słoiku z krewetkami i makaronem shiritaki oraz grillowane warzywa. 238

Kolejna odsłona sałatki w słoiku do pracy. Poprzednia propozycja cieszyła się dużym zainteresowaniem więc tym razem: sałatka w słoiku z krewetkami. Jeśli chcesz poczytać dlaczego akurat w słoiku to zapraszam tutaj. Na szybko tylko przypomnę, że dzięki temu, że sałatka jest w słoiku dłużej zachowuje świeżość wszystkich użytych do niej warzyw. Łatwiej jest ją przechowywać, a sos pozostaje na spodzie(...)więc wszystkie składniki nie namakają i nie robią się wodniste. Dodatkowym plusem sałatki w słoiku jest jej kuszący wygląd, a jak wiadomo jemy najpierw “oczami”. Krewetki to taki mój comfort food, łatwe i szybkie do zrobienia – wystarczy tylko czosnek i pietruszka. Wykorzystam tutaj kilka krewetek z tego przepisu . Po ich przygotowaniu na spodzie brytfanny zostaje nam dużo pysznego sosu

PaleoLife
Ketchup z dyni i cukinii. Już więcej nie kupisz tego ze sklepu 32

Ketchup z dyni i cukinii to pyszny sos warzywny na zimę do słoików, który ma wiele zastosowań, nie tylko do frytek czy parówek. Owszem, świetnie sprawdzi się jak zwykły ketchup, do kanapek czy kiełbasy na gorąco, ale równie dobrze można go wykorzystać na ciepło jako sos do makaronu albo ryżu. Taki warzywny ketchup jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy(...)takiego kupionego w sklepie, więc jeśli już raz go przygotujecie, nie będziecie chcieć innego! Składniki na ketchup z dyni i cukinii (12 słoików po 0,3 l): 1 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 1,5 kg dyni (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 1 kg cebuli 200 g przecieru pomidorowego szklanka cukru (200 g) szklanka octu jabłkowego

e-PrzepisyKulinarne
Kiszona brukselka – naturalny probiotyk 72

brukselka jest w dobrej cenie. Brukselka świetnie nadaje się do kiszenia – przecież to malutka kapusta Spróbujcie się skusić na to, by zamknąć te małe, urocze główki w słoiku z solanką, a za 2-3 tygodnie od tego momentu będziecie cieszyć się ich pysznym smakiem. Jest chrupiąca, lekko twarda i.. prawdziwie kiszona! Moc kiszonek Proces kiszenia warzyw znany jest(...)wspierają układ trawienny, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a nawet zapobiegają alergiom. W lutym przypada szczyt sezonu grypowego w Polsce. Dlatego nie dajemy się wirusom i bakteriom, tylko nastawiamy słoiki z kiszonkami! Brukselka kiszona – przepis na zdrowie Zachęcam Was gorąco do tego, by spróbować ukisić brukselkę zimą. Przygotowujemy ją nie inaczej, jak inne kiszone przetwory. Wystarczy tylko: wyparzony słoik

Wiszniówka
Kiełki rzodkiewki hodowane w słoiku 72

Ulubione i najczęściej wybierane kiełki rzodkiewki. Zamiast kupować gotowe kiełki w sklepie, wyhoduj je samodzielnie w słoiku ze specjalnych nasion na kiełki. W 3 dni uzyskasz soczyste, jędrne kiełki o delikatnie pikantnym posmaku. Kiełki wykorzystasz na kanapkę nadając jej wyrazistszego smaku lub jako samodzielną, zdrową przekąskę. W kiełkach w zależności od rodzaju magazynowane jest to co najlepsze: witaminy, białko, błonnik(...)mikroelementy. Zawierają większą ilość stężonych dobroczynnych składników, niż rośliny i warzywa, które wyrastają z nich później. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Nasiona rzodkiewki – kiełki ze słoika 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoik Przygotowanie 10 min. Gotowanie 0 min. Kalorie 40 kcal Jak wyhodować domowe kiełki rzodkiewki w słoiku? Potrzebujesz tylko

ProstePesto.pl
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 174

fantazji kulinarnej. Dziś chce wam opowiedzieć o ludziach, smakach i ulubionych kombinacjach. Miłością do kiszenia zaraziła mnie Bożena, która jest dla mnie Królową Kiszenia. W jej mieszkaniu rzędy słoików, butelek i mikstur pokazują, że Bożena nie boi się ukisić niczego. To u Bożeny można spróbować kiszonych świńskich uszu czy genialnych, fermentowanych napojów. Kiszony boczek i kimchi śni mi się(...)gorczycy 2 liście laurowe 2 łyżki pieprzu w ziarnach 1 suszone chilli 3 ziela angielskie. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Studzimy, zalewamy warzywa w słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych

ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 112

fantazji kulinarnej. Dziś chce wam opowiedzieć o ludziach, smakach i ulubionych kombinacjach. Miłością do kiszenia zaraziła mnie Bożena, która jest dla mnie Królową Kiszenia. W jej mieszkaniu rzędy słoików, butelek i mikstur pokazują, że Bożena nie boi się ukisić niczego. To u Bożeny można spróbować kiszonych świńskich uszu czy genialnych, fermentowanych napojów. Kiszony boczek i kimchi śni mi się(...)gorczycy 2 liście laurowe 2 łyżki pieprzu w ziarnach 1 suszone chilli 3 ziela angielskie. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Studzimy, zalewamy warzywa w słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych

ladykitchen
Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli 1131

soki’, które puściły ogórki do osobnego garnuszka i odstawić na bok (do ewentualnego użytku na potem – jeśli zajdzie taka konieczność, bo np. zabraknie nam zalewy do dopełnienia słoików z ogórkami); zaś do miski z ogórkami dodać olej, 1 płaską łyżeczkę chilli (chilli pieprzu cayenne), 1 czubatą łyżeczkę słodkiej papryki oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Ocet zagotować(...)cukrem, lekko przestudzić i dodać do ogórków, wymieszać. Tak przygotowane ogórki pozostawić w garnku na całą noc. Następnego dnia rano poukładać ogórki dość ciasno w słoikach i zalać zalewą (tak, by ogórki były całe zakryte płynem). Jeśli zabraknie nam zalewy, to można do każdego słoika podolewać trochę ‘solanki’, którą zlewaliśmy w punkcie pierwszym przepisu, ale mi spokojnie wystarczy

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę 3813

Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja na przepis pochodzi stąd: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px(...)width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,6kg) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek

Kulinarne Przeboje
Kiszone papryki lekko pikantne. 318

ułożone papryki): 1 litr zimnej wody 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej) Przygotowanie: Papryki umyć, usun ą ć gniazda nasienne i pokroi ć n a grube paski. Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, kilka plastr ó w czosnku i chilli. Następnie układać papryki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać papryki. Zakręcić(...)słoiki, ale niezbyt szczelnie. Papryki ukiszone b ę d ą po 4-6 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.  Pasteryzacja:  Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików. Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody

Codziennik Kuchenny
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 360

SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki(...)wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc). Krok 5. Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję . Pasteryzacja: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności

Moja Książka Kucharska
Kiszone pomidory i ogórki. 370

litr zimnej wody 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej) Przygotowanie: Pomidory i ogórki umyć i osuszyć na sicie.  Odciąć końcówki ogórków (szybciej się ukiszą).  Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Następnie układać pomidory i ogórki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa. Zakręcić(...)słoiki, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać. Warzywa są ukiszone po 4-6 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia.  Pasteryzacja:  Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików. Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą

Codziennik Kuchenny
Ogórki konserwowe z kurkumą 479

szczególnie w początkowym okresie naszej drogi z chorobą Córki . Teraz sama produkuję duże zapasy tego smakołyku i wyznam Wam, że tegoroczne ogórki też smakują wyśmienicie Składniki (na 8 litrowych słoików): Warzywa: 4 kg ogórków 5 średnich cebul 2 duże ząbki czosnku Zalewa : 2 litry wody z kranu 2 szklanki octu winnego 10% 3 szklanki cukru kryształu 1 łyżka ziaren gorczycy(...)łyżka kurkumy 1/3 szklanki soli Wykonanie: Słoiki myjemy i osuszamy. Następnie tuż przed użyciem jeszcze parzymy wrzątkiem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy odpowiednio w pióra i grube plasterki, które wkładamy na dno przygotowanych słoików. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy na czosnku i cebuli w słoikach. Zagotowujemy zalewę i wrzątek wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy i wkładam

Lamarida.pl
Pikantne ogórki z papryką 378

Dzisiaj propozycja na zamknięcie ogórków w słoiku. Ogórki w marynacie słodko - kwaśnej z papryką słodką i papryką ostrą, idealnie sprawdzają się na imprezkach.  Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej (polecam przyprawy Skworcu ) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 gałązka kopru z nasionami 2 ząbki czosnku(...)wystarczy na 5 słoiczków i około 2 kg ogórków): 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy na plasterki. Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy pokrojone ogórki. W celu przygotowania zalewy, do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy gorącą wodę oraz ocet, całość mieszamy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę, jeszcze

Smak mojego domu
Ogórki kanapkowe do słoików 753

wersji lekko pikantne bo dodałam pół ostrej papryki ,ale oczywiście można ją zastąpić kawałkiem papryki słodkiej-polecam Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4-5 ostrych papryczek 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika(...)łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie:  Na dno każdego słoika  powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 2-3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po pół czerwonej ostrej papryki,(ja daję

Swojskie jedzonko
Sałatka z ogórków na zimę 191

cukru 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%) 1,5-2 płaskie łyżki soli 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego ziele angielskie, liście selera, koperku - do ułożenia na dnie słoików Przygotowanie: Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać(...)mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente. Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście selera, małą gałązkę koperku, 3 ziarenka ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka

Codziennik Kuchenny
Cukinia w zalewie curry 220

curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera nasiona gorczycy białej -  1/3 łyżeczki nasion(...)słoik Zalewa *: 4 szkl. wody 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry 40 dkg cukru * Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję. Przygotowanie: Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki. W każdym

Codziennik Kuchenny
Papryka marynowana z miodem 139

będę później używać do sałatki z zielonych pomidorów, ale to jeszcze nie teraz. Gorąco polecam! Składniki: 2 kg czerwonej lub kolorowej papryki cebula olej 1 liść laurowy do każdego słoika 2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika 2 ziarenka pieprzu do każdego słoika 1/2 łyżeczki białej gorczycy do każdego słoika Zalewa: 1,5 litra wody 2 szklanki octu 2 łyżki(...)soli 1,5 szklanki cukru 4 łyżki miodu Paprykę umyć i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w plasterki. Do każdego słoika włożyć plasterek cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wsypać gorczycę. Paprykę ściśle ułożyć w słoikach. Składniki zalewy mocno podgrzać (nie gotować). Zalać papryki. Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po zapasteryzowaniu

kuchnia doski
Sałatka na obiad 500

ViolaPassion Wspaniała sałatka na obiad ze słoika. Wspaniała przez cały rok . Sa dni że brak nam sałatki ,surówki do obiadu. Nie ma nic lepszego jak otworzyć swój słoik i proszę bardzo, mamy wspaniałego gotowca Już wam o niej opowiadam jak ją zrobić Składniki: 8 słoików 0.5L 4 papryki mieszanka 2 cukinie 3 cebule 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka(...)godziny  często mieszać. Robimy zalewę : 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru Zagotować i wystudzić ,zalać całość i wymieszać z warzywami. Warzywa umieścić w słoikach i zalać cała naszą zalewą, łącznie z sokiem który wytworzył nam się z warzyw . Wek ujemy słoiki; W umyte i wytarte słoiki wkładamy naszą sałatkę. Wycieramy brzegi i zamykamy. Umieszczamy w garnku

Viola cooks with passion
Cukinia curry 701

ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików: 5 szt. średniej wielkości cukinii żółtych i zielonych (lub tylko zielonych) gorczyca (1 łyżeczka na słoik) ziele angielskie (3 ziarenka na słoik) liść laurowy (2-3 liście na słoik) pieprz czarny(...)ziarnisty (3-5 ziarenek na słoik) Zalewa: 1 litr wody 1/2 l octu 10% 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżeczki curry 1 czubata łyżeczka kurkumy 2 lekko czubate łyżki soli Wykonanie: Składniki zalewy zagotowujemy. Cukinie myjemy (nie obieramy ze skórki), przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry grubości ok. 3-5 mm. Do każdego przygotowanego słoika wsypujemy gorczycę

MyCookBook.pl
Pikle wielowarzywne do słoika 462

Przyznam, że bardzo lubimy wszelkiego rodzaju przetwory. Zimą, kiedy wybór warzyw i owoców jest znikomy, taki świeżo otwarty słoik to naprawdę świetna rzecz. Jeśli dorastaliście w domu, gdzie robiło się nagminnie przetwory, to możecie tego nie docenić. Jeśli za to poczęstujecie zawartością słoika bliskich, np. podczas spotkania rodzinnego czy też na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi, zobaczycie ich reakcję. Ostatnio podarowałam(...)znajomym słoik z galaretką porzeczkową. Ich mina i uśmiechy…bezcenne. Prawda jest taka, że o ile nie mamy dostępu do działki czy naprawdę relatywnie niedrogich warzyw i owoców, to zrobienie słoiczka przetworów jest dość kosztowne o swoim czasie już nie wspominam. Przydźwiganie warzyw i owoców do domu, do tego cukru, octu i słoików…Dlatego faktycznie, taki jakby

Mieszam w Garnku
Dżem z papierówek 149

jabłka papierówki są bardzo słodkie, więc dżem nie zawiera dużej ilości cukru. Składniki: 1,5 kg obranych jabłek papierówek 600 - 700 g cukru sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 4 słoiki z zakrętkami o pojemności  około 400 ml Przygotowanie: Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Słoiki bez pokrywek po umyciu, można również wstawić do kuchenki mikrofalowej na pełną(...)około 2 - 3 minuty. Pokrywki i brzegi słoików wytrzeć do sucha. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą

Kuchcik gotuje
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 187

reszta posłuży jako starter do następnych wypieków chleba potrzeba: 320 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej 320 g g mąki razowej typ 2000 potrzebujesz również: duży 1 l słoik miarkę wagę kuchenną folię spożywczą dużą łyżkę (najlepiej drewnianą), nie tyle dużą co z długą rączką, tak aby wygodnie było Ci mieszać w słoiku Dzień 1: W dużym słoiku wymieszaj(...)mąki i 100 ml wody. Przykryj górę słoika folią spożywczą i zrób w niej kilka dziurek. Odstaw w ciepłe (o temp. pokojowej) miejsce na 24 h. Dzień 2: Do słoika z 1 dniowym zakwasem ponownie dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Wymieszaj. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h. Dzień 3: Do 2 dniowego zakwasu

greenscarf
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 135

opłukane owoce. Gotuj razem kilka-kilkanaście minut, często mieszając, maksymalnie pół godziny. Tak, aby owoce nie rozpadły się, ale nie były już surowe. Przełóż jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Odwróć do góry dnem, postaw słoiki blisko siebie i owiń je grubym ręcznikiem. Zostaw na noc lub nawet na 24 godziny. Tak przygotowane słoiki z dżemem(...)będą potrzebowały dodatkowej pasteryzacji. Pod warunkiem, że wieczka dobrze dokręciliśmy. Pierwszy dzień gotowania Drugi (lewy górny róg obok słoików) i trzeci dzień gotowania Moje rady: Jeśli nie chcesz kawałków truskawek możesz te dodatkowe truskawki dodać na początku lub pominąć. Oczywiście wpłynie to na ilość dżemu. Ilość cukru uzależnij od własnych preferencji. Myślę jednak, że 650 g na 3000 g owoców

Anioszek w kuchni
Sałatka w słoiku do pracy . Salad in a jar 159

przygotowywać Sałatki w słoiku opisałam rok temu, można je modyfikować na wiele sposobów, wykorzystywać składniki i dodatki takie na jakie mamy ochotę w danej chwili. Zamiast kupować gotowe sałatki w sklepie, taniej i zdrowiej jest przygotować taką sałatkę w domu, bo nic nie smakuje bardziej niż przyrządzona domowa sałatka, przygotowana z dobrej jakości składników, doprawiona według naszych upodobań(...)tego za dużo mniejsze pieniądze. W słoiku taka sałatka pięknie się prezentuje, jest kolorowa i mamy gwarancję, że będzie smaczna. Dzisiaj w słoiku wylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka w słoiku do pracy . Salad in a jar 161

przygotowywać Sałatki w słoiku opisałam rok temu, można je modyfikować na wiele sposobów, wykorzystywać składniki i dodatki takie na jakie mamy ochotę w danej chwili. Zamiast kupować gotowe sałatki w sklepie, taniej i zdrowiej jest przygotować taką sałatkę w domu, bo nic nie smakuje bardziej niż przyrządzona domowa sałatka, przygotowana z dobrej jakości składników, doprawiona według naszych upodobań(...)tego za dużo mniejsze pieniądze. W słoiku taka sałatka pięknie się prezentuje, jest kolorowa i mamy gwarancję, że będzie smaczna. Dzisiaj w słoiku wylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta czerwona w słoikach na zimę 306

Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju. Przygotowanie: Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)olej. Przemieszać i postawić na kuchenkę. Zagotować, zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą kapustę przełożyć do słoików. Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć. Nakrętki również osuszyć

W kuchni u Moniki
Dżem z Rabarbaru z Imbirem 175

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Końcowe przygotowanie dżemu z rabarbaru: Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie(...)wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Dla pewności że słoiki

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu 139

się zagotuje dodaję do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażę od czasu do czasu mieszając. Dżem smażę od momentu zagotowania około 60 minut, następnie gorący przekładam do słoików. Na filmiku pokazałam dokładnie jaką konsystencję ma mój dżem po 60 minutach smażenia. Test tak zwanego zimnego talerzyka. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia(...)nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Przechowywanie dżemu agrestowego : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram bardzo

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Dżem z Moreli bez żelfixu 169

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Nakładanie dżemu z moreli do słoików: Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna(...)Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Ogórki Korniszony – Domowe Korniszony 192

ogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków na solankę: 1500 ml wody 150 g soli do przetworów przyprawy do słoika: 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 1 listek laurowy szczypta suszonych nasion kopru na zalewę: 500 ml wody 200 ml octu 10% 100 g cukru użyłam(...)słoików 700 ml i 1 słoik 300 ml Link do filmu z przygotowania: Ogórki korniszony https://www.youtube.com/watch?v=4HsZMy-TX5I Przygotowanie: Najpierw przygotowuję solankę i namoczę ogórki: Do garnka wlewam wodę, dodaję sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Po zagotowaniu solankę odstawiam do wystudzenia. Gdy solankę mam już zimną to dokładnie umyte ogórki, nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką

Uwaga Babcia Gotuje
Gruszki w Syropie z Wanilią 152

zimie pozwalają mi piec czekoladowe ciasto z tymi owocami, które uwielbiam. Zresztą przepis jest na blogu, stary bardzo  już :) Na samych początkach nie dodawałam cytryny do słoików,  przez co gruszki po pewnym czasie traciły na kolorze. Czasami gruszki podgotowuję przed łożeniem do słoika, a czasami nie. Dla mnie jakoś istotnej różnicy to nie ma, a czynności więcej(...)wykonania :) Te są lekko podrasowane, bo z wanilią, miałam zrobić słoik z laską cynamonu i goździkami, ale przypomniałam sobie o tym jak już pozamykałam słoiki, tak więc z cynamonem w tym roku nie będzie :) Składniki: 2 kg gruszek, obranych i z wydrążonymi gniazdami 1 l wody 600 g cukru laski wanilii cytryna Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowałam, po rozpuszczeniu się

Blondynka Gotuje
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 224

myśl, że to już koniec… że za chwilę przyjdzie zima … że znikną kolorowe stragany, pełne świeżych, soczystych warzyw i owoców. Ale możemy temu zaradzić! Lato zamknijmy w słoiki! Dzięki temu przedłużymy nasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny(...)Wymieszać. Warzywa dusić około 30-40 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych w piekarniku słoików (patrz instrukcja poniżej). Pasteryzuj w piekarniku przez 20 minut (patrz instrukcja poniżej). Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj

Moja Delicja
Cukinia w zalewie musztardowej z chili 145

kilku dniach bez znaku życia powracam do Was z kolejnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie octowej z musztardą i pieprzem kajeńskim. Cukinia z tego przepisu zasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły(...)pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około 2,3 kg) - 2 cebule - 1,2 l wody - niepełna szklanka octu 10% - 8 łyżek musztardy bawarskiej - łyżeczka pieprzu kajeńskiego - 2,5 łyżki soli - 1,25 szklanki cukru *do każdego słoika: - 4 ziela angielskie - liść laurowy Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Przecier z mieszanych pomidorów 180

Niech Was nie zmyli kolor zawartości słoików :) W środku są pomidory z mojego wczorajszego zbioru. Obrodziła każda z odmian, więc mam bogactwo smaków, wielkości i barw. I to ich połączenie dało taki efekt kolorystyczny ;) Z połączenia wyszła smakowita, choć niezbyt przyjazna dla oka, pulpa pomidorowa do zastosowania zimą, gdy pomidorów już nie będzie. Przepis jest bardzo łatwy. Nie wymaga zdejmowania(...)skórek z pomidorów, więc robi się szybko. Można wykorzystać na różne sposoby, o czym niżej. Składniki : pomidory (ilość nieistotna) kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku ewentualnie: cukier (na moją ilość sugeruję łyżkę) Przecier pomidorowy nie potrzebuje żadnych przypraw (sól, cukier), by go przechowywać nawet latami w chłodnym pomieszczeniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinia i patisony w zalewie octowej (do słoików) 153

mieć świeżą cukinię również jesienią.Mam nadzieję, że przymrozki nie przyjdą zbyt wcześnie. Na wszelki wypadek pomyślałam o cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka(...)kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli kilka ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cukinie i patisony pokroić na plastry o grubości kilku mm. Do słoików włożyć wymienione składniki, przy czym plastry cukinii i patisonów upchać najmocniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki konserwowe, korniszony 403

może 2 ogórki. Susza i zaraza zrobiły swoje...Nie lubię kupować ogórków z niesprawdzonych źródeł, niestety byłam zmuszona, nie wyobrażam sobie, że miałoby zabraknąć w mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami.  Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako(...)przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa:  5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć

na moim stole...
Ogórki konserwowe 147

taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika małe zgrabne ogórki zielony koper(...)białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wysypać chili i ziarna gorczycy. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony) i chrzan. Wcisnąć koper, estragon lub fenkułu. Ułożyć w słoiku ogórki. Zalać ogórki zalewą do wysokości szyjki. Ziarenka rozdzielić do poszczególnych

Weekendy w domu i ogrodzie
Konfitura truskawkowa z wanilią 134

takie piękne, że gdy zimą przypomnę sobie znów o ich istnieniu ponownie mnie zachwycą i odtworzą smak lata... Składniki (na około 10 słoików o pojemności 250-300 gram): 2,5 kg truskawek- najlepiej wybrać ładne, jędrne, lepiej żeby nie były poobijane 1 szklanka cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie konfitury, ja wolę czuć smak owoców(...)jeszcze 5 minut na małym ogniu. Następnie zestawiam z ognia i mieszam tak długo aż pozbędę się piany (ja nie miałam jej prawie w ogóle). Gotową konfiturą napełniam wyparzone słoiki i zakręcam. W tym momencie można słoiki postawić do góry dnem na jeden dzień i dżem będzie gotowy oraz odpowiednio zakonserwowany. Ja jednak, korzystając z wieloletniego doświadczenia mojej mamy, wekuję

Mango Papaja
Szczaw w słoikach na zimę 121

korzystać i myśleć o przyszłości. O przyszłości, czyli o zimie na przykład. Bo co zrobimy jak nam się zimą zachce zupy szczawiowej? No jak to co? Po prostu weźmiemy słoik szczawiu i zrobimy zupę :) Zatem musimy kilka słoików sobie przygotować. My zrobiliśmy tylko dwa, tyle nam wystarczy. Nie jemy bardzo często zupy szczawiowej. Dwa razy w zimę spokojnie nam wystarczy(...)najmniejszego problemu. Zresztą to co się rzadziej je lepiej smakuje. A nasz przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowy, bo nie słoiki nie wymagają pasteryzacji. I naprawdę się nie psują. U Magdy na wsi już 2 lata stoją i wciąż nadają się do jedzenia. Przepis bardzo prosty, a dzięki temu, że nie pasteryzujemy to i bardzo szybki. Na dwa słoiki

Marder&Marder Manufacture
Ogórki curry 197

warzywne. Ogórki każdy zna i lubi. Nam zachciało się takich, których jeszcze nie jedliśmy. Poszperałam, poszukałam aż znalazłam takie, które naszym zdaniem były odpowiednie. Wyszły bardzo dobre (otwarłam jeden słoik bo nie zapasteryzował się dobrze) ale wiadomo - potrzebują chwilę postać aby wszystkie składniki się przegryzły :) Inspiracja: klik Składniki: 1,5 kg ogórków 2 litry wody 200 ml octu 2 łyżki(...)soli 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz - po 3 ziarenka na słoik ziele angielskie - po 2 ziarenka na słoik liść laurowy - po 1 listku na słoik czosnek - po 3-4 plasterki na słoik gorczyca - pół łyżeczki na słoik liście kopru - po 1 na słoik Ogórki umyć, pokroić na plasterki (nie za cienkie) i włożyć

My simple kitchen