wolne rodniki, przeciwutleniacze działają również odmładzająco na nasz organizm i spowalniają starzenie. Aronia poprawia również wzrok, spowalnia rozwój chorób oczu takich jak jaskra i zaćma. Będziemy potrzebować: aronia wyparzone słoiki i wieczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Aronia w soku własnym Przygotowanie : Najpierw przygotuję aronię: Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć i polepszyć(...)pojemników i wstawiam do zamrażalnika na około 48 godzin. Po 48 godzinach: Zamrożoną aronię przesypuję partiami na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą gorącą wodą. Następnie nakładam do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatając. W słoikach pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasteryzacja: Tak przygotowane słoiki pasteryzuję. Słoiki wstawiam
Uwaga Babcia Gotujekiszonych można również wyczarować wiele pysznych dań, np. zupę ogórkową. W poniższym przepisie staram się jak najdokładniej określić ilość składników, ale prawda jest taka, że ogórków dodaje się do słoików tyle ile się zmieści, więc nie trzymajcie się sztywno przepisu. Ważne jest to, aby na 1 litr wody dodać 1 pełną łyżkę soli. Przepis na 7 dużych słoików. SKŁADNIKI około(...)osuszyć. Ząbki czosnku obrać z łupin i każdy pokroić na 3 części. Korzeń chrzanu podzielić na mniejsze kawałki. Do wody dodać sól i dobrze wymieszać. Do umytych i osuszonych słoików wkładać kolejno: kawałek kopru, ogórki, kawałek korzenia chrzanu, czosnek. ponownie ogórki i na samą górę ponownie kawałek kopru. W każdym słoiku powinien znaleźć się jeden ząbek czosnku i kawałek chrzanu
Passions hobbies lifezalewamy fasoli wodą w której się gotowała (fasolka zwiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które neutralizuje gotowanie) Zagotować 2,5 litra wody z 1 lyżką soli dokładnie wyparzyć słoiki i nakrętki. Do słoików nakładać fasolkę przekładając koprem i cząstkami czosnku, następnie zalać przygotowaną zalewą. Osuszyć brzegi słoika i wieczka, zakręcić słoiki ustawić słoiki w kociołku z wodą(...)siegała do 2/3 wyskości słoików. Dno wyłożyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Słoiki nie mogą się wzajemnie dotykać. Doprowadzić wodę do wrzenia i pasteryzować przez 30 minut. Pozostawić słoiku w kociołku do następnego dnia i powtórzyć proces pasteryzacji przechowywać w piwnicy do 12-tu mięsiecy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taki ogórek ze szklarni, to było coś! Lepszy w smaku, bez goryczki. Mizeria była z niego pierwsza klasa. A nie taka jak z tych ogrodowych konusów. Tylko do słoików się nadawały, a te słoiki to trzeba było parzyć, sprawdzać czy aby gdzieś nie uszczerbione. Później mycie ogórków, krzaki kopru, które zajmowały cały stół i nie było miejsca na mój zeszyt(...)rarytasów. Nie wiem kto wymyślił, że właśnie tak trzeba - słona woda, czosnek, koper i chrzan. Tak proste, tak tradycyjne i tak bardzo polskie. W zeszłym roku zrobiłam kilkanaście słoików. Wyszły pyszne. Twarde, chrupiące, idealne w smaku. A tak się bałam, że czegoś dam za dużo, czegoś za mało. I jeśli ktoś jeszcze nie próbował domowego kiszenia - mówię, że warto
bistro mamazeszłym roku, ale tak się złożyło, że ich na blogu nie opublikowałam. Więc robię to teraz. Ogórki konserwowe pełne przypraw Przygotuj dużą miskę, nóż i deskę do krojenia, 6 słoików po 700 ml, czystą szczoteczkę, durszlak, duży garnek, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, łyżeczkę, kuchenną ściereczkę lub rękawice kuchenne. Przygotuj składniki (6 słoików po 700 ml): 2,5 kg ogórków(...)cukru, 18 tabletek sacharyny, 6 liści laurowych, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek czarnego pieprzu, 6 łyżeczek gorczycy, 6 kawałków chrzanu, kilka gałązek koperku, kilka liści winogron. Słoiki wymyj i wyparz. Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki przełóż do dużej miski, zalej je zimną wodą
blog.moje-pasje.infoDziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika i zjeść np. na lunch w pracy. Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło(...)zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami, zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić
Cooking for EmilyMarynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie. 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1 litr wody 1 kg cukru 500 ml octu(...)goździków kawałek kory cynamonu Składniki marynaty zagotować. Słoiki i nakrętki starannie umyć i wyparzyć. Do gotującej się marynaty wrzucać partiami pokrojoną dynię,gotować 2-3 minuty od momentu wrzenia. Ugotowaną dynię przełożyć do słoików. Kiedy już obgotujemy wszystką dynię,marynatę należy lekko przestudzić i chłodną walać do słoików z dynią. Korę cynamonu należy usunąć z marynaty a goździki powkładać
Kolorowa kuchnia Elkiduże liście selera - tak zrobię następnym razem. W wersji dla dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa(...)zalewy. Od tego momentu, gotować sałatkę ok. 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu gotowania dodać garść posiekanej natki pietruszki. W międzyczasie przygotować wyparzone słoiki. Do każdego włożyć 2 grube półplasterki cebuli, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, po 3 ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, mocno dokręcić wieczka
Codziennik Kuchennymojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego korniszona. Składniki: ogórki gruntowe do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru lub 3 duże gałązki kopru(...)korzenia chrzanu - pokrojony Zalewa: 3,5 litra wody 0,5 litra octu spirytusowego 10% 8 płaskich łyżek soli 2,5 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml) Przygotowanie: Do wyparzonych słoików włożyć: plastry marchwi, czosnek, koper, ziele angielskie, czarny pieprz, chrzan, liście laurowe i gorczycę. Umyte ogórki ułożyć ściśle w słoikach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki
Codziennik Kuchennyubiciu pierwszej warstwy kapusty odlewamy nadmiar wody. Ponownie wsypujemy kapustę, marchew i pozostałe składniki.Wszystko razem dokładnie ubijamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Tak ubitą kapustę wkładamy do słoików. Ponownie delikatnie ubijając aby nadmiar wody przykrył górną warstwę kapusty. Na słoik nakładamy gumkę, przykrywamy szklanym dekielkiem, zaciskając sprężynką do słoików. Słoiki z kapustą ustawiamy na tacy, zostawiamy w ciepłym miejscu(...)trzy dni. W ten sposób nadmiar wody uszczelni słoik.(nie otwieramy słoików ) Wystawiamy słoiki w chłodne miejsce. Kapustę w słoikach można przechowywać do wiosny. Smacznego
kgwjanczewomarchewek 2 szklanki (475 ml) octu winnego ryżowego,lub innego 1 ½ szklanki (350 ml) wody 9 długich pasków ( do 10-cm każdy) świeżego imbiru 3 cały anyże-na trzy słoiki ¾ szklanki (144 g) cukru 1 łyżka (5 g) zgniecione płatki czerwonej papryki 1 ząbek czosnku, obrane i zmielony 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, niejodowanej Wykonanie Obraną marchew i umyta pokroić(...)anyż, cukier, kruszone płatki czerwonej papryki, czosnek i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Łyżka cedzakową usunąć anyż z wrzącej solanki i podzielić je równo między słoiki. Do wrzącej solanki dodać marchew .Doprowadzić do wrzenia, i gotować około 2-3 minut. Wyłączyć Szczypcami wyciągać marchew i wkładać do słoików. Do ,każdego słoika włożyć po 3 paski imbiru
w mojej kuchniziele angielskie -liście laurowe DODATKOWO -świeży chrzan -koper -marchewka poszatkowana w cienkie plasterki no i oczywiście ogórki :-) Najlepiej wybierać te jasne i małe-takie a'la korniszonki Słoiki myjemy i suszymy. Ogórki dokładnie myjemy. Chrzan kroimy na małe kawałki Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki PRZYGOTOWANIE ZALEWY Do garnka wlewamy wodę ocet cukier sól Całość stawiamy na gazie(...)chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki około 4 nieduże kawałki chrzanu około 7 ziarenek ziela angielskiego trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki) 1 duży lub 2 małe liście laurowe oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumięsistych (u mnie mieszanka czerwonych, pomarańczowych, żółtych, zielonych i czarnych) 200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie; ja je dodałam dla podkręcenia smaku) płaska łyżka cukru łyżeczka soli do każdego słoika po 2 spore ząbki czosnku Umyte pomidorki koktajlowe wrzucić (w całości) do szerokiego garnka o grubym dnie. Większe pomidory obrać ze skórki. Uprawiam odmiany, przy których nie trzeba zalewać pomidorów(...)gęste sito lub durszlak. Skórki usunąć. Pomidorową pulpę przelać do garnka o grubym dnie. Zagotować i doprawić cukrem i solą. Można ewentualnie jeszcze pogotować, by odparować nadmiar płynu. Do słoików włożyć po 2 nacięte wzdłuż ząbki czosnku, potem włożyć do nich nieco przestygniętą fasolkę i zalać ciepłą (nie gorącą) pulpą pomidorową do szyjek słoików. Szczelnie zakręcić. Dno szerokiego garnka
Weekendy w domu i ogrodzieogórków, 5 l przegotowanej i ostudzonej wody, sól (1 czubata łyżka / 1 l wody). Dodatki na 1 słoik: 2 kwiaty kopru, korzeń chrzanu (5 cm), 3 duże ząbki czosnku, 1 liść wiśni, 1 liść dębu, 1 liść winogrona. Ostatnio widzę, że wracają do łask, stare, tradycyjne przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone(...)książki kucharskiej, z 1978 roku. Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą gąbki do naczyń). Odłożyć do wyschnięcia. Przygotować słoiki na ogórki. Każdy dokładnie umyć (najlepiej gorącą wodą, żeby później nie popękały przy wyparzaniu), a następnie wyparzyć wrzątkiem. Na dno każdego słoika ułożyć wszystkie najpierw dodatki, 2 kwiaty kopru, chrzan
Świat Domowej Kuchnipozytywnie! Wiedziałam, kiedy pozwolić sobie na urlop hihihi! :) Ale zanim urlop, to mnóstwo pracy w kuchni, bo trzeba pomyśleć o zimie ... Brrr ... Będzie cudownie w grudniu otworzyć słoik własnych ogóreczków, zrobić sałatkę czy zupę ogórkową ... Zatem do roboty, bo samo się nie zrobi! :) Osobiście najbardziej uwielbiam ogórki z dużą ilością chrzanu, są wyraziste w smaku, z delikatną nutką(...)chrzanowej ostrości. Wkładam też do słoików spore ilości czosnku i kopru - tego nigdy za mało! :) Jeśli macie to szczęście i posiadacie własną działkę (albo dobry ryneczek w okolicy) koniecznie włóżcie do słoików także liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Wasze ogórki będą jeszcze wspanialsze! :) Co zrobić, aby ogórki "się udały"? Czyste i dobrze umyte słoiki (najlepiej wyparzone) to podstawa
Garniec Magalie