słoik - 12348 przepisów (strona:24/824)

Domowa mielonka w słoikach 213

Domową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw  przewertowałam kilkanaście stron by poczytać wskazówki jak ją zrobić i zdecydowałam się podjąć wyzwanie. Choć przyznam szczerze, że to nic trudnego. Następnego dnia pojechałam po mięso i wzięłam się do pracy. Jeszcze przed całym procesem(...)mielonki. Ale z drugiej strony gdyby nam się odwidziało, to szkoda by się zmarnowała. Tak więc postanowiłam moje słoiczki z mielonką poddać tyndalizacji, czyli trzy razy co 24h pasteryzowałam słoiki. I teraz spokojnie mogą sobie dłużej postać, choć nie sądzę by długo to potrwało gdyż mielonka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 1,4kg łopatki wieprzowej,  0,6kg surowego boczku

W kuchni u Moniki
Domowy Dżem Truskawkowy 100% Naturalny 177

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram(...)bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Pomarańczą 190

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Przechowywanie dżemu truskawkowego z pomarańczą : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie(...)wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Rabarbarem 141

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Przechowywanie dżemu truskawkowego z rabarbarem : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie(...)wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 169

dżem jabłkowy około 15 minut (po 15 minutach powinien być gęsty ale to zależy od soczystości jabłek). Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków. Nakładanie dżemu jabłkowego do słoików : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam(...)wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę 311

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy jeść samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki obiad gdy nie mamy czasu a na pewno będzie pyszny. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików(...)ryżu 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1/2 szklani octu winnego (125 ml) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Link do filmu z przygotowania: Sałatka z ryżem i warzywami do słoików https://www.youtube.com/watch?v=TQod_SXoltk Przygotowanie: Najpierw przygotuję warzywa i ryż: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec przygotowywania sałatki do warzyw. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce

Uwaga Babcia Gotuje
Grzybki marynowane (2 sposoby) 121

oczywiście zamrozić po ugotowaniu, ale ja zdecydowanie bardziej wolę je zamarynować. Składniki: Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody soli cukru Wariant 1. (ciemny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)ziarna jałowca kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej kilkanaście ziaren gorczycy czarnej Wariant 2. (jasny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 3 plasterki (grubości ok. 4 mm) marchwi 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 308

Kilka słoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden(...)słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:) Na 5 słoików 900 ml: 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku") 1/2 szklanki

Maślane ciasteczko
Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy 183

razem z przyprawami) lub wrzucić do zalewy, jeśli przygotujemy ją w dużym (nie aluminiowym) garnku. Zostawiamy śliwki pod przykryciem na kilka godzin lub na noc. Śliwki przełożyć do przygotowanych słoików. Kolejne warstwy przesypywać łyżką cukru. Na słoik o objętości 0,5 litra daję 3 łyżki cukru. Goździki i kardamony wrzucić do słoików. Cynamon wyrzucić. Jego dodatek do któregoś słoika spowodowałby(...)nasycenie zawartości nieprzyjemną goryczą. Zalewę przelać do słoików do 3/4 ich wysokości. Resztę zalewy przelać do butelki. Uzyskamy w ten sposób smakowy (śliwkowy) ocet , który możemy potem wykorzystać do sałatek lub chutneyów. Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Zalać je wodą do wysokości szyjek. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiki

Weekendy w domu i ogrodzie
Maliny w Syropie 226

roku malin miałam dosłownie śladowe ilości, a kupować po 13 zł za kg średnio mi się uśmiechało. Więc to co miałam zamroziłam woreczek i słoik zasypałam cukrem. Bardzo lubię takie maliny, mogłabym je dodawać prawie do wszystkiego! Pamiętam jak moja mama robiła tak nie tylko maliny, ale jagody i inne owoce. Są łatwe w wykonaniu, nie podaję dokładnych proporcji(...)sensu, każdy słoik jest inny, a tu wystarczy tylko przesypać cukrem warstwy owoców, a potem tylko zapasteryzować. Składniki: maliny cukier chęci ;) Wykonanie: Potrzebujemy wyparzone słoiki. Wsypałam warstwę malin, na nią łyżkę cukru, znowu warstwa malin, łyżka cukru, warstwa malin, łyżka cukru itd. W słoiku o pojemności ok. 330 ml warstw mi wyszło chyba 4 i to wychodzi 4 pełne łyżki

Blondynka Gotuje
Domowe przetwory: gruszki w syropie waniliowym 149

twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki na 3 lub 4 słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy(...)kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy gruszki, wrzucamy gwiazdkę anyżu, połówkę laski wanilii i zalewamy gotowym syropem. Na koniec wrzucamy drugi plaster cytryny i zakręcamy (patrzymy aby gruszki były całkowicie zalane syropem i aby były ciasno ułożone

Kuchenne Wariacje
Powidła śliwkowe z rumem 162

sobie każdy a przyjemność zjedzenia własnoręcznie zrobionych powideł - bezcenne! Powidła z rumem przydadzą się na jesienno-zimowe wieczory, wspaniale podkręcą również ciasto takie jak Pleśniak . Polecam! Składniki na 4 słoiki po 235 ml każdy: 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 ml rumu 50 g cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, wypestkować wrzucić do garnka z grubym dnem lub teflonowego. Przykryć garnek, zagotować(...)Zdjąć z ognia. Przygotowanie słoiczków na powidła (wyparzanie): Słoiczki i pokrywki umyć, wysuszyć. Wstawić do zimnego piekarnika. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Od momentu nagrzania piekarnika wyparzać słoiki przez 15 minut. Gorące powidła przekładać do wyparzonych ciepłych słoików. Krawędzie słoików dokładnie wytrzeć, słoiki zakręcić. Pasteryzacja powideł: Na dno sporego garnka położyć podwójnie złożony kawałek ręcznika papierowego lub ściereczkę

maniapieczenia
Ogórki kiszone 177

osobiście bardziej lubię konserwowe, to te kiszone, które zrobiłam z przepisu Mamy też są niczego sobie. Jeśli macie jeszcze dostęp do świeżych ogórków, to zachęcam do przygotowania choćby kilku słoików na zimę.  Składniki: Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy Po 2 małe ząbki czosnku(...)słoik litrowy Po 2 łyżki wiórek chrzanu na słoik litrowy Po 1 małej łyżeczce gorczycy na słoik litrowy Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli 1/2 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które nie są nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru

Kuchnia w czekoladzie
Pikle z ogórków 179

mocno we znaki warzywom dyniowatym :( Nie ma co ukrywać, że kończy się sezon na ogórki w gruncie. To zatem dobry czas na przygotowanie pikli. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika duże ogórki zielony koper(...)chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili listek laurowy plaster imbiru Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan. Ogórki umyć i obrać ze skórki. Przekroić je wzdłuż na ćwiartki i usunąć

Weekendy w domu i ogrodzie