Jakiś czas temu dostałam paczkę od Tradismak , a w niej zestaw "Słoikowa" - słoiki i przyprawy do wyrobu domowych wędlin w słoikach :-) fajna sprawa :-) Korzystając więc z okazji, że mam już co trzeba, zrobiłam mielonkę słoikową, o której dziś mowa :-) Trochę się bałam jak wyjdzie, bo mieszanki przypraw są naprawdę mocne, pachną obłędnie, aż wierci w nosie ;-) Obawy moje były jednak(...)wędlin (czyt. mój mąż) stwierdził, że smakuje kapitalnie :-) W koło mielonki zebrała się delikatna galaretka, nie taka twarda jak po dodaniu żelatyny, tylko lekka. A mielonki wyszły mi trzy słoiki po 350 ml - te z zestawu ;-) No więc oceńcie... SKŁADNIKI 1 kg łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej wody Łopatkę kroimy w dowolne
Czary - gary w kuchniPyszna mielonka z aromatyczną galaretką i tłuszczykiem na górze - domowa kiełbasa ze słoika. Domowa - wiadomo najlepsza. Wiesz co jesz, bez zbędnych wypełniaczy, polepszaczy i nadmiaru konserwantów. Mogą się schować kupne konserwy i mielonki. Mielonka choć domowa nie jest jednak całkowicie pozbawiona konserwantów. Dodatek konserwanta w postaci soli peklowej nie tylko nadaje mięsu apetyczny, różowy kolor - konieczny jest ze względów bezpieczeństwa(...)Temat będę zgłębiać, tymczasem zapraszam do przepisu. Przygotowanie domowej mielonki jest banalnie proste, choć nieco rozłożone w czasie. Inspirowałam się przepisem Beaty stąd . Składniki na 3-4 słoiki a`330 ml: 400 g łopatki 450 g karczku 350 g boczku 2 łyżeczki domowej soli peklowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 ząbek czosnku Sól peklowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia spożywcza - zamiast wieczka słoika, żeby nasz zakwas mógł oddychać, - mąka żytnia razowa typ 2000 - z której powstanie nasz zakwas, a w późniejszym czasie będzie(...)kiedy zaczęliśmy robić zakwas i całego przebiegu jego hodowli. DZIEŃ 1 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 ml przegotowanej letniej wody Składniki dodać do dobrze umytego, wyparzonego słoika i krótko wymieszać do połączenia. Górę słoika przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Mieszankę położyć w ciepłym miejscu (u mnie był to ciepły parapet, pod którym jest
Passions hobbies lifeTrudniej jest wyhodować zakwas na mące pszennej niż na żytniej, dlatego polecam wykorzystywać właśnie tę drugą mąkę. Po co komplikować sobie życie?! :) DZIEŃ I W dużym słoiku.. i tu od razu dodam, że słoik musi być naprawdę dużych rozmiarów. Najlepiej litrowy lub nawet ciut większy. Jeśli użyjecie mniejszego, spotkacie się z podobną sytuacją jak moja(...)kilku dniach hodowania zakwas tak urośnie, że "ucieknie" Wam ze słoika. Właśnie dlatego na zdjęciach obrazujących zakwas w poszczególnych dniach mam dwa różne słoiki. Musiałam w drugi dzień przełożyć zakwas do innego słoja. Dobra wróćmy do... w DUŻYM słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody, dokładnie wymieszać. Słoik przykryć folią
Nastoletnie Wypiekaniezimę, tak przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów, ciast, jogurtu porzeczkowego itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg czarnych porzeczek będziemy potrzebować 4 słoiczki 300 ml czarne porzeczki słoiki Link do filmu z przygotowania: Czarne porzeczki na zimę w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=hxLjghJLxrA Przygotowanie: Czarną porzeczkę oczyszczam z szypułek, gałązek i dokładnie płuczę. Następnie porzeczkę nakładam do wcześniej(...)wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować. Pasteryzacja : Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam
Uwaga Babcia Gotujeszklanka 10% octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki ) 2 łyżki soli 4-5 łyżek cukru po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika po 2 szt. liścia laurowego do każdego słoika po łyżce oleju do każdego słoika po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika opcjonalnie można dodać(...)szt.ząbku czosnku do każdego słoika Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki. Słoiki wyparzyłam, wstawiając je na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Można je też wyparzyć. Zagotowałam wodę. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam przyprawy. W drugim garnku gotowałam
potrawyregionalnesłońcu mają ładniejszy, bardziej czerwony kolor. Pomidory suszone w piekarniku są bardziej pomarszczone i lekko spieczone. Ususzone pomidorki doprawiłam octem winnym, solą i oregano, a następnie umieściłam w słoikach razem z ząbkami czosnku i papryczkami peperoncino. Następnie zalałam je gorącą oliwą wymieszaną pół na pół z olejem rzepakowym. Uważajcie, aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, bo niestety(...)czasie zalewania pękł mi bardzo ładny słoik. Większe niebezpieczeństwo zbyt mocnego nagrzania tłuszczu jest, gdy używacie samego oleju roślinnego, który potrafi się szybko nagrzać do bardzo wysokiej temperatury, a zalane nim pomidorki wręcz zaczynają się smażyć. Tak więc wystarczy, aby olej/oliwa zaczęły pachnieć, aby można nimi zalać pomidorki. I jeszcze jedna uwaga z mojego doświadczenia. Pomidorki mocno chłoną olej. Warto
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, Ponadto: ok. 2.5kg ogórków, koper, kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik), czosnek, ziele angielskie (2 ziarenka na słoik), liście laurowe ( 1 listek na słoik ), pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik), gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik). Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć(...)obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Na spód słoika włożyć koper, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu prawdziwego, parę ziarenek gorczycy i wkładać pionowo ogórki (ogórki ciasno włożyć). Ogórki zalać zalewą i mocno zakręcić słoik. Słoiki włożyć do garnka (spód garnka wyścielić ściereczką), zalać do 3/4 wysokości
W kuchni u Monikiwody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy. Ponadto: świeża czerwona papryka, pokrojone kawałki korzenia chrzanu, czosnek, olej - 2 łyżki na słoik, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu prawdziwego. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Pokroić w paski ( tj. na zdjęciu) i ciasno powkładać do słoików(...)każdego słoika włożyć również po listku laurowym, ziarenku pieprzu prawdziwego, ziarenku ziela angielskiego i po kawałku korzenia chrzanu oraz ząbek lub dwa ząbki czosnku. Zalać paprykę przygotowaną zalewą i na wierzch każdego słoika polać dwiema łyżkami oleju. Mocno pozakręcać słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka , by po włożeniu papryki nie sięgała więcej niż
W kuchni u Monikicałość gotuj przez 30 minut . Przypraw solą, słodką papryką oraz odrobiną czarnego pieprzu (pasta będzie już ostra od chilli) . Gorący domowy ajwar przełóż do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przetrzyj gwint słoika i dobrze dokręć (ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie(...)dokonaj pasteryzacji wg instrukcji poniżej. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków, czyli około 1,5 litra ajwaru. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry i wstaw do nagrzanego pieca (aby słoiki
Moja Delicjazaspana i nie do końca ogarnięta, ale wracam. Podczas walki z farbami, klejami, płytkami i innymi takimi, znalazłam chwilę na skorzystanie z niskich cen papryki i zamknięcie jej w słoikach. Jest to dość czasochłonna praca, ale warta wysiłku :) PAPRYKA MARYNOWANA W ZALEWIE OCTOWEJ Z GORCZYCĄ, CEBULĄ, PIEPRZEM, ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM Składniki: - papryka świeża (u mnie mix czerwonej(...)żółtej z przewagą ilościową czerwonej) - cebula - 1 szklanka octu - 3 szklanki wody - pół łyżeczki oleju - 1 łyżka białej gorczycy (na słoik) - 1 liść laurowy (na słoik) - pieprz ziarnisty (3 ziarna na słoik) - ziele angielskie (2 ziarna na słoik) - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Paprykę kroimy, usuwając pestki i białe błonki (najlepiej okroić ją dokoła, trzymając nóż pod odpowiednim
Życie zamknięte w smakuowocują, dojrzewają papryki, spadają jabłka, których szkoda tak po prostu wyrzucić. Któregoś dnia zebrałam kilkanaście kilogramów pomidorów i z braku czasu oraz nadmiaru obowiązków rozdałam :) Wcześniej zrobiłam jeszcze kilka słoików przecieru pomidorowego (tym razem z czerwonych Bawolich Serc). Zapełniłam całą "pomidorową" półkę w piwnicy, więc postanowiłam zrobić gotowy sos na zimę z pomidorów i papryki. Składniki (na 9 słoików(...)ziarnisty. Sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać ocet, cukier i sól. Gotować na małym ogniu do żądanej konsystencji (u mnie to była prawie godzina). Sos (niekoniecznie gorący) przelewać do słoików do wysokości szyjek. Na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę kuchenną. Ustawić słoiki. Zalać wodą do wysokości ich szyjek. Gotować (od momentu zawrzenia ok. 5 minut). Pozostawić do ostudzenia. Przechowywać
Weekendy w domu i ogrodziebieżącą konsumpcją i przerabianiem na przetwory. Miałam też wówczas kilka odmian różnych papryczek chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików. Składniki (na 8 słoików(...)chili umieścić w dużej misce. Dodać chili w proszku, cukier i sól. Zalać olejem i octem. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na ok. 3 godziny. Wkładać sałatkę do słoików, usuwając nadmiar soku. Nie musi być go dużo. W końcu chcemy zjeść zimą sałatkę, a nie pić sos ;) Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować, czyli: ułożyć na dnie garnka ściereczkę, na niej
Weekendy w domu i ogrodziesię coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis jest tego wart, nawet baaardzo. A tymczasem polecam przygotowanie kompotu, który wykorzystamy później do ciasta. Składniki: - świeży, obrany agrest (na duży słoik po ok.600g, na mniejszy 300g) - ksylitol (na 8 ok.litrowych słoików potrzebujemy 1kg) - gorąca woda Obrany agrest wkładamy do wymytych, wysuszonych słoików. U mnie do dużego słoika (900ml) wchodzi ok.600g(...)mniejszego (450ml) po 300g. W rondelku zagotowujemy ok.1l wody, wsypujemy ksylitol i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia. Rozlewamy proporcjonalnie do wszystkich słoików i następnie uzupełniamy do pełna gorącą wodą. Słoiki zakręcamy. Wstawiamy do garnka wyłożonego szmatką (dno), wlewamy wodę do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Następnie wyjmujemy na szafkę i zostawiamy do wystudzenia
Smaczne ZdroweŚwięta za pasem, więc najwyższy już czas rozpocząć do nich przygotowania. Ja zaczęłam od przyrządzenia swojskiej, domowej kiełbasy w słoiku. Jest przepyszna!!! Jeśli jeszcze takiego specjału nie przygotowywaliście to serdecznie zachęcam, naprawdę warto! Największą zaletą takiej wędliny jest to, że wiemy z czego się składa, nie ma żadnych E-dodatków, możemy ją przyprawić według własnych upodobań, nie jest skomplikowana(...)okazję upiekłam swojski, pszenny chlebek i mieliśmy przedsmak świąt. Z podanej w przepisie porcji mięsa wyszło 12 półlitrowych słoiczków pachnącej czosnkiem i ziołami kiełbaski. Polecam!!! Składniki na kiełbasę w słoiku na 12 0,5l słoików 4 kg łopatki wieprzowej 16-20 ząbków czosnku 8 łyżeczek majeranku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 4 łyżeczki
Rozpustne gotowanie