słoik - 12348 przepisów (strona:25/824)

Dżem z dyni z brzoskwiniami 127

gotować - pod przykryciem - ok. godzinę, aż zrobi się miękka. Następnie zmiksować blenderem zawartość garnka i gotować bez przykrycia jeszcze * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny(...)Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy wydłużyć czas gotowania. Gorący dżem należy od razu przełożyć do słoików (wcześniej wyparzonych i wysuszonych), zakręcić szczelnie i pasteryzować* przez 10 minut.   * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce

Mania Wypiekania
Kiszone pomidory! 202

Dziś coś wyglądającego wyjątkowo efektownie... kiszone pomidorki koktajlowe! W  najbliższym czasie planuję też konserwowe. :) Składniki podane na 1 litrowy słoik. W przypadku większej ilości, analogicznie należy zwiększać proporcje. :) 1 litowy słoik małych pomidorków koktajlowych 1 duży baldach kopru 2 nieduże kawałki łodygi kopru 1 świeży, mały liść chrzanu 3 cienkie paseczki korzenia chrzanu 2 spore ząbki czosnku w łupinkach(...)cukru kryształu 3 ziarenka czarnego pieprzu Pomidorki pozbawiamy szypułek, jeśli takie mają i przełukujemy pod bieżącą wodą. Litr wody zagotowujemy z 2 łyżkami soli i łyżką cukru. Na dnie słoika układamy równomiernie połowę małego liścia chrzanu. Na niego kładziemy połowę baldachu kopru i jeden kawałek łodygi. Dajemy także 1 ząbek czosnku, 1 pasek korzenia chrzanu i ziarenka pieprzu. Wszystkie pomidorki

Kuchenna Kontrrewolucya
Pigwa w syropie na zimę 181

będzie żadnego ciasta ani wykwintnego deseru. Za to będzie prosto i smacznie. Pigwa, jak każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego kompotu dodałam trochę skórki z cytryny oraz wanilii, żeby nieco wzbogacić smak(...)Wybaczcie te słoiki wiadomego pochodzenia ale naprawdę nie chciało mi się dorabiać im papierowych "czapeczek" specjalnie na zdjęcia :P Ilość składników podaję "na oko" gdyż tak naprawdę są one zależne od ilości przyrządzanych słoików i własnych upodobań smakowych. Składniki: pigwa cukier cukier waniliowy skórka z cytryny woda Owoce pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Owoce wkładamy

My simple kitchen
Zakwas żytni. Zakwas dla początkujących. 132

przygotowania zakwasu żytniego najlepsza będzie mąka żytnia typ 2000 przynajmniej na początku przygody z tworzeniem zakwasu, gdyż lepiej się zakwasza. Ja użyłam mąki Gdańskie Młyny. Potrzebny będzie również wyparzony słoik, wysoki, litrowy i gaza, bądź kawałek folii aluminiowej. Ja przykrywam lekko nakrętką od słoika i też jest dobrze, ważne żeby mogło dochodzić do zakwasu powietrze. W dniu pierwszym do wyparzonego(...)słoika wsypujemy jedną miarkę mąki (może być filiżanka) i taką samą miarkę wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. U mnie stoi na grzejniku. Wieczorem, po około 12 h mieszamy zakwas i odkładamy z powrotem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Zimą bardzo dobrze sprawdzają się grzejniki. Drugiego dnia rano, po upływie mniej więcej 24 h od rozpoczęcia zakwasowej przygody

MamaOskarka
Sałatka z Ogórków 202

cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku. Pasteryzacja w piekarniku: Do zimnego piekarnika włożyć słoiki tak, żeby słoiki się nie dotykały(...)Włączyć grzanie z dołu i z góry na temperaturę 130 o C. Słoiki trzymać w piekarniku przez godzinę od osiągnięcia temperatury 130 o C. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale nie wyciągać słoików. Słoiki powinny wystygnąć w piekarniku

Mama Gotuje
Śledzie po skandynawsku z koperkiem, marchewką i jałowcem 235

ziaren kminku  Filety pokroić w 5cm kawałki. Ze składników przygotować zalewę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Wystudzić całkowicie. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układać warstwy aż do wykończenia składników. Zalać wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki.  Słoik zamknąć i odstawić do lodówki(...)solidna szczypta czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Przygotowanie: W rondelku gotujemy wodę, ocet, alkohol i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, ściągamy z ognia. Śledzie odsączamy, kroimy w kawałki, około 2 cm Słoik sterylizujemy w piekarniku lub wyparzamy wrzątkiem. Układamy na przemian warstwy śledzia, koperku, cebuli i przypraw. Na koniec zalewamy zalewą, tak aby przykryć śledzie. Przechowujemy w lodówce. Śledzie powinny być gotowe

CookYourself
PAPRYKA KONSERWOWA 203

muszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiadu Składniki: 4 kg papryki: czerwonej i żółtej ( na 15 słoików 0,5 l ) : 12 szklanek wody 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 3 łyżki soli na każdy słoik 0.5 - 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy 15 łyżek oleju- po łyżce(...)każdy słoik Wykonanie: Paprykę kroimy na paski. Sparzamy. Układamy blisko w słoiku. Do kazdego słoika wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól - zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Na wierzch do każdego słoika dajemy łyżkę oleju. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody

Z Majeczką w kuchni
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 176

żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym korzystaniu zastąpił u mnie całkowicie z akwas żytni ; ma zadziwiającą moc, bąbelkuje nawet w lodówce. Nieraz chciał mi uciec ze słoika. Dzień 1 50 g ciepłej wody o temp. około 22 ºC 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżki mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki rodzynek sułtańskich 2 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)niskiej zawartości tłuszczu Umieść wszystkie składniki w szklanym słoika o pojemności około 1 l, dokładnie wymieszaj i zamknij. Postaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Zimą można postawić niedaleko kaloryfera lub w piekarniku z włączonym światłem. Po 12 godzinach dobrze przemieszaj. Dzień 2 mieszanka z dnia poprzedniego 50 g ciepłej wody o temp. około 20 ºC. 2 łyżki mąki żytniej

Grahamka, weka i kajzerka
papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie... 203

Składniki: 1 kg papryczka jagodowa Iranian Cherry, - 9 łyżek miód wielokwiatowy, 6 ząbków czosnku, 6 liści laurowych, - po kilka ziaren pieprzu na słoik ZALEWA: 2 czubate łyżki soli,5 łyżek cukru,5 szklanek wody, 1.5 szklanki ocet 10% papryczki dobrze umyć razem z ogonkami i osuszyć ręcznikiem papierowym każdą papryczkę ze 2x nakłuć wykałaczką do wyparzonych słoików wkładać papryczki(...)ząbku czosnku, liściu laurowym, ziarenka pieprzu do mniejszych słoików dodać po łyżce miodu - do większych po 2 łyżki miodu (użyłam 3 słoiki o poj. 300 gram i 3 słoiki o poj. 500gram) z podanych składników zagotować zalewę, zalewa jest nie mocno octowa, jeśli lubisz bardziej octową to dodaj 3 szklanki zamiast 2-óch gorącą zalewę wlać do słoików - zakręcić dopiero

W Mojej Kuchni Lubię
Zakwas żytni 189

przygotowania zakwasu nie potrzebujemy wiele składników, potrzebujemy tylko sporo czasu - pięć dni. składniki: 500 g mąki razowej żytniej typ 2000 ok 600 ml letniej wody oraz 1 litrowy słoik drewniana łyżka ściereczka Słoik dokładnie umyć i osuszyć. Pierwszego dnia do słoika wlać ok 120 ml letniej wody i dodać 100 g mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Konsystencja mam być gęsta(...)masa powinna spływać z łyżki. Wszystko zależy od mąki, najlepsza jest tak z widocznymi otrębami. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Drugiego dnia ponownie dodać 120 ml letniej wody i 100 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 24 godziny. Trzeciego i czwartego dnia czynności powtórzyć. Piątego dnia również robimy to samo

Monia miesza i gotuje
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 281

dodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, aby dodać trochę pikanterii przecierowi, gotujemy ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją. Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt nie wymaga już pasteryzacji(...)Jeżeli pasteryzujemy gorące jeszcze słoiki, to do garnka wyłożonego ściereczką wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika, słoiki też nie mogą się dotykać z innymi słoikami, bo pękną, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) przechowujemy w chłodnym miejscu przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 606

chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie go blenderem ręcznym. Sos jest dosyć gęsty, ostrożnie przelewamy go do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący sos/ przecier/ koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt(...)wymaga już pasteryzacji. Ja jednak wolę mieć pewność, że sos się nie popsuje. Jeszcze pół godziny pasteryzowania to nic w porównaniu z wiecznością Jeżeli pasteryzujemy gorące jeszcze słoiki, to do garnka wyłożonego ściereczką wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika, słoiki nie mogą się dotykać z innymi słoikami, bo mogą pęknąć, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w oleju... 238

jednak czas moczenia śledzi ma bardzo wielkie znaczenie w całym tym procesie,tworzenia tych pyszności. Wszystko byłoby nawet dobrze, gdyby nie to, że moje śledzie po tygodniu stania w słoiku i przechowywania w lodówce, zamieniły się w bombę biologiczną i tylko patrzyłam kiedy wieczko od tego słoika, po otwarciu lodówki mnie zabije, bo eksploduje heheh :)  Oczywiście z moich śledzi(...)wyszła kiszonka, z tego co wiem jakbym wysłała ten słoik do Szwecji, to zostałyby one potraktowane jako ich krajowy specjał... Ale tak się nie stało i mój słoik został wysłany do kosza... :) Ale nie poddałam się, bo człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach, wiec następne śledzie i te aż do dziś, wychodzą prawidłowe i już nie zagrażają mojemu życiu

Zainspiruj się kuchnią
ZAKWAS PEŁNOZIARNISTY, ŻYTNI NA ŻUREK 189

Kiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można(...)także zakwasić razem z przyprawami, wówczas uzyskamy jeszcze lepszy smak. Taki zakwas możemy sobie przygotować wcześniej i po ukwaszeniu przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, jakieś 2-3 tygodnie, dłużej nie miałam.  Wówczas jeszcze bardziej nabiera aromatu. Zakwas przygotowujemy etapami. Składniki: - 1-2 łyżki bazy zakwasu* - 3-6** łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie

Smaczne Zdrowe
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 238

kremówki, najlepiej 36% - ok.2-3 łyżki jogurtu (u mnie grecki) - szczypta soli Etap pierwszy - ukwaszenie: Kremówkę przelewamy do naczynia, w którym będzie się kwasiła. Ja wykorzystuję w tym celu szklane słoiki (jeden 900ml i drugi mniejszy). Na dno słoików włożyć jogurt i dodając stopniowo śmietankę mieszamy dokładnie (by jogurt, który jest dość gęsty połączył się ze śmietaną). Ja używam śmietany(...)opakowania śmietankę, na końcu często jest najbardziej gęsta. Dokładnie wymieszaną śmietanę z jogurtem odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie kuchenny blat) na 2-3 dni aż się ukwasi. Słoiki przykrywamy nakrętkami ale nie zamykamy ich szczelnie, musi być dostęp powietrza (gdy zamkniemy szczelnie śmietana nam ponoć zgorzknieje). Gdy śmietanka nam się ukwasi możemy przystąpić do następnego etapu czyli ubijania

Smaczne Zdrowe