5 kg ogórków, 5 l przegotowanej i ostudzonej wody, sól (1 czubata łyżka / 1 l wody). Dodatki na 1 słoik: 2 kwiaty kopru, korzeń chrzanu (5 cm), 3 duże ząbki czosnku, 1 liść wiśni, 1 liść dębu, 1 liść winogrona. Ostatnio widzę, że wracają do łask, stare, tradycyjne przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone wg przepisu, ze starej książki kucharskiej, z 1978 roku. Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą g... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...