Co jakiś czas narzekam na brak owoców w ogrodzie w tym roku. Z tego powodu mam pewien niedosyt smakowy i nadmiar czasu 😉 (który wykorzystuję na czytanie) w związku z niewielką ilością robionych w tym roku przetworów. Tak naprawdę robię je wyłącznie z warzyw i pewnie za chwilę przetworzę aronię (może w konfiturę , jednak w tym roku z kupnymi jabłkami, bo swoich zwyczajnie nie mam). Nie wyobrażam sobie zimy i niedzielnych śniadań bez dżemów, więc postanowiłam kupić trochę brzoskwiń i zrobić dwuskładnikowy dżem. D... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)